Aer conditionat Lumea Proiectelor ps program 735x218

Tipuri de aer condiționat

Aer condiționat fără inverter

Se bazează pe un termostat, care comandă oprirea sau pornirea compresorului în funcție de temperatura din cameră. Când temperatura din camera ajunge la valoarea indicată prin telecomandă, termostatul transmite compresorului să se oprească, iar când temperatura din cameră urcă sau scade cu câteva grade față de cea setată inițial, compresorul este pornit pentru a ajunge din nou la temperatura dorită.

Aer condiționat cu inverter

Sunt mai eficiente și din punct de vedere al consumului energetic, dar și din punct de vedere al răcirii, deoarece compresorul funcționează cu o putere variabilă. Răcesc încăperea mai rapid, iar odată cu apropierea de temperatura dorită, puterea compresorului începe să scadă. După atingerea temperaturii setate, compresorul și ventilatoarele funcționează la capacitate redusă, menținând astfel temperatura încăperii, cu un minimum de efort.

Aerul condiționat de tip split (Clasic)

Aparatele de aer condiționat de tip split sunt cele mai întâlnite modele. Sunt compuse dintr-o unitate exterioară și una interioară. În funcție de tipul de model, unitatea exterioară poate fi conectată la una sau mai multe unități interioare.

Montarea unității interioare

 • Găsiți cel mai potrivit loc pentru montarea acesteia;
 • Evitați sursele de căldură și razele soarelui;
 • Evitați zonele cu vapori de ulei / grădime (Bucătăria);
 • Lăsați liberi cel puțin 15 centimetri pe fiecare latură a unității;
 • Cablurile telefonice și antenele TV pot cauza probleme ale sistemului, așa că evitați montarea la cel puțin 1 metru de acestea.
 • Fixați suportul unității pe perete;
 • Dacă peretele este unul exterior, este necesar să se realizeze o gaură în acesta, pentru tubulatură;
 • Conectați tubulatura la unitate.

Montarea unității exterioare

 • Alegeți locul potrivit (zonele cu trafic intens nu sunt recomandate);
 • Evitați zonele cu praf;
 • Poziționarea trebuie făcută deasupra solului, astfel încât iarna unitatea să nu fie acoperită de zăpadă;
 • Lăsați 30cm liberi pe toate laturile unității;
 • Conectați tubulatura;
 • Conectați cablurile electrice.

Atenție!

Capacitatea de răcire a unui aparat de aer condiționat poate fi influențată de factori externi precum: numărul ocupanților respectivei încăperi, expunerea încăperii la căldura solară, izolația încăperii, locul unde este amplasată unitatea externă a aparatului, modul de folosire a funcționalităților aparatului.

Un aparat de aer condiționat cu putere de 9.000 BTU este potrivit pentru o încăpere de aproximativ 10-25 m².

Produs de top

Aparat de aer conditionat Samsung AR35 12000 BTU, fara kit de instalare
Aparat de aer conditionat Samsung AR35 12000 BTU, fara kit de instalare
Deocamdată neevaluat
1780,00 lei / buc.
Către produs
Un aparat de aer condiționat cu putere de 12.000 BTU este potrivit pentru o încăpere de aproximativ 15-35 m².
Un aparat de aer condiționat cu putere de 24.000 BTU este potrivit pentru o încăpere de aproximativ 40-70 m².

Igienizarea (curățarea) aerului condiționat

Igienizarea circuitului aparatului de aer condiționat este foarte importantă, deoarece acesta este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Curățarea se face foarte ușor, cu ajutorul unor spray-uri dezinfectante care se aplică atunci când aparatul este oprit și scos din priză pentru evitarea unor eventuale accidente.

În plus, se recomandă scoaterea și curățarea filtrelor unității interioare, lucru care se face foarte ușor prin deschiderea capacului de protecție și scoaterea filtrelor. Acestea se vor spăla cu apă și diferite substanțe de curățat, dar care să nu fie atât de puternice încât să deterioreze materialul.

Curățarea exteriorului unității interioare este și ea necesară, din cauza prafului ce se strânge pe această care apoi este împrăștiat în casă de curentul de aer. Aceasta se poate șterge cu o cârpă umedă sau cu soluții pentru curățat obiecte din plastic.

Atenție!

Instalarea aparatelor de aer condiționat fără a ține cont de raportul putere-suprafață poate duce la un randament scăzut al acestora. Spre exemplu, un aparat cu putere mică instalat într-o încăpere prea mare poate face că acesta să nu facă față, iar instalarea unui aparat de putere mare într-o încăpere prea mică poate duce la disconfort termic.