0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 03.03.2024 la ora 08:18. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Irigarea grădinii

Irigarea grădinii

Gazon verde, borduri florale înfloritoare - pentru ca grădina dumneavoastră să aibă aspectul perfect pe timp de vară, trebuie să o irigați corect. Vă arătăm cum puteți obține acest lucru cu ușurință și într-o manieră fiabilă. Puteți uita de vechea stropitoare!

Tipuri de irigare a grădinii

Când vine vorba de irigarea gazonului, stropitoarea are totuși niște limitări. Aveți nevoie de o alternativă.
stropitoare

Furtunul și dușul de grădină

Următorul pas după stropitoare? Furtunul de grădină, desigur. Îl puteți combina cu diferite elemente conectoare - cu injectoare, dușuri sau bare de stropire.

În cazul acestui tip de irigare este practic să aveți control deplin asupra cantității de apă ce trebuie administrată diferitelor zone din grădină. Astfel puteți uda mai intens unele borduri florale, în timp ce altele pot primi mai puțină apă. Însă de la o anumită mărime a grădinii, și furtunul are limitările sale.

furtun de gradina

La fel de bun, inclusiv în alte scopuri, este și aspersorul

Acesta se folosește cu brio și în alte scopuri. Desigur, pe timp de vară vă puteți distra alergând prin ploaia generată de aspersor.

Conectat la un furtun de grădină sau la o cisternă cu pompă, aspersorul udă gazonul de sus, într-o manieră optimă și delicată. Îl puteți seta să se întoarcă alternativ și pe lateral, dacă doriți.

Cu un aspersor puteți iriga suprafețe mari de gazon - până la 350 m p .
aspersor

Unealtă de precizie - irigarea prin picurare

Dacă doriți să fiți sigur că fiecare plantă primește suficientă apă, însă nu doriți să o udați cu stropitoarea pe fiecare în parte, atunci este momentul să încercați irigarea prin picurare.

Aceasta este adecvată pentru toate zonele din afara gazonului și irigă direcționat în apropierea rădăcinilor, realizând astfel o economie de apă, deoarece apa ajunge exact acolo unde este nevoie.

La începutul sistemului se găsește un aparat de bază, care diminuează presiunea și filtrează simultan și apa.

Se cuplează apoi o țeavă de pozare sau de distribuție, care transportă apa la locurile dorite. Sistemul poate fi folosit în numeroase situații, de ex. pentru jardiniere pentru balcon, plante pentru terasă, garduri vii și tufe, straturi de flori și de legume sau pentru sere.

Irigarea prin picurare este disponibilă în diverse modele:

Adaptată la bordura dumneavoastră florală

Puteți utiliza irigarea prin picurare în cele mai diverse locuri din grădina dumneavoastră. Aveți grijă să alegeți metoda potrivită pentru scopurile dumneavoastră.

 • 
				irigare straturi de flori sau de legume

  Pentru straturi de flori sau de legume

  • Cât de lungă este fâșia plantată în total?
  • Câte plante trebuie udate în total?

  Sistemul de irigare prin picurare pentru straturi de flori și de legume, pentru zonele plantate de dimensiuni mai reduse și pentru plantările în linie poate fi instalat folosind cisterne sau poate fi racordat la robinetul de apă.

  Pentru irigarea suprafețelor reînsămânțate sunt ideale duzele de umidificare.

 • 
				irigare plante de ghiveci si jardiniere pentru balcon

  Pentru plante de ghiveci și jardiniere pentru balcon

  • Câte ghivece doriți să irigați?
  • Ce diametru are fiecare ghiveci?
  • Cât de lung este în total traseul care trebuie irigat?
  • Există un robinet de apă?

  Un sistem poate fi format din diferite componente și realizat cu mai multe ramificații. Sistemul echipat cu picurători în linie este ideal pentru plantele de ghiveci și pentru jardinierele pentru balcon.

 • 
				irigare prin picurare pentru tufe si garduri vii

  Irigare prin picurare pentru tufe și garduri vii

  • Cât de lungă este fâșia plantată în total?
  • Câte plante trebuie udate în total?

  Acest sistem este ideal pentru montajul suprateran pentru suprafețe mici până la medii. Pentru irigarea tufelor și gardurilor vii, cel mai bine este să alegeți picurători finale.

Aspersoarele telescopice

Aspersorul telescopic este o bună alternativă în special atunci când doriți să obțineți o formă de irigare invizibilă, dar eficientă.

Numele acestor aspersoare indică faptul că acestea dispar în sol atunci când nu irigă.

Duzele sunt împinse în sus de presiunea apei, iar când alimentarea cu apă este întreruptă, ele se retrag în carcasă și devin aproape inobservabile.

Aspersoarele telescopice irigă fără presiune mare și, de aceea, sunt adecvate pentru toate plantele. Puteți iriga atât gazonul, cât și plantele de cultură și decorative.

Jetul poate fi reglat și stropirea se poate realiza de jur împrejur sau în anumite secțiuni. Astfel puteți amplasa aspersorul telescopic și aproape de peretele casei. Dacă reglați duza în mod corespunzător, peretele casei va rămâne mereu uscat.

Puteți iriga și după colț, dacă alegeți unghiul corect.

aspersoare telescopice

Astfel se realizează un sistem de irigare

1. Planificare

Așezați toate componentele pe gazon sau în grădină conform planului dumneavoastră de montaj sau conform documentelor de planificare ale producătorului. Începeți montarea cu începutul instalației de irigare – racordul de apă. Acum tăiați țevile la dimensiunile dorite și uniți elementele individuale. Asigurați-vă că în țevi nu intră pământ!

Important: Îmbinați țevile, pentru a asigura o legătură etanșă.

2. Săparea gropilor

Reglați direcția de stropire, sectoarele și raza de acțiune a aspersoarelor încă înainte de a le monta în pământ. După ce ați conectat toate elementele, efectuați o irigare de probă înainte de a astupa sistemul cu pământ. Înțepați solul sau gazonul în formă de V cca. 20–25 cm adâncime, scoateți stratul de iarbă și puneți-l deoparte. Săpați întreaga groapă.

3. Montarea

În punctul cel mai adânc al țevilor instalate se montează o supapă de evacuare a apei. Pentru a îmbunătăți drenajul puneți dedesubt un strat de pietriș spălat. Amplasați în groapă rețeaua de țevi cu aspersoare și celelalte componente. Pentru a evita deteriorările (de ex. din cauza mașinii de tuns gazonul), toate aspersoarele și dozele subterane trebuie montate în linie cu solul.

4. Acoperirea gropilor

Acoperiți la loc groapa, puneți deasupra stratul de iarbă și presați-l. Udarea atentă a gropii și stratului de gazon accelerează faza de creștere.

Sfat : În timpul montării rețelei de țevi, faceți poze. În acest fel, dacă va fi necesar, veți putea să determinați ulterior mai ușor unde se găsesc traseele.

Indicaţie

Desigur, puteți combina între ele posibilitățile de irigare a grădinii. Irigarea prin picurare poate fi combinată atât cu aspersorul convențional, cât și cu aspersorul telescopic. Iar dacă decideți să udați manual unele plante, restul grădinii poate fi totuși conectat la un sistem.

Ce este irigarea smart?

Irigarea smart a gradinii 1

Irigarea smart este o tehnologie avansată care face parte din categoria de sisteme de irigare a grădinii și transformă procesul tradițional de udare într-unul inteligent, utilizând senzori, dispozitive conectate la internet și algoritmi de inteligență artificială, pentru a optimiza folosirea apei. Prin colectarea și analizarea datelor în timp real, sistemul de irigare smart poate lua decizii automate pentru a asigura o udare eficientă și sustenabilă.

Sistemele de irigare smart monitorizează factori precum umiditatea solului, condițiile meteorologice, nevoile specifice ale plantelor și consumul de apă. Aceste informații sunt apoi procesate de algoritmi care determină când, cât și în ce mod să irige. Astfel, se optimizează consumul de apă și se reduc risipele, contribuind la conservarea resurselor naturale.

Un alt aspect important al irigării smart este capacitatea de control la distanță. În acest sens, puteți monitoriza și ajusta parametrii de irigare printr-o aplicație mobilă sau chiar prin intermediul asistenței vocale. Această caracteristică oferă un grad ridicat de flexibilitate, permițând gestionarea eficientă a sistemului de irigare de oriunde și oricând.

Astfel, prin adaptarea dinamică la schimbările condițiilor de mediu, irigarea smart reprezintă o soluție modernă și sustenabilă pentru optimizarea procesului de irigare.

Ce implică irigarea smart?

