0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
30.11.2023 08:00 - 21:00
01.12.2023 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 28.11.2023 la ora 21:31. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Întreținerea și udarea gazonului

Întreținerea și udarea gazonului

Ce vor firele de iarbă! Suprafața gazonului este formată din milioane de plante individuale. Nicio plantă nu ar crește în urma solicitărilor zilnice la pășirea utilizatorilor. Sarcina este distribuită numai prin multitudinea plantelor. Asigurați păstrarea laolaltă a comunității de tulpini și menținerea lor în formă.

Tundeți gazonul, dar în mod corect

Cine efectuează corect tunsul, are un gazon frumos pe termen lung. Nimic nu poate deteriora un gazon mai mult decât tunsul târziu.

Cine așteaptă prea mult până la tunsul gazonului întâmpină problema răspândirii intense a soiurilor de buruieni cu creștere rapidă. Acestea au nevoie de spațiu și, prin urmare, sufocă plantele din gazon.

Așadar, mai bine tăiați mai des, decât prea puțin. Cât de des depinde de viteza de creștere a gazonului:

 • În perioada principală de creștere, din mai până în iunie, efectuați tunderea cel mai bine de două ori pe săptămână.
 • În celelalte luni este suficient dacă scoateți mașina de tuns gazonul o dată pe săptămână. Din noiembrie până la sfârșitul lunii februarie, nu este necesar să tundeți gazonul.

tunderea gazonului

Reguli pentru înălțimea corectă de tăiere

 • Înălțimea de tăiere trebuie să fie între 4 și 6 cm.
 • Când gazonul a crescut între 4 și 5 cm după cosire, ar trebui să tundeți din nou.
 • Puteți tăia ceva mai scurt gazonul ornamental; în funcție de structura solului poate să aibă 2,5 până la 4 cm.
 • În timpul perioadei de caniculă și vreme secetoasă, cel mai bine ar fi să reglați înălțimea de tăiere la mașina de tuns iarba cu cca. 1,5 cm mai mare decât de obicei. În acest fel veți preveni uscarea gazonului.
 • Dacă s-a întâmplat să omiteți o dată tunsul, nu faceți greșeala de a tăia gazonul imediat la înălțimea normală. Acest lucru îi dăunează. Nu tăiați niciodată gazonul la mai mult decât jumătatea înălțimii ierbii! Mai bine îl tăiați din nou după câteva zile.
 • Pentru gazon, cel mai bine este să lucrați întotdeauna cu aceeași înălțime de tăiere.

Info

 • Mașinile de tuns gazonul cu ejecție posterioară și container atașat pot fi împinse sau trase în timpul tăierii.
 • Selectați înălțimea de tăiere astfel încât debitul de aer din carcasă să poată transporta ușor iarba tăiată în container. Dacă înălțimea de tăiere este setată prea jos, vârtejul de aer este prea mic, iar recipientul nu se umple corect sau carcasa se înfundă.
 • În timp ce tundeți gazonul se pot închide fantele de aerisire ale containerului. Astfel, se reduce evacuarea aerului și scade gradul de umplere al containerului.
 • Prin urmare, curățați containerul după fiecare tundere a gazonului.

Fertilizarea gazonului - când, cum și cu ce?

fertilizarea gazonului

De ce să fertilizăm gazonul? Gazonul sănătos crește pe parcursul unui an atât de puternic, încât la tăiere rezultă 3 până la 6 kg de iarbă tăiată per metru pătrat. Prin această creștere, gazonul își extrage întotdeauna nutrienții din sol și, astfel, îl erodează. Apar zone fără iarbă, muşchii şi buruienile se răspândesc.

Dacă observați aceste indicii la gazonul dumneavoastră, înseamnă că acesta duce lipsă de nutrienți importanți. Cu ajutorul îngrășământului pentru gazon puteți evita astfel de „defecte de frumusețe” sau le puteți repara. Îngrășământul conține cele mai importante substanțe nutritive pentru gazon: azot, fosfor și potasiu.

