0 Listă favorite 0 Coşul meu
Hornbach Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 0310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 21.10.2021 la ora 23:57. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Instrucțiuni

Vopsirea tavanului de lemn

Timp de lectură 5 min.
Vopsirea tavanelor din lemn

Tavanele din lemn de culoare închisă au un efect apăsător. Dar asta nu înseamnă că trebuie să le îndepărtați și să montați un nou tavan. Puneți trafaletul la treabă și vopsiți tavanul într-o culoare deschisă – astfel veți conferi încăperii o atmosferă mult mai deschisă și mai prietenoasă. Noi vă arătăm cum se face!

Rețineți că lemnul tratat cu ceară sau cu ulei nu se acoperă complet prin vopsire.

Aveți nevoie de următoarele

Planificarea și pregătirea

01

Pregătiți spațiul îndepărtând cât mai multe articole de mobilier. Acoperiți toată podeaua cu hârtie de mascare sau cu pâslă pentru zugrăvit. Aceste materiale de acoperire sunt mai robuste decât folia și puteți lucra mai bine urcându-vă pe o scară sau pe o mică schelă cu role. Lipiți bandă de folie pe suprafețele pereților de sub tavan și pe articolele de mobilier, pentru ca acestea să rămână curate. Sistemele de iluminat instalate fix trebuie demontate și reconectate ulterior de un specialist.

holzdecke streichen anleitung as 01
holzdecke streichen anleitung as 01
02

Stratul de lac de pe tavanul de lemn are un aspect urât, este prelucrat necorespunzător sau poros? Atunci cel mai bine este să îl îndepărtați complet folosind un agent universal de decapare. Pentru aceasta aplicați agentul de decapare cu o pensulă adecvată și lăsați-l să acționeze timp de 15 minute până la 4 ore. Pentru a accelera acest proces, puteți acoperi suprafața cu folie și puteți mări temperatura din încăpere. Apoi îndepărtați stratul vechi de lac folosind un șpaclu. Îndepărtați resturile uscate de lac cu hârtie abrazivă sau cu un șlefuitor excentric.

holzdecke streichen anleitung as 02
holzdecke streichen anleitung as 02
03

Șlefuiți ușor suprafața netratată, încă nevopsită a tavanului de lemn, pentru ca stratul pe care urmează să-l aplicați să adere mai bine. Apoi îndepărtați praful de la șlefuit cu o perie sau cu o lavetă de colectare a prafului.

holzdecke streichen anleitung as 03
holzdecke streichen anleitung as 03
04

Lemnul are găuri, zgârieturi sau denivelări? Atunci aplicați o masă de șpaclu universală. Timpul de uscare al mesei de șpaclu este de aprox. 2 ore per mm de grosime. Șlefuiți cu o hârtie abrazivă fină locurile uscate în care ați aplicat masa de șpaclu. Suprafața pe care urmează a fi aplicat stratul de grund trebuie să fie uscată, rezistentă, degresată și curată – este foarte important să nu conțină substanțe care pot împiedica aderența.

holzdecke streichen anleitung as 04
holzdecke streichen anleitung as 04

Pașii de lucru

Grund nuanțat

Dacă utilizați un grund nuanțat, culoarea aplicată va fi mai intensă. Sunt disponibile diferite grunduri nuanțate, potrivite cu lacul pe care doriți să îl aplicați.

05

Primul strat care trebuie aplicat este cel de grund. Pentru lemnul de culoare închisă se folosește vopsea de grund sau vopsea izolantă, iar pentru lemnul de culoare închisă se folosește multigrund acrilic. Amestecați bine grundul înainte de aplicare – acesta nu trebuie diluat. Dacă îl aplicați cu pensula, puteți lua culoarea direct din cutie; dacă îl aplicați cu rola, produsul trebuie turnat într-o taviță pentru vopsea, în care se introduce rola.

holzdecke streichen anleitung as 05
holzdecke streichen anleitung as 05

Culoarea nu trebuie să se usuce în timpul aplicării – acest mod de lucru se numește „ud pe ud”. Astfel se evită formarea crustelor, ce devin vizibile de îndată ce culoarea s-a uscat. De aceea este bine să aplicați grundul întotdeauna pe doar trei scânduri.

06

Vopsiți mai întâi colțurile și adânciturile din locurile de îmbinare dintre lambă și uluc. Apoi aplicați imediat …

holzdecke streichen anleitung as 06
holzdecke streichen anleitung as 06
07

… grundul cu un trafalet pentru vopsea pe suprafețele rămase - întotdeauna în direcția fibrelor lemnului. Astfel se grunduiește tavanul. Apoi curățați bine uneltele, pentru a le putea utiliza și la aplicarea lacului. Acum lăsați grundul să se usuce: multigrundul acrilic are un timp de uscare de 12 ore, iar vopseaua de grund 24 de ore.

holzdecke streichen anleitung as 07
holzdecke streichen anleitung as 07
08

Când grundul s-a uscat în profunzime, șlefuiți ușor suprafața grunduită folosind o hârtie abrazivă fină – și aici se lucrează întotdeauna în direcția fibrelor. Apoi îndepărtați bine praful de la șlefuit cu o perie sau cu o lavetă de colectare a prafului.

holzdecke streichen anleitung as 08
holzdecke streichen anleitung as 08
09

A treia etapă constă în aplicarea lacului poliuretanic colorat sau alb – tot ud pe ud. Pentru aceasta amestecați bine lacul cu un agitator din lemn – lacul nu trebuie diluat. Aplicați lacul mai întâi pe adânciturile dintre primele trei scânduri și imediat după aceea pe suprafețele dintre adâncituri. Astfel evitați formarea crustelor vizibile. Continuați în această ordine până când terminați de aplicat primul strat pe întreaga suprafață. Apoi curățați bine unealta sub jet de apă și lăsați lacul să se usuce timp de 12 ore. După ce s-a uscat primul strat de lac, puteți din nou să șlefuiți ușor suprafața. Apoi îndepărtați praful de la șlefuit cu o lavetă de colectare a prafului și aplicați al doilea strat de lac, procedând la fel ca la primul strat. Astfel veți obține un rezultat perfect.

holzdecke streichen anleitung as 09
holzdecke streichen anleitung as 09
10

La final îndepărtați toate foliile de protecție, inclusiv cea de pe podea. Apoi apelați la un specialist pentru a monta la loc sistemul de iluminat și aduceți mobila înapoi în încăpere. Gata.

holzdecke streichen anleitung as 10
holzdecke streichen anleitung as 10

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x