Irigarea smart a gradinii 2

Pentru a beneficia de eficiența și practicitatea acestei tehnologii avansate, utilizarea irigării smart presupune respectarea câtorva etape esențiale. În primul rând, este necesar să instalați senzori avansați în sol pentru a măsura diferiți parametri importanți, cum ar fi umiditatea solului, temperatura și alte date meteorologice relevante. Acești senzori sunt conectați la un sistem central, formând o rețea de monitorizare.

Apoi, datele colectate de senzori sunt transmise la un server, unde algoritmii de inteligență artificială analizează informațiile pentru a lua decizii informate privind momentul și cantitatea optimă de irigare. În acest sens, puteți accesa aceste date și puteți controla sistemul de irigare de la distanță printr-o aplicație mobilă dedicată. Aceasta vă oferă opțiuni precum programarea irigației, ajustarea setărilor în funcție de nevoile specifice ale plantelor și monitorizarea în timp real a stării sistemului.

Un alt aspect important este capacitatea irigării smart de a integra informații meteorologice de actualitate și de a face diferite previziuni, permițând adaptarea imediată la schimbările condițiilor de mediu. Acest lucru asigură o irigare precisă și evită risipa de apă în cazul în care nu este necesară.

Pe lângă aspectele menționate anterior, irigarea smart poate fi conectată la asistențe vocale sau la dispozitive smart home, facilitând controlul prin comenzi vocale. Astfel, utilizarea irigării smart vă aduce un nivel superior de control, eficiență și sustenabilitate în gestionarea resurselor de apă pentru irigare în grădină sau curte.

Care sunt avantajele irigării smart?

Irigarea smart a gradinii 3

Irigarea smart transformă procesul de udare a grădinii într-o experiență sustenabilă și mai eficientă atât din punct de vedere economic, cât și energetic, aducând beneficii semnificative, printre care se numără:

 • Economisirea apei: Irigarea smart optimizează consumul de apă prin monitorizarea în timp real a umidității solului și prin ajustarea automată a parametrilor de irigare în funcție de necesități. Acest aspect contribuie la reducerea risipei de apă și la economisirea resurselor.

 • Detectarea defecțiunilor: Sistemele de irigare smart pot monitoriza starea tehnică a echipamentelor și pot detecta eventualele defecțiuni sau pierderi în sistem. Avertizările timpurii sunt benefice, deoarece permit intervenții rapide pentru a putea preveni pierderile de apă și pentru a asigura funcționarea corectă a întregului sistem.

 • Eficiența energetică: Utilizarea senzorilor și a algoritmilor de inteligență artificială permite programarea și un control eficient al sistemului de irigare, reducând astfel consumul de energie și costurile asociate.

 • Optimizarea sănătății plantelor: Prin furnizarea cantităților precise de apă necesare și prin evitarea suprairigării sau subirigării, sistemul de udare inteligent contribuie la menținerea sănătății plantelor, promovând creșterea și producția.

 • Reducerea costurilor: Prin gestionarea eficientă a resurselor, irigarea smart poate duce la reducerea costurilor legate de consumul de apă, de energie și de activități de mentenanță a sistemului.

 • Contribuția la sustenabilitate: Irigarea smart se aliniază cu obiectivele de sustenabilitate prevăzute de legislația în vigoare, promovând utilizarea responsabilă a resurselor și minimizând impactul general asupra mediului.

Astfel, irigarea smart vă oferă o soluție modernă și eficientă pentru gestionarea acestui proces important de udare a curții sau a grădinii, aducând beneficii considerabile atât din punct de vedere economic, cât și din cel al sustenabilității.

Udarea automată a grădinii

Dacă nu doriți să vă întoarceți din concediu și să găsiți grădina mai arsă de soare decât pielea dumneavoastră, puteți monta o instalație de irigare automată. Un calculator pentru irigare va prelua toată munca, dar dumneavoastră veți putea stabili cu precizie la ce minut să înceapă și să se încheie irigarea.

Și, pe lângă noua flexibilitate astfel obținută, sistemul de irigare automată mai oferă și alte avantaje:

 • Direcționat și eficient pentru economia de apă! Puteți face o economie considerabilă, deoarece veți avea nevoie de o cantitate de apă cu 70% mai mică.
 • Flexibil! Puteți racorda sistemul în maniera clasică la robinetul de apă sau la rezervorul cu apă de ploaie sau la alte surse de apă.
 • Compatibil! Se potrivește la toate sistemele uzuale.
 • Poate fi utilizat aproape peste tot! Irigarea inteligentă poate fi folosită pentru grădină, terasă sau balcon.
Iar dacă nu sunteți în concediu, puteți sta la o bere rece în grădină, privind cum aceasta se irigă singură.

