0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 04.12.2023 la ora 12:19. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Îngrijirea arbuștilor și a gardului viu

Îngrijirea arbuștilor și a gardului viu

Garduri verzi! Cu ajutorul arbuștilor decorativi și al gardurilor vii puteți conferi grădinii dumneavoastră un cadru atractiv, o puteți proteja și, în plus, îi puteți influența semnificativ aspectul. Am grupat aici cele mai importante informații care vă pot ajuta în alegerea gardurilor vii și a tufelor potrivite. În plus, vă arătăm și cum se taie corect copacii și gardurile vii.

Caracteristici distinctive ale gardurilor vii

În primul rând: care este gardul viu cel mai potrivit? Înainte de a vă decide pentru un anumit tip de gard viu, ar trebui să vă gândiți ce ați dori să vă ofere acesta pe viitor. Doriţi să servească drept hotar al terenului, să vă protejeze de priviri indiscrete sau doar să arate bine? Sau doriți și să cadă din el ceva delicios și să puteți avea o recoltă.

Toate gardurile vii au avantaje și dezavantaje, pe care ar trebui să le cunoașteți înainte de cumpărare. În definitiv, acestea vor fi prezente niște ani buni în grădina dumneavoastră. Vă ajutăm să luați o decizie.

În continuare, o trecere în revistă a celor mai importante criterii de decizie:

Botanic

gard botanic

 • Garduri vii din conifere (garduri de conifere): Acestea au avantajul că sunt verzi pe parcursul întregului an. Astfel au un efect static și peren. Pentru că sunt polenizate de vânt, inflorescențele sunt discrete.
  Exemple: tuia, tisa, chiparosul, chiparosul albastru, chiparosul englezesc

 • Garduri vii din foioase (garduri de foioase): Ele redau succesiunea anotimpurilor, dând astfel senzația de vitalitate. Pentru că cele mai multe sunt polenizate de către insecte, inflorescențele sunt adesea colorate și pline de splendoare.
  Exemple: laur englezesc, Photinia, laur portughez, bambus umbrelă, carpen, fag, Liguster, dracilă, piracanta, cununiță, fizocarpul roșu, weigela, ploaia de aur (forsiția), laur

Forma și tăierea

forma si taierea gardurilor vii

 • Garduri vii tunse: Această variantă, utilizată cel mai adesea ca delimitare a proprietăților și protecție împotriva privirilor, necesită îngrijire anuală – 1-2 acțiuni de tăiere pe an. În schimb, ele nu pot fi străbătute cu privirea și necesită spațiu redus. Toate speciile lemnoase care suportă bine tăierea sunt adecvate ca garduri vii tunse.
 • Garduri vii crescute liber: În acest caz, gardurile vii sunt tunse numai pe margini, la intervale de timp de câțiva ani, și au suficient loc de desfășurare. Printre acestea se numără în special gardurile vii din foioase, cu diverse tufe care prezintă diferite momente de înflorire și forme de creștere. Un astfel de gard viu nu este adecvat pentru grădini mici, deoarece acesta necesită mult spațiu.

Frunziș și funcție de paravan

gard viu frunzis si functie de paravan

 • Garduri vii cu frunze căzătoare Printre acestea se numără specii de foioase importante, cu excepția laurului englezesc și laurului (Ilex). În funcție de specie, acestea oferă protecție vizuală din primăvară până în toamnă.
 • Garduri vii veșnic verzi: Printre acestea se numără toate coniferele avute în vedere ca plante pentru gard viu, precum și laurul englezesc și bambusul umbrelă. Ele oferă protecție vizuală continuu, din primăvară până în iarnă. Ca situație intermediară sunt considerate carpenul, care își păstrează peste iarnă o parte din frunzele maro, precum și lemnul câinesc, care nu își pierde frunzele în iernile blânde.

Înălțimea de creștere

gard viu inaltimea de crestere

 • Garduri vii joase (borduri de straturi): prin acestea se înțeleg garduri vii cu o înălțime de până la cca. 1 m. Gardurile vii joase arată bine atât în grădinile mari, amenajate similar unor parcuri, cât și ca separare, prin încadrări, a grădinii de legume proprii gospodăriei! În acest sens sunt foarte practice speciile lemnoase care prin natura lor au o creștere lentă, gen tisa, arbustul cu cinci-degete, dracilă, buxus și unele specii de laur (Ilex).
 • Garduri vii de înălțime medie: aici se regăsește gardul viu clasic care delimitează proprietatea, cu o înălțime de până la 2,5 m.
 • Garduri vii înalte: bineînțeles că se poate și mai înalt, așadar peste 2,5 m, atât timp cât nu se plânge niciun vecin. Cu specia potrivită de laur englezesc, de chiparos albastru sau de tuia vă puteți crea garduri vii de-a dreptul impozante.

Viteza de creștere

gard viu viteza de crestere

 • Garduri vii cu creștere lentă: Sunt acelea care prezintă numai o creștere anuală redusă în înălțime și în lățime. Avantajul constă în faptul că frecvența de tundere și, astfel, necesarul de întreținere sunt mai reduse. Celor nerăbdători le recomandăm ca în acest caz să cumpere plante deja mari.
  • Plante pentru gard viu cu creștere deosebit de lentă:
  • Foioase: buxus, laur, caprifoi, salbă
  • Conifere: tisa, tuia smarald
 • Garduri vii cu creștere rapidă: Sunt acelea care prezintă o creștere anuală mare în înălțime și în lățime. Acțiunile de tundere trebuie efectuate mai frecvent dacă doriți ca gardul viu să fie menținut în formă, în schimb gardul viu va prezenta rapid o înălțime substanțială, fiind un bun paravan. Plante pentru gard viu cu creștere deosebit de rapidă:
  • Foioase: jugastru, carpen, laur englezesc, Liguster
  • Conifere: tuia ’Brabant’, chiparos Leyland

Funcții speciale

gard functii speciale

 • Garduri vii cu spini: acest tip de gard viu îndeplinește în anumite condiții și funcția de gard și ține la depărtare vizitatorii nedoriți sau animalele rătăcite. Acest avantaj îl folosesc și păsările – acestea își aleg cu plăcere astfel de plante cu spini pentru a-și face cuib, pentru ca puii să fie protejați împotriva pisicilor hoțomane.
  Plante adecvate pentru acestea sunt piracanta, dracila, gutuiul japonez, trandafirul, murul și zmeurul.
 • Gardurile vii purtătoare de fructe: Un gard viu de mâncat - ce practic! Și, în plus, și sănătos. Zmeurul, murul, alunul sau fructele sălbatice, gen porumbarul, socul și cornul furnizează și ceva de ronțăit.
 • Gard viu de protejare a păsărilor/naturii O combinaţie între tufe şi copaci care înfloresc bogat sau care fac fructe transformă un gard viu într-un habitat al multor vieţuitoare. Fie ca adăpost pentru iarnă sau ca furnizor valoros de hrană pe timpul iernii. În plus este viu colorat și arată frumos.
  • Exemple: mur, forsiția, liliac (de vară), alun, coacăz roșu, soc, cătină, porumbar, ienupăr, corn decorativ, măceș, corn

Inflorescență da/nu Viteza de creștere Arbuști de conifere/de foioase Forma/tunderea Frunzișul Înălțimea de creștere
Tuia/arborele vieții nu Brabant rapid (30 cm/an)
Smarald lent (10 cm/an)
Ace Tundere începând cu primul an
comportament foarte bun la tăiere
veșnic verzi medie
Tisa da (galbenă) lent Ace comportament foarte bun la tăiere veșnic verzi medie
Carpen mâțișori verzi mai întâi lent, apoi mai rapid (până la 40 cm/an) Frunze comportament foarte bun la tăiere cu frunze căzătoare medie
Chiparos Da rapid Ace comportament bun la tăiere veșnic verzi ridicată
Lemnul câinesc Frunze necesită tundere intensă (2 ori/an) cu frunze căzătoare medie
dracilă Frunze tundere de modelare vara târziu soiuri cu frunze căzătoare și soiuri veșnic verzi ridicată
Bambus la fiecare 70 de ani rapid Frunze dacă se dorește veșnic verzi ridicată

Laurul englezesc este foarte îndrăgit ca gard viu, pentru că reunește multe avantaje. El este veșnic verde, rezistent iarna și oferă o bună protecție vizuală. Există în prezent multe soiuri, cu diverse caracteristici:

Inflorescenţă Viteza de creștere Forma/tunderea Înălțimea de creștere
Cresonul de stâncă rapid comportament foarte bun la tăiere mediu până la ridicat
Etna Tăierea este necesară rar scăzut
Laur englezesc Genolia mediu până la ridicat
Laur englezesc Herbergii mediu
Laur englezesc Novita mediu
Laur englezesc Otto Luyken scăzut
Laur englezesc Rotundifolia mediu până la ridicat

Sfat

În cazul tufelor și gardurilor vii dintr-o specie sau un soi există adesea diverse variante, respectiv culturi, care se pot deosebi foarte mult în ceea ce privește proprietățile (de ex. înălțimea de creștere). De aceea, acordați întotdeauna atenție detaliilor de articol!

Gard viu din elemente de gard, pentru o bună protecție vizuală de la început

Gardurile vii sunt un paravan natural frumos, atunci când nu doriți ca vecinul să se uite la grătarul dumneavoastră. Însă durează o vreme până un gard viu are înălțimea potrivită, ca să nu poată privi oricine peste acesta.

