0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 29.03.2023 la ora 12:06. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Montarea acoperișului

Timp de lectură 16 min.
Montarea acoperișului

Acoperișul: coroana casei. Am făcut aici un rezumat despre cum puteți monta acoperișul casei dumneavoastră.

Aici veți găsi cele mai importante informații privind formele și materialele pentru acoperiș și veți afla la ce trebuie să fiți atent.

Important

Cea mai importantă informație este și prima: interesați-vă la Inspectoratul de Stat în Construcții de care aparțineți care sunt regulile pentru construirea acoperișului! Selecția de culori și forme ale țiglelor este, de obicei, limitată. Mai bine să nu aveți probleme la sfârșit!


Forme de acoperiș

Ce ar fi cei patru pereți fără un acoperiș? Un acoperiș nu vă ferește doar de ploaie, ci vă protejează de intemperii și elementele de construcție ale casei dumneavoastră. Există nenumărate posibilități pentru montarea unui acoperiș. De-a lungul istoriei arhitecturii au fost dezvoltate multe forme de acoperișuri, construite cu la fel de multe materiale.

În cele ce urmează, vă oferim o privire de ansamblu asupra formelor uzuale de acoperișuri:

Hornbach
1 2 3 4 5 6
Forme de acoperiș
1
Acoperiş 2 ape
2
Acoperiş 4 ape
3
Acoperiș cu frontoane teșite
4
Acoperiș de mansardă
5
Acoperiș cu o singură pantă înclinată
6
Acoperiş plat

Aici aveți două forme tipice pentru scheletul de acoperiș: acoperișul și pavilionul acoperișului

Hornbach
2 1
Structură acoperiș
1
Acoperiș cu popi

Șinele laterale verticale numite popi poartă căpriorii de acoperiș. Mai jos sunt penele laterale. Șarpanta de creastă poartă partea superioară a acoperișului. Ea este ținută de popii centrali. Avantajul acoperișului este cel al celor două jumătăți separate de acoperiș. Grinzile nu trebuie să fie opuse. În plus, ferestrele sau coșurile de acoperiș pot fi planificate în mod arbitrar. Dezavantajul este reprezentat de posturile portante sub acoperiș, care împiedică o extindere generoasă. Pentru spații mai mari sunt necesare mai multe posturi în consecință.

2
Acoperiș tip căprior

Structura acoperișului este realizată aproape exclusiv din capriori. Aceștia se întâlnesc în partea de sus și sunt conectați la o placă transversală. Greutatea acoperișului este distribuită de la grinzi până la contra-rulment. De aici, sarcina se răspândește. Avantajul acoperișului este un spațiu mare de acoperiș, fără stâlpi sau grinzi.

Care este înclinația regulamentară a unui acoperiș?

Înclinația regulamentară a acoperișului este folosită ca referință pentru nivelul de impermeabilitate a materialelor de învelire în funcție de înclinarea acoperișului.

Se poate defini:

 • La acoperișurile în 2 ape, când înclinația acoperișului este mai mare de 22 de grade, se folosește adesea tablă fălțuită.
 • Dacă înclinația acoperișului este între 30 și 35 de grade, se folosește mai degrabă țiglă semirotundă.
 • Acoperișurile cu pantă mai abruptă (de la 40 de grade în sus) se construiesc de preferință cu țiglă din lemn.

Acestea sunt însă doar valori orientative, care trebuie susținute prin măsuri suplimentare precum o structură de susținere (grinzi) și o căptușeală impermeabilă.

Materiale pentru acoperiș / Învelitoare pentru acoperiș

Selecția de materiale pentru învelirea acoperișului este variată. Fiecare material are avantaje şi dezavantaje.

Nu toate materialele sunt potrivite pentru toate acoperișurile. Pe lângă un aspect reușit, trebuie asigurată o funcționare ireproșabilă a acoperișului.

Apele pluviale trebuie să se poată scurge rapid și nu trebuie să se acumuleze sub acoperiș. La alegerea țiglei trebuie luat aminte ca aceasta să nu devină, pe parcursul timpului, un sol fertil pentru straturile groase de mușchi.

În cele ce urmează, vă prezentăm pe scurt cele mai îndrăgite tipuri de învelitoare de acoperiș:

 • 
			Dacheindeckung Bitumenwellplatten

  Plăcile bituminoase ondulate

  Ieftine și nu necesită întreținere: la ora actuală sunt disponibile diverse culori. Plăcile bituminoase ondulate sunt simplu de montat, au o durată mare de viață și sunt foarte potrivite pentru pergole, garaje și căsuțe de grădină.

 • 
			Dacheindeckung Dachpfanne

  Țiglă metalică

  Un acoperiș cu o astfel de învelitoare arată ca un acoperiș de țiglă, dar se montează mult mai rapid și este mai ieftin. Se recomandă țigla metalică celor care doresc să facă economii, dar nu doresc să renunțe la aspectul uzual, și care caută o învelitoare inteligentă de acoperiș

 • 
			Dacheindeckung Mehrkammerplatten

  Plăci policarbonat

  Acest tip de învelitoare de acoperiș este ideal pentru garaje sau pergole. Întrucât sunt fabricate din plastic și dispun de camere de aer, acestea sunt relativ ușoare.

 • 
			Dacheindeckung Trapezbleche

  Tablă cutată

  Acest tip de tablă este disponibil în forme și culori diferite, la metru liniar. Întrucât poate fi fixată rapid pe acoperiș cu șuruburi, această țiglă de tablă reprezintă o alternativă interesantă pentru toți cei care își doresc un acoperiș ieftin și modern. Se potrivește în special pentru acoperirea halelor, garajelor și locuințelor.

 • 
			Dacheindeckung Biberschwanzziegel

  Șindrilă semirotundă

  Acest tip de șindrilă clasică, de înaltă calitate, nu și-a demonstrat doar anduranța în timp, dar este în continuare foarte populară. Pentru învelirea integrală a acoperișului, șindrilă semirotundă este prea scumpă. Din acest motiv, acest tip de șindrilă este folosit în principal la renovarea clădirilor istorice.

 • 
			Dacheindeckung Bitumenschindeln

  Șindrilă bituminoasă

  Acest tip de șindrilă se potrivește mai ales pentru acoperirea căsuțelor de grădină, garajelor și caselor de vacanță. Șindrila bituminoasă are o durată de viață îndelungată, este rezistentă la radiații UV și la intemperii.

 • 
			2 tigla tondach 1600 1068

  Țigla ceramică

  Reprezintă soluția clasică și durabilă de acoperire a casei. Oferă un grad de confort ridicat în orice perioadă a anului și conferă mansardei dumneavoastră o izolație fonică și termică de calitate. Este recomandată pentru orice tip de acoperiș. Trebuie însă să luați în calcul și faptul că acest tip de acoperiș este mai greu, fiind astfel necesară o structură de lemn solidă.

 • 
			2 tigla bramac 1600 1068

  Țigla din beton

  Reprezintă o soluție durabilă de acoperire a casei. Betonul conferă mansardei dumneavoastră o izolație fonică și termică ridicată. Este recomandată pentru orice tip de acoperiș. Trebuie însă să luați în calcul și faptul că acest tip de acoperiș este mai greu chiar și decât cel construit din țiglă ceramică, fiind astfel necesară o structură de lemn extrem de solidă.

Acoperișuri dure și moi

Învelitorile pot fi împărțite, în principiu, în acoperișuri dure și acoperișuri moi. După cum reiese și din descriere, materialele de construcție se diferențiază prin nivelul de duritate. Învelitorile dure se montează, în plus, pe elementele de protecție ale acoperișului, iar cele moi pot fi folosite uneori ele însele ca elemente de protecție.

 • Printre învelitorile de acoperiș moi se numără materialele de construcție organice. În nordul Europei sunt răspândite, de exemplu, învelitorile de acoperiș din lemn și iarbă, iar în spațiul asiatic, acoperișurile din bambus. În Germania, acoperișurile din stuf se numără printre învelitorile moi, acestea fiind mai frecvente în nordul țării. În schimb, clădirile noi sunt acoperite parțial cu acoperișuri verzi, sau chiar cu pietriș.
 • Acoperișurile dure, clasice sunt, de cele mai multe ori, din țiglă ceramică. Acest tip de țiglă este, de multă vreme, cel mai frecvent tip de învelitoare de acoperiș din Germania. Și învelitorile din ardezie sunt materiale dure, clasice, dar nu mai sunt folosite prea des astăzi. Gnaisul și gresia nu se mai folosesc deloc astăzi ca învelitori de acoperiș. Țiglele din beton reprezintă o alternativă rezistentă și economică la țiglele din cărămidă. Ele sunt însă ceva mai grele, astfel încât structura de suport trebuie să aibă o capacitate mai mare de susținere. Șindrila bituminoasă este considerată tot acoperiș dur.

Diferențierea între un acoperiș dur și unul moale este relevantă în ceea ce privește protecția împotriva incendiilor . Mulți asiguratori solicită tarife suplimentare pentru clădirile cu cel mai mare risc de incendiu, așa cum sunt cele cu acoperișuri moi, uneori refuzând chiar să le asigure.

Proceduri la montarea acoperișurilor

Lucrări pregătitoare

Aveți de gând să instalați un acoperiș nou sau să îl recondiționați pe cel vechi? Înainte să îl schimbați, trebuie să efectuați niște lucrări pregătitoare! Pentru că acoperișul vechi și/sau deteriorat trebuie mai întâi îndepărtat.

În acest scop, trebuie să aveți în vedere următorii pași:

 • În primul rând: eliminați vechile țigle.
 • Apoi trebuie să îndepărtați stinghiile vechi. În acest scop, utilizați o rangă sau o stinghie.
 • Curățați apoi căpriorii și, dacă este necesar, îndepărtați cuiele vechi rămase în bârne.
 • Apoi îndepărtați și vechiul jgheab, elementele de fixare ale acestuia și parazăpezile.
 • Vor trebui, eventual, demontate și vechile antene și elementele lor de fixare.
 • Adesea trebuie demontat și vechiul coș.

Vorarbeiten Dach decken

Sfaturi

 • Fiți atent atunci când demontați coșul vechi. Bucăți mai mari din acesta se pot desprinde și pot răni persoanele aflate pe schelă. Puteți preveni accidentele instalând un tobogan de moloz pentru acoperișuri

 • Molozul rezultat de pe urma demolării coșurilor trebuie eliminat separat, întrucât este considerat a fi contaminat. Pentru a nu fi surprins de costurile aferente, trebuie să vă interesați în avans de taxele care se aplică în această situație și să le adăugați la costurile finale ale lucrării.


Învelirea acoperișului

 • După ce ați terminat cu toate lucrările pregătitoare, puteți începe! Țigla de acoperiș nu trebuie așezată direct pe structura acoperișului. Se suspendă de-a lungul șipcilor dispuse de-a lungul acoperișului - se fixează parțial.
 • Acoperișurile de tablă, acoperișurile curate de carton sau acoperișurile verzi se montează, în schimb, pe un cofraj de acoperiș.
 • Doar plăcile ondulate și tabla trapezoidală sau ondulată pot fi montate autoportant pe căpriori.

Estimarea brută a costurilor pentru materiale și manoperă

Majoritatea cheltuielilor dedicate învelirii acoperișului revin costurilor pentru materiale și manoperă. Ambele categorii de cheltuieli depind de tipul de acoperiș și de suprafața acestuia.

Ce se uită adesea: costurile fixe cresc deseori în urma adăugării schelei.

Costurile cu schela depind foarte mult de durata de instalare și, bineînțeles, de dimensiunea clădirii - dacă este vorba despre o clădire cu unul sau mai multe etaje.

Cine dorește să facă economii la instalarea acoperișului, poate realiza lucrările pregătitoare pe cont propriu sau îi poate ajuta pe muncitori (economie de timp). Lucrările la acoperiș trebuie însă lăsate pe seama specialiștilor, care își cunosc meseria în cele mai mici detalii, datorită experienței acumulate.

În cazul clădirilor istorice, trebuie să vă gândiți dacă nu cumva lucrările la acoperiș nu pot fi combinate și cu alte măsuri de renovare, astfel încât, pe termen lung, să poată fi făcute economii (de exemplu cheltuielile cu energia electrică, în cazul unei izolații deficitare). Dacă cineva se apucă să acopere suprafața de protecție a acoperișului, îl poate și izola din exterior - izolarea la nivelul căpriorilor este considerată, în definitiv, o măsură deosebit de eficientă, care merită investiția pe termen lung.

Geruest Dach decken

Drenajul acoperişului

Acoperișul dumneavoastră trebuie să fie rezistent la ploaie, pentru ca aceasta să nu distrugă construcția. De aceea este bine să nu subestimați rolul jgheaburilor! Ele protejează clădirea, pereții și fundația acesteia de efectele apei de ploaie.

Există jgheaburi și elemente de colț potrivite pentru orice dimensiune și formă de acoperiș și, bineînțeles, pentru orice preferințe. Preferați din metal sau din plastic? Nu doar materialul, dar datorită diferitelor culori disponibile poți asorta jgheaburile în mod optim cu culorile uzuale de acoperiș și fațadă.

Care este cel mai potrivit jgheab pentru dumneavoastră?

Mărimea jgheaburilor și burlanelor depinde de suprafața acoperișului și numărul punctelor de scurgere.

Exemplu

 • Acoperișul în 2 ape al unei clădiri cu o lungime de 10 m și o lățime de 8 m trebuie drenat.
 • Suprafața planului casei este, astfel, de 80 de mp.
 • Dacă fiecare latură a casei este dotată cu o conexiune pentru burlan, suprafața care trebuie drenată este de 40 mp.
 • Prin urmare, pentru această casă este nevoie de un jgheab RG 100 și un burlan DN 75 pe fiecare latură.
 • Dacă puneți două scurgeri pe fiecare latură a casei, suprafața de drenat se reduce la jumătate, ajungând la 20 mp.

Diametrul jgheaburilor în funcție de suprafața acoperișului

Suprafață acoperiș Diametru jgheab
25 mp 70 mm
50 mp 105 mm
100 mp 125 mm
150 mp 153 mm

Elementele structurale ale jgheaburilor

Elementele structurale perfect corelate facilitează un montaj simplu și rapid al jgheaburilor pe clădire. Informați-vă din grafica noastră despre diferitele elemente structurale.

Hornbach
6 1 11 2 8 12 13 19 15 17 9 7 14 10 16 18 3 4 5
Aici vedeți schema jgheabului
1
Capac pentru jgheaburi
2
Cot exterior
3
Element de racord pentru jgheab
4
Jgheab
5
Cârlig lung pentru jgheab
6
Cot interior
7
Conector pentru jgheab
8
Cârlig lung pentru jgheab
9
Cot 60 °
10
Burlan
11
Cot 60 °
12
Colier pentru ţeavă
13
Racord pentru canalizare
14
Burlan
15
Scurgere apă
16
Cot evacuare
17
Cârlig scurt pentru jgheab
18
Jgheab
19
Capac pentru jgheaburi

Repararea jgheabului găurit

Zonele deteriorate de pe metal sau tablă pot fi reparate fără probleme cu chit și lac spray. Porțiunea reparată corespunde vizual, iar jgheaburile sunt din nou impermeabile.

Așa funcționează:

 • Porțiunile deteriorate ale jgheabului trebuie să fie uscate și curate. Ar fi bine să le curățați cu hârtie abrazivă.
 • Aplicați chitul pentru aluminiu și metal atât pe interiorul, cât și pe exteriorul zonei deteriorate. Lăsați chitul să se usuce, conform indicațiilor producătorului.
 • Zonele cu denivelări pot fi corectate cu hârtie abrazivă cu granulație mare (granulație 80 sau 120). Apoi folosiți hârtie abrazivă fină (granulație 40 sau 60) până ce suprafața este netedă.
 • La final, aplicați spray de zinc pe deasupra. Gata!

dachrinne reparieren

Acoperișuri din lemn

holzverbinder und baubeschlaege 2600x1600
Lemnul rămâne în continuare cel mai folosit material pentru construcția acoperișurilor. Acesta este considerat un material sustenabil care, pe lângă faptul că este biodegradabil, poate fi prelucrat cu ușurință.

Montarea potrivită și tratamentul ignifug asigură rezistența structurii la foc.

Toate acoperișurile din lemn trebuie întărite. O posibilitate ar fi elementele de încrucișare, așa numitele benzi de fixare din oțel zincat.

O structură de acoperiș poate fi întărită și cu un material din plăci, de exemplu cu plăci OSB decupate ca izolație interioară sau cu plăci fixate pe căpriori.

Mai ales când vine vorba despre acoperișuri cu structura expusă, trebuie realizat, în colaborare cu firma de construcții, un plan al dispunerii căpriorilor, în care se va stabili clar cum sunt împărțite grinzile, ținând cont de pereții separatori de sub acoperiș.

În cazul structurilor de acoperiș construite cu ajutorul grinzilor duble se potrivesc în special izolațiile flexibile sau izolațiile prin injecție, pentru a evita spațiile goale la nivelul suprafețelor care trebuie izolate. Alternativ sunt disponibile și grinzi duble cu izolație integrată, pentru a compensa secțiunea transversală a elementului de susținere.

Atunci când planurile de construcție prevăd ca acoperișul să fie impermeabil imediat, pot fi prefabricate elemente întregi ale acoperișului. De asemenea, pot fi realizate elemente integrale, care conțin izolație interioară, căpriori și izolație exterioară.

Pentru a garanta rezistența în timp a construcțiilor din lemn, trebuie respectate în primul rând măsurile de protecție a lemnului. Pentru piesele portante din exterior acest lucru nu este suficient; trebuie aplicate suplimentar mijloace chimice de protecție a lemnului.

Conectare elemente lemn

Cu ajutorul conectorilor pentru lemn și a feroneriei pentru construcții proiectul dumneavoastră câștigă din punct de vedere al stabilității. Indiferent dacă este vorba despre construcții de acoperișuri, garaje deschise, acoperișuri de terase sau mobilier, cu ajutorul conectorilor pentru lemn și a feroneriei pentru construcții împiedicați dărâmarea construcției dumneavoastră la rafale puternice de vânt.

Conectorii pentru lemn se găsesc în diferite forme și pentru diferite aplicări la elementele portante principale sau secundare. În cele ce urmează vă prezentăm cei mai importanți conectori pentru lemn și elemente de feronerie:

 • 
			flachverbinder und lochplatten

  Colțare metalice perforate și plăci metalice perforate

  Colțarele metalice perforate și plăcile metalice perforate se produc din tablă de oţel zincată la foc. Acestea se diferențiază prin forma găurilor lor. Mărimea medie a găurii este 5 mm.

  Colțarele metalice perforate și plăcile metalice perforate sunt adecvate în special pentru îmbinarea cap la cap a două grinzi. Conectarea este posibilă la piese din beton, zidărie sau oțel.

  La conectarea la componente din lemn, vă recomandăm să utilizați cuie de ancorare.


 • 
			nagelplatte 2600x1600

  Plăci metalice cu cuie

  Plăcile metalice cu cuie sunt adecvate perfect îmbinării lemnelor în punctele de intersecție sau de îmbinare cap la cap.

  Acestea sunt utilizate adesea la construcțiile de acoperișuri sau ale clădirilor cu structură portantă din lemn și umplutură de zidărie. De regulă, se fixează simetric pe ambele laturi exterioare.

  Plăcile metalice cu cuie constau din table de oţel zincat la foc cu decupaje prin ștanțare unilaterale sub formă de cuie, care se bat în lemn.

 • 
			rispenbaender

  Benzi metalice perforate

  Benzile metalice perforate se utilizează în executarea acoperișurilor, pentru a face față solicitărilor ridicate cauzate de vânt. Important este să se tensioneze bine banda metalică perforată, pentru a evita astfel îndoirile sau deformările prin încovoiere.

  Benzile metalice perforate constau din table de oţel zincat la foc și sunt găurite. Ele se găsesc sub formă de role.

 • 
			schwerlastwinkelverbinder

  Colțare întărite pentru sarcini grele

  Cu aceste colțare se pot realiza îmbinările lemn-cu-lemn. Pentru aceasta sunt necesare cel puțin două colțare întărite, care se vor dispune opus unul față de celălalt. Este posibilă și conectarea la piese din beton, zidărie sau oțel.

  Colțarele întărite sunt fie simple, fie cu și fără perforații mari. Pentru sarcini mai ridicate, alegeți colțare speciale.

  Colțarele întărite pentru sarcini grele sunt făcute din tablă de oţel zincat la foc. Pentru conectare vă recomandăm să utilizați cuie de ancorare.

 • 
			balkenschuhe

  Suporturi grindă

  Îmbinările lemn-cu-lemn se pot realiza cu suporturi de grindă. În cazul suporturilor de grindă se face diferențierea între Tipul A, pentru fixarea pe exterior la suportul principal, și Tipul B, pentru fixarea pe interior la suportul principal.

  Suporturile de grindă din două bucăți sunt adecvate pentru dimensiunile standard cu abatere și sunt disponibile în variantele de execuție de stânga și dreapta. Pentru montaj este necesar câte un suport de grindă de dreapta și unul de stânga. Suporturile de grindă constau din table de oţel zincat la foc. Cu ele este posibilă conectarea la piese din beton, zidărie sau oțel.


  Pentru conectarea la elementele din lemn vă recomandăm utilizarea de cuie de ancorare. Dacă doriți să fixați suporturile de grindă de oțel sau beton, este nevoie de bolțuri sau dibluri din metal.

 • 
			sparren pfettenanker

  Ancoră căprior-grindă

  Ancorele căprior-grindă sunt adecvate în mod optim construcțiilor de acoperiș, pentru a face de exemplu legătura între grinzile dispuse oblic. În principiu, cu acestea se pot realiza toate îmbinările lemn-cu-lemn care se încrucișează.

  Ancorele căprior-grindă există în variantele constructive de stânga și de dreapta, precum și universale. Acestea sunt fabricate din table de oţel zincat la foc. La conectare, trebuie să se utilizeze cel puțin două ancore căprior-grindă, care se vor aplica una vizavi de cealaltă. Pentru conectarea la elementele din lemn vă recomandăm utilizarea de cuie de ancorare.

Teme care v-ar mai putea interesa

Izolarea acoperișului - ghid pas cu pas

Izolarea acoperișului ar trebui să fie un subiect cu adevărat important pentru dumneavoastră. Dacă acoperişul dumneavoastră nu este izolat corect, se poate pierde o mare cantitate de energie consumată pentru încălzire. C ...citește mai mult

În sus