 • Pentru comanda complet automată a oricâtor linii de irigare, există unități de comandă cu sau fără cablu. În funcție de model, computerul de irigare poate salva mai multe programe de irigare diferite sau același program de mai multe ori.
 • Instalațiile de irigare fără cablu lucrează cu unități de comandă programabile în mod individual, legate în mod fix cu ventilele. În acest mod, puteți iriga diferit zonele distincte din grădina dumneavoastră.
 • Există calculatoare pentru irigare cuplate prin unde radio cu un aparat de măsurare pentru umiditatea solului. Calculatorul analizează informațiile trimise și reglează în mod independent volumul de irigare. Dumneavoastră stabiliți numai momentul zilei în care să pornească irigarea.
 • La alte variante de control al irigării, prin intermediul unor senzori, instalația măsoară periodic evaporația care are loc din plante, temperatura aerului, radiația solară, umiditatea aerului și cantitatea de precipitații. Din aceste valori, calculează apoi necesarul de apă al plantei. Această metodă este extrem de precisă și asigură o mare economie de apă.
 • Cele mai multe calculatoare pentru irigare sunt dotate cu o celulă solară, care le alimentează cu curentul de lucru. Înainte de primul îngheț, trebui să decuplați aparatul de robinetul de apă și să-l depozitați într-un loc ferit de îngheț.

Sfaturi: Irigarea corectă a grădinii

Atașați furtunul și dați-i drumul. O irigare corespunzătoare a grădinii înseamnă însă mai mult decât atât. Iată câteva aspecte esențiale și importante pentru o irigare corectă:

 • 
				plante potrivite

  Plantele potrivite
  Puneți în grădină plantele corespunzătoare condițiilor din zona în care se află grădina. Dacă grădina se situează într-o zonă predominant uscată, ar fi recomandat să nu alegeți neapărat plante care au nevoie de multă apă. Dacă grădina dumneavoastră este expusă la vânt puternic, trebuie să alegeți și în acest caz plantele potrivite.

 • 
				apa potrivita

  Apa potrivită
  În funcție de regiunea unde locuiți, apa de la robinet conține o cantitate de calcar mai mare sau mai mică. Însă în orice caz este mai dură decât apa de ploaie. De aceea, apa de ploaie este ideală pentru irigarea grădinii dumneavoastră. În plus, apa de ploaie nu costă nimic. Racordați sistemul de irigare a grădinii la o cisternă pentru apă de ploaie.

 • 
				cantitatea corecta

  Cantitatea corectă
  După irigare verificați solul. Acesta ar trebui să fie udat până la o adâncime de cca 20 cm, dacă plantele nu au fost plantate recent. Plantele proaspăt plantate au nevoie de mai multă apă.
  Sfat: Cu cât irigarea are loc mai aproape de sol, cu atât cantitatea de apă pierdută este mai mică. Deoarece apa care nu pătrunde direct în sol, ci umezește plantele, aceasta se evaporă direct de acolo.

 • 
				momentul corect

  Momentul corect
  Cel mai bine este să irigați seara, noaptea sau dimineața devreme! Atunci apa nu se evaporă imediat și poate pătrunde adânc în sol. Perioada principală de irigare: de la începutul lunii mai și până la mijlocul lunii septembrie, în medie la interval de 3 sau 4 zile.
  Important: Nu irigați niciodată atunci când soarele strălucește puternic! Picăturile de apă de pe frunze pot acționa ca o lupă, razele soarelui cauzând astfel arsuri plantelor.

Sfat

Nu vă răsfățați plantele în mod exagerat – altfel, vor avea în zilele toride o nevoie sporită de apă, greu de satisfăcut. Udați-le numai atunci când este într-adevăr necesar, adică începând de la debutul verii. Numeroase specii de plante pot fi chiar „antrenate” pentru a trece cu bine peste vara toridă!

Astfel se planifică irigarea grădinii

Pentru ca irigarea grădinii să fie bine planificată în toate aspectele, trebuie să vă gândiți bine dinainte la ce aveți de făcut. Altfel veți pierde timp și bani.