Dacă doriți să îl aveți mai repede, un gard viu din elemente reprezintă soluția corectă. Direct după plantare, aveți deja un gard viu crescut înalt și frumos. Ca și cum ar fi deja de ani aici. Și frunzișul este deja foarte dens și vă ferește direct de priviri din afară.

În loc de gard viu clasic, îl puteți folosi și ca încadrare pentru garajul deschis, pentru piscină sau chiar pentru pubelele de gunoi. „Gardul viu original la metru liniar" îl puteți planta din februarie până în noiembrie.

Elementele de gard le primiți cu împletitură de nuiele integrată și cu bulgări de pământ la rădăcinile plantelor. Apoi nu trebuie decât să introduceți elementele într-o groapă pentru plantare. Și gata!

gard viu elemente de gard
Botanic Garduri vii din conifere (garduri de conifere):
 • Sunt veșnic verzi și, de aceea, dau senzația de static (mai puțin pline de viață).
 • Inflorescențe discrete.
Garduri vii din foioase (garduri de foioase):
 • Redau scurgerea anotimpurilor, dând astfel senzația de mai multă vitalitate.
 • Inflorescențe colorate și pline de splendoare.
Forma și tăierea Garduri vii tăiate:
 • Necesită îngrijire anuală – 1-2 acțiuni de tundere pe an.
 • Nu pot fi străbătute cu privirea și necesită spațiu redus.
Garduri vii crescute liber:
 • Tăierea se efectuează la intervale de mai mulți ani.
 • Nu sunt adecvate pentru grădini mici, pentru că necesită mult loc.
Frunziș și funcție de paravan Garduri vii cu frunze căzătoare:
 • Toate speciile de foioase importante, cu excepția laurului englezesc și laurului (Ilex).
 • De cele mai multe ori, oferă protecție vizuală numai din primăvară până în toamnă.
Garduri vii veșnic verzi:
 • Toate coniferele avute în vedere ca plante pentru gard viu, precum și laurul englezesc și bambusul umbrelă.
 • Oferă protecție vizuală continuă, din primăvară până în iarnă. (Cazuri intermediare: carpenul, care își păstrează peste iarnă o parte din frunzele maro, precum și lemnul câinesc, care nu își pierde frunzele în iernile blânde.)
Înălțimea de creștere Garduri vii joase (borduri de straturi):
 • Garduri vii cu înălțime de până la cca. 1 m.
 • Sunt practice speciile lemnoase care prin natura lor au o creștere lentă, gen tisa, arbustul cu cinci-degete, dracila, buxusul și unele specii de laur (Ilex).
Garduri vii de înălțime medie:
 • gardul viu clasic care delimitează proprietatea, cu o înălțime de până la 2,5 m.
Garduri vii înalte:
 • Garduri vii de peste 2,5 m.
 • de ex. anumite soiuri de laur englezesc, chiparos albastru sau tuia
Viteza de creștere Garduri vii cu creștere lentă:
 • creștere anuală redusă în înălțime și în lățime. Avantajul constă în faptul că frecvența de tundere și, astfel, necesarul de întreținere sunt mai reduse
 • Plante pentru gard viu cu creștere deosebit de lentă:
  • Foioase: buxus, laur, caprifoi, salbă
  • Conifere: tisa, tuia smarald
Garduri vii cu creștere rapidă:
 • creștere anuală mare în înălțime și în lățime
 • Acțiunile de tăiere trebuie efectuate mai frecvent
 • rapid o înălțime substanțială, fiind un bun paravan
 • Plante pentru gard viu cu creștere deosebit de rapidă:
  • Foioase: jugastru, carpen, laur englezesc, Liguster
  • Conifere: tuia ’Brabant’, chiparos Leyland
Momentul de înflorire Multe plante pentru gard viu au inflorescențe decorative. În cazul foioaselor, se pot alege, după gust, fie soiuri care înfloresc simultan, armonizate între ele, fie soiuri cu perioade de înflorire diferite - pentru o imagine colorată pe parcursul întregului sezon.
Funcție specială Garduri vii cu spini:
 • îndeplinesc în anumite condiții și funcția de gard și țin la depărtare vizitatorii nedoriți
 • Adecvate pentru acestea sunt piracanta sau dracila
Gardurile vii purtătoare de fructe:
 • Zmeură
 • Mură
 • Haselnuss
 • Fructe sălbatice (porumbarul, socul și cornul)
Gard viu de protejare a păsărilor/naturii
 • Combinație între tufe și arbuști care înfloresc bogat, respectiv care fac fructe, fie ca adăpost pentru iarnă sau ca furnizor valoros de hrană pe timpul iernii.
 • colorat și o adevărată desfătare pentru ochi!
 • Printre plantele care se potrivesc pentru un astfel de gard viu se numără:
  • murul
  • forsiţia
  • liliac (de vară)
  • Alunul
  • coacăzul
  • socul
  • cătina
  • porumbar
  • ienupărul
  • cornus alba
  • trandafirul sălbatic
  • corn

Distanța de plantare, solul și inflorescența – așa vă planificați gardul viu

Respectați distanța de plantare

Dacă sădiți plantele pentru gard viu prea dese, acestea își iau reciproc lumina și nutrienții și nu se dezvoltă. Distanţele între plante nu trebuie să fie nici foarte mari, deoarece apar goluri neatractive, care se vor umple apoi doar în timp sau deloc.

