Instrucțiuni

Lăcuirea ferestrelor din lemn

Timp de lectură 4 min.
Lăcuirea ferestrelor din lemn

S-a deteriorat lacul de pe cadrul ferestrei? Nicio problemă! Aici puteţi afla modul simplu de a renova ferestrele şi uşile. Este nevoie doar de câţiva paşi pentru a reîmprospăta lemnul!

Materiale și unelte de care aveți nevoie

Pregătirea pentru lucru

  • Îndepărtaţi straturile de vopsea veche care se desprind.
  • Şmirgheluiţi puţin cu hârtie abrazivă straturile vechi de vopsea încă rezistente.
  • Curăţaţi apoi temeinic uşa sau cadrul ferestrei.
  • Umpleţi fisurile sau denivelările cu masă de şpaclu rapidă HORNBACH.
  • Tratați, apoi, preliminar pe exteriorul lemnului brut, folosind grundul de protecţie pentru lemn HORNBACH.

Pașii de lucru

01

Înainte de toate, protejaţi suprafeţele din sticlă dinspre cadrul ferestrei cu bandă adezivă din hârtie. Lipiţi banda şi peste rostul de silicon, pentru că aceasta nu trebuie vopsită, la fel ca toate garniturile ferestrei. Lipiţi banda de hârtie şi pe rosturile din silicon către perete şi pervazul ferestrei.

lacuirea ferestrelor din lemn 1
lacuirea ferestrelor din lemn 1
03

Îndepărtaţi toate fragmentele desprinse de lac vechi cu un şpaclu.

lacuirea ferestrelor din lemn 2
lacuirea ferestrelor din lemn 2
04

Adânciturile rezultate şi locurile cu defecte se nivelează cu masă de şpaclu pentru lac. Cu cât suprafaţa este mai bine pregătită, cu atât rezultatul ulterior va fi mai bun.

lacuirea ferestrelor din lemn 3
lacuirea ferestrelor din lemn 3
05

După ce masa de şpaclu s-a întărit, şlefuiţi porţiunile cu hârtie abrazivă fină. Şlefuiţi şi toate celelalte porţiuni cu hârtie abrazivă fină. Astfel lacul va ţine mult mai bine.

lacuirea ferestrelor din lemn 4
lacuirea ferestrelor din lemn 4
06

Cu ajutorul unei pensule rotunde potrivite cu lacul, aplicaţi un strat de pregătire pe laturile înguste şi pe zonele greu accesibile. Lăcuiţi, de asemenea, falţul cadrului şi aripa ferestrei. Aripa sau aripile ferestrei trebuie să rămână deschise până când lacul s-a uscat.

lacuirea ferestrelor din lemn 5
lacuirea ferestrelor din lemn 5
07

Puteţi acum aplica lacul pe suprafeţele mai mari cu ajutorul unei role de lăcuit. Înainte de a aplica un nou strat, aşteptaţi să se usuce cel dinainte. Înainte de următorul strat de lac, şlefuiţi primul strat cu hârtie abrazivă fină. Înainte de a lăcui din nou, îndepărtaţi praful de la şlefuire.

lacuirea ferestrelor din lemn 6
lacuirea ferestrelor din lemn 6
08

După finalizarea lăcuirii, îndepărtaţi cu grijă banda adezivă de hârtie. Trageţi de ea cu atenţie, pentru a nu desprinde stratul de lac.

lacuirea ferestrelor din lemn 7
lacuirea ferestrelor din lemn 7
09

După ce s-a uscat lacul, puteţi închide fereastra. Timpul de uscare depinde de lac şi de temperatura aerului. Informaţii mai detaliate puteţi afla de pe recipientul lacului.

lacuirea ferestrelor din lemn 8
lacuirea ferestrelor din lemn 8
10

Dacă doriţi să lăcuiţi în mai multe culori, lipiţi pe suprafaţa lăcuită şi uscată (culoarea 1) bandă adezivă textilă cât mai netedă pe toate porţiunile pe care doriţi să le săriţi la următoarea aplicare a lacului (culoarea 2).

lacuirea ferestrelor din lemn 9
lacuirea ferestrelor din lemn 9
11

Aplicaţi acum al doilea strat de lac, în culoarea nr. 2. Imediat puteţi desprinde şi banda adezivă.

lacuirea ferestrelor din lemn 10
lacuirea ferestrelor din lemn 10

Important

Piesele de construcție de dimensiuni prestabilite, precum ferestrele şi uşile, se lăcuiesc cu lazuri pentru ferestre şi uşi stabile, care formează un film. Acestea posedă o permeabilitate ridicată la vaporii de apă, o elasticitate foarte mare şi o rezistenţă la intemperii sporită. Piesele constructive de dimensiuni prescrise, ca ferestrele şi uşile, trebuie să corespundă unor cerinţe înalte. În ciuda variaţiilor de umiditate şi temperatură, nu au voie să îşi modifice dimensiunile şi trebuie să fie protejate pe termen lung de ciuperci şi alţi dăunători. Acesta este domeniul de utilizare al lazurilor pentru ferestre şi uşi.

Pentru lăcuirea în culoare albă, vă recomandăm să realizaţi ultimul strat cu lacul acrilic pentru ferestre şi uşi HORNBACH sau cu lacul acrilic HORNBACH PU. Vopsiţi mai întâi cu o pensulă rotundă toate canturile, pragurile şi colţurile. Aplicaţi apoi lacul pe suprafeţele mari cu o rolă. În acest fel, obţineţi suprafeţe deosebit de uniforme.

Montarea ferestrei de mansardă între căpriori

Dacă doriți să vă înviorați acoperișul, aveți nevoie de lumină și de aer. Noi vă arătăm cum să faceții acest proiect, pas cu pas.