Instrucțiuni

Montaj șindrilă bituminoasă

Timp de lectură 4 min.
Montaj șindrilă bituminoasă

Căsuța dumneavoastră de grădină sau șopronul au nevoie de un acoperiș potrivit? Șindrilele bituminoase vă oferă posibilități excelente, iar dumneavoastră le puteți monta cu succes în regie proprie. Vă arătăm de ce aveți nevoie, atunci când aveți deja montat cartonul bituminat, și de ce trebuie să țineți cont la montare. Start!

Montarea tablei pentru acoperiș

01

Se începe cu tabla de contact cu jgheabul din zona muchiilor sistemului de scurgere, pe ambele jumătăți ale acoperișului. Tablele de contact cu jgheabul nu sunt suficient de lungi? Atunci alăturați două bucăți de tablă: așezați-o pe prima. Apoi măsurați-o pe a doua, luând în considerare o suprapunere de 4 cm și tăiați-o la dimensiuni cu o foarfecă pentru tablă. Apoi așezați a doua tablă peste prima, cu o suprapunere de 4 cm și lăsați ambele table să iasă în afară cu 2 cm peste muchia acoperișului. Astfel apa de ploaie se scurge mai bine în jgheab (dacă ulterior montați un jgheab). Cele două table se fixează de acoperiș, folosind știfturi pentru cartonul de acoperiș. Montați tablele de contact cu jgheabul în același mod și pe cealaltă jumătate a acoperișului.

montarea sindrilei bituminoase 1
montarea sindrilei bituminoase 1
02

Acum urmează să montați tablele de margine pe fiecare parte a frontonului. Pentru aceasta așezați prima tablă pe acoperiș și marcați cu o nivelă cu bulă perpendiculara în cel mai înalt punct al coamei acoperișului.

montarea sindrilei bituminoase 2
montarea sindrilei bituminoase 2
03

Decupați colțurile de-a lungul marcajului cu o foarfecă pentru tablă, astfel încât să se potrivească la îmbinare. Decupați puțin și falțul, pentru ca bucățile de tablă să se îmbine corespunzător.

montarea sindrilei bituminoase 3
montarea sindrilei bituminoase 3
04

Tablele se fixează cu cuie de acoperiș, cu partea aderentă în sus. În față, pe partea cu frontonul nu este necesară o fixare suplimentară.

montarea sindrilei bituminoase 4
montarea sindrilei bituminoase 4

Acoperirea cu șindrilă

05

Șindrilele se așază începând de la marginea inferioară a acoperișului, de la muchia sistemului de scurgere în sus. La aceste șindrile, pentru primul rând trebuie decupate vârfurile. Pentru aceasta utilizați un cutter cu lamă cu cârlig. Așezați șindrilele pe un suport și lăsați vârfurile să iasă în afara suportului. Astfel puteți tăia cu ușurință vârfurile de-a lungul suportului.

montarea sindrilei bituminoase 5
montarea sindrilei bituminoase 5
06

Așezați prima șindrilă la muchia sistemului de scurgere, pe tabla de contact cu jgheabul, și lăsați-o să iasă în afara marginii tablei în partea de jos cu 1 cm. Fixați șindrila cu știfturi pentru cartonul de acoperiș în partea marcată din partea de sus – însă bateți capetele cuielor astfel încât să se situeze la nivelul șindrilei, nu să se scufunde în ea. Așezați următoarea șindrilă astfel încât să se îmbine cu prima și fixați-o cu cuie în același fel. Așezați astfel tot rândul de șindrile – până la ultima ...

montarea sindrilei bituminoase 6
montarea sindrilei bituminoase 6
07

... Tăiați ultima șindrilă la lungimea necesară și fixați-o cu știfturi, la fel ca la șindrilele anterioare.

montarea sindrilei bituminoase 7
montarea sindrilei bituminoase 7
08

Următorul rând începe cu o șindrilă cu vârful înjumătățit. Astfel obțineți un decalaj tipic aspectului șindrilelor. Pentru aceasta, din prima șindrilă, tăiați jumătate din vârf.

montarea sindrilei bituminoase 8
montarea sindrilei bituminoase 8
09

Așezați al doilea rând de șindrile peste primul, astfel încât fâșiile adezive să fie acoperite câțiva centimetri. Astfel ele se situează puțin deasupra muchiei sistemului de scurgere. Fixați șindrilele cu știfturi pe marginea marcată.

montarea sindrilei bituminoase 9
montarea sindrilei bituminoase 9
10

Așezați următoarele rânduri în modul prestabilit de benzile adezive și de marcaje. Lucrați rând după rând până sus, cu un decalaj de jumătate de vârf la fiecare rând. Utilizați două cuie la fiecare șindrilă. Ulterior, de la razele soarelui, șindrilele se lipesc una de alta. Procedați la fel și pe a doua jumătate a acoperișului, până când ajungeți la coamă.

montarea sindrilei bituminoase 10
montarea sindrilei bituminoase 10
11

Acum decupați șindrilele care acoperă coama: decupați câte un triunghi din vârfuri. Șindrilele de pe coamă se așază transversal.

montarea sindrilei bituminoase 11
montarea sindrilei bituminoase 11
12

Șindrilele de pe coamă se așază în direcția din care suflă vântul cu preponderență. Începeți cu partea din care bate vântul de obicei. Așezați șindrilele una câte una, cu o suprapunere de 15 cm și fixați-le cu câte 2 știfturi pentru cartonul de acoperiș – până la ultima ...

montarea sindrilei bituminoase 12
montarea sindrilei bituminoase 12
13

Pentru ca la capăt să nu se vadă știfturile, ultima șindrilă se lipește cu adeziv de bitum. Decupați ultima șindrilă și aplicați adezivul pe suprafața liberă, ...

montarea sindrilei bituminoase 13
montarea sindrilei bituminoase 13
14

... așezați apoi șindrila direct pe coamă și apăsați-o bine.

montarea sindrilei bituminoase 14
montarea sindrilei bituminoase 14
15

Acum ploaia poate începe.

montarea sindrilei bituminoase 15
montarea sindrilei bituminoase 15

Teme care v-ar mai putea interesa