Decideți dacă preferați un gard viu cu creștere liberă sau un gard viu formal:

 • Garduri vii cu creștere liberă: forsiția, liliac, deuția, corn decorativ, teișor, ...
  Distanță de plantare recomandată: cca. 1 m
 • Garduri vii formale: acest tip de gard viu constă de cele mai multe ori dintr-un singur tip de plantă, se tunde min. 1 dată pe an, are o creștere dreaptă și nu poate fi străbătut cu privirea. Printre acestea se numără mai ales gardurile vii de tuia, laur englezesc, tisa, lauri (Ilex) și carpen.
  Distanță de plantare recomandată: cca. 0,5 m

Verificaţi structura solului

Înainte de a vă decide pentru un arbust, ar trebui să analizați temeinic natura solului din grădina dumneavoastră.

Cele mai multe plante pentru gard viu agreează soluri mai degrabă permeabile, însă totuși bogate în conținut și se mulțumesc cu soluri ușor acide sau bazice. Cu toate acestea, la fiecare nouă plantare de arbuști adăugați pământ pentru plante în groapa de plantare și amestecați-l cu solul de grădină.

Când înfloresc diferitele specii de arbori şi arbuşti şi în ce culori?

În funcție de ceea ce plantați, veți avea întreaga splendoare a inflorescențelor fie deodată, fie distribuită pe parcursul întregii veri.

Arbuștii înfloriți nu aduc numai culoare în grădina dumneavoastră, ci și miresme deosebite. În alegerea dumneavoastră ar trebui să joace un rol și fructele pe care le produc aceștia. Albinele și insectele utile se bucură de diversitatea colorată și parfumată de plante din grădina dumneavoastră. În plus, o combinație echilibrată inhibă dezvoltarea dăunătorilor.

Indicaţie

În cazul plantelor indigene, în mod normal nu apar probleme de locație. Însă, în cazul plantelor exotice, condițiile din grădină trebuie adaptate în mod corespunzător.

Tăierea corectă a gardurilor vii și a copacilor

Există doar câteva garduri vii care nu necesită tăiere. Acest lucru este valabil pentru grădinile în care este suficient loc și nu este necesară limitarea creșterii lor. De regulă, un gard viu trebuie tuns sau fasonat regulat.

Este bine să tundeți și copacii în mod specific. Acest lucru nu este unul dificil, dacă urmați câteva reguli. Și o tăiere este importantă din când în când, pentru ca gardul viu sau copacul să se poată dezvolta optim.

Când tund gardul viu și pe care dintre ele?

Puteți tunde gardul viu pe tot parcursul anului, cu excepția zilelor cu temperaturi de sub minus 5 grade Celsius. Aveți totuși în vedere ciclul de creștere al fiecărui soi individual. De aceea, arbuștii cu flori vor fi tunși sau fasonați cel mai adesea la alte termene decât gardurile vii normale.

 • 
				taierea de vara a gardului viu

  Tăierea de primăvară
  Primăvara se tund în principiu arbuștii care înfloresc vara (în jurul sau după 24 iunie, ziua nașterii Sf. Ioan Botezătorul), pentru că florile se dezvoltă pe crengile care au un an. Ele formează acum lăstari proaspeți, viguroși, care poartă inflorescențe bogate. Exemple în acest sens sunt hibiscus, hortensia cu panicule, liliacul de vară etc.

 • 
				taierea de vara a gardului viu

  Tăiere de vară
  În mai și iunie se tund tufele și copacii care înfloresc primăvara. Acestea își formează inflorescențele pe lemnul din anul precedent. În acest caz se taie lăstarii mari și bătrâni de la bază. Astfel iau naștere lăstari tineri, proaspeți, care înfloresc abundent în primăvara următoare. Tot vara se tund și plantele care trebuie să nu crească foarte mult.

 • 
				taierea de toamna

  Tăiere de toamnă
  În cazul în care mai este necesară o tăiere înainte de venirea iernii, este bine să așteptați până în toamnă. Perioada cea mai potrivită este de la mijlocul lui octombrie până la începutul lui noiembrie. Atunci gardul viu este deja în faza de repaus și nu mai cresc vlăstari. Însă trebuie ca pământul să nu fie înghețat și este bine să nu strălucească nici soarele.

 • 
				taierea de iarna

  Tăiere de iarnă
  Arbuștii fructiferi se tund cu precădere iarna. În această perioadă pomii și tufele nu au fructe. Se scurtează lăstarii lungi, astfel încât ramurile de rod să primească mai multă lumină și energie. În acest domeniu recomandăm să căutați în apropiere de locuința dumneavoastră un curs de tundere a pomilor fructiferi.

Căror aspecte trebuie să le acord atenție atunci când tund gardurile vii și pomii?

 • Arbuștii de conifere trebuie tunși de la început, deoarece, în caz contrar, nu se vor obișnui cu tăierea. Este de preferat să îi tundeți mai des, dar să tăiați mai puțin.
 • Arbuștii de conifere nu dau lăstari sau dau foarte puțini din lemn îmbătrânit.
 • Nu îi tundeți când este soare! Este mai bine să îi tundeți în zile înnorate, pentru că, în caz contrar, sunt amenințați de 'arsuri de soare'.
 • Către unealta potrivită: foarfecile electrice nu sunt întotdeauna adecvate pentru gard viu!
 • La termenul de tăiere corect.
 • La o linie de ghidare de-a lungul căreia se va efectua tăierea, pentru ca totul să rămână drept.
 • Puteți îndepărta totodată crengile interioare moarte, de ex. la arborele vieții: acesta crește atât de dens, încât în interior nu mai ajunge lumină.
 • Tăiați întotdeauna de jos în sus.

Tipuri de tăiere

 • 
				taierea la plantare

  Tăierea la plantare
  După cum spune și denumirea, tăierea se efectuează la plantare și servește la o constituție uniformă a plantei. Acum așezați bazele pentru o creștere sănătoasă. Atunci când tundeți arborii și arbuștii, încercați pe cât posibil să păstrați forma naturală de creștere a plantei. O coroană bine aerisită și expusă la lumină stimulează formarea inflorescențelor și a fructelor. La tunderea de plantare, lăstarii vor fi tăiați cu 1/3. Se va tăia astfel încât să rămână 5-7 crengi principale. La o creștere verticală, ultimul mugure va fi îndreptat spre exterior; la creșterea suspendată, ultimul mugure va fi îndreptat spre interior.

 • 
				taierea de intretinere

  Tăierea de întreținere
  Aceasta servește la păstrarea creșterii și a forței de înflorire a arbuștilor. În timpul perioadei de creștere din primii trei ani, este bine ca pomii să fie tunși o dată pe an. Se va îndepărta cca. 1/3 din masa de crengi. Lemnul și crengile moarte care se intersectează vor fi eliminate la tăiere.
  Cu cât o plantă este tunsă mai drastic, cu atât aceasta va crește mai mult. Atunci când efectuați tăierea, aveți grijă să tăiați mereu pe mugurii exteriori.

 • 
				taierea de modelare

  Tăiere de modelare
  Arbuștii veșnic verzi sunt tunși adesea în figuri cu forme frumoase. În acest caz este recomandabil să se efectueze prima tăiere în mai/iunie și să se tundă din nou toamna. Este bine ca plantele care sunt deosebit de sensibile, ca de ex. buxusul, să fie tunse pe vreme înnorată, pentru a se evita o arsură produsă de soare. Efectul elegant al buxusului se poate dezvălui numai dacă acesta este tuns cu precizie absolută.

 • 
				Pflegeschnitt

  Tăierea de îngrijire
  La tăierile de fasonare și de îngrijire este suficientă o foarfecă pentru gard viu cu o distanță redusă a lamelor, pentru că trebuie tăiate numai crengile tinere și subțiri. În mod ideal, ar trebui să vă tundeți gardul viu ușor trapezoidal, aceasta însemnând să lăsați ramurile de jos puțin mai lungi decât cele de sus, astfel toate sectoarele gardului viu vor avea multă lumină. Puteți tăia în linie dreaptă cca. 10-15 cm din lăstarii proaspăt crescuți. Pentru ca gardul viu să devină drept, vă poate fi de folos și un șnur, ca ajutor pentru orientare.

 • 
				retezare

  Retezare
  În cazul retezărilor trebuie să aveți în vedere ca distanța dintre lamele foarfecii dumneavoastră pentru gard viu să fie mai mare decât grosimea crengilor gardului viu. Pentru tăiere alegeți cel mai bine zile fără ger, pentru a scurta cu două treimi lăstarii fructiferi. Astfel veți îndepărta lăstarii rivali și crengile pot înmuguri din nou mai temeinic. La plantele pentru garduri vii care provin din copaci, gen jugastru sau carpen, puteți tăia în primul an trei sferturi din vârfurile lăstarilor, astfel crengile se vor ramifica mai mult și gardul dumneavoastră viu se va îndesi.

