Instrucțiuni

Montarea mozaicului

Timp de lectură 5 min.
Montarea mozaicului

Dacă doriţi să intercalaţi în cadrul placării cu faianță e o fâşie de mozaic, procedaţi în felul următor. Planificaţi mozaicul în aşa fel încât acesta să se întindă, de exemplu, în mod simetric în spatele bateriei de duş sau lângă aceasta.

1

Materiale și unelte de care aveți nevoie

Pregătirea pentru montare

01

De regulă, mozaicul nu este atât de lat ca faianţa, motiv pentru care în porţiunea pe care aţi lăsat-o liberă trebuie să montaţi un suport menit să egalizeze diferenţa de înălţime. Ca suport este potrivită, de exemplu o placă de gipscarton hidrofug. La alegerea grosimii plăcii, ţineţi cont pentru placa de gipscarton de adezivul pentru gresie şi faianţă şi folosiţi o gletieră cu dinţi mai puţini pentru adezivul pentru mozaic. Decupaţi placa de gipscarton la lăţimea porţiunii lăsate liberă pe perete. Aşezaţi placa pe un suport şi crestaţi placa de-a lungul unei şipci (dreptar) cu ajutorul unui cutter. Nu trebuie apoi decât să o îndoiţi şi să o secţionaţi definitiv cu cuţitul. Găuriţi placa pentru branşamentul de apă, folosing o carotă. Montaţi apoi placa în porţiunea lăsată liberă în perete, folosind adeziv pentru gresie şi faianţă.

mosaikfliesen verlegen anleitung as 01
mosaikfliesen verlegen anleitung as 01

Pașii de lucru

Montarea mozaicului

02

Lipiţi mozaicul cu adeziv flexibil pentru piatră naturală. Într-un recipient curat, amestecaţi adezivul conform indicaţiilor de la producător. Folosiţi un amestecător lent sau o bormaşină cu amestecător. Placa de gipscarton montată anterior nu trebuie tratată în niciun fel, aceasta fiind pregătită pentru montare. Aplicaţi adezivul în mod uniform, folosind un şpaclu cu dinţi de 3 mm.

mosaikfliesen verlegen anleitung as 02
mosaikfliesen verlegen anleitung as 02
03

Aşezaţi acum prima placă de mozaic în patul de adeziv. Lucraţi de jos în sus. Ţesătura de pe dosul plăcilor de mozaic se aşază în patul de adeziv. Apăsaţi acum placa în mod uniform în adeziv, folosind o gletieră de cauciuc. Asiguraţi-vă că suprafaţa plăcilor de mozaic se aliniază perfect cu marginea plăcilor de faianţă.

mosaikfliesen verlegen anleitung as 03
mosaikfliesen verlegen anleitung as 03
04

La dopurile racordurilor pentru apă, puteţi realiza decupajele necesare, decupând bucăţele de mozaic dintr-o placă în plus. Nu trebuie decât să tăiaţi ţesătura de pe verso cu un cuțit cutter. Aşezaţi apoi placa de mozaic decupată în patul de adeziv. În mod normal, rozetele de acoperire ale bateriilor sunt suficiente pentru a masca punctele de racord la reţeaua de apă. Dacă spaţiile sunt prea mari, puteţi mărunţi cu un cleşte bucăţele de mozaic şi puteți umple golurile.

mosaikfliesen verlegen anleitung as 04
mosaikfliesen verlegen anleitung as 04

Montarea mozaicului la duşuri la nivelul pardoselii

05

În cazul unui element de duş la nivelul pardoselii, procedaţi în felul următor. După ce aţi realizat etanşarea suprafeţei, montaţi mai întâi plăcile de faianţă, apoi pe cele de gresie din afara duşului.

Pentru placarea elementului de duş, amestecaţi într-un recipient curat cantitatea necesară de adeziv flexibil pentru piatră naturală. Aplicaţi adezivul pe elementul de duş, folosind o gletieră cu dinţi potriviţi. Cel mai bine aplicaţi adezivul numai într-o zonă parţială şi montaţi apoi direct mozaicul. Procedând astfel, puteţi călca încă pe elementul de duş şi puteți lucra confortabil. Începeţi să montaţi mozaicul pe unul dintre pereţi şi lucraţi apoi mai departe în direcţia scurgerii

mosaikfliesen verlegen anleitung as 05
mosaikfliesen verlegen anleitung as 05
06

Aşezaţi prima placă de mozaic în patul de adeziv şi aliniaţi-o la margine. În funcţie de tipul de mozaic (în acest exemplu, mozaic din piatră naturală), puteţi aşeza următoarele plăci fără rost. Dispunerea bucăţelelor de mozaic este astfel aleasă, încât să se potrivească de la o placă la alta. Apăsaţi plăcile de mozaic în patul de adeziv, folosind o gletieră de cauciuc. Asiguraţi-vă că din rosturi nu iese adeziv

mosaikfliesen verlegen anleitung as 06
mosaikfliesen verlegen anleitung as 06
07

Puteţi adapta bucăţele individuale de mozaic cu ajutorul unui cleşte. Muchiile neregulate nu deranjează, ci chiar se potrivesc la modelul de montaj.

mosaikfliesen verlegen anleitung as 07
mosaikfliesen verlegen anleitung as 07
08

Aşezaţi bucăţelele de umplere în goluri cât timp adezivul nu s-a uscat. Puteţi scoate bucăţi individuale potrivite şi dintr-o placă în plus şi puteți umple golurile cu acestea.

mosaikfliesen verlegen anleitung as 08
mosaikfliesen verlegen anleitung as 08

Placarea suportului de cadă

09

Pentru suprafaţele curbate, mozaicul este foarte potrivit. Plăcile flexibile permit placarea aproape a tuturor suprafeţelor curbate. Măsuraţi mai întâi lăţimea necesară pe suportul de cadă. Dacă este posibil, împingeţi plăcile de mozaic până sub marginea căzii.

mosaikfliesen verlegen anleitung as 10
mosaikfliesen verlegen anleitung as 10
10

Decupaţi panourile cu cutterul la lăţimea necesară. Nu trebuie decât să tăiaţi ţesătura de pe verso.

mosaikfliesen verlegen anleitung as 11
mosaikfliesen verlegen anleitung as 11
11

În cazul suporturilor de cadă din spumă rigidă, folosiţi adeziv în dispersie. Acesta este deja pregătit pentru utilizare. Aplicaţi adezivul cu o drişcă dinţată pe suportul de cadă. Folosiţi o dantură potrivită pentru mozaic. Pentru mozaic se alege, de regulă, un număr mic de dinţi.

mosaikfliesen verlegen anleitung as 12
mosaikfliesen verlegen anleitung as 12
12

Apăsaţi apoi plăcile de mozaic pe rând în patul de adeziv. Din rosturi nu trebuie să iasă adeziv.

mosaikfliesen verlegen anleitung as 13
mosaikfliesen verlegen anleitung as 13

Chituirea rosturilor

13

Umpleţi rosturile de-abia după ce adezivul s-a uscat. Într-un recipient curat, amestecaţi mortarul pentru rosturi pentru piatră naturală, conform indicaţiilor de la producător. Pentru o porţionare precisă şi simplă, puteţi folosi o găleată specială pentru porţionat. Pe aceasta sunt marcate cantităţile necesare de apă, potrivite pentru mortarul de rosturi sau pentru adezivul de gresie şi faianţă. În acest fel, veţi proceda corect. Aplicaţi pe plăcile de mozaic mortarul pentru rosturi cu gletiera specială de rosturi şi distribuiţi-l bine în rosturi. După ce mortarul de rosturi a devenit mat şi deschis la culoare, înseamnă că s-a uscat (rigidizat) şi că poate fi spălat cu apă şi cu o gletieră de cauciuc. După rostuire, îndepărtaţi capacul de pe scurgerea centrală a sistemului de duş fără cădiță.

mosaikfliesen verlegen anleitung as 14
mosaikfliesen verlegen anleitung as 14
14

Umpleţi rostul de la intersecţia dintre perete şi podea în mod regulat, cu silicon pentru piatră naturală. Aplicaţi siliconul cu un pistol în mod cât mai uniform şi fără a forma bule de aer. După aceea, puteţi întinde materialul cu o racletă pentru rosturi.

mosaikfliesen verlegen anleitung as 15
mosaikfliesen verlegen anleitung as 15

Montarea gresiei

În cadrul acestor instrucţiuni, vă arătăm pas cu pas cum se montează gresia. Doriţi să montaţi gresie? Mai întâi trebuie să parcurgi etapa de pregătire. În prima parte a articolului, vă arătăm cum să pregătiţi în mod ...citește mai mult