0 Listă favorite 0 Coşul meu
Hornbach Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
15.08.2022 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 15.08.2022 la ora 09:10. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Conifere: cum se plantează și cum se îngrijesc în mod corect

Timp de lectură 11 min.
Plantarea coniferelor

Coniferele - convenționale și plictisitoare? Nici vorbă! Trebuie doar să știți cum să le puneți corect în scenă. Astfel, coniferele pot deveni un adevărat highlight în grădina dumneavoastră. Așa puteți demonstra că pentru o persoană cu inițiativă nu există limite din punct de vedere botanic.

Conifere în grădina dumneavoastră

În spatele denumirii de conifere se ascund pur și simplu arborii cu frunze de forma unor ace. Aceștia sunt îndrăgiți mai ales ca garduri vii, deoarece se pot tunde cu ușurință în forma dorită. Dar se bucură de popularitate și ca plante solitare. Toate sortimentele disponibile pentru grădină sunt conifere pitice și, de aceea, nu cresc la fel de mari ca rudele lor sălbatice.

Plantarea corectă a coniferelor

În ceea ce privește locul de amplasare, coniferele nu sunt deloc pretențioase. Dacă le oferiți suficienți nutrienți și le îngrijiți și tundeți regulat, vă puteți bucura mult timp de ele. Cele mai multe nu doresc să stea în umbră, iar din acest motiv, locul ideal de amplasare este unul însorit sau semiumbrit.

Tisa constituie o excepție. Ea se simte bine și la umbră.

Unele sortimente – de exemplu chiparosul pitic filifer sau ienupărul pitic – sunt adecvate și pentru plantare în ghiveci. Coniferele sunt ușor de întreținut, robuste și nepretențioase. De aceea sunt și foarte apreciate, pentru că rămân mereu verzi și oferă paravan tot timpul anului.

Distanța față de terenul învecinat

Dacă doriți să utilizați conifere, dar și alți copaci ca delimitare față de terenul învecinat, trebuie să aveți grijă la distanța corectă. Deoarece este recomandat să vă informați bine dinainte, pentru a nu ajunge mai târziu la certuri cu vecinii.

Întrucât fiecare stat are propriile reguli în acest sens, trebuie să vă informați cu privire la legile de vecinătate aplicabile.

O regulă empirică spune:

La copacii și tufele cu înălțimea de până la aproximativ doi metri se lasă o distanță de minimum 50 cm față de terenul învecinat. La plantele mai înalte se lasă o distanță de cel puțin un metru.

Însă aceasta este doar o regulă empirică. Pentru a preveni surprizele neplăcute, informați-vă!

Pregătirea solului și plantarea

Este recomandată plantarea coniferelor în sezonul de toamnă, deoarece astfel au suficient timp să crească până în primăvara următoare, înainte de a începe perioada de vegetație în care planta are nevoie de mai multă energie. Plantele în oale sau containere constituie o excepție. Ele pot fi plantate pe tot parcursul anului. Dar trebuie să aveți grijă ca solul să nu fie înghețat.

Mai întâi îndepărtați buruienile din locul în care urmează să plantați și aerați pământul. Gaura pe care o săpați trebuie să fie dublă ca mărime și la fel de adâncă precum rădăcina cu pământ a coniferelor.

În cazul solului dens, adăugați puțin nisip, rumeguș de coarne și copite sau pietriș. Dacă solul este foarte nisipos, îmbogățiți-l cu compost, rocă măcinată sau activator pentru sol. Dacă solul are o valoare a pH-ului sub 6, el trebuie acidifiat ușor. Pentru aceasta, adăugați var-magneziu.

Dacă ați pregătit solul, este momentul potrivit pentru a adăuga un strat anti-buruieni, dacă doriți.

Dacă ați cumpărat planta în oală sau în container, scoateți-o cu grijă, cu tot cu pământul de pe rădăcină. Toate coniferele, fie că au rădăcina goală sau cu pământ, trebuie așezate într-o găleată cu apă până la plantare. Plantele care au rădăcina învelită într-o pânză de balot trebuie lăsate cu tot cu pânză până când sunt introduse în pământ.

Plantarea coniferelor 2

Nu așezați planta prea adânc în gaura sa, ci la fel cum era atunci când se afla în ghiveci. Dacă plantați conifere mai mari, trebuie să le fixați puțin cu un arac și cu un șnur adecvat. Astfel vântul nu le poate culca la pământ și vor crește drept în sus.

Acum turnați în gaură o parte din pământul săpat, amestecat cu îngrășământ, și apăsați-l cu grijă peste rădăcini. Apoi udați coniferul din abundență. La final umpleți gaura cu restul pământului săpat și compactați-l bine. Udați bine încă o dată și gata!

Sfat

Ca protecție suplimentară împotriva buruienilor puteți aplica un strat de mulci în jurul plantei. Acesta previne evaporarea unei cantități prea mari de umiditate. Cu timpul, mulciul se descompune și eliberează nutrienți în sol.

Fertilizarea corectă a coniferelor

Acele coniferelor au nevoie de mult fier, sulf și mai ales magneziu. Asigurați aportul acestor nutrienți de două ori pe an. Cel mai bine este să fertilizați o dată între finalul lunii februarie și mijlocul lunii martie – atunci când începe înmugurirea – și a doua oară între finalul lunii iulie și finalul lunii august. Cel mai bine este să utilizați îngrășământ pentru conifere și un amestec de potasiu și magneziu pentru o porție suplimentară de oxid de potasiu și oxid de magneziu.

Tunderea coniferelor – Când și cum?

Cel mai bun moment pentru tunderea coniferelor este primăvara sau toamna târziu. Nu le tundeți în timpul perioadei de vegetație. Cel mai bine este să alegeți o zi cu cer acoperit, deoarece astfel veți evita apariția unor pete maronii de uscăciune.

La tunderea coniferelor trebuie să aveți grijă la faptul că acestea cresc în principal de la vârfurile lăstarilor. Atunci când o tundeți prea radical, se poate întâmpla ca planta să nu mai crească în acel loc și să rămână cheală.

Tundeți doar câte puțin și lăsați lăstarul din mijloc netuns, până când se dezvoltă un lăstar lateral.

Dacă nu este necesar să tăiați prea mult din plantă, atunci efectuați doar o tundere de corecție și de îngrijire. Tăiați crengile uscate sau moarte – acestea trebuie să dispară. Dacă coroana devine prea stufoasă, puteți tăia câteva crengi.

Plantele topiare se tund în funcție de necesități, pentru a le menține forma.

Conifere replantate?

Dacă doriți să replantați un conifer, trebuie să aveți în vedere câteva aspecte:

  • Replantarea se efectuează toamna.
  • Replantați doar conifere care se află în locul respectiv de cel mult patru ani.
  • Plantele prea bătrâne pot muri în urma replantării.
  • Toată rădăcina cu pământ trebuie săpată astfel încât să o scoateți întreagă.
  • Atunci când coniferul a fost replantat, el trebuie udat cu apă din abundență și stabilizat cu un arac de lemn.

De ce coniferele capătă o culoare maronie dinspre interior?

Colorarea maronie dinspre interior a coniferelor poate avea mai multe cauze:

1. Proces natural ca urmare a lipsei aerului și luminii

Adesea cauza este una cât se poate de naturală, deoarece prin creșterea și îndesirea crengilor, cele aflate la interior primesc mai puțină lumină și mai puțin aer. Acolo unde nu mai pătrunde lumina, frunzișul plantelor veșnic verzi se usucă, iar planta trage sevă pentru a o pune la dispoziția părților sale aflate la lumină, în vederea fotosintezei.

Începând din toamnă, când lumina se împuținează, iar coniferul este suficient de des, acest efect se intensifică.

Puteți combate acest lucru printr-o tundere corectă. Însă trebuie să procedați cu grijă, deoarece tunderea prea radicală va avea tocmai inversul efectului scontat.

Aparitia culorii maronii la conifere

2. Afectare prin putrezirea rădăcinilor, dăunători, ciuperci sau uscăciune

Aceste cauze sunt mai puțin plăcute și pot chiar să vă distrugă planta. Veți recunoaște aceste cauze prin faptul că locurile maronii nu mai apar doar la interiorul plantei, ci și la exterior.

Cauza cea mai frecventă este fie putrezirea rădăcinii, molia minieră a tuiei sau o ciupercă. Pe acele afectate apar puncte negre.

Și uscăciunea poate provoca pete maronii. Dacă toamna a fost foarte secetoasă, iar pe timpul iernii coniferul nu a putut absorbi apă din solul înghețat, atunci apar pagube serioase. De aceea, este bine să udați coniferele din când în când și pe timp de iarnă.

3. Un dezechilibru nutritiv

Dacă doriți să aveți conifere de o culoare verde intensă, fără zone maronii, atunci trebuie să asigurați o aprovizionare corectă cu apă, dar și cu nutrienții corecți.

O supradoză este la fel de fatală ca un deficit. Dacă apar pete maronii pe coniferul dumneavoastră, acesta vă avertizează că a apărut un dezechilibru.

De aceea, examinați ritualurile obișnuite de îngrijire și aflați de unde vine problema. Poate fi vorba și despre un proces insidios.

Plantarea coniferelor în ghiveci

Dacă doriți să plantați coniferul în ghiveci, cel mai bine este să folosiți pământ de plante fără turbă. În ghiveci trebuie să aveți grijă să-i asigurați coniferului întotdeauna cantitatea corespunzătoare de nutrienți, pentru că aceștia sunt consumați mai repede în ghiveci decât în sol.

Ghiveciul trebuie să fie suficient de mare. Suficient de mare, încât să puteți compacta pământul cu pumnul în jurul rădăcinii. Este foarte important să asigurați orificii de evacuare pentru excesul de apă. Deasupra găurii puteți amplasa un strat de drenaj din argilă expandată, cioburi de ceramică, pietriș sau perlit. Astfel veți împiedica astuparea orificiului cu pământ.

Plantarea coniferelor in ghiveci

Combinarea coniferelor cu alte plante

Puteți combina fără probleme coniferele cu alte plante care preferă același loc de amplasare. Pentru a aduce puțină diversitate, cel mai bine este să combinați coniferele cu tufe care înfloresc, precum iarba neagră, floarea albinei, lavanda sau trandafirul pentru acoperirea solului sau târâtor. Și ierburile precum păiușul albastru sau trestia de China se potrivesc foarte bine.

Și atunci când sunt plantate în ghiveci, coniferele mai mici se pot combina bine cu trandafiri pentru acoperirea solului sau cu iederă și trandafirul Crăciunului. În funcție de anotimp, puteți adăuga și flori de sezon.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus
HORNBACH