Când este cel mai bun moment pentru fertilizarea gazonului?

 • Fertilizarea are loc cel mai bine primăvara (la prima creștere accelerată a ierbii în luna martie) și toamna. În cazul gazonului ornamental solicitat puțin, este suficient.
 • Totuși, terenul de joacă este solicitat semnificativ mai mult. În cazul unor astfel de suprafețe de iarbă, vă puteți sprijini gazonul cu nutrienți suplimentari până la patru ori pe an.
 • În luna mai, de exemplu, puteți fertiliza încă o dată, apoi gazonul dumneavoastră se va păstra verde și frumos toată vara.
 • În septembrie puteți da plantelor de iarbă un impuls de fertilizare, astfel încât plantele să treacă bine peste iarnă.

Atenţie

Folosiți mai degrabă îngrășământ lichid sau pentru gazon de toamnă - plantele nu trebuie alimentate prea mult cu azot înainte de începerea iernii - azotul reduce rezistența la îngheț.

Astfel fertilizați corect gazonul

 • Înainte de a împrăștia îngrășământul, ar trebui să afânați solul, de exemplu, prin verticulare. Apa de ploaie va putea ajunge astfel mai bine la rădăcini.
 • Aveți grijă să distribuiți uniform îngrășământul. O mașină de împrăștiat poate fi de ajutor în acest sens.
 • Cel mai bun mod de a distribui îngrășământul lichid este cu ajutorul unei stropitori.
 • Important: Irigați din abundență gazonul după fertilizare deoarece nutrienții ajung numai dizolvați în apă la plantele de gazon.
ingrasamant gazon

Ce îngrășământ pentru gazon trebuie să folosesc?

Nu este ușor să vă descurcați în fața rafturilor cu îngrășăminte. Diversitatea este mare. Cereți sfatul unui angajat din magazinul dumneavoastră HORNBACH. Însă, în principiu, îngrășământul pentru gazon se distinge în îngrășământ de toamnă și de primăvară.

Soiurile diferă în ceea ce privește compoziția nutritivă a acestora:

 • În primăvară, peluzele dumneavoastră au nevoie în special de azot.
 • Toamna gazonul are nevoie de potasiu.
 • Pentru gazonul foarte vulnerabil ambele tipuri de îngrășământ pentru gazon sunt benefice în timpul verii.
 • Dacă doriți să simplificați lucrurile, cumpărați un îngrășământ de gazon pe termen lung care este compus dintr-un raport special și acționează pe o perioadă mai lungă de timp.

Verticularea - Și gazonul are nevoie de aer

verticulare gazon

Prin îndepărtarea ineficientă a excesului de iarbă tăiată, în combinație cu buruienile care cresc pe lățime, în timp iarba se încâlcește și se acoperă cu mușchi.

Prin urmare, recomandăm verticularea de două ori pe an: o dată la sfârșitul primăverii, o dată la sfârșitul verii.

În aceste perioade temperaturile nu sunt prea ridicate. Este împiedicată deteriorarea prin uscare, iar după verticulare este stimulată creșterea gazonului.

 • 
				verticulare 1

  Pasul 1: Curățați gazonul pentru a îndepărta iarba veche, mușchii etc.

 • 
				verticulare 2

  Pasul 2: Ulterior vor crește fire de iarbă tinere

 • 
				verticulare 3

  Pasul 3: Gazon sănătos, puternic, uniform.

Sfat

După verticulare, gazonul dumneavoastră ar trebui menajat timp de câteva săptămâni, astfel încât să se poată regenera complet.

Verticulare înseamnă aerisire

Fiecare gazon are nevoie de aerisire, în special solurile tari care rețin apa și suprafețele de gazon intens solicitate. Acest lucru se întâmplă deoarece prin solicitarea intensă, suprafața gazonului devine compactă, iar gazonul este acoperit de mușchi și pâslă. Zona rădăcinilor suferă din cauza lipsei de aer.