 • 
				taiere radicala

  Tăiere radicală
  Cu siguranță că în cazul gardurilor vii îmbătrânite, câteodată nu mai ajută decât o tăiere radicală pentru ca acestea să poată dispune de o nouă strălucire și pentru a dispărea golurile. Zilele fără ger din iarnă sunt perfecte pentru tăierea de întinerire. În acest scop utilizați cel mai bine o foarfecă pentru gard viu cu o deschidere mare a lamelor și cu un motor puternic. Acum puteți reteza crengile până la trunchiul cel mai gros, pentru ca acestea să poată crește proaspăt în primăvară, mai dense și mai viguroase.

Sfat

Indiferent de tăierea pentru care vă decideți, tăiați întotdeauna cu mare grijă și precauție. Priviți-vă mereu lucrarea și corectați neregularitățile. Forma exactă poate fi tăiată cu ajutorul unor șabloane.

Utilizați numai unelte ascuțite, care nu strivesc lăstarii și frunzele.

Tunderea plantelor pentru gard viu care înfloresc primăvara

Tufele și plantele pentru gard viu care înfloresc devreme le tăiați abia după inflorescență .

În februarie sau martie veți tăia totodată și inflorescențele tinere, care ar urma să se deschidă mai târziu. Lăsați arbuștii să înflorească și tundeți-i numai după veștejirea florilor. Printre plantele pentru gard viu care înfloresc primăvara se numără:

 • dracila comună
 • deuția
 • Fothergilla major
 • forsiţia
 • drobița cu înflorire timpurie, din familia leguminoaselor
 • liliacul comun
 • socul roșu
 • lămâița sau iasomia
 • teișorul
 • Iasomie
 • cătina
 • cununița roșie (unele soiuri)
 • Păducel
 • Garduri vii de măceș (măceșii cu o singură înflorire înfloresc pe crengi la doi ani). Măceșii cu înflorire multiplă tăiați-i primăvara!

tunderea plantelor pentru gard viu

Tunderea plantelor mediteraneene pentru gard viu: Photinia sau salcia mirositoare

În cazul acestora, se aplică regula de a nu le tunde prea devreme sau prea târziu, pentru că există pericol de îngheț. De aceea, fie primăvara, începând cu mijlocul lui martie/aprilie și/sau vara, la mijlocul lui iunie/iulie. Este bine să nu mai tundeți aceste garduri vii mai târziu.

Photinia înflorește primăvara. Așadar, dacă vă plac florile albe ale Photinia, așteptați până după înflorire.

Salcia mirositoare înflorește toamna. În cazul acesteia se aplică aceeași regulă ca la Photinia.

Sfat

Photinia are inflorescențe foarte bogate, însă după înflorire este foarte slăbită și adesea își pierde frunzele. Până în miezul verii rămâne apoi relativ cheală. Așadar dacă doriți să aveți o Photinia deasă, puteți renunța la inflorescențe sau la o parte dintre acestea.

tunderea arbustilor de conifere

Tunderea arbuștilor de conifere veșnic verzi ( arborele vieții, chiparoși , chiparos fals, tisa)

Acești arbuști nu iartă greșelile de tăiere la fel de ușor ca gardurile vii de foioase. Odată ce s-a întâmplat ca plantele să își piardă frunzișul, daunele pot fi corectate numai cu mare dificultate sau deloc. În cazul chiparosului albastru sau al tuia este nevoie de câțiva ani până ce se astupă din nou golurile din verdeață, la coniferele veritabile acest lucru nu reușește niciodată.

Perioada de tundere: primăvara (martie până în mai), vara (iunie până în iulie) și toamna (de la mijlocul lui octombrie până la începutul lui noiembrie)

Important este să îi tundeți de la început, pentru ca planta să se obișnuiască. În această acțiune procedați cu atenție. Este mai bine să îi tundeți mai des, dar nu atât de mult. Arbuștii de conifere dau foarte puțini lăstari sau nu dau deloc din lemn îmbătrânit. În cazul gardurilor vii tinere este bine să nu efectuați tăierea atât de târziu. În acea perioadă există pericol de îngheț!

Tunderea arbuștilor de foioase veșnic verzi

De exemplu, laur englezesc, buxus, laur japonez, Osmanthus, laur etc.

Perioada de tundere: primăvara (martie - mai), vara (iunie - iulie)

Gardurile vii drepte, cu frunze mari și veșnic verzi este bine să nu fie tunse cu foarfeca electrică pentru gard viu. În acest proces sunt lezate inevitabil multe frunze. Acestea nu vor avea un aspect frumos, iar prin rănile deschise pot pătrunde agenți patogeni.

Este mai bine să tundeți astfel de garduri vii cu foarfeca de grădină. Acest lucru înseamnă substanțial mai multă muncă, respectiv mai mult timp, însă arată mai bine și este bine și pentru plantă.

Retezați lăstarii până la pețiolul unei frunze. Astfel se poate dezvolta rapid un nou lăstar, care să acopere locul de tăiere. Foarfeca electrică pentru gard viu este alegerea potrivită numai în cazul gardurilor vii lungi.

Tunderea arbuștilor de foioase

(fag, carpen, piracanta, arțar, lemn câinesc, etc.)

Momentul de tundere: vara iunie - iulie

Gardurile vii din foioase au avantajul că, de cele mai multe ori, pot fi retezate mult. Ele dau în mod cert lăstari și din lemnul bătrân. Acestea pot fi, de asemenea, tăiate până la înălțimea genunchiului și apoi își încep din nou creșterea.

tunderea arbustilor de foioase

Goluri în gardul meu viu – ce pot să fac?

Dacă gardul viu prezintă goluri, lumina solară suficientă poate asigura umplerea la loc a acestora. Pentru aceasta, retezați crengile învecinate, care fac umbră gardului viu.

Dacă golul este ceva mai mare, puteți așeza peste acesta doi lăstari învecinați, orizontal sau pe diagonală deasupra golului, cu ajutorul a două bețe de bambus încrucișate. Acum mai tăiați ușor vârfurile lăstarilor și așteptați. Astfel va fi stimulată din nou ramificarea și golul ar trebui să se închidă curând.

Dacă lungimea lăstarilor nu este suficientă pentru acest truc, nu ajută decât o plantare suplimentară. În acest caz, ar trebui să alegeți plante care sunt aproximativ la fel de înalte ca restul gardului viu, pentru că, în caz contrar, plantele tinere au nevoie de prea mult timp pentru a le ajunge din urmă.

Care foarfecă pentru gard viu este cea potrivită?

Foarfeca pentru gard viu este, bineînțeles, cel mai important lucru atunci când doriți să tundeți gardul viu. Pe lângă aceasta, mai aveți însă nevoie și de alte câteva ajutoare.

 • Foarfeci pentru crengi și ferăstraie pentru copaci, pentru crengile mai groase
 • Foarfeci de grădină pentru lăstari mai subțiri
 • Mănuși de grădină (cel mai bine până la cot)
 • Scară (dacă este necesar)
 • Produse de cicatrizare pentru plante, pentru tratarea rănilor mai mari
 • Sac pentru deșeuri

În cazul foarfecilor pentru gard viu dispuneți de o selecție variată, pentru că acestea se deosebesc ca acționare, greutate și alte câteva aspecte.

La toate uneltele aveți în vedere ca lamele să fie ascuțite. Acest lucru ușurează munca și reduce riscul de rănire, pentru că astfel nu veți mai aluneca atât de repede. Foarfecile pentru crengi și ferăstraiele trebuie să fie puternice.

Cu tabelul următor puteți afla care sunt cele adecvate pentru scopurile dumneavoastră. Dacă totuși nu sunteți sigur, solicitați consiliere în magazinul HORNBACH din apropiere.

Foarfecă manuală pentru gard viu Foarfecă pentru gard viu cu acumulator Foarfecă electrică pentru gard viu Foarfecă pentru gard viu pe benzină
Avantaje
 • funcționează aproape fără zgomot
 • gardurile vii mici, sensibile, pot fi tunse foarte bine
 • sunt manevrabile și sunt adecvate pentru locuri greu accesibile
 • este necesar un grad redus de întreținere
 • lucrează silențios
 • sunt ecologice, deoarece nu necesită benzină
 • încă ușor de manevrat
 • nu produc gaze de eșapament
 • sunt ușoare și silențioase
 • pot lucra mult timp
 • nu depind de cablu sau de timpul de funcționare a acumulatorului
 • au mai multă putere decât foarfecile pentru gard viu cu acumulator sau cele electrice
Dezavantaje
 • în cazul gardurilor vii de dimensiuni mai mari nu mai fac față
 • durează mai mult decât cu o foarfecă motorizată
 • durata de funcționare este limitată de timpul de funcționare a acumulatorului
 • putere mai mică decât foarfecile pentru gard viu pe benzină
 • trebuie să fie conectate la rețeaua de curent
 • cablul poate fi deranjant
 • sunt foarte zgomotoase,
 • produc gaze de eșapament
 • necesită mai multă întreținere
 • de cele mai multe ori mai grele și mai greu de manevrat

Caracteristică importantă a unei foarfeci pentru gard viu – lungimea de tăiere

Dacă aveți nevoie de o foarfecă pentru gard viu, lungimea de tăiere este una dintre cele mai importante caracteristici de produs. Cu cât lama este mai lungă, cu atât suprafața de gard viu pe care o puteți tăia cu o manevră este mai mare, iar munca este finalizată mai repede.

Gândiți-vă: odată cu creșterea lungimii lamei, sporește și necesarul de energie și, astfel, greutatea aparatului – ceea ce afectează manevrabilitatea.

Lungimea de tăiere vs. Lungime lamă

Lungimea de tăiere nu este același lucru cu lungimea lamei. Lungimea lamei vă indică ce lungime are ferăstrăul propriu-zis. Lungimea de tăiere este întotdeauna ceva mai mică decât lungimea lamei. Deoarece nu întreaga lamă poate fi utilizată pentru tăiere.

foarfeca pentru gard viu

Dacă doriți să lucrați în locuri întortocheate sau greu accesibile – de ex. de pe o scară – ar trebui să utilizați mai bine o foarfecă mai ușor de mânuit, cu o lungime de tăiere mai mică.

Atunci când gardul viu este accesibil dintr-o singură parte și, în plus, este foarte adânc, ar trebui să folosiți o foarfecă cu o lamă cât mai lungă, pentru a ajunge și la sectoarele din spate ale gardului viu.

O formă specială de foarfecă pentru gard viu este foarfeca pentru gard viu cu tijă. La acest model, raza mare de acțiune nu este asigurată numai de lungimea de tăiere a foarfecii, ci și de mâner. Cu foarfecile pentru gard viu cu tijă puteți tăia gardurile vii mai înalte, fără să fie necesar să folosiți o scară.

Tipuri de cuţite la foarfecile pentru gard viu cu motor

Foarfecile pentru gard viu pot fi echipate cu două tipuri de cuţite:

 • simplu- la cuţitul simplu opus, o lamă este imobilă, în timp ce cealaltă se mişcă şi execută mişcarea de tăiere.
 • dublu- la cuțitul dublu opus, se mişcă ambele lame. Acest lucru asigură o calitate mai bună a tăierii.

Glosar plante

ClickCo

Acesta există numai la HORNBACH. Bulgării de la rădăcină sunt ambalați într-un container cu clic. Particularitatea la „ClickCo" sunt cele 4 bride, care țin ferm bulgărele de pământ. Ele pot fi declichetate în sus și poate fi scos bulgărele de pământ. Avantajul este în acest caz că planta este vândută cu bulgăre de pământ și containerul „ClickCo" menține umiditatea din bulgăre. Așadar planta nu se usucă foarte repede.

vas clickco
crescut în ghiveci

Aceste plante mai sunt denumite și plante de container și se livrează cu un ghiveci, un container sau un ghiveci de dimensiuni mari. Avantajul este că plantele sunt crescute în container și sunt livrate clientului cu acesta. Astfel este disponibilă întreaga masă radiculară. Aceste plante sunt disponibile pe parcursul întregului an. Ele pot fi sădite atât timp cât solul nu este înghețat.

Un avantaj mare îl reprezintă faptul că plantele în container au deja din primul an de plantare o creștere anuală normală, spre deosebire de articolele care au doar rădăcina sau rădăcina cu bulgăre de pământ. Acelea trebuie să își refacă mai întâi masa radiculară îndepărtată, ceea ce face ca în primul an planta să aibă o creștere mai modestă.

În cazul plantelor în container este indicat volumul acestuia (în litri l) și/sau diametrul său. Astfel este simplificată pregătirea gropilor, pentru că știți de la început ce mărime are bulgărele de pământ.

crescut in ghiveci
c. b. – „cu bulgăre de pământ“

Plantele sunt scoase de pe câmp direct cu bulgărele de pământ și sunt ambalate din nou. În jurul bulgărelui de pământ va fi așezată o țesătură de iută sau o pânză de protecție. Acest mod de ambalare este disponibil numai primăvara și toamna, nu și în timpul perioadei de vegetație.

bulgare de pamant
rn „cu rădăcină nudă

Denumirea cu rădăcină nudă înseamnă că rădăcina este livrată fără bulgăre de pământ, așadar este cum s-ar spune nudă. Acest lucru înseamnă că planta trebuie sădită cât mai repede posibil după livrare. Aceste plante au o perioadă scurtă de sădire, de câteva săptămâni în primăvară și în toamnă.

radacina
RA „cu rădăcina ambalată“

Plantele sunt livrate cu pământ pe rădăcină, într-un ghiveci, și trebuie plantate imediat. Acest mod de ambalare este disponibil mai ales la trandafiri și este disponibil primăvara și toamna.

În cazul plantelor cu rădăcina ambalată, marfa cu rădăcina nudă va fi așezată într-un ghiveci, în care se va turna puțin pământ. Avantajul este acela că rădăcinile sunt protejate și nu se usucă atât de repede. Astfel ambalarea și expedierea sunt mai simple și mai sigure. Mai ales în cazul trandafirilor se vând frecvent plante cu rădăcini nude.

radacina ambalata
Înălțimea plantei

În cazul tuturor informațiilor de mărime, plantele sunt măsurate întotdeauna de la marginea superioară până la bulgărele de pământ, respectiv container, așadar numai acea parte a plantei de grădină care este vizibilă și mai târziu deasupra solului.

Înălțimea plantei este indicată în cm.

Teme care v-ar mai putea interesa:

În sus