Instrucțiuni

Montarea tapetului din fibră de sticlă

Timp de lectură 7 min.
Montarea tapetului din fibră de sticlă

Tapetul din fibră de sticlă este o acoperitoare de perete robustă, fiind astfel potrivit pentru familiile cu copii şi/sau cu animale de companie. În special pisicile lasă deseori urme pe tapet, atunci când îşi ascut gheruţele. Acestea arată inestetic și pot fi înlăturate doar în anumite cazuri. Îmbinarea va rămâne mereu vizibilă. Tapetul din fibră de sticlă poate fi însă remediat, fără a lăsa aproape nicio urmă.

Materiale și unelte de care aveți nevoie

Pașii de lucru

01

Acoperiţi pardoseala cu folie pentru vopsire şi protejaţi obiectele grele cu folie de protecţie. Opriţi alimentarea electrica şi asiguraţi sistemul împotriva pornirii neintenţionate. Scoateţi acum capacele de la prize şi întrerupătoare. Înainte de prelucarea tapetului din fibră de sticlă, verificaţi dacă suprafaţele-suport (tavan şi pereţi) sunt adecvate. Suprafeţele trebuie să fie plane, absorbante, uscate şi curate. Plăcile de gipscarton trebuie tratate înainte cu un grund de profunzime.

Montarea tapetului din fibra de sticla 1
Montarea tapetului din fibra de sticla 1

Important

Respectaţi măsurile din domeniul securitate şi sănătate în muncă.
Protejaţi-vă de particulele fine ale tapetului din fibră de sticlă cu o mască de protecţie împotriva prafului fin şi cu mănuşi.

Aplicarea tapetului pe tavan

02

Pe tavan se aplică tapet pe direcţia luminii naturale - la fel ca pe pereţi. Determinaţi lungimea fâşiei şi tăiaţi-o la dimensiune, incluzând o rezervă de 10 cm. Marcaţi pe dos fâşiile tăiate, întotdeauna pe o parte. Aplicaţi fâşiile mereu în aceeaşi direcţie. Pentru a le putea manevra mai bine, rulaţi fâşiile (cu spatele în exterior).

Montarea tapetului din fibra de sticla 2
Montarea tapetului din fibra de sticla 2
03

Marcaţi prima fâşie de tapet cu o distanţă de 95 cm de la perete. Folosiţi un şnur de trasare, pe care îl fixaţi de tavan cu ajutorul unei alte persoane. Firul tensionat se eliberează, iar culoarea sa se imprimă ca o linie de culoare pe plafon.

Montarea tapetului din fibra de sticla 3
Montarea tapetului din fibra de sticla 3

Important

Tapetul din fibră de sticlă este o acoperitoare de perete robustă. Se poate însă întâmpla să apară deteriorări. Merită să reparaţi zonele deteriorate. Lipiţi provizoriu o bucată mare de tapet din fibră de sticlă peste locul respectiv şi îndepărtaţi surplusul şi zona defectuoasă cu o tăietură dublă. Bucata nouă de tapet se potriveşte acum perfect în zona decupată. Lipiţi-o definitiv şi vopsiţi suprafaţa peretelui.

04

Pentru lipirea tapetului, se foloseşte adeziv pentru fibră de sticlă gata preparat. Aplicaţi adezivul cu rola în zona marcajului, cu puţină rezervă peste linia de marcare.

Montarea tapetului din fibra de sticla 4
Montarea tapetului din fibra de sticla 4
05

Aplicarea tapetului se realizează cel mai bine în două persoane. Poziţionaţi fâşia de tapet pe linia marcată, derulaţi treptat tapetul şi fixaţi-l pe tavan cu peria pentru tapetat.

Montarea tapetului din fibra de sticla 5
Montarea tapetului din fibra de sticla 5
06

Rezerva de 5 cm prevăzută pentru toate canturile cu peretele pot fi tăiate cu un cutter de-a lungul unui şpaclu de faţadă. Aplicaţi acum pe tavan, pe rând, toate celelalte fâşii de tapet.

Montarea tapetului din fibra de sticla 6
Montarea tapetului din fibra de sticla 6
07

Când aţi ajuns la ultima fâşie pentru tavan, procedaţi în felul următor. În aproape toate cazurile, ultima fâşie trebuie tăiată la lăţime, deoarece măsura nu se potriveşte exact. Măsuraţi distanţa faţă de perete şi adăugaţi 5 cm ca rezervă. Lipiţi apoi tapetul şi tăiaţi rezervele după metoda cunoscută.

Montarea tapetului din fibra de sticla 7
Montarea tapetului din fibra de sticla 7

Aplicarea tapetului în jurul ferestrelor

08

Dacă fereastra este amplasată direct lângă un perete, folosind nivela faceţi un marcaj la 95 cm faţă de colţ. Aplicaţi apoi adeziv pentru fibră de sticlă pe această porţiune, folosind o rolă obişnuită.

Montarea tapetului din fibra de sticla 8
Montarea tapetului din fibra de sticla 8
09

Puteţi acum aplica prima fâşie de tapet. Lăsaţi fâşia să depăşească colţurile cu 5 cm. Tăiaţi rezerva cu cutterul de-a lungul unui şpaclu pentru faţadă. Crestaţi tapetul, pe cantul orizontal de la glaful ferestrei, cu o foarfecă pentru tapet, până la marginea verticală a glafului.

Montarea tapetului din fibra de sticla 9
Montarea tapetului din fibra de sticla 9
10

Puteţi acum desface bucata suprapusă pe peretele vertical şi puteți presa cu trafaletul. Îndepărtaţi din nou cu cutterul fâşiile suprapuse către cadrul ferestrei. Procedaţi în mod similar pe partea dreaptă a ferestrei. În continuare, puteţi tapeta zona de deasupra ferestrei. Aici aveţi din nou nevoie de un marcaj vertical, de această dată în centrul porţiunii de deasupra ferestrei.

Montarea tapetului din fibra de sticla 10
Montarea tapetului din fibra de sticla 10
11

Poziţionaţi pe marcaj o fâşie de tapet tăiată.

Montarea tapetului din fibra de sticla 11
Montarea tapetului din fibra de sticla 11
12

Tăiaţi rezerva din colţul de sus. În prelungirea pe verticală a glafului, se realizează o tăietură dublă, respectiv cele două fâşii de tapet suprapuse se taie pe aceeaşi linie. Îndepărtaţi rezervele care nu mai sunt necesare.

Montarea tapetului din fibra de sticla 12
Montarea tapetului din fibra de sticla 12

Aplicarea tapetului în jurul uşilor

13

Înainte de toate, măsuraţi distanţa dintre cadrul uşii şi colţul din dreapta al încăperii. Trasaţi cu nivela cu bulă de aer o linie verticală de la cantul drept al cadrului uşii şi până la plafon. Puteţi acum croi o fâşie de tapet care să se potrivească în câmpul din dreapta de lângă uşă (a). Spre tavan, podea şi în colţul încăperii sunt necesare rezerve de 5 cm, care ulterior vor fi tăiate. Aplicaţi acum adeziv pentru fibră de sticlă pe suprafaţa (a) şi aplicaţi tapetul.

Montarea tapetului din fibra de sticla 13
Montarea tapetului din fibra de sticla 13
14

În continuare, măsuraţi de la marginea stângă a primei fâşii de tapet 1 m spre stânga şi trasaţi acolo o linie verticală. Deasupra uşii este nevoie de o bucată de tapet şi de încă o bucată în partea stângă. Ambele fâşii se croiesc cu o rezervă de câte 5 cm. Aplicaţi adeziv pentru fibră de sticlă pe suprafeţe.

Montarea tapetului din fibra de sticla 14
Montarea tapetului din fibra de sticla 14
15

După ce aţi aplicat bucata de tapet peste uşă, aplicaţi tapetul pe suprafaţa parţială din stânga cadrului uşii. De aici puteţi continua cu fâşii întregi. Pe trecerile dintre cadrul uşii şi tapet, se aplică o dungă de acril.

Montarea tapetului din fibra de sticla 15
Montarea tapetului din fibra de sticla 15

Tapetarea pereţilor

16

Pe suprafeţele de perete, lucraţi întotdeauna după cum cade lumina. Croiţi fâşiile de tapet, aplicaţi adeziv pentru fibră de sticlă pe pereţi şi fixaţi apoi bucăţile croite de tapet. Aplicarea tapetului din fibră de sticlă are loc după cum a fost descris anterior.

Montarea tapetului din fibra de sticla 16
Montarea tapetului din fibra de sticla 16
17

Dacă trebuie să aplicaţi tapet în jurul unui radiator, procedaţi ca în cazul uşilor. Măsuraţi mai întâi distanţa dintre calorifer şi colţ, apoi croiţi prima fâşie de tapet cu o rezervă de câte 5 cm faţă de tavan, perete şi podea. Aplicaţi adeziv pentru fibră de sticlă pe suprafaţă şi fixaţi fâşia.

Montarea tapetului din fibra de sticla 17
Montarea tapetului din fibra de sticla 17
18

Plecând de la prima fâşie, măsuraţi 1 m spre dreapta, marcaţi o linie verticală şi croiţi cele două bucăţi de tapet pentru zona de peste radiator şi din partea dreaptă. Aplicaţi adeziv pentru fibră de sticlă pe suprafaţă şi fixaţi cele două fâşii de tapet. În continuare, lucraţi din nou cu fâşii întregi de tapet.

Montarea tapetului din fibra de sticla 18
Montarea tapetului din fibra de sticla 18

Important

Tapetul din fibră de sticlă se aplică folosind tehnica lipirii pe perete, respectiv suprafaţa de perete se unge cu adeziv. Astfel, suprafeţele de perete drepte pot fi tapetate direct de pe rolă. Tăierea fâşiilor de tapet la lungime este însă utilă deoarece lăţimea de 1 metru a rolei face ca tapetul să fie greu şi incomod de manipulat. Pentru o suprafaţă de lucru suficient de lată, alăturaţi două mese pentru tapetat.

19

La final, tapetul se unge cu adeziv pentru fibră de sticlă. Protejaţi suprafeţele ferestrelor şi uşilor. Diluaţi adezivul cu apă (20 %) şi aplicaţi-l pe tapet cu rola. Abia după aplicarea acestui strat suprafaţa devine extrem de robustă.

Montarea tapetului din fibra de sticla 19
Montarea tapetului din fibra de sticla 19
20

După ce adezivul s-a uscat bine, aplicaţi pe tapet două straturi de vopsea. Lăsaţi vopseaua să se usuce bine între cele două aplicări.

Montarea tapetului din fibra de sticla 20
Montarea tapetului din fibra de sticla 20
21

La final, puteţi monta înapoi capacele de la prize şi întrerupătoare şi puteți reporni curentul electric.

Montarea tapetului din fibra de sticla 21
Montarea tapetului din fibra de sticla 21

Teme care v-ar mai putea interesa

Montarea tapetului vlies

Tapetele vlies oferă un avantaj enorm faţă de tapetele de hârtie deoarece pot fi aplicate pe peretele uns cu adeziv. Suprafaţa pregătită este acoperită cu adeziv pentru tapet vlies, iar tapetul este aplicat direct pe ...citește mai mult