0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
01.06.2023 08:00 - 21:00
04.06.2023 08:00 - 19:00
05.06.2023 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 01.06.2023 la ora 05:02. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Roți și role pentru mobilier

Timp de lectură 7 min.
Roți și role pentru mobilier

Mai multă flexibilitate în propria locuință! Cu mobilierul pe roți, mutatul pieselor de mobilier sau redecorarea locuinței devin o joacă de copii. Trebuie doar să prindeți role sub piesele de mobilier, după care puteți deplasa oriunde doriți mobila pe care ați construit-o.

Cu piesele mobile penru mobilierul dumneavoastră, chiar și curățenia de primăvară este de două ori mai plăcută. Am sintetizat pentru dumneavoastră aspectele de care trebuie să țineți seama în privința roților și rolelor pentru mobilier.

Structura podelei

Atunci când achiziționați varianta ideală de roți, pardoseala și suprafața acesteia joacă un rol decisiv. Pentru o performanță optimă, se aplică următoarea regulă:

 • pardoseală tare = roți moi;
 • pardoseală moale = roți tari.

Sfat

Pentru pardoselile sensibile (de exemplu parchet, plăci ceramice) sunt adecvate în special roți cu cauciuc elastic sau din cauciuc plin. Înainte de utilizare, ar trebui însă să verificați neapărat compatibilitatea cu pardoseala! Pardoselile mai proaste necesită, de regulă, diametre mai mari de roți, cu capacitate de încărcare crescută.

Capacitatea de susținere a roților și rolelor pentru mobilier

Roțile și rolele pentru mobilier ar trebui supuse doar unei sarcini care nu depășește capacitatea maximă de susținere permisă de producător. În special pardoselile cu denivelări, pragurile ușilor și suprafețele pavate solicită în mod deosebit roțile și rolele mobilierului deoarece la trecerea peste aceste porțiuni, deseori doar trei din cele patru roți au contact cu podeaua.

Mergeți la sigur:
Pentru a evita consecințele inutile ale unei încărcări greșite, înainte de montare ar trebui să determinați capacitatea de susținere a unei role. În acest fel, asigurați automat o rezervă suficientă de siguranță.

Țineți cont de faptul că informațiile producătorului se bazează, de regulă, pe valorile maximale în condiții ideale.

Influențele mediului

Alegerea roților potrivite este determinată în mare măsură și de influențele mediului. Există, de exemplu,

 • role rezistente la căldură pentru obiecte expuse unor temperaturi ridicate (de exemplu stelaje pentru cuptoare);
 • role din oțel inoxidabil pentru domenii de utilizare umede (de exemplu mobilier de baie);
 • suprafețe de rulare conductoare electric, pentru evitarea încărcărilor electrostatice;
 • suprafețe de rulare care sunt stabile chimic.

Materialul suprafețelor de rulare

În producția de mobilă, se face distincția între următoarele materiale pentru suprafețe de rulare și roți:

 • Suprafețe de rulare standard din cauciuc plin:
  Aceste suprafețe de rulare se caracterizează prin silențiozitate. În plus, există și suprafețe de rulare conductoare electric și din cauciuc care nu lasă urme (gri).
 • Suprafețe de rulare elastice din cauciuc plin:
  Spre deosebire de versiunea standard, aceste suprafețe de rulare sunt foarte elastice. Plasa din sârmă de oțel fixează bine suprafața de rulare în suport. În plus, suprafele de rulare sunt vulcanizate pe janta roții.
 • Roți din poliamidă
  Aceste roți sunt incasabile, chiar și în cazul unor solicitări mari, în general rezistente la apa sărată, la substanțe acide și alcaline și au o rulare ușoară pe pardoseli netede. Roțile din poliamidă nu necesită mentenanță, având astfel o durată mare de viață.
 • Suprafețele de rulare din poliuretan
  Robuste și rezistente la abraziune, rezistente la așchii de metal, la ulei și la grăsime - acestea sunt câteva dintre calitățile suprafețelor de rulare din poliuretan. În plus, acestea conving și prin rularea silențioasă.
 • Anvelopele pneumatice
  Aceste suprafețe de rulare se caracterizează printr-o bună amortizare a șocurilor.
 • Anvelopele semielastice
  Aceste anvelope bicomponente sunt foarte rezistente și amortizează bine șocurile.

Cauciuc
plin
Cauciuc
plin elastic
Poliamidă Poliuretan Aer Semielastic
Capacitate de încărcare medie ridicată ridicată ridicată redusă ridicată
Rezistență la rulare medie foarte redusă redusă redusă ridicată redusă
Deformare medie redusă redusă redusă ridicată redusă
Confort de rulare medie –30 - +80°C redusă ridicată ridicată ridicată
Temeratură –40 - +50°C ridicată –20 - +90°C –20 - +80 °C - –40 - +50 °C
Pardoseli sensibile adecvat adecvat adecvat adecvat adecvat adecvat

Proprietăți tehnice ale roților și rolelor pentru mobilier

Tipul de lagăr:

Lagăr de alunecare
Lagar de alunecare

Lagărele de alunecare nu necesită mentenanță și sunt rezistente la impact și la coroziune (în funcție de materialul folosit). Lagărele de alunecare sunt utilizate cu precădere în roți care se mișcă cu viteze mici.

Rulmenți cu role
Rulmenti cu role

Rulmenții cu role nu necesită nici ei mentenanță și sunt rezistenți la impact și robuști. Se caracterizează printr-o rezistență relativ mică la rulare, în condițiile unei înălțimi reduse de montare. Rulmenții cu role sunt folosiți în special pentru rolele aparatelor de transport.

Rulmenți striați cu bile
Rulmenti striati cu bile

Acești rulmenți cu bile de precizie conform DIN sunt un model de lagăr de calitate superioară. Se caracterizează printr-o rulare silențioasă, printr-o rezistență extrem de mică la rulare și printr-o rezistență maximă. Sunt utilizați cu precădere la obiecte cu încărcare mare și la aplicații cu viteze mai mari.

Rulmenți striați cu bile speciali (rulmenți ZV)

Rulmenții ZV sunt rulmenți striați cu bile speciali, proprietăți de rulare extrem de bune, chiar și în condiții de sarcini și de viteze mari. Posedă un inel interior ieșit în afară, care ușurează montarea și demontarea. Sunt folosiți în special în domeniul rolelor pentru cărucioare elevatoare.

Rezistența la pornire și la rulare

Rezistența

Roțile nu se învârt singure, ci trebuie puse în mișcare de forțe care acționează din exterior. Acestor forțe li se opune rezistența la pornire și la rulare. Ambele tipuri de rezistență depind de greutatea totală a vehiculului, de dimensiunea roții, de anvelope, de tipul de rulmenți și de structura pardoselii. Cu cât diametrul roții este mai mare și cu cât frecarea din rulment (de exemplu din rulmentul cu bile) este mai redusă, cu atât rezistența la rulare este mai mică.

Definiție:
Termenul rezistență la pornire desemnează forța necesară pentru a pune în mișcare o roată aflată în repaus.
În schimb, rezistența la rulare desemnează forța necesară pentru a menține roata într-o stare permanentă de mișcare.

Deflecția

Gradul de deformare

Atunci când un obiect este expus unei solicitări, acesta se deformează. Acest lucru se întâmplă și cu roțile și cu rolele pentru mobilier. Gradul de deformare se numește deflecție. Suprafața de contact a anvelopei cu solul este mai mare în caz de deflecție.

Mărimea suprafeței de contact depinde în primul rând de sarcina roții (de exemplu datorită greutății obiectului) și eventual de presiunea aerului (roți pneumatice). Un rol determinant îl au și lățimea anvelopei și rigiditatea peretelui lateral.

Deflecția influențează astfel gradul de apăsare pe suprafă și rezistența la pornire, fiind o caracteristică a confortului de rulare.

Gradul de presare pe suprafață

Presarea pe suprafețele de contact

Gradul de presare pe suprafață desemnează forța care acționează între două corpuri solide per suprafață de contact. În cazul roților și rolelor de mobilier, este vorba despre presiunea care acționează pe podea în zona de contact a roților.

Orice pardoseală poate fi expusă unei presiuni doar până la un anumit nivel. În cazul pardoselilor sensibile, suprafața de contact a roții poate fi sporită, de exemplu prin alegerea unor materiale elastice (deflecție mai mare) sau a unor roți cu un diametru sau cu o lățime mai mare, ceea ce conduce la o presare mai redusă pe suprafață.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus