Instrucțiuni

Plantarea și tăierea gardului viu

Timp de lectură 2 min.
Plantarea și tăierea gardului viu

Vă arătăm aici pas cu pas cum să plantați un exemplar splendid de gard viu și cum să îl aduceți la forma dorită. Să trecem la gardul viu!

Aveți nevoie de următoarele

Pașii de lucru

01

Selectarea plantelor pentru gardul viu: ca plante pentru gardul viu puteți utiliza specii lemnoase cu frunze căzătoare și specii perene. Foarte adecvate pentru un gard viu cu flori colorate sunt de ex. afinul canadian, dracila veșnic verde, deuția, forsiția, teișorul, pyracantha, liliacul sau arbustul cu cinci-degete.

plantarea si taierea gardului viu 1
plantarea si taierea gardului viu 1
02

Plantele pentru gard viu care au crescut în ghiveci le puteți planta continuu, din februarie până în noiembrie. Pentru ca gardurile vii să aibă o desfășurare uniformă, trebuie să săpați gropile pentru plantare de-a lungul unui șnur de plantare întins. Săpăturile trebuie să ofere suficient loc bulgărelui de pământ din jurul rădăcinii. La marginile gropilor pentru plantare modelați o margine de irigare. Este bine ca solurile compacte să le afânați în adâncime și să le îmbogățiți cu humus. Plantați apoi arbuștii la distanțe egale dar nu foarte strânse. Desfaceți țesătura de sac, însă nu o îndepărtați de pe bulgărele de pământ de la rădăcină. Udați bine rădăcinile.

plantarea si taierea gardului viu 2
plantarea si taierea gardului viu 2
03

Tăierea gardurilor vii: planta din dreapta vă prezintă tăierea în cazul lăstarilor centrali, de tipul unui trunchi, celelalte două tăierea plantelor fără bulgăre de pământ și cu structură de tip tufă.

plantarea si taierea gardului viu 3
plantarea si taierea gardului viu 3
04

Un gard viu tăiat atrage mai mult privirile decât unul lăsat să crească liber. Acolo sunt mai degrabă plantele individuale.

În general, la tăierea gardurilor vii ar trebui să procedați astfel încât să existe o îngustare conică înspre partea de sus. Astfel mai ajunge suficientă lumină și la zonele inferioare ale plantei și acestea nu se ofilesc.

plantarea si taierea gardului viu 4
plantarea si taierea gardului viu 4
05

Arbuștii foioși reflectă trecerea anotimpurilor...

plantarea si taierea gardului viu 5
plantarea si taierea gardului viu 5
06

...plantele perene formează în schimb un gard viu dens și închis pe tot parcursul anului. Tăiați soiurile perene în primăvară.

plantarea si taierea gardului viu 6
plantarea si taierea gardului viu 6

Teme care v-ar mai putea interesa

Realizarea unei alei de grădină cu pietriș

Alegeți după bunul plac cursul sinuos prin grădină: aleea pietruită. În aceste instrucțiuni vă prezentăm o variantă simplă, precum și o versiune cu dale pentru cunoscătorii, dacă sunteți în căutarea provocării, despre cu ...citește mai mult