0 Listă favorite 0 Coşul meu
Instrucțiuni

Vopsirea și lăcuirea lemnului

Timp de lectură 4 min.
Vopsirea si lacuirea lemnului

Protejați lemnul! Cei mai importanţi trei duşmani ai lemnului sunt umezeala, razele UV şi organismele dăunătoare. Măsurile de protecţie luate la timp, precum straturile adecvate şi verificările periodice previn deteriorarea timpurie a componentelor din lemn şi asigură durabilitatea acestora. Vă arătăm cum vă puteți proteja lemnul cu lazură și vopsele.

Pregătirea și găsirea grundului potrivit

Cu grundul potrivit vă asigurați că vopseaua nu își schimbă culoarea, ca de exemplu prin penetrarea ingredientelor din lemn sau atacuri fungice.

  • Grund de izolare
    Ideal pentru lemn bogat în conținut, ca de exemplu stejar sau mahon, care trebuie să primească o acoperire cu lazură de culoare deschisă. Protejează împotriva petelor și a îngălbenirii.
  • Grund pentru lemn
    Ideal pentru conifere cu risc de infestare cu ciuperca albastră, ca de exemplu molidul sau bradul. Măsurile de protecție luate la timp printr-o grunduire corespunzătoare împiedică pagubele premature provocate de ciuperca albastră suferite de componentele din lemn și asigură o rezistență durabilă.
  • Soluţie curăţare lemn
    Cu soluțiile pentru curățarea lemnului și pentru WPC înlăturați nuanța de gri de exemplu din lemnul pentru terasă, înainte de vopsire.

Pas cu pas: vopsirea și lăcuirea lemnului

01

Mai întâi, curățați cu grijă lemnul. Dacă există, îndepărtați resturile de rășină, pânzele de păianjen, lichenii, mușchii și excrementele de păsări. Se recomandă încă de acum să întindeți o prelată pe podea. Apoi, cu hârtie abrazivă, șlefuiți suprafața lemnului. Pentru o șlefuire uniformă este util să înfășurați hârtia abrazivă în jurul unui bloc de şlefuit. Prin șlefuire reușiți să creați o condiţie bună pentru o preluare uniformă a vopselei pe suprafața de lemn.

Vopsirea si lacuirea lemnului pasul 01
Vopsirea si lacuirea lemnului pasul 01
02

Îndepărtați apoi temeinic cu o perie praful rezultat în urma șlefuirii. Praful neînlăturat ar împiedica o aderenţă suficientă a vopselei pe suprafața de lemn.

Vopsirea si lacuirea lemnului pasul 02
Vopsirea si lacuirea lemnului pasul 02
03

Apoi aplicați grundul de impregnare (de exemplu pentru conifere). Astfel, lemnul este pretratat și rămâne mai mult timp protejat împotriva intemperiilor și a radiațiilor solare.

Vopsirea si lacuirea lemnului pasul 03
Vopsirea si lacuirea lemnului pasul 03
04

După ce grundul s-a uscat, sigilați suprafața cu o vopsea pentru lemn. Aveți grijă ca vopseaua pentru lemn să nu fie aplicată în strat prea gros, deoarece în caz contrar se pot forma denivelări.

Vopsirea si lacuirea lemnului pasul 04
Vopsirea si lacuirea lemnului pasul 04
05

Asigurați-vă ca lemnul proaspăt vopsit să aibă suficient timp la dispoziție pentru uscare. Vântul și vremea, soarele și ploaia nu mai pot apoi afecta lemnul (de exemplu al băncii pentru grădină).

Vopsirea si lacuirea lemnului pasul 05
Vopsirea si lacuirea lemnului pasul 05
Vă rugăm să respectați recomandările producătorului vopselei pentru aerisirea suficientă a locului de muncă.
Daumen hoch

Piese care nu au dimensiuni prescrise precum lambriurile, gardurile sau căsuțele de grădină necesită aplicarea unui grund şi a două straturi de lazură pentru lemn pigmentată. Aceasta este deosebit de hidrofugă şi protejează lemnul împotriva razelor UV şi a influenţelor mecanice. La piesele fără dimensiuni prescrise este suficient un strat dublu cu o lazură pentru lemn. Pelicula fină, elastică a acestor lazuri care pătrund adânc susţine toate mişcările lemnului, fără a-l rupe. Ideală este o lazură hibridă pentru lemn 3 : 1, care însumează 3 avantaje: protecţia împotriva intemperiilor, protecţia UV şi protecţia împotriva dăunătorilor. Acest lucru înseamnă pentru lemn cea mai bună protecţie pe termen lung.

Reţineţi ca regulă de bază: Vopsiţi de două ori suprafeţele expuse moderat la intemperii, de trei ori suprafeţele expuse puternic la intemperii.

simbol important

Respectați ordinea straturilor:
Curăţaţi suprafaţa de reziduuri rășinoase, lipicioase şi unsuroase. Apoi vopsiţi de două sau de trei ori.
În cazul stratului de renovare şlefuiţi zonele gri până ajungeţi la lemnul sănătos (deschis). Abia după aceea aplicaţi noul strat.

În sus

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x