Instrucțiuni

Montarea pardoselilor din vinil

Timp de lectură 17 min.
Montarea pardoselilor din vinil

Plăcile tip dușumea din vinil sunt montate rapid și simplu și dispun de o suprafață igienică și rezistentă la solicitări grele. Decorațiunile care imită lemnul, atât de naturale încât le puteți confunda cu acesta, și numeroasele modele suplimentare nu sunt cu nimic mai prejos de pardoselile obișnuite cum ar fi laminatul și parchetul.

Pregătirea pentru lucru

Suprafața de bază trebuie să fie nu doar plană, solidă și fără praf, ci și fără crăpături, impurități, grăsimi sau uleiuri. În plus trebuie să fie în permanență uscată și așa să și rămână! Aici găsiți o prezentare a diverselor calități ale suprafețelor de bază și indicații despre cum să pregătiți în mod profesional suprafața de bază.

 • Suprafață de bază nouă/ șapă: Egalizați neregularitățile cu masă de șapă autonivelantă adecvată. Șlefuiți cu grijă pardoseala, grosimea stratului minim 2 mm. Aspirați praful și aplicați un grund de mărire a aderenței/o amorsă, în vederea pregătirii lipirii.
 • Pardoseală PVC, omogenă: Montarea directă pe o pardoseală din PVC (fără spate spongios/textil) este posibilă numai în condițiile îmbinării ferme cu suportul de pardoseală. Curățați temeinic pardoseala/degresați. Apoi neutralizați suprafața cu apă limpede înainte să fie aplicat grundul de mărire a aderenței/amorsa.
 • Linoleum, cauciuc,laminat, mochetă,pardoseli poliolefine: Montarea directă nu este posibilă. Îndepărtați pardoseala veche și examinați suprafața de bază. Eliberați suprafețele din ciment de straturile vechi de adeziv. Egalizați neregularitățile cu masă de șpaclu/șapă autonivelantă adecvată. Șlefuiți cu grijă planșeul, grosimea stratului minim 2mm. Aspirați praful și aplicați un grund de mărire a aderenței/o amorsă, în vederea pregătirii lipirii.
 • Pardoseli de lemn: Montarea directă este posibilă dacă pardoseala din lemn este solidă, plană și fără rosturi. Pardoseala trebuie degresată. Apoi neutralizați suprafața cu apă curată înainte să fie aplicat grundul de mărire a aderenței. Alternativ, ca pregăstire a suprafeței de bază, pot fi montate pe pardoseala veche și plăci aglomerate din așchii (nu plăci
  OSB), corelate cu condițiile de spațiu. Montați plăcile flotant și îmbinați-le conform specificațiilor producătorului. Umpleți rosturile plăcilor cu o masă pentru rosturi adecvată. Pentru pregătirea lipirii, aplicați un grund de mărire a aderenței/amorsă.
 • Plăci ceramice: Montarea pe plăci ceramice existente este posibilă numai dacă acestea vor fi șpăcluite, respectiv netezite. Ulterior aspirați praful și aplicați un grund de mărire a aderenței/amorsă, în vederea pregătirii lipirii.

Sfat


 • Înainte de montarea plăcilor tip dușumea trebuie stabilită axa centrală a încăperii. Aceasta depinde de forma încăperii și de designul pardoselii dumneavoastră.
 • Începeți montarea din mijlocul încăperii.
 • Plăcile tip dușumea vor fi fixate întotdeauna prin apăsare de la centru înspre margine.
 • Direcția de montare va fi stabilită corespunzător instrucțiunilor de montare.

Pașii de lucru

Îndepărtarea pardoselii vechi

01

Mai întâi va fi îndepărtată plinta veche. În cazul în care plinta veche este lipită, este posibil ca în acest proces să fie ruptă și vopseaua sau tapetul de deasupra plintei. Pentru a se preveni acest lucru, tapetul, respectiv vopseaua, va fi crestat/ă deasupra plintei cu un cutter. Pentru a scoate plinta veche, faceți pârghie cu un șpaclu stabil sau cu o daltă lată. După ce plinta a fost scoasă, vor fi extrase cuiele pentru că, în caz contrar, există pericol de rănire. Vor fi îndepărtate profilele de trecere de la uși – însă păstrează-le, pentru că ele pot fi refolosite.

Montarea pardoselii din vinil 1
Montarea pardoselii din vinil 1
02

O pardoseală veche nu este adecvată ca suprafață de bază pentru o pardoseală nouă și ea trebuie îndepărtată. În acest scop trebuie să o tai în fâșii înguste cu ajutorul unui cutter cu lamă cârlig. Apoi poți să o dezlipești. Cu cât sunt mai înguste fâșiile, cu atât pot fi dezlipite mai ușor. Pardoseala veche o poți elimina ca deșeu, în funcție de cantitate, fie la gunoiul menajer fie la deșeurile voluminoase. În cazul unor suprafețe mari este avantajos ca pentru îndepărtarea mochetei vechi să împrumuți o mașină de dezlipit mochete. Taie benzile de mochetă în fâșii pe lățimea lamei mașinii. Apoi intri fără efort cu lama ascuțită a mașinii sub mocheta veche și o desprinzi de pardoseală.

Montarea pardoselii din vinil 2
Montarea pardoselii din vinil 2

Pregătirea pardoselii

03

Acum vor fi îndepărtate resturile de adeziv ale mochetei vechi. La o suprafață mică, această operație este posibilă cu un șpaclu sau cu o daltă lată, suprafețele mai mari necesită o mașină. Fie iei un şlefuitor excentric pentru exploatarea manuală, fie închiriezi o mașină de șlefuit cu disc. Praful de la șlefuit și toate fragmentele libere trebuie îndepărtate temeinic. Poți scoate din balamale ușile care se deschid spre interiorul încăperii, astfel nu te vor deranja. Protejează cadrul ușii cu bandă de mascare cu folie.

Montarea pardoselii din vinil 3
Montarea pardoselii din vinil 3
04

Când suprafața este netedă și curată, nivela cu bulă de aer decide cum se va proceda în continuare. Este necesară egalizarea denivelărilor. Cu masă de șpaclu lichidă poți netezi și nivela întreaga suprafață a pardoselii într-o singură etapă de lucru. În acest scop, pe pereți vor fi aplicate de jur împrejur fâșii de izolare a marginilor, pentru a izola pereții. Suprafața curată a pardoselii va fi apoi grunduită. Pentru pardoseli absorbante utilizează grund cu acțiune în profunzime. Aplică-l cu pensula la margini, pe suprafețe mari va fi aplicat cu rola. Apoi lasă să se usuce grundul cu acțiune în profunzime.

Montarea pardoselii din vinil 4
Montarea pardoselii din vinil 4
05

Amestecă masa de șpaclu lichidă în raportul de amestecare indicat. În acest scop ai nevoie de o găleată pentru mortar curată și, cel mai bine, de un amestecător. Masa trebuie să fie fără bulgări. Toarnă o parte din masă pe pardoseală în partea opusă ușii de intrare – începe dintr-un colț al încăperii și ajută la împrăștierea ei cu o mistrie de netezit. Toarnă în continuare masă până ce aceasta s-a distribuit uniform în încăpere – lucrează în permanență ud pe ud. Deplasează o rolă cu țepi metalici pe suprafața umedă, astfel vei preveni incluziunile de aer din masa de șpaclu lichidă.

Montarea pardoselii din vinil 5
Montarea pardoselii din vinil 5
06

După uscare suprafața mai prezintă denivelări? Atunci mai șlefuiește aceste locuri încă o dată cu şlefuitorul excentric. Apoi aspiră temeinic și grunduiește cu grund cu acțiune în profunzime.

Montarea pardoselii din vinil 6
Montarea pardoselii din vinil 6

Sfat

Poți călca pe suprafață dacă îți prinzi în catarame tălpi cu cuie sub pantofi. Astfel poți merge pe masa proaspătă fără să produci daune.

07

Calculează mai întâi cantitatea de material necesară: lungimea încăperii înmulțit cu lățimea încăperii plus 10% pierderi la tăiere. Adaugă la această suprafață nișele caloriferelor din încăpere. Înainte de montare, plăcile tip dușumea din vinil trebuie să se aclimatizeze în încăpere timp de 24 de ore, adică să se adapteze la climatul încăperii. La montare, amestecă-le din mai multe pachete. Apoi montează-le începând de la ușă, pentru că aceasta este direcția principală de privit. Chiar dacă pereții nu sunt tocmai drepți – aici trebuie ca primul rând să fie montat exact. În acest scop întinde o sfoară de trasat în unghi drept de la centrul ușii către peretele opus și desenează cu aceasta o linie ajutătoare.

Montarea pardoselii din vinil 7
Montarea pardoselii din vinil 7
08

Săgeata de pe spatele plăcilor tip dușumea indică direcția de montare. Ea trebuie să fie mereu aceeași. Dezlipește de pe prima placă tip dușumea o bucată din folia de pe spate și așează placa exact pe linia ajutătoare. Apoi dezlipește în continuare restul de folie și în acest proces presează ferm placa tip dușumea pe pardoseală.

Montarea pardoselii din vinil 8
Montarea pardoselii din vinil 8
09

Începe alături un al doilea rând de montare identic. Astfel este mai ușor să respecți un traseu drept. Cea de-a doua placă tip dușumea va fi montată decalată cu cel puțin o treime în raport cu prima placă. Astfel se formează automat un decalaj al rosturilor.

Montarea pardoselii din vinil 9
Montarea pardoselii din vinil 9
10

Odată ajuns la peretele din partea opusă, așezi o placă tip dușumea cu folie de protecție la lipire - aliniată pe toate laturile - pe ultima placă tip dușumea montată. În acest scop, îndoaie folia de protecție la margine, ca să nu stea ieșită în afară. Acum așezi deasupra o altă placă tip dușumea în calitate de șablon și o împingi până la perete – cu o distanță de cca. 2 mm față de perete. Acum poți să crestezi placa centrală dintre cele trei plăci tip dușumea și apoi o poți rupe prin îndoire. Această placă tip dușumea se potrivește acum exact în golul respectiv, nu mai trebuie decât să o lipești.

Montarea pardoselii din vinil 10
Montarea pardoselii din vinil 10
11

Segmentul scurt de placă tip dușumea care a rămas de la etapa de lucru precedentă va fi lipit ca primă placă a rândului următor. Debitările mai complicate de la cadrul ușii sau din nișe le transferi prin așezarea unei plăci suplimentare sau a unei rigle pe placa tip dușumea care urmează să fie ajustată.

Montarea pardoselii din vinil 11
Montarea pardoselii din vinil 11
12

Crestează tăieturile individuale numai pe partea de sus și apoi rupe-le prin îndoire de-a lungul liniilor. Verifică dacă debitarea se potrivește. Abia după aceea dezlipește folia de pe partea din spate și lipește bucata debitată.

Montarea pardoselii din vinil 12
Montarea pardoselii din vinil 12
13

La țevile de încălzire transferi poziția găurilor necesare pe placa tip dușumea și decupezi cu un burghiu pentru găuri de centrare orificiile pentru țevi. Pentru găurire așează un suport sub placa tip dușumea, de exemplu o placă din spumă dură. Alege dimetrul perforaţiei puțin mai mare decât diametrul țevii, astfel placa va putea fi ajustată mai bine. Decupează nervurile dintre găuri astfel încât placa tip dușumea să poată fi trasă peste țevi.

Montarea pardoselii din vinil 13
Montarea pardoselii din vinil 13
14

Poți, de asemenea, să crestezi găurile pur și simplu pătrate și să rupi bucățile – însă selectează decupajele numai suficient de mari încât să mai poată fi acoperite de rozetele pentru calorifere. Apoi taie nervurile și trage placa tip dușumea peste țevi.

Montarea pardoselii din vinil 14
Montarea pardoselii din vinil 14
15

Ultimele plăci tip dușumea de la perete vor fi scurtate din nou rapid și simplu prin așezare una peste alta și vor fi lipite. Gata. În cazul în care au mai rămas pachete de plăci tip dușumea complete și nedesfăcute, poți să le returnezi sau – mai bine – le poți păstra ca rezervă pentru a putea înlocui plăcile tip dușumea deteriorate.

Montarea pardoselii din vinil 15
Montarea pardoselii din vinil 15

Sfat

În cazul în care trebuie înlocuită o placă tip dușumea, încălzește-o cu un uscător cu aer cald. Datorită căldurii, adezivul se desprinde și placa tip dușumea poate fi scoasă. Apoi debitează noua placă tip dușumea și monteaz-o.

16

Înainte de fixarea cu șuruburi a plintelor, verifică dacă în perete sunt instalate cabluri sau țevi. Un echipament de localizare ți le va indica.

Montarea pardoselii din vinil 16
Montarea pardoselii din vinil 16
17

În cazul unei plinte fără elemente speciale de îmbinare de colț, o tai tu însuți la 45 de grade cu ferăstrăul pentru tăieri în unghi. Cu acesta poți tăia în unghi și debitările longitudinale. Segmentele individuale vor fi fixate cu șuruburi pe perete. În acest scop marchează găurile exterioare pentru șuruburi la o depărtare de aproximativ 5 cm față de capete. Păstrează între acestea distanțe de aproximativ 50 cm între șuruburi. După marcare, așază un suport sub plinte și dă găurile pentru șuruburi cu burghiul pentru lemn, la înălțimea centrului plintei. Poziționează apoi plinta pe perete și cu un burghiu pentru piatră găurește ușor peretele prin găurile pentru șuruburi. Îndepărtează plinta și execută în perete găurile marcate pentru dibluri – în acest scop reglează opritorul de adâncime la maşina de găurit. După introducerea diblurilor poți fixa plintele cu șuruburi. La final fixează cu șuruburi profilul de trecere – gata.

Montarea pardoselii din vinil 17
Montarea pardoselii din vinil 17

Lipirea pardoselii de vinil

18

Vei obține o împărțire optimă a suprafeței dacă măsori încăperea înainte de montare și stabilești linii de marcare central. Acest lucru se realizează cel mai simplu în doi, cu o sfoară de trasare. Întindeți sfoara pe lățimea încăperii și dați-i drumul. Când sfoara ajunge pe pardoseală, aceasta generează o linie colorată.

Lipirea pardoselii din vinil 1
Lipirea pardoselii din vinil 1
19

Apoi aplică adezivul cu unealta prescrisă, de ex. cu o rolă pentru adeziv, pe suprafața pardoselii. În acest proces, orientează-te după informațiile producătorului. Acestea indică și timpul de prelucrare a adezivului. În acest interval de timp poți monta plăcile tip dușumea din vinil. Aplică numai atâta adeziv cât poți prelucra în acest interval de timp.

Lipirea pardoselii din vinil 2
Lipirea pardoselii din vinil 2
20

Așază prima placă tip dușumea în patul de adeziv și orienteaz-o de-a lungul liniei de marcare din mijloc. Prima placă tip dușumea trebuie să fie poziționată corect, pentru ca și celelalte rânduri să devină drepte. Presează apoi placa tip dușumea cu o rolă de presare în patul de adeziv.

lipirea pardoselii din vinil 3
lipirea pardoselii din vinil 3
21

Din motive de execuție, plăcile tip dușumea au o direcție de desfășurare. Aceasta este imprimată pe partea din spate a plăcilor tip dușumea. Este bine să montezi plăcile tip dușumea întotdeauna în aceeași direcție. Cel mai bine îți pregătești o stivă – amestecată din mai multe pachete – astfel încât direcția de desfășurare să fie mereu identică. Astfel nu mai trebuie să fii atent la acest aspect în timpul montării.

lipirea pardoselii din vinil 4
lipirea pardoselii din vinil 4
22

Montează următoarele plăci tip dușumea pe rânduri în direcția peretelui. Poți să lucrezi mai întâi cu plăci întregi și să termin suprafața cu acestea. Decalează fiecare al doilea rând cu 15 până la 18 cm. Apoi execută bucățile debitate pentru partea dinspre perete și montează-le. Această procedură este mai eficientă decât dacă trebuie să confecționezi la fiecare rând bucăți debitate. Lasă înspre pereți o fantă de 2 mm.

lipirea pardoselii din vinil 5
lipirea pardoselii din vinil 5
23

Ultima placă de vinil tip dușumea din rând trebuie debitată acum pe lungime. Acest lucru poate fi efectuat cel mai simplu prin așezarea ei cu suprapunere exactă pe ultima placă montată. Peste aceasta așezi acum o a treia placă tip dușumea până la perete; ea servește numai ca dimensiune pentru distanța corectă și ca muchie de tăiere. Crestează placa tip dușumea din centru cu un cutter cu lamă în trapez de-a lungul plăcii celei mai de sus. Pune placa tip dușumea cea mai de sus la o parte. Acum poți să rupi prin îndoire placa tip dușumea crestată și o poți tăia complet cu cutterul. Ea se potrivește exact în golul rămas. Montează apoi toate celelalte segmente în încăperea ta.

lipirea pardoselii din vinil 6
lipirea pardoselii din vinil 6
24

Ultima placă tip dușumea din direcția peretelui trebuie de asemenea tăiată. Muchia de tăiere ar trebui să fie îndreptată spre perete. Cel mai bine așază din nou o placă tip dușumea cu suprapunere exactă pe ultima placă montată și marchează locul de debitare cu o placă suplimentară, pe care o împingi în direcția peretelui. Păstrează și în acest caz o distanță de 2 mm față de perete. Alternativ poți să măsori distanța necesară și cu un metru de tâmplărie și apoi să tai.

lipirea pardoselii din vinil 7
lipirea pardoselii din vinil 7
25

Din montarea profesională a plăcilor tip dușumea din vinil fac parte și plintele ca închidere de margine. Trecerile către alte încăperi și alte pardoseli vor fi executate cu profiluri de trecere

montarea pardoselii din pvc 5
montarea pardoselii din pvc 5

Montarea liberă a pardoselilor din vinil

26

Plăcile tip dușumea din vinil vor fi montate liber. Ele rămân așezate plan pe suprafața de bază pregătită. Numai dacă încăperea în care efectuezi montarea este mai mare de 16 mp, este bine să fixezi plăcile tip dușumea la margini, de jur împrejur, cu un adeziv în dispersie.

montare libera pardoseala vinil 1
montare libera pardoseala vinil 1
27

Începe montarea dintr-un colț. Dacă nu ai o suprafață de perete dreaptă, poți începe montarea și din mijlocul încăperii și să montezi plăcile tip dușumea pe rânduri, până la pereți. La pereți tai plăcile potrivit. Montează plăcile tip dușumea astfel încât să nu rămână distanțe față de perete. Apoi montează plăci tip dușumea din vinil suplimentare în primul rând. Ai grijă ca acestea să fie așezate apropiate una de cealaltă.

montare libera pardoseli vinil 2
montare libera pardoseli vinil 2
28

Ultima placă de vinil tip dușumea din rând trebuie debitată acum pe lungime. Acest lucru poate fi efectuat cel mai simplu prin așezarea ei cu suprapunere exactă pe ultima placă montată. Peste aceasta așezi acum o a treia placă tip dușumea până la perete; ea servește numai ca dimensiune pentru distanța corectă și ca muchie de tăiere.

montare libera pardoseala vinil 3
montare libera pardoseala vinil 3
29

Crestează placa tip dușumea din centru cu un cutter cu lamă în trapez de-a lungul plăcii celei mai de sus. Pune placa tip dușumea cea mai de sus la o parte. Acum poți să rupi prin îndoire placa tip dușumea crestată și o poți tăia complet cu cutterul. Ea se potrivește exact în golul rămas al primului rând. Conform acestui principiu simplu execuți toate celelalte debitări.

montare libera pardoseala vinil 4
montare libera pardoseala vinil 4
30

Bucata parțial tăiată o așezi acum la capătul rândului montat, în golul rămas. Primul rând este gata. Bucata rămasă de la această debitare o poți utiliza ca început pentru rândul următor. Ai în vedere ca această bucată să aibă o lungime de cel puțin 30 cm. Dacă este mai scurtă de 30 cm, este bine să tai altă bucată. Conform acestui principiu de montare continuă poți monta acum toate celelalte rânduri fără deșeuri de debitare.

montare libera pardoseala vinil 5
montare libera pardoseala vinil 5
31

Pentru ultimul rând de montare, plăcile tip dușumea trebuie tăiate la lățimea rămasă. Așază și în acest caz din nou o placă tip dușumea cu suprapunere exactă pe ultimul rând montat și marchează locul de debitare necesar cu o a treia placă. Poți de asemenea să crestezi placa direct cu cutterul, să o rupi prin îndoire și apoi să o tai complet.

montare libera pardoseala vinil 6
montare libera pardoseala vinil 6
32

Din montarea profesională a plăcilor tip dușumea din vinil fac parte și plintele ca închidere de margine. Trecerile către alte încăperi și alte pardoseli vor fi executate cu profiluri de trecere.

montarea pardoselii din pvc 5
montarea pardoselii din pvc 5

Planificarea modelului de montare

 • Înainte de montarea plăcilor tip dușumea trebuie stabilită axa centrală a încăperii. Aceasta depinde de forma încăperii și de designul pardoselii dumneavoastră.
 • Începeți montarea din mijlocul încăperii.
 • Plăcile tip dușumea vor fi fixate întotdeauna prin apăsare de la centru înspre margine.
 • Direcția de montare va fi stabilită corespunzător instrucțiunilor de montare.

33

Model pardoseală tip punte de vas

model pardoseala tip punte de vas
model pardoseala tip punte de vas
34

Model englezesc

model englezesc
model englezesc
35

Model vechi german

model vechi german
model vechi german
36

Model tip oase de pește

model tip oase de peste
model tip oase de peste

Montarea pardoselii în locuri greu accesibile

37

Pentru montarea în locurile problematice, ca de ex. la țevile de încălzire, sunt necesare decupări în placa tip dușumea. Desenați decupajele cu un creion pe partea superioară a plăcii tip dușumea. Încă nu dezlipiți hârtia de protecție de pe partea din spate a plăcii tip dușumea. La dispunerea plăcii tip dușumea, ai în vedere ca direcția de desfășurare să fie identică.

montare dificila pardoseala 1
montare dificila pardoseala 1
38

După marcare, decupajele pot fi realizate cu cutter-ul de-a lungul unei rigle de oțel sau unui colțar. Nu trebuie să separi complet materialul. Îndoaie-l de-a lungul crestăturilor și astfel poți scoate decupajele. Acum dezlipește hârtia de protecție și potrivește placa tip dușumea în locul prevăzut. Locurile cu discontinuități din spatele țevilor de încălzire pot fi umplute cu decupajele. La țevile de încălzire mai poți aplica acum rozete pentru calorifere.

montare dificila pardoseala 2
montare dificila pardoseala 2
39

La tocurile ușilor, placa tip dușumea trebuie tăiată corespunzător formei. Acest lucru se poate realiza cel mai bine prin tăierea unui șablon pentru conturul necesar sau prin utilizarea unui calibru de contur.

montare dificila pardoseala 3
montare dificila pardoseala 3
40

Cu acesta se preia forma, care poate fi apoi transferată foarte simplu pe material. Acum nu mai trebuie decât să tai și să montezi.

montare dificila pardoseala 4
montare dificila pardoseala 4

Sfat

Temperatura încălzirii prin pardoseală nu are voie să depășească 28° C. Încălzirea corectă este condiția necesară pentru montare. Este recomandabil ca aceasta să fi fost în funcțiune cel puțin 4 săptămâni înainte de o montare planificată a pardoselii. Încălzirea trebuie decuplată timp de 24 de ore înainte și în timpul pregătirii suprafeței de bază și a montării. După montare, încălzirea prin pardoseală poate fi repornită lent.

 • La montare este bine ca umiditatea aerului din încăpere să se situeze sub 65%.
 • Plăcile tip dușumea individuale le tăiați cel mai bine cu ajutorul unui șablon de hârtie.
 • Resturile de adeziv le îndepărtați simplu cu neofalină.

Montarea parchetului laminat

Parchetul laminat este o pardoseală cu multe avantaje. Este rezistent, uşor de întreţinut, este disponibil într-o variatate enormă de modele de imitaţie de lemn, are un preţ convenabil şi este uşor de montat. Vă arăt ...citește mai mult