Instrucțiuni

Lipirea bordurilor de tapet

Timp de lectură 5 min.
Lipirea bordurilor de tapet

Nu doriţi să aplicaţi pur şi simplu un tapet, ci să vă decoraţi pereţii cu tapet? Bordurile de tapet oferă mai multe posibilităţi de amenajare decât v-aţi putea imagina. Cu ajutorul bordurilor, puteţi plasa accente de culoare, iar cu ajutorul unei borduri asortate la culoare puteţi segmenta mai multe modele de tapet. Astfel aduceţi structură în casa dumneavoastră.

Materiale și unelte de care aveți nevoie

Materiale

Pașii de lucru

Segmentarea suprafeţelor de tapet cu ajutorul bordurilor

01

Înainte de a tăia jumătatea de sus a tapetului, marcaţi cu o nivelă cu bulă de aer alinierea orizontală a bordurii pe perete. Puteţi apoi tapeta suprafaţa de sus până la marcaj.

Lipirea bordurilor de tapet 1
Lipirea bordurilor de tapet 1
02

Folosiţi în acest scop cel mai bine un adeziv special pentru borduri. Puteţi aplica adezivul cu o rolă cu blană de oaie sau cu o pensulă. Respectaţi timpul de înmuiere prescris.

Lipirea bordurilor de tapet 2
Lipirea bordurilor de tapet 2
03

Puteţi acum aşeza şi lipi bordura la marginea de sus a suprafeţei tapetate. Ştergeţi imediat surplusul de adeziv de la îmbinări cu un burete umed. Apăsaţi bordura de perete cu o rolă cu burete. Aplicaţi acum tapetul pe partea de jos a peretelui, astfel încât să se suprapună puţin peste bordură.

Lipirea bordurilor de tapet 3
Lipirea bordurilor de tapet 3
04

Cu un cutter, tăiaţi surplusul cu precizie, de-a lungul şinei de tăiere. Ştergeţi şi aici surplusul de adeziv cu un burete umed.

Lipirea bordurilor de tapet 4
Lipirea bordurilor de tapet 4
05

Puteţi presa bine canturile cu rola pentru îmbinări.

Lipirea bordurilor de tapet 5
Lipirea bordurilor de tapet 5

Alegerea bordurilor de tapet

Atunci când alegeţi bordurile de tapet, trebuie să căutaţi să obţineţi un tablou armonios. Tapetele colorate şi cu modele se potrivesc cu borduri uni. În timp ce pereţii monocromi pot fi animaţi cu borduri cu model.

Dumneavoastră decideţi dacă bordurile se asortează cu o culoare din tapetul mare sau dacă optaţi pentru contraste (de ex. culori complementare). Este o chestiune de gust. Recomandabil este însă să testaţi înainte dacă culorile bordurii se armonizează cu cele ale tapetului. Nu trebuie decât să apropiaţi de peretele tapetat o bucată de bordură. Este permis orice vă place!

Poziţionarea bordurilor de tapet

Înainte de a începe, ar trebui să vă gândiţi la ce înălţime să amplasaţi bordura. Creativitatea nu cunoaşte limite nici în această privinţă. De regulă, bordurile se amplasează la mijlocul înălţimii încăperii (la 1,5-2 m de la podea). Sunt posibile însă şi alte variante, de ex. 10 cm sub plafon sau direct deasupra plintei, încadrări la uşi, ferestre şi la treceri între încăperi. Bordurile decorative vă pot ajuta să transformaţi optic şi proporţiile încăperii. Bordurile de tapet orientate pe verticală alungesc camera, în timp ce cele orizontale dau impresia unei încăperi mai mici. Acestea pot fi soluţii care conferă un farmec aparte subsolurilor cu plafoane joase sau clădirilor vechi înalte.

Realizarea casetelor de perete

06

Casetele de perete sunt porţiuni de perete înrămate cu borduri. Şi de această dată se folosesc mai multe modele de tapet. Pentru poziţionarea precisă a casetelor de perete, aveţi nevoie de un fir de plumb şi de o nivelă cu bulă de aer. Marcaţi cu ajutorul lor traseul bordurii pe perete.

Lipirea bordurilor de tapet 6
Lipirea bordurilor de tapet 6
07

Aplicaţi apoi tapetul din exterior către marcaj, astfel încât ulterior bordura să acopere îmbinarea exact pe mijloc. În continuare, tapetaţi interiorul casetei cu un alt model de tapet.

Lipirea bordurilor de tapet 7
Lipirea bordurilor de tapet 7
08

Lăsaţi fâşia de tapet să se suprapună în partea de jos. De-a lungul şinei de tapetare, în zona de suprapunere, secţionaţi cu un cutter cele două straturi de tapet (tăietură dublă). Cu această metodă, veţi obţine o îmbinare exactă a fâşiilor de tapet.

Lipirea bordurilor de tapet 8
Lipirea bordurilor de tapet 8
09

Desprindeţi fâşiile de tapet tăiate şi ştergeţi cu un burete umed surplusul de adeziv de pe suprafaţa tapetată.

Lipirea bordurilor de tapet 9
Lipirea bordurilor de tapet 9
10

Pentru a realiza o ramă dreptunghiulară, tăiaţi mai întâi la lungime bordura de sus şi cele două borduri verticale. Colţurile se taie în unghi cu un echer. Folosiţi, de exemplu, o placă din sticlă ca suport de tăiere.

Lipirea bordurilor de tapet 10
Lipirea bordurilor de tapet 10
11

Umeziţi puţin pe spate, cu buretele, fâşiile tăiate la lungime. În acest fel, pot fi mai bine prelucrate. Puteţi apoi aplica adezivul pentru borduri cu o rolă cu blană de oaie sau cu o pensulă.

Lipirea bordurilor de tapet 11
Lipirea bordurilor de tapet 11
12

După timpul de înmuiere, lipiţi fâşia centrat pe îmbinările tapetului.

Lipirea bordurilor de tapet 12
Lipirea bordurilor de tapet 12
13

Tăiaţi acum exact la lungime a patra fâşie de bordură. Puteţi lipi fâşia şi cu o mică toleranţă şi să o tăiaţi exact când este deja fixată de perete (cu o tăietură dublă). Apăsaţi mereu fâşiile cu rola cu burete.

Lipirea bordurilor de tapet 13
Lipirea bordurilor de tapet 13

Chenare pentru uşi şi ferestre

14

Trecerile, de ex. uşi şi ferestre, pot fi accentuate cu un chenar realizat din bordură. Atunci când planificaţi chenarele, asiguraţi-vă că bordurile se află la distanţe simetrice. Mai întâi trebuie să determinaţi lungimea necesară de bordură (în special în cazul bordurilor cu model). Transferaţi apoi pe perete distanţele până la uşă sau la fereastră, folosind ace cu gămălie.

Lipirea bordurilor de tapet 14
Lipirea bordurilor de tapet 14
15

Puteţi apoi lipi benzile tăiate cu colţuri de îmbinare şi puteți apăsa cu rola cu burete.

Lipirea bordurilor de tapet 15
Lipirea bordurilor de tapet 15

Treceri în încăperi

16

De-a lungul porţiunii de trecere, tapetul lipit pe partea de perete se taie cu o rezervă de 1 cm. În cazul bolţilor, crestaţi tapetul la distanţe de 2 cm, îndoiţi bucăţile şi lipiţi-le. Pregătiţi la fel şi cealaltă parte a peretelui.

Lipirea bordurilor de tapet 16
Lipirea bordurilor de tapet 16
17

Puteţi acum lipi fâşia de bordură potrivită. Aceasta va crea o trecere frumoasă între încăperi. Dacă nu există borduri potrivite pentru grosimea dumneavoastră de zid, puteţi decupa bordura dintr-o bucată de tapet.

Lipirea bordurilor de tapet 17
Lipirea bordurilor de tapet 17

Lipire în loc de tapetare

Dacă doriţi să economisiţi timp preţios pentru proiectul dumneavoastră, puteţi lipi bordura direct pe tapet, la fel ca pe un sticker de perete. Borduri de tapet autoadezive puteţi găsi la HORNBACH.

Teme care v-ar mai putea interesa

Montarea tapetului de hârtie

Tapetul de hârtie este varianta mai ieftină a acoperitorilor de perete, însă nu este deloc mai puţin atractivă decât alte soluţii. Tapetele de hârtie sunt disponibile în diferite culori şi modele, care satisfac toate ...citește mai mult