 • Întocmiți mai întâi o schiță care să cuprindă toate zonele grădinii dumneavoastră, dar și clădirile și mai ales racordurile de apă.
 • Consemnați unde nu este necesară irigarea.
 • Apoi calculați suprafața pe care doriți să o irigați în metri pătrați.
 • Stabiliți de câte aspersoare, stropitori și sisteme de picurare aveți nevoie pentru suprafața dumneavoastră și unde anume trebuie amplasate.
 • Pe planul dumneavoastră puteți consemna diferitele aparate și poziția lor. Astfel veți vedea câte aparate se alimentează dintr-o conductă și puteți împiedica suprasolicitarea conductei.

Folosirea apei de ploaie în grădină

De ce să nu utilizați și ploaia, care cade oricum din cer, pentru a vă iriga grădina? În anumite împrejurări, acest lucru este foarte simplu.

În principiu, aveți două posibilități atunci când doriți să folosiți apa de ploaie pentru irigarea grădinii dumneavoastră.

1. Colectarea apei de ploaie într-o cisternă supraterană

2. Colectarea apei de ploaie într-un rezervor subteran.

cisterna apa ploaie

Cisternele reprezintă o posibilitate simplă de utilizare a apei de ploaie. Le amplasați lângă burlanul jgheabului și lăsați apa să se scurgă în ele. Prin sistemul de colectare a apei de ploaie, apa ajunge în cisternă la fiecare ploaie. Printr-un robinet de evacuare puteți turna comod apa în stropitoare și puteți stropi. Sau puteți racorda o pompă și un sistem de irigare.

Rezervor subteran

O variantă mai costisitoare, dar mai performantă, este instalarea unui tanc subteran sau a unei cisterne subterane. Pentru aceasta, apa de ploaie este filtrată printr-un grilaj montat în jgheab și colectată într-un rezervor din plastic.

Un dispozitiv de liniștire a debitului de alimentare se fixează pe fundul rezervorului, prin conducta de alimentare. Apa pătrunde în cisternă fără a avea un flux puternic. Astfel nu sunt stârnite sedimentele sau alte particule din apă. De asemenea, dispozitivul de liniștire a debitului asigură acumularea în partea inferioară a oxigenului care pătrunde în rezervor odată cu ploaia. Astfel apa rămâne mereu proaspătă. La rezervor puteți conecta diferite sisteme de pompare și de irigare. Irigarea nu vă va mai costa niciun ban.

Tabelul vă ajută să stabiliți ce mărime de rezervor vă este necesară în grădina dumneavoastră.

rezervor subteran
suprafață acoperită în m p
(acoperiș de pe care apa se scurge în rezervor)
Dimensiunea grădinii în m p Dimensiunea rezervorului în l
100 100-300 100-500 >500
<40 x 1.000
60 x x 2.000
60 x x 2.000
60 x x 2.100
80 x 3.400
100 x x 4.500
120 x x 4.200
120 x x 4.200
120 x 6.000
160 x x 9.000
>160 x 12.000

Sfat

Dacă grădina dumneavoastră este foarte mare și nu doriți să montați furtunuri lungi, puteți instala o priză de apă. Astfel, printr-o conductă, puteți extrage apă din rezervor pentru furtun. Practică și aproape invizibilă!

Dicționar de irigare

Dispozitivele de irigare circulare

Dispozitivele de irigare circulare stropesc jeturi de apă din mici duze în timp ce se rotesc. În acest fel, zona de grădină este stropită uniform. La cele mai multe astfel de aspersoare, raza de acțiune poate fi reglată. În caz contrar, puteți influența raza de stropire din presiunea apei, deci cât de mult este deschis robinetul de apă.

Aspersoarele impuls

Aspersoarele impuls aruncă apa foarte departe. Jetul este întrerupt permanent de un mic opritor, pentru ca apa să nu lovească prea dur pământul. Aceste aspersoare pot stropi peste obstacole, însă plantele din imediata apropiere suferă din cauza puterii jetului.

Aspersoarele telescopice

sunt aproape invizibile atunci când nu sunt în funcțiune. Stau cuminți sub pământ. Deîndată ce apa este pornită, presiunea acesteia împinge micile turnulețe cu duze din carcasa lor ascunsă. În funcție de raza de stropire dorită, există diferite tipuri și mărimi de aspersoare.

Furtunul de pulverizare a apei

Apa este pulverizată uniform prin orificiile fine ale furtunului. Raza de acțiune nu este mare, însă picăturile sunt mici, solul și plantele sunt stropite blând, iar pământul nu este luat de apă.

Aspersoare cu mai multe tipare de stropire

Acestea vă oferă posibilitatea de a regla diferite tipuri de irigare, pentru a răspunde mai multor cerințe. Optime pentru grădini mici, cu unghiuri și cu vegetație variată.

Aspersoarele pentru suprafețe mici

Acestea stropesc o bucată mică de grădină, cu o rază de până la 40 cm. Florile și frunzele nu sunt udate.

Aspersoarele pulverizatoare

Puteți adapta înălțimea acestora la înălțimea plantelor. Duzele stropesc o suprafață de 90°, 180° sau 360°, iar raza de acțiune ajunge până la 3 m. O variantă este aspersorul pulverizator cu rotor.

Dispozitiv de irigare pătrat

jeturile de apă ies din mai multe duze alăturate, dispuse în formă de evantai. Presiunea apei balansează aspersorul într-o parte și într-alta, astfel încât rezultă o suprafață irigată dreptunghiulară.

Priza acvatică

Funcționează exact ca o priză de curent. Se montează o țeavă de irigare în grădină, iar în locul dorit se cuplează o priză de apă. La priză se poate apoi cupla oricând un furtun de grădină, aceasta furnizând apă instantaneu. Un capac previne pătrunderea murdăriei.

Distribuitoarele de apă

Cu ajutorul acestor piese intermediare, pot fi cuplate mai multe furtunuri la un robinet de apă.

Senzorii de umiditate

Senzorii de umiditate din argilă sau din plexiglas sunt fixați în zona rădăcinilor și măsoară umiditatea solului. Dacă pământul este prea uscat, instalația de irigații primește un semnal și pornește irigarea. Imediat ce este atinsă o valoare a umidității reglată anterior, irigarea este din nou oprită.

Computerul pentru irigații

Acesta este disponibil în variante de complexități diferite. Acestea comandă instalația de irigare, recepționează semnalele de la senzorul de umiditate etc.

Ceasul pentru irigare

funcționează ca un ceas de bucătărie. Se setează manual o anumită oră pentru irigare. După ce timpul s-a scurs, irigarea se oprește în mod automat.

Aparatul de bază

Un aparat de bază, agățat între robinetul de apă și țeavă, filtrează apa pentru a proteja duzele fine de impurități. În plus, diminuează și presiunea apei.

Duzele de picurare

eliberează apa sub formă de picături. În funcție de sistem, pot fi montate, respectiv introduse la capătul unui furtun sau undeva la mijlocul acestuia. Pentru ca duzele să nu se înfunde, în amonte pe furtun trebuie montată o piesă de filtrare. Apa nu se evaporă atât de repede deoarece este cedată direct solului. Pământul nu este spălat de apă, iar frunzele și florile rămân uscate. Sunt foarte potrivite și pentru jardiniere!

Conectorii

Pentru a ramifica țevile, există piese de îmbinare în formă de cruce sau în T. O piesă în formă de L este folosită pentru colțuri. Cu ajutorul acestor conectori, țevile pot fi prelungite, iar cu supape de închidere pot fi închise temporar țevi sau componente ale sistemului. Pentru a uni între ele furtunuri de diametre diferite, sunt disponibili conectori-reductori. La capete se montează dopuri de închidere.

Furtun poros/furtun de picurare

Materialul din care sunt confecționate aceste furtunuri sunt voit poroase, astfel încât prin acestea ies mici picături care mențin constant umed solul din jur. Apa nu se evaporă atât de repede deoarece este cedată direct solului. Pământul nu este spălat de apă, iar frunzele și florile rămân uscate. Furtunurile poroase sau de picurare sunt disponibile cu picurători speciale, care se închid singure, pentru montajul subteran invizibil sau în varianta mai simplă, pentru montajul suprateran. Între robinetul de apă și furtunul de picurare se cuplează un furtun de grădină. Sunt foarte potrivite și pentru jardiniere!

Furtun poros/furtun de picurare

Materialul din care sunt confecționate aceste furtunuri sunt voit poroase, astfel încât prin acestea ies mici picături care mențin constant umed solul din jur. Apa nu se evaporă atât de repede deoarece este cedată direct solului. Pământul nu este spălat de apă, iar frunzele și florile rămân uscate. Furtunurile poroase sau de picurare sunt disponibile cu picurători speciale, care se închid singure, pentru montajul subteran invizibil sau în varianta mai simplă, pentru montajul suprateran. Între robinetul de apă și furtunul de picurare se cuplează un furtun de grădină. Sunt foarte potrivite și pentru jardiniere!

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus