0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 03.12.2023 la ora 02:51. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Protecția și tratarea lemnului

Protecția și tratarea lemnului

În exterior, lemnul este supus unei multitudini de factori: soare, ploaie, vânt, ger. Noi vă ajutăm să găsiți vopseaua potrivită, cu ajutorul căreia să protejați fațadele din lemn, căsuţele de grădină, mobilierul de grădină sau terase din lemn împotriva apei și a radiațiilor UV. Astfel, lemnul arată bine mult timp.

Lazură pentru lemn, vopsea pentru lemn, ulei pentru lemn sau ceară pentru lemn?

Este adevărat: Varietatea de produse în domeniul protecţiei lemnului și al vopselelor pentru lemn este mare. Astfel, pentru un amator nu este deloc simplu să găsească produsul potrivit. Aici vă explicăm proprietăţile de bază ale diverselor tipuri de produse.

Lazurile pentru lemn sunt slab pigmentate, transparente și lasă să se vadă frumusețea texturii și a jocului de culori din lemn. Există lazuri în nuanțe clasice de lemn, dar puteți solicita și colorarea lazurii în culoarea dumneavoastră preferată. Cu cât nuanța este mai închisă, cu atât este mai mare protecția UV.

Holzlasuren

Formează peliculă sau nu formează peliculă?

Lazurile care formează peliculă sunt puternic hidrofuge și din acest motiv sunt recomandate pentru elemente de construcție cu stabilitate dimensională cum sunt ferestrele și ușile. Lazurile care nu formează peliculă pătrund adânc în suprafață și nu se cojesc, ci se descompun strat cu strat.

Rezistente la blocare sunt acele suprafețe lăcuite care după uscare nu se lipesc între ele sub influența căldurii sau la aplicarea presiunii.

Vopselele pentru lemn sunt puternic pigmentate, cu putere de acoperire și ascund structura naturală a lemnului. În schimb, oferă o protecție UV mai mare și mai durabilă.

Holzfarben

Uleiurile pentru lemn sunt adecvate în general pentru lemn de esență tare. Ele protejează și îngrijesc lemnul, îl fac mai robust și mai rezistent la solicitări. Caracterul natural al lemnului este accentuat și structura specifică a suprafeţei este menținută. Pentru exterior nu se recomandă folosirea de ulei incolor, deoarece nu oferă o suficientă protecție UV. Există uleiuri pentru lemn nuanţate pentru tipul de lemn pe care sunt folosite, de exemplu tec sau larice.

Ceara conferă pardoselilor din lemn și mobilei un aspect mătăsos, netezind suprafețele și protejând lemnul de murdărie, apă și alți factori degradanți comuni.

Holzoel

Recomandări pentru folosirea lacului

Pentru protecția lemnului în exterior recomandăm în principiu lazuri pentru lemn moale și uleiuri pentru lemn tare. Lacurile formează un bordaj stabil pe lemn, și sunt astfel de asemenea rezistente la intemperii. Stratul de lac este totuși sensibil.

Dacă printr-o zonă deteriorată, de ex. o zgârietură, pătrunde ulterior apă, lemnul se umflă și stratul de lac plesnește. Lazurile și uleiurile în schimb formează un strat protector pe lemn, dar rămân deschise la difuzie.

Recomandăm lacurile mai degrabă pentru utilizarea în interior.

Protecția lemnului în grădină. Protecție la exterior

Umiditatea. Lemnul poate îndura multe și poate fi surprinzător de rezistent. Însă umezeala este cea mai mare amenințare, pentru că dăunează în mai multe moduri. Odată pătrunsă, aceasta „lucrează” nu numai în cazul acțiunii directe a razelor solare sau a îngheţului, ci întotdeauna atunci când temperaturile oscilează puternic. Lemnul crapă şi pătrunde şi mai multă umiditate. Influenţele exterioare, precum căldura, frigul sau îngheţul cresc efectul distructiv al apei, care reprezintă terenul ideal pentru reproducerea oricărei forme de organisme dăunătoare.

Radiațiile UV dizolvă lignina în cazul lemnului neprotejat, care este responsabilă de rezistența lemnului. Urmarea: lemnul se descompune în produse de scindare maronii, care sunt spălate de ploaie, rămânând celuloza deschisă. Lemnul devine gri şi fragil. Într-un astfel de lemn deteriorat se cuibăresc rapid alge, muşchi, ciuperci albastre, insecte şi alte organisme dăunătoare , care-l distrug definitiv foarte repede.

Preveniți apariția algelor, ciupercilor etc.

  • Impregnarea lemnului cu o soluție incoloră de protecție împiedică apariția ciupercilor, în special pe lemnul de conifere. În absența impregnării, lemnul poate căpăta, sub lazură, o culoare negru-albăstruie. Chiar dacă în această etapă lemnul este afectat doar din punct de vedere estetic, se consideră că procesul deschide drumul ciupercilor care duc la putrefacția lemnului.
  • Un grund asigură aderența cu următoarea lazură, care astfel va fi împiedicată să se desprindă de-a lungul anilor și vă va scuti de obositoarea șlefuire a vopselei vechi.

Lazuri pentru exterior

 Lazuri pentru lemn in exterior
Arată produsele +

Ulei pentru lemn pentru exterior

 Ulei pentru lemn pentru exterior
Arată produsele +

Protecția lemnului în interior

În interior, lemnul are parte, bineînțeles, o altă „încărcătură” decât în aer liber. Chiar dacă nu există factorii din mediul extern care să îl atace, precum umiditatea, insectele, murdăria sau condițiile meteo, poate avea de suferit și înăuntru. De aceea, ar trebui să îl tratați cu produse special adaptate.

Cu lazurile și uleiurile potrivite, puteți proteja mobilierul, suprafețele de lucru și pardoselile din casă de uzura zilnică.

 Protectia lemnului la interior
Arată produsele +

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus