Instrucțiuni

Montarea gresiei

Timp de lectură 7 min.

În cadrul acestor instrucţiuni, vă arătăm pas cu pas cum se montează gresia. Doriţi să montaţi gresie? Mai întâi trebuie să parcurgi etapa de pregătire. În prima parte a articolului, vă arătăm cum să pregătiţi în mod optim podeaua pentru montarea gresiei.

1

Materiale și unelte de care aveți nevoie

Planificarea şi pregătirea pentru montarea gresiei

01

Primul pas este să măsuraţi suprafaţa podelei, pentru a putea determina apoi cantitatea corectă de material. Pentru suprafaţa de perete pe care nu aplicaţi plăci ceramice, aveţi nevoie de plinte gresie. În cazul în care, pentru modelul de plăci ceramice ales nu sunt disponibile plinte, le puteţi debita din plăcile de gresie.
Pregătirea substratului: Substratul pentru aplicarea plăcilor ceramice trebuie să prezinte capacitate portantă, să nu aibă fisuri, să fie curat şi plan. Denivelările trebuie şpăcluite în prealabil, se aplică o masă de şpaclu, cu tratarea prealabilă a suprafeţei cu un grund de bază.

bodenfliesen verlegen anleitung as 01
bodenfliesen verlegen anleitung as 01
02

Înainte de a realiza nivelarea cu masa de şpaclu autonivelantă, aplicaţi pe perete o bandă izolantă de margine, deoarece masa nu are voie să ajungă direct la perete. Masa de şpaclu autonivelantă se întinde de la sine. Puteţi sprijini întinderea cu ajutorul unei mistrii. Suprafaţa plană care rezultă trebuie să se usuce mai întâi; respectaţi în acest sens indicaţiile de la producător de pe ambalajul masei de şpaclu.

bodenfliesen verlegen anleitung as 02
bodenfliesen verlegen anleitung as 02
03

Planificaţi schema de montare astfel încât să obţineţi o distribuţie cât mai simetrică a plăcilor. Decisivă este direcţia principală a privirii. Cel mai bine este să determinaţi mai întâi linia mediană şi să o trasaţi paralel cu pereţii. În cazul suprafeţelor mai mari de pardoseală, este posibil ca şapa să aibă rosturi de dilataţie. La montajul gresiei, trebuie să ţineţi cont de acestea. Dacă este cazul, puteţi lua un astfel de rost de dilataţie ca linie de orientare pentru rosturile gresiei. Acest rost va fi ulterior umplut în mod permanent elastic şi nu cu mortar pentru rosturi.

bodenfliesen verlegen anleitung as 03
bodenfliesen verlegen anleitung as 03

Sfat

Puteţi monta un şir de plăci şi apoi puteți testa cum s-ar creiona rosturile. Dacă plăcile de margine ies prea înguste, ca probă puteţi deplasa şirul de plăci cu o jumătate de lăţime de placă. În acest mod, veţi obţine plăci de margine mai late. Atenţie şi la trecerea de la baie către încăperea sau holul vecin. Dacă acolo sunt montate plăci de gresie de aceeaşi dimensiune, traseul rosturilor ar trebui să corespundă.

Pașii de lucru

04

Începeţi montarea plăcilor de gresie din mijlocul încăperii sau de la un perete drept, ideal de vizavi de uşă. Aşa puteţi progresa fără probleme în direcţia uşii şi nu vă blocaţi singur drumul. Amestecaţi mai întâi adezivul pentru gresie şi faianţă conform indicaţiilor de prelucrare ale producătorului. Cel mai bine este să folosiţi un adeziv flexibil. Pentru amestecarea adezivului, folosiţi un recipient de amestecare curat, un amestecător lent sau o bormaşină cu amestecător. Respectaţi indicaţiile de la producător şi în ceea ce priveşte raportul de amestec. Amestecaţi numai cantitatea de adeziv pe care o puteţi pune în operă în timpul deschis. Aplicaţi adezivul pe suprafaţa de montaj cu o gletieră cu dinţi corespunzători şi apoi periaţi-l.

bodenfliesen verlegen anleitung as 04
bodenfliesen verlegen anleitung as 04
05

Aşezaţi apoi prima placă de gresie în patul de adeziv. Împingeţi placa cu mişcări uşoare, pentru a face priză bună cu adezivul. Cu ajutorul unor pene pentru rosturi, creaţi un rost de margine faţă de perete şi față de obiectele sanitare

bodenfliesen verlegen anleitung as 05
bodenfliesen verlegen anleitung as 05

Sfat

Niciun perete nu este drept în proporţie de 100%. Cu ajutorul penelor, puteţi compensa aceste neregularităţi, pentru ca plăcile de gresie să aibă rosturi drepte.

06

După ce aţi fixat prima placă, urmează următoarele plăci ale rândului respectiv.

bodenfliesen verlegen anleitung as 06
bodenfliesen verlegen anleitung as 06

Sfat

Aşezaţi următoarea placă direct lângă cea dinainte şi deplasaţi-o apoi într-o parte, respectând rostul. Avantajul acestei metode este că adezivul nu va ieşi din rost. În rosturile dintre plăci puteţi aşeza distanțiere. Acestea sunt foarte utile la plăci care au exact aceeaşi mărime. Dacă însă plăcile nu au dimensiuni unitare, puteţi compensa diferenţele făcând rosturile mai late sau mai înguste. În acest caz, folosiţi pene în loc de distanțiere.

07

Cu ajutorul maşinii de tăiat gresie şi faianţă, puteţi realiza tăieturi drepte şi continue pe plăci. Dacă plăcile sunt de format mare, atunci şi maşina de tăiat gresie şi faianţă trebuie să aibă dimensiunea corespunzătore.

bodenfliesen verlegen anleitung as 07
bodenfliesen verlegen anleitung as 07

Sfat

Dacă nu consideraţi că merită să achiziţionaţi o astfel de maşină, o puteţi împrumuta. Puteţi folosi opritorul de la maşina de tăiat gresie şi faianţă pentru a regla lăţimea necesară a plăcii. Plasaţi apoi discul de tăiere la capătul maşinii şi conduceţi-l de-a lungul plăcii, apăsând uşor. Rupeţi apoi placa de-a lungul şanţului trasat, folosind dispozitivul cu care este prevăzută maşina. Montaţi întotdeauna marginea tăiată către perete.

08

Realizaţi cel mai bine colţurile şi decupajele din placă cu un polizor unghiular. Atenţie la aspectele de securitate a muncii şi purtaţi întotdeauna ochelari de protecţie atunci când lucraţi cu polizorul unghiular. Desenaţi pe placă colţul sau decupajul. Aşezaţi un suport de tăiere sub placă, cel mai bine o placă din spumă dură. Placa trebuie să fie așezată stabil Atunci când realizaţi tăieturile, ţineţi cont de lăţimea discului de debitat. Tăiaţi acum cu polizorul unghiular din ambele părţi, până la intersecţia liniilor.

bodenfliesen verlegen anleitung as 08
bodenfliesen verlegen anleitung as 08
09

Aşezaţi apoi plăcile de gresie în patul de adeziv. Păstraţi şi în acest caz o lăţime de rost faţă de obiectele învecinate sau față de perete. Lucraţi apoi mai departe, rând după rând.

bodenfliesen verlegen anleitung as 09
bodenfliesen verlegen anleitung as 09
10

În locurile problematice, precum ţevile de încălzire, trebuie să realizaţi mici decupaje din placă. În acest scop, măsuraţi lăţimea şi lungimea necesare şi transferaţi dimensiunile pe placă. Realizaţi apoi mai întâi două tăieturi cu polizorul unghiular. Fâşia o puteţi rupe cu un cleşte sau cu un cleşte. Atenţie ca placa să nu se spargă. Marcaţi lungimea necesară şi scurtaţi fâşia în mod corespunzător. Aplicaţi pe dosul bucăţii adeziv pentru gresie şi faianţă şi aşezaţi-o în golul din spatele ţevii de încălzire. Umpleţi ulterior rosturile rezultate în urma tăierii. Puteţi acoperi zona din jurul ţevii cu o rozetă.

bodenfliesen verlegen anleitung as 10
bodenfliesen verlegen anleitung as 10
11

Pe pereţii pe care nu aţi montat faianţă trebuie să montaţi o plintă, tot din plăci ceramice. Acesta oferă protecţie împotriva umidităţii. În cazul în care nu sunt disponibile plintele ceramice, puteţi debita direct din plăcile de gresie. Folosiţi numai cele două bucăţi de margine a unei plăci, pentru a putea avea întotdeauna în partea de sus cantul original al plăcii. Puteţi alege dumneavoastră lăţimea plintei. De regulă, lăţimea soclului este de 6 până la 8 cm. Aplicaţi adezivul pentru gresie şi faianţă pe spatele plăcii pe care aţi tăiat-o şi fixaţi-o pe perete. Folosiţi faţă de fiecare placă de gresie corespondentă un suport, de ex. o pană pentru rosturi. Acest rost va fi umplut ulterior cu silicon sanitar.

bodenfliesen verlegen anleitung as 11
bodenfliesen verlegen anleitung as 11

Chituirea

12

Înainte de a putea umple rosturile, pardoseala din gresie ar trebui să fie curată. Resturile de adeziv sau alte impurităţi nu trebuie să se amestece cu mortarul pentru rosturi. Rosturile dintre plăci trebuie, de asemenea, să nu aibă adeziv, pentru ca mortarul pentru rosturi să poată pătrunde suficient de adânc în rosturi. Pentru umplerea rosturilor pardoselii, folosiţi cel mai bine un mortar pentru rosturi flexibil, pe care îl veţi amesteca conform indicaţiilor de la producător. O găleată de porţionare vă ajută să determinaţi cantitatea corectă de apă. Aplicaţi mortarul pentru rosturi pe diagonală faţă de rosturi, folosind o gletieră cu cauciuc, apoi lăsaţi materialul să se întărească.

bodenfliesen verlegen anleitung as 12
bodenfliesen verlegen anleitung as 12
13

Spălaţi suprafaţa cu apă curată. Spălaţi întotdeauna bine gletiera cu burete.

bodenfliesen verlegen anleitung as 13
bodenfliesen verlegen anleitung as 13

Sfat

Dacă vă cumpăraţi un set pentru spălat plăcile ceramice, acesta conţine şi o gletieră cu cauciuc şi una pentru spălat plăcile. Rolele recipientului de apă menţin buretele curat.

14

recerile dintre plăcile de gresie şi cele de faianţă sau de plinte, precum şi toate rosturile către obiectele învecinate se vor umple cu silicon sanitar.
După aplicarea materialului pentru rosturi, acesta se întinde uniform cu o racletă pentru rosturi.

bodenfliesen verlegen anleitung as 14
bodenfliesen verlegen anleitung as 14

Teme care v-ar mai putea interesa

Montarea plăcilor de faianță

Pregătirea reprezintă jumătate din treabă! În cadrul proiectului de mai jos, vă arătăm care sunt aspectele de care trebuie să ţineţi seama atunci când montaţi plăcile de faianţă. Mai întâi, trebuie să remediaţi fisuri ...citește mai mult