Ca urmare, gazonul nu se dezvoltă cum ar trebui. În acest caz, selectați adâncimea de lucru a aeratorului de gazon, astfel încât suprafața gazonului să fie doar ușor tăiată. Cuțitele separă grămada de rădăcini, ceea ce stimulează gazonul pentru o creștere mai puternică.

verticularea corecta

Astfel verticulați corect gazonul

La verticulare - ceea ce înseamnă „ a tăia vertical” - cuțitele aparatului de verticulare separă pâsla de gazon. Astfel, gazonul poate „respira” din nou mai bine și alimentarea cu apă și îngrășăminte funcționează iarăși ireproșabil.

 • Tăiați gazonul la cca. 2 – 4 centimetri.
 • Vă rugăm să efectuați verticularea doar la gazonul uscat! Pământul ar trebui să fie uscat, dar nu foarte rău, fiindcă în solurile prea tari nu pot pătrunde cuțitele de verticulare.
 • Roțile sau cuțitele verticultorului trebuie să fie reglate astfel încât gazonul să fie crestat la adâncimea de aproximativ trei milimetri.
 • Ghidați aparatul pe întreaga suprafață într-un ritm constant și rapid. Nu rămâneți pe loc cu mașina de verticulare, în caz contrar aparatul se va opri.
 • Dacă gazonul dumneavoastră este îngrijit, va fi nevoie să efectuați verticularea doar într-o singură direcție. La următoarea verticulare compensați lucrând pe altă direcție decât cea anterioară. În situația în care gazonul a fost neglijat timp de mai mulți ani, efectuați verticularea o dată pe direcție longitudinală și încă o dată pe cea transversală.
 • Este posibil ca după verticulare să rămână zone golașe. Pe acestea ar trebui să le însămânțați din nou.
 • Pe vreme caldă și uscată, irigați bine gazonul după ce efectuați verticularea. După procedură, acordați-i câteva săptămâni libere pentru regenerare.
 • Materialul verticulat trebuie îndepărtat de pe suprafața gazonului. Aveți posibilitatea de a-l utiliza la compostare.
 • După verticulare este important un aport nutrițional puternic - așadar, îngrășământ.
 • De preferință, gazonul trebuie verticulat o dată primăvara și din nou toamna.

Sfat

Ierburile care nu sunt bine înrădăcinate pot fi tăiate la verticulare. Prin urmare, nu verticulați niciodată peluzele proaspăt așezate! Mai bine așteptați 2 - 3 ani. Atunci gazonul este mai robust.

Închiriați verticultorul

Verticultorul are nevoie de spațiu în șopron. Dacă nu aveți, puteți să îl împrumutați de două ori pe an și să economisiți spațiul din șopron.

Așa funcționează aerisirea gazonului

După ce ați verticulat bine, gazonul dumneavoastră va fi ventilat. Vegetația este mai bună atunci când primește aer proaspăt. Experții numesc acest procedeu aerare.

Gazonul poate fi aerat fie cu o furcă specială de ventilare, fie cu un ventilator motorizat de gazon. La ambele aparate, în pământ sunt date găuri cu ajutorul cilindrilor tubulari. Astfel, materialul excavat se îndepărtează curat.

 • Pentru suprafețele mici, furca de ventilare este de obicei suficientă pentru aerare.
 • Varianta motorizată este, desigur, mai potrivită pentru suprafețele mai mari.

Ventilarea gazonului este benefică - este ca un fel de peeling. Indiferent dacă gazonul este încărcat mult sau puțin, treptat, solul aflat sub plante devine etanș și se strânge din ce în ce mai mult. Aceasta înseamnă că în sol ajunge mai puțin oxigen.

Creșterea rădăcinii gazonului suferă de această lipsă de oxigen și de această comprimare. Din acest motiv, ventilarea este o măsură importantă de îngrijire. În plus, apa de ploaie nu se va mai putea scurge atât de bine pe sub pământ. Consecința dăunătoare o reprezintă îmbibarea solului.

