Instrucțiuni

Montarea tapetului de hârtie

Tapetul de hârtie este varianta mai ieftină a acoperitorilor de perete, însă nu este deloc mai puţin atractivă decât alte soluţii. Tapetele de hârtie sunt disponibile în diferite culori şi modele, care satisfac toate gusturile. Fiţi creativ şi combinaţi diferite tapete uni şi cu model. Este permis orice vă place.

Grad de dificultate
Timp de lucru
3 Zile
Lucrători
1-2

Materiale și unelte de care aveți nevoie

Pregătirea pentru montare

Înainte de a putea începe, trebuie să determinaţi cantitatea de tapet de care aveţi nevoie. Astfel, veţi putea cumpăra în mod eficient, iar ulterior nu va mai trebui să reveniţi la magazin pentru a returna rolele cumpărate în plus sau pentru a cumpăra rolele care vă lipsesc.

Rolele euro au o lăţime de 0,53 m şi o lungime de 10,05 m. O rolă ajunge astfel pentru o suprafaţă de perete sau de tavan de cca. 5 mp. Pentru suprafeţele de perete, calculaţi în felul următor:
perimetru încăpere [m] x înălţime încăpere [m] : 5 = număr de role euro

Formula ia în calcul şi pierderile

Tapetele cu inserţii de aşchii de lemn au o lăţime de 0,53 m şi o lungime de 33 m sau de 25 m. O rolă de 33 m ajunge astfel pentru o suprafaţă de cca. 17 mp, iar o rolă de 25 m pentru suprafaţă de cca. 13 mp. Pentru suprafeţele de perete, calculaţi în felul următor:
perimetru încăpere [m] x înălţime încăpere [m] : 17 = număr de role tapet cu inserţie de aşchii de lemn de 33 m
perimetru încăpere [m] x înălţime încăpere [m] : 13 = număr de role tapet cu inserţie de aşchii de lemn de 25 m.

Pașii de lucru

Îndepărtarea vechiului tapet

01

Trebuie îndepărtat integral tapetul vechi de pe perete. Cel mai bine îl umeziţi cu apă caldă, astfel se poate îndepărta mai uşor cu ajutorul unui şpaclu. Pentru umezire, puteţi folosi peria pentru aplicarea grundului de profunzime. Apa intră mai bine în straturile de tapet, dacă le perforaţi cu rola cu ţepi. Efectul umezirii se îmbunătăţeşte cu ajutorul unei soluţii de desprindere a tapetului.

 Montarea tapetului de hartie 1

Pregătirea suprafeţei

02

După îndepărtarea tapetului vechi, se pregăteşte suprafaţa. Aceasta trebuie să fie uscată, netedă, curată şi absorbantă în mod uniform. Eventuale pete de umezeală şi de rugină pe perete se acoperă cu un grund izolator înainte de aplicarea tapetului, pentru a nu trece în timp prin tapet.

 Montarea tapetului de hartie 2
03

Orificiile şi crăpăturile se umplu şi se nivelează cu masă de şpaclu. Pentru denivelări mai mici, se recomandă masa de şpaclu pentru reparaţii. Pentru a putea îndepărta ulterior fără efort tapetul de hârtie sau cu inserţii de aşchii de lemn, înainte de aplicarea tapetului, aplicaţi pe perete un grund pentru înlocuirea tapetului.

 Montarea tapetului de hartie 3

Aplicarea tapetului pe tavan

04

Pe tavan se aplică tapet pe direcţia luminii naturale, la fel ca şi mai târziu pe pereţi. Marcaţi lăţimea primei fâşii de tapet, cu o distanţă de 50 cm de la perete. Folosiţi un şnur de trasare pe care îl fixaţi de tavan cu ajutorul unei alte persoane, astfel încât se trasează o linie.

 Montarea tapetului de hartie 4
05

Determinaţi lungimea fâşiilor şi tăiaţi toate fâşiile pentru tavan la dimensiune, cu o rezervă de 10 cm. Preparaţi apoi adezivul şi lăsaţi-l să se omogenizeze.

 Montarea tapetului de hartie 5
06

Aşezaţi fâşiile de tapet tăiate în evantai pe masa pentru tapetat. Aplicaţi adezivul pe prima fâşie, folosind o perie pentru clei.

 Montarea tapetului de hartie 6

Important

Puteţi lucra mai rapid şi mai simplu, folosind o maşină pentru lipit tapet.

07

Pliaţi apoi tapetul uns cu adeziv pentru ca adezivul să pătrundă mai bine în hârtie. Pliaţi fâşia de la ambele capete, pentru a obţine segmente de cca. 2/3 la 1/3. Jumătatea mai mică se mai pliază o dată. Timpul necesar de înmuiere este indicat în informaţiile producătorului de tapet. Dacă aplicaţi adeziv pe mai multe fâşii, asiguraţi-vă că timpii de înmuiere sunt unitari.

 Montarea tapetului de hartie 7
08

Aplicarea tapetului se realizează cel mai bine în două persoane.

 Montarea tapetului de hartie 8
09

Desfaceţi treptat fâşiile de tapet, fixaţi-le pe tavan cu peria pentru tapetat şi nivelaţi-le.

 Montarea tapetului de hartie 9
10

Rezerva de 3 cm prevăzută pentru toate canturile cu peretele pot fi tăiate cu ajutorul unui şpaclu de faţadă şi cu ajutorul unui cutter. Alternativ, puteţi marca marginea cu un creion şi puteți tăia apoi cu foarfeca.

 Montarea tapetului de hartie 10
11

Aplicaţi acum pe tavan toate celelalte fâşii de tapet. Marcajul este necesar doar pentru prima fâşie. La celelalte fâşii, ultima fâşie serveşte întotdeauna ca orientare. Aplicaţi fâşiile de tapet mereu perfect alăturate, adică fără suprapunere. Dacă rezerva pentru perete a ultimei fâşii este prea mare, tăiaţi fâşia mai întâi la lăţimea necesară plus rezerva pentru perete, după care aplicaţi tapetul.

 Montarea tapetului de hartie 11

Aplicarea tapetului în jurul ferestrelor şi pereţilor

12

Tapetul se aplică pe perete pe direcţia luminii naturale, întotdeauna de la ferestre către colţurile camerei. În cazul tapetului fără model, se procedează în felul următor. Măsuraţi mai întâi lăţimea glafului ferestrei, plus 3 cm rezervă. Scădeţi această valoare din lăţimea rolei şi marcaţi distanţa rămasă de la fereastră, de ex. spre stânga. Trasaţi linia pentru prima fâşie de tapet cu nivela sau cu firul de plumb.

 Montarea tapetului vlies 12
13

Preparaţi adezivul şi lăsaţi-l să se omogenizeze. Aplicaţi adezivul pe perete pentru prima fâşie de tapet. Aplicaţi fâşia de tapet pe perete cu o rezervă de 3 cm pentru tavan, derulaţi tapetul, ghidaţi-l în funcţie de linia trasată şi nivelaţi cu peria pentru tapetare. Orientaţi fâşia după linie.

 Montarea tapetului de hartie 13

Important

Cât cât tapetul este mai greu şi mai absorbant, cu atât adezivul trebuie aplicat în strat mai gros. Amestecaţi adezivul în apă rece şi lăsaţi-l suficient timp, până devine omogen şi aproape transparent. Respectaţi indicaţiile producătorului de adezivi.

14

Tăiaţi tapetul cu o foarfecă pe partea superioară pe lăţimea glafului ferestrei pentru a putea plia şi fixa pe lăţimea glafului. Tăiaţi rezerva pe latura apropiată de fereastră. Procedaţi la fel pe partea opusă.

 Montarea tapetului de hartie 14
15

Deasupra ferestrei, începeţi să aplicaţi tapetul pe mijloc şi continuaţi spre stânga şi spre dreapta. În continuarea cantului glafului ferestrei, se efectuează o tăiere dublă. Pentru acest lucru, tăiaţi simultan fâşiile de tapet care se suprapun şi îndepărtaţi rezerva.

 Montarea tapetului vlies 15
16

Tăiaţi tapetul orizontal dedesubtul şi deasupra glafului. Nu aplicaţi tapet direct în spatele radiatorului. Aplicaţi tapet în continuare pe pereţii alăturaţi, alăturând fâşiile de tapet fără a le suprapune.

 Montarea tapetului de hartie 16

Important

Aplicarea tapetului pe colţurile exterioare, de ex. la treceri între încăperi sau la şeminee, reuşeşte foarte bine cu colţare pentru tapet. Acestea se lipesc pe colţuri şi se chituiesc înainte de aplicarea tapetului, servind în acelaşi timp ca protecţii pentru muchii.

Montarea tapetului vlies

Tapetele vlies oferă un avantaj enorm faţă de tapetele de hârtie deoarece pot fi aplicate pe peretele uns cu adeziv. Suprafaţa pregătită este acoperită cu adeziv pentru tapet vlies, iar tapetul este aplicat direct pe ...citește mai mult