Mușchii și algele nu vor avea probleme și vor ocupa și mai mult spațiu destinat plantelor de gazon. Pentru a împiedica acest lucru în primul rând sau pentru a schimba această stare, ar trebui ca din când în când să „aerisiți”.

Sfat

Vă puteți „aerisi” gazonul pe tot parcursul anului și, de asemenea, acest lucru se poate face de două ori pe an.

Primul ajutor - repararea gazonului

Cauze generale

Zonele deschise la culoare, galbene sau fără verdeață din gazon au adesea cauze generale, care pot fi legate de loc, structura solului sau de condițiile de iluminare.

Cauză Măsură
Lipsa substanțelor nutritive (vârfuri galbene ale ierbii, gazon verde deschis, creșterea buruienilor) Fertilizarea gazonului (îngrășământ lichid și pe termen lung) sau dacă este cazul corectați valoarea pH-ului (după verificarea anterioară)
Lipsa luminii Extinderea gazonului umbră special; în cazul umbririi foarte puternice sau a presiunii ridicate a rădăcinilor, fie umbrare, fie îndepărtarea copacilor sau plantarea alternativă, respectiv acoperirea solului
Îmbibarea solului cu apă și/sau suprafețe umede

Creșterea permeabilității la apă (de ex., realizarea drenajului sau afânarea solului, verticularea, nisiparea)
Gazon uscat

Nu tăiați scurt gazonul, extindeți gazonul uscat; în zonele foarte uscate, cu o presiune ridicată a rădăcinilor (de exemplu, sub molizi) cultivați saschiu printre altele

Eliminarea bolilor gazonului

Dacă gazonul dumneavoastră prezintă simptome care nu au legătură cu cauzele generale, atunci ar putea fi una dintre următoarele boli.

Nu intrați în panică, datorită măsurilor potrivite gazonul dumneavoastră poate fi din nou sănătos.

Ce se poate face când apar buruienile și mușchii în gazon?
Mușchiul și buruienile au tendința de a se amesteca printre plantele de gazon. Dar cu agentul distrugător de buruieni și mușchi țineți din nou gazonul sub control:
 • Aplicați agentul distrugător de buruieni și mușchi în doza indicată.
Atenție: utilizați numai agenți distrugători selectivi de buruieni și respectați instrucțiunile de utilizare!

 • Apoi îndepărtați mușchii deveniți maro și buruienile moarte cu grebla.
 • Cel mai bine fertilizați în același timp sau utilizați îngrășământ combinat pentru gazon, plus un agent distrugător de buruieni.
 • Pentru a preveni creșterea ulterioară a buruienilor și a mușchilor, asigurați o îngrijire bună: irigați și fertilizați în mod periodic, nu tăiați gazonul prea scurt (nu mai puțin de 4 cm), verticulați primăvara.
 • Printr-o analiză a solului și o verificare a condițiilor locale poate fi identificată cauza creării de mușchi și dacă este necesar poate fi eliminată. În cazul valorilor pH reduse se recomandă o văruire.
 • Mușchilor le priesc locurile umbrite. Prin urmare, se recomandă utilizarea amestecurilor speciale de gazon umbră în zonele mai umbrite.
iarba si muschi
Cum scap de ciupercile „Inele de vrăjitoare”?

Descriere: Ciuperci cu o dimensiune de 2-5 cm pe gazon, aranjate în formă de inel și care formează în sol o împletitură de ciuperci impermeabilă la apă (miceliu). Gazonul este uneori deja mort în zona ciupercilor.

Apariție: Frecvente în solurile cu conținut scăzut de nutrienți, nisipoase sau compacte, în care solul este mort, precum și în gazonul cu pâslă.

Combatere: În funcție de intensitatea apariției sunt necesare diferite măsuri.

 • Apariție rară: fertilizarea imediată, azotată (îngrășământ lichid și cu eliberare lentă), îmbunătățește structura solului prin activarea solului pentru a accelera formarea humusului și a elimina compactarea solului.
 • Apariție medie: efectuați afânarea profundă, miceliul trebuie străpuns cât mai adânc posibil și trebuie efectuate toate măsurile care sunt recomandate în cazul apariției rare.
 • Apariție puternică: îndepărtarea adâncă a gazonului și așezarea unuia nou.

ciuperci de gazon
Cum lupt cu algele din gazon?

Descriere: Stratul negru de alge albastre dintre iarba din gazon.

Apariție: În special în iernile blânde, din cauza vremii umede prelungite și a temperaturilor blânde, de preferință pe soluri compactate, îmbibate cu apă.

Combatere:

 • Prin verticulare și greblare îndepărtați stratul de alge.
 • Aplicați îngrășământ pentru gazon pe bază de potasiu, de exemplu, îngrășământul pentru gazon de toamnă FloraSelf Select.
 • Îmbunătățiți structura solului cu biostimulatori, compost și substrat.
 • Faceți solul mai permeabil la o compactare mai puternică. Puteți face acest lucru printr-o sablare uniformă.

Cum evit mucegaiul de zăpadă?

Descriere: O boală de putrezire a gazonului; mai întâi mici pete circulare care se pot extinde până la 30 cm în diametru. Ierburile devin maro, moi și pălesc. Afară este vizibil un miceliu roz-alb.

Apariție: Mucegaiul de zăpadă apare adesea (în pâsla de gazon moartă, ca miceliu sau conidie) și devine o problemă numai atunci când interacționează mai mulți factori care contribuie la epidemie:

 • Acoperirea timp mai îndelungat a gazonului cu zăpadă și frunze
 • Îmbibarea solului cu apă și pâslă densă de gazon
 • Oscilațiile de temperatură, în special temperaturile în schimbare în jurul punctului de îngheț
 • Ierni mai blânde (absența hibernării care protejează împotriva infestării)
 • Alimentare prea intensă cu azot, precum și cenușărirea solului înainte de iarnă

Combatere: Combaterea directă nu este posibilă fiindcă utilizarea fungicidului este interzisă pe suprafețele de gazon din grădinile de acasă și minigrădini. Cu toate acestea, petele dispar de regulă la temperaturi mai înalte, dar în orice caz ar trebui să greblați imediat zonele infectate. Preventiv puteți lua unele măsuri:

 • Îmbunătățiți, de exemplu, ventilația solului prin verticulare primăvara și la sfârșitul verii. Îndepărtați frunzele căzute de pe gazon.
 • În special în solurile argiloase, creșteți permeabilitatea prin împrăștierea nisipului de gazon după verticulare. Ar trebui să drenați solurile puternic compactate.
 • Reduceți riscul de infecție: Toamna utilizați numai îngrășăminte pentru gazon de toamnă pe bază de potasiu și renunțați la cenușărirea solului (pH-ul nu trebuie să fie mai mare de 6,5). În zonele fără vânt, umbrite, semănați numai gazon pentru spații umbrite sau renunțați la gazon.

Renovarea de bază pentru gazon

Dacă întregul gazon este într-o stare proastă, acesta ar trebui renovat complet.

Așa funcționează:

 • Tunderea gazonului Și, cât mai repede posibil, așadar la cea mai mică înălțime de tăiere setată.
 • Verticulare Cel mai bine de mai multe ori în direcție transversală și în direcție longitudinală. Cu cât mai temeinic, cu atât mai bine. Numai astfel semințele gazon intră direct în sol pe întreaga suprafață. Ajustați adâncimea de verticulare la înălțimea stratului cu pâslă. Îndepărtați complet pâsla.
 • Răspândiți stratul de turbă Acoperiți suprafața renovată cu un strat de turbă subțire.
 • Udare Suprafața cu gazon nu trebuie să se usuce în primele trei săptămâni. Irigarea zilnică prin picurare – și gazonul este din nou ca nou în scurt timp!

Vara - etapa fierbinte pentru gazon

gazon verde pe timpul verii

Era un verde atât de frumos. Dar după câteva luni călduroase de vară, gazonul dumneavoastră este maro și țepos? Nu este cazul. Dacă știți la ce să fiți atenți, vă puteți păstra gazonul de un verde bogat în timpul verii.

Cu 6 sfaturi profesionale vă arătăm cum se face.

Sfatul 1: evitați uscăciunea

Udarea abundentă este primul pas către gazonul sănătos. Mai ales în zilele călduroase, este bine să udăm dimineața devreme, până când se formează bălți pe fiecare parte a gazonului de mai multe ori succesiv.

Asta nu înseamnă risipă de apă? Dimpotrivă. Dacă aduceți un aport de apă suficientă în mod regulat, nu mai trebuie să udați la fel de des. Dacă udați mai rar, dar penetrant, apa poate ajunge și la rădăcinile gazonului și nu se evaporă imediat la suprafață.

Asigurați-vă că gazonul nu este umed în permanență și oferiți-i timp să se usuce! Fiindcă o umiditate excesiv de mare poate aduce roșeață în gazon - o boală fungică care apare în principal în lunile de vară și se caracterizează prin pete neregulate cu fire de iarbă galbene până la brune.

Sfatul 2: îndepărtați zonele uscate!

Odată ce petele galbene s-au instalat, gazonul are nevoie de întreținere și, mai ales, de timp pentru a se regenera!

Materialul uscat trebuie mai întâi îndepărtat cu o greblă, astfel încât solului și suprafețelor verzi sănătoase să le fie furnizate aer și lumină suficiente. În caz contrar, se poate întâmpla ca vegetația uscată să mucegăiască și să „sufoce” gazonul. Suplimentar, trebuie să irigaţi și să fertilizați suficient.

Pentru a spori toleranța gazonului la uscăciune, vă recomandăm să utilizați îngrășăminte pe bază de potasiu, cum ar fi îngrășămintele de toamnă. După aproximativ 2 săptămâni acesta ar trebui să crească din nou bogat și verde.

Sfatul 3: semănați în zonele golașe!

Dacă după încă 2 săptămâni nu există îmbunătățiri vizibile, ar trebui să semănați în zonele goale și galbene. Gazonul dumneavoastră are acum nevoie de amestecul potrivit de semințe și îngrășământ. În cazul semințelor și-au dovedit valoarea amestecurile pentru gazon uscat.

Vă rugăm să rețineți că prea multă îngrășământ vă poate deteriora gazonul. Din acest motiv, este mai bine să folosiți îngrășământ de gazon pe termen lung! Acesta are efectul optim dacă îl încorporați în pământ înainte de a semăna gazonul nou. Dacă utilizați îngrășământ lichid, ar trebui să-l aplicați abia la câteva săptămâni după germinare.

Sfatul 4: verificați calitatea solului!

Dacă sfaturile 1 - 3 nu v-au ajutat, ar trebui să verificați calitatea solului sau pH-ul cu ajutorul unei benzi de test.

 • La un pH > 7, se vorbește despre un sol alcalin.
 • Pe de altă parte, valoarea pH <7 indică un sol acid.
 • Dacă pH-ul este chiar <5,5, ar trebui să cenușăriți solul.
 • De asemenea, la un pH > 6,5, nu trebuie să cenușăriți solul, deoarece acest lucru înseamnă că plantele nu pot absorbi fierul.

Puteți scădea valoarea cu îngrășământ acidifiant, de ex. sulfat de amoniu, turbă sau ace de pin.

Sfatul 5: Începeți îngrijirea după iarnă!

Puteți face ceva bun pentru gazonul dumneavoastră imediat după iarnă. Acest lucru devine vizibil și vara.

De exemplu, nu-l cosiți imediat, ci lăsați-l mai întâi să crească puțin. În orice caz, ar trebui să îndepărtați frunzele imediat după iarnă, deoarece un gazon acoperit cu frunze nu poate beneficia de suficientă lumină.

Cel mai bine este să îndepărtați frunzele încă din timpul toamnei, deoarece gazonul are nevoie de razele de lumină și iarna.

Sfatul 6: Nu tăiați prea mult!

Uneori, mai puţin înseamnă mai mult! Petele galbene sau brune sunt de obicei rezultatul tăierii sau cosirii la înălțime prea mică.

Înălțimea gazonului cuprinsă între 3,5 cm și 5 cm este ideală, la umbră nu trebuie să tundeți gazonul la o înălțime mai mică de 4 cm.

Irigarea gazonului

Apa este totul pentru un gazon sănătos și, prin urmare, frumos. Dar, probabil, nu vă doriți să udați întregul gazon cu stopitoarea. Și acest lucru de două ori pe zi, cum ar fi ideal. Nicio grijă - există alternative!

irigarea gazonului

Irigarea gazonului proaspăt pus

Indiferent dacă ați semănat recent sau ați extras gazonul, în momentul acesta cel mai important lucru este apa! Noul gazon trebuie păstrat cu o umiditate uniformă în primele 3-4 săptămâni!

Irigați gazonul orientând jetul de apă în sus, astfel încât apa să curgă de sus - ca o ploaie ușoară de vară. Astfel noile semințe de gazon nu sunt spălate în mod incontrolabil și apa are temperatura corectă deoarece este încălzită puțin în aer.

Important

Acționați cu blândețe! Mai ales atunci când ați semănat gazonul, evitați un jet de apă prea dur, care este orientat direct spre noua suprafață cu gazon!

Irigarea periodică a gazonului

Regula de bază: Dacă amprenta tălpii dumneavoastră rămâne vizibilă pe gazon, ar trebui să folosiți furtunul de grădină! Fiindcă atunci nu mai este suficient conținutul de apă pentru a îndrepta din nou firele individuale de iarbă.

La fel ca majoritatea plantelor, gazonului nu-i place dacă este udat la intervale neregulate. Așadar, mai întâi seceta, apoi inundația, nu sunt bine primite.

 • În cazul gazonului, apa suficientă ar trebui să ajungă adânc la rădăcini, adică la cca 10 până la 15 litri per metru pătrat de gazon.
 • În zona copacilor, plantațiilor luxuriante sau a altor locuitori însetați ai grădinii, ar trebui să irigați și mai mult gazonul.

Nu există informații precise despre cantitatea perfectă de apă pentru irigarea gazonului. Pentru a ști cât să udați, ar trebui să vă cunoașteți solul. Solurile care sunt foarte argiloase și, prin urmare, nu sunt permeabile, nu trebuie udate la fel de des. Apoi, nu trebuie să udați în fiecare zi nici chiar în toiul verii.

În acest fel, apa se poate acumula și rădăcinile plantelor de gazon putrezesc. În această situație, nimic nu mai ajută și gazonul este compromis. Dacă solul din grădina dumneavoastră este foarte permeabil, adică nisipos sau pietros, atunci aveți nevoie de mai multă apă.

Calendar pentru îngrijirea gazonului

Pentru a nu pierde momentul în care gazonul dumneavoastră are nevoie de îngrijire, vă punem la dispoziție calendarul pentru îngrijirea gazonului. În acest fel, nu veți uita când trebuie să fertilizați, cosiți sau să verticulați.

Calendar ingrijire gazon

Sfat:

Momentul potrivit pentru însămânțarea gazonului îl reprezintă lunile aprilie, mai și septembrie. În funcție de vremea ulterioară, este necesară o irigare suficientă. Dacă germinarea a început, iarba nu trebuie să se usuce. Prima tăiere a gazonului trebuie să aibă loc într-o zi uscată. În caz de umiditate nu trebuie tăiată iarba fină.

Irigarea inteligentă a grădinii

Și în grădină putem apela la metode inteligente. Controlați confortabil de la distanță irigarea sau mașina de tuns iarba. În acest fel nu veți avea parte de surprize neplăcute la întoarcerea din vacanță.

Sistemul inteligent GARDENA vă permite să controlați oricând și oriunde ceea ce se întâmplă în grădina dumneavoastră.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus