0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 27.03.2023 la ora 12:52. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Alegerea ferestrei

Timp de lectură 24 min.
Alegerea ferestrei

Gama de sortimente pentru ferestre este uriașă, diferențele nefiind întotdeauna vizibile necunoscătorilor. De ce aspecte ar trebui să ținem cont la achiziționarea ferestrei? Cum putem găsi fereastra potrivită?

Vă oferim răspunsurile la aceste întrebări și ce ar trebui să luați în considerare înainte de a cumpăra ferestre noi.

Nouă criterii de achiziție la cumpărarea ferestrelor

 1. Siguranţă
 2. Dotare ferestre: materialul ramei, mânere, culoare, tip de sticlă, ...
 3. Variante de ventilație
 4. Izolare termică
 5. Adâncime construcţie
 6. Îmbinarea marginilor ferestrei
 7. Energie solară
 8. Protecţie solară
 9. Protecţie contra zgomotului

1. Unul dintre cele mai importante criterii la cumpărarea unei ferestre este Protecție împotriva efracţiei. Din păcate, subiectul siguranţă devine tot mai important deoarece rata efracţiilor creşte. Din acest motiv, dotarea noilor dumneavoastră ferestre cu sisteme de siguranță este foarte importantă.

Pentru a vă proteja casa în mod optim, nu trebuie să vă echipaţi toate ferestrele cu nivelul maxim de siguranţă. Acest grafic vă prezintă recomandările de utilizare pentru ferestrele antiefracţie.

Hornbach
1 2 3
Le puteți vedea aici
1
GA = Dotare de bază

Recomandare pentru ferestre inaccesibile

2
RC 1 N

Pentru ferestrele şi uşile de balcon cu geam greu accesibile, vizibile din exterior de la etajele superioare, se recomandă o protecţie împotriva efracţiei din clasa RC1 N.

3
RC 2

Pentru ferestrele de parter şi cele de subsol şi subterane, precum şi pentru uşile de balcon se recomandă o protecţie împotriva efracţiei din clasa RC 2.

Pe lângă protecţia împotriva efracţiei și aspectul estetic, la cumpărarea ferestrei ar trebui să vă gândiți la multe alte criterii de alegere.

2. Echiparea ferestrelor

Designul ferestrei, forma și multe alte detalii sunt responsabile pentru caracterul și arhitectura casei. Prima decizie care trebuie luată este cea cu privire la materialul dorit pentru ramă.

  • Ferestrele din lemn sunt, de obicei, de calitate superioară și mai naturale decât ferestrele din plastic, ceea ce explică și prețul mai mare. Flexibilitatea în proiectare este asigurată de diferite tipuri de lemn, lacuri și lazuri.
  • Ferestrele din lemn cu carcasă din aluminiu (exterior) sunt completarea perfectă pentru fațadele moderne. Prin combinarea celor două materiale din interior (lemn) și exterior (aluminiu), pot fi însumate avantajele fiecărui tip de fereastră.
  • Ferestrele din plastic au, pe de o parte, un cost mai mic decât al ferestrelor din lemn și, datorită aspectului lor neutru, se potrivesc aproape în fiecare clădire. De regulă, acestea sunt populare în cazul apartamentelor închiriate. Ele sunt mult mai rezistente și nu au nevoie aproape deloc de îngrijire.

3. Variante de ventilație

Aerisirea corectă este obligatorie, indiferent dacă aceasta se face manual sau cu funcțiile de aerisire inovatoare ale ferestrelor moderne.

Sistemele de ventilație prin falțul ferestrei asigură aerisirea spațiului locativ prin ferestrele închise şi aduc aer proaspăt sub tavanul încăperilor, economisind energia. Aerul cald de sub plafon este amestecat cu aerul proaspăt, umiditatea aerului este redusă până la un nivel moderat, se previne formarea mucegaiului, iar substanțele nocive sunt evacuate.

4. Izolare termică: Valoarea U indică cât de bine se menține căldura în casă. Cu cât valoarea este mai mică, cu atât este mai bună izolația termică a ferestrei.

5. Adâncime constructivă: Adâncimea constructivă nu joacă un rol special din interior sau exterior. Cu toate acestea, din punct de vedere tehnic, aceasta este esențială pentru performanța izolației și stabilitatea mecanică.

Ferestrele sunt disponibile în general cu adâncimea constructivă de 70 până la 90 mm. Mai ales în cazul celor cu geamuri în triplu strat, cu distanțe mari între geamurile individuale, sunt necesare adâncimi constructive mai mari.

De aceea, noile ferestre necesită de obicei puțin mai mult spațiu după amenajare decât cele vechi. Ar trebui să luați în considerare acest lucru la planificarea unor ferestre noi.

marginile ferestrei

6. Îmbinarea marginilor ferestrei (numită și margine caldă): acordați atenție și îmbinării marginilor ferestrei. Acesta este distanțierul dintre geamurile individuale ale ferestrei și ramei.

Cele din aluminiu reprezintă o punte termică mare și duc la aburirea deosebit de rapidă a ferestrei la trecerea de la sticlă la ramă.

7. Energie solară Energia provenită de la razele solare care ating geamurile indică gradul de transmisie totală a energiei sau valoarea g.

Valoarea g de 0,50 înseamnă că 50% din energia solară ajunge în încăpere. La o valoare g scăzută, doar puțină căldură solară ajunge în casă în zilele răcoroase. Mai exact, în perioadele de tranziție, acest lucru înseamnă că trebuie să porniți încălzirea mai devreme.

Pentru geamurile cu suprafețe mari, cu orientare spre est, sud sau vest, trebuie luate în considerare valori g mai scăzute (între 0,35 și 0,5).

protectie solara

8. Protecţie solară:
În lunile de vară, ferestrele dumneavoastră au și mai multă nevoie de protecția solară potrivită altfel va fi insuportabil de cald în locuința dumneavoastră.

Pe cât posibil, protecția ar trebui să fie amplasată în afara ferestrelor, astfel încât excesul de energie solară să fie reținut încă înainte de a atinge geamul și de a-l încălzi prea mult.

9. Protecţie contra zgomotului: Pe străzile cu trafic intens, în apropierea căilor ferate sau a benzilor de intrare spre aeroporturi, o bună protecție fonică prin ferestre este foarte importantă pentru sănătate.

Geamurile ferestrelor cu protecție contra zgomotului sunt caracterizate printr-o structură asimetrică, adică geamul exterior este mai gros decât cel interior.

Geamurile ferestrelor de la acoperiș și locuință

În funcție de cerințe și pretenții, există diferite tipuri de geamuri pentru montaj sau înlocuire. Tipul de geam pe care îl alegeți depinde de modul în care doriți să utilizați spațiul în care este instalată fereastra.

Cu cât construcția unui geam de fereastră este mai costisitoare, cu atât mai mare este energia economisită și cu atât mai mult nivelul de zgomot este atenuat. În situația unor cerințe ridicate de siguranță se va apela la sticlă securizată antiefracție.

Sticlă izolatoare
Această sticlă este formată din două geamuri al căror spațiu intermediar este închis ermetic și, de obicei, umplut cu gaz. Acest lucru garantează efectul de izolație. Doar îmbinarea marginilor și ramele mențin geamurile laolaltă.

Cu cât se utilizează mai multe geamuri, cu atât efectul de izolare este mai puternic și, prin urmare, valoarea izolatoare. De asemenea, grosimea spațiului dintre geamuri afectează gradul de izolație.

Elementul optim de orientare la compararea diferitelor ferestre este coeficientul transferului de căldură. Acesta indică nivelul de aer rece transmis. Cu cât acesta este mai mic, cu atât este mai bună izolația ferestrei.

sticla izolatoare

Sticlă de siguranţă

Siguranța joacă un rol important. În special ferestrele de mansardă trebuie să reziste la furtuni și grindină. Împotriva grindinei se va utiliza sticlă securizată ranforsată pe geamul exterior. La geamul interior se folosește de obicei geam de siguranţă duplex, la fel ca geamul de la parbrizul mașinii.

Sticla securizată reduce, de asemenea, nivelul de sunet și oferă o protecție mai mare împotriva efracției. Deoarece geamul de siguranţă duplex este format din minim două geamuri cu o folie rezistentă la rupere între ele. Aceasta nu poate împiedica sticla să se spargă atunci când geamul este lovit cu un obiect contondent, însă folia va reține geamul spart. Pătrunderea în casă sau apartament va fi astfel îngreunată. Folia de siguranță poate fi aplicată și ulterior.

sticla de siguranta

Sticlă izolatoare cu vitraj multiplu

Sticla izolatoare cu vitraj multiplu este formată din minim două geamuri. Cele două geamuri de sticlă sunt separate printr-un spațiu intermediar închis ermetic, de obicei umplut cu gaz. Stratul de aer închis servește ca strat izolator. Doar îmbinarea marginilor și rama mențin geamurile laolaltă. Pe lângă sticla izolatoare cu două geamuri, există și sticlă izolatoare cu trei și patru geamuri, care diferă în privința numărului de geamuri și cerințelor de reglementare a economiei de energie.

Vitrajul triplu este cel mai obișnuit tip de vitraj pentru ferestrele de living.

Grosimea spațiului dintre geamuri este de regulă de 8 până la 16 milimetri și afectează gradul de izolație. Acest lucru iese în evidență mai ales în coeficientul transferului de căldură. De ex. la o sticlă izolatoare cu patru geamuri, acesta este de 0,8 m2K, pentru o sticlă izolatoare cu două geamuri de aproximativ 1,3 m2K. Această valoare indică nivelul de aer rece permis, deoarece geamul interior răcește mai puțin decât cel exterior.

sticla izolatoare cu vitraj multiplu

Sticlă izolare fonică

Zgomotul este deranjant! Mai ales când doriți să dormiți pentru a vă reîncărca bateriile. Ferestrele de mansardă cu un geam special de protecție fonică atenuează nivelul de zgomot și gălăgie, astfel încât să vă puteți relaxa în liniște. Acestea sunt disponibile pentru ferestre din lemn și plastic. Mai ales pentru zgomotul aeronavelor, ferestrele de mansardă joacă un rol hotărâtor, deoarece undele sonore ajung direct la aceste ferestre.

De regulă, ferestrele cu protecție fonică reduc nivelul zgomotului cu aproximativ 60%.

Ferestrele de mansardă cu geam cu protecție împotriva zgomotului au, de asemenea, o izolație excelentă și o izolare termică, care este deosebit de potrivită pentru casele pasive. Unii producători combină protecția fonică cu un efect anti-rouă care împiedică formarea rouăi la fereastră, dimineața. În acest fel, nu numai că veți dormi liniștit, ci veți avea priveliștea perfectă dimineața.

sticla izolare fonica

Geam pentru casă pasivă

Acest tip de geam cu economisire de energie a fost proiectat în conformitate cu cerințele ridicate ale caselor pasive referitor la energia de încălzire maximă necesară de 15 kWh pe metru pătrat pe an (fără apă caldă, furtună etc.).

Profilele ferestrelor cu standard de casă pasivă sunt echipate cu un sistem de etanșare multiplu pentru a minimiza punțile de frig și a obține cea mai bună izolație termică posibilă.

geam pentru casa pasiva

Diferite tipuri de ferestre de mansardă

Ferestrele de mansardă sunt disponibile în multe versiuni și există o mulțime de combinații posibile: nivel până la podea, stil lucarnă sau mai multe elemente aranjate unul lângă celălalt! Construcțiile speciale ale ferestrelor de mansardă permit integrarea unui balcon de acoperiș sau a unei ieșiri pentru a ajunge la acoperiș. Pe lângă problema gustului, luați în considerare și condițiile de construcție.

Cum doriți să folosiți spațiul mansardat? Ca birou, dormitor sau cameră pentru hobby?

În acest caz, țineți cont de incidența luminii și dacă există suficient spațiu pentru a deschide fereastra, sau dacă este mai utilă o suspensie suplimentară a ferestrei.

În cele ce urmează vă prezentăm câteva tipuri de fereastră de mansardă:

Fereastră batantă

fereastra batanta

La ferestrele batante, axa de rotație este orizontală și fixată la mijloc. Puteți deschide ferestre batante simplu și cu forță redusă. În plus, designul economisește spațiu și permite o bună circulație a aerului. În timp ce aerul rece și proaspăt pătrunde prin partea de jos a ferestrei deschise, aerul cald și consumat poate ieși pe deasupra.

Datorită deschiderii flexibile, geamurile batante pot fi curățate cu ușurință pe interiorul și în exteriorul geamului. Operarea este per ansamblu ca o joacă de copii.

Fereastră batantă pliabilă

fereastra batanta pliabila

Deschidere generoasă! Dacă doriți să deschideți larg fereastra, ferestrele batante pliabile sunt potrivite în acest scop. Acestea au suspensie în partea superioară și pot fi deschise și pliate complet în sus.

Puteți sta la fereastră pentru a vă bucura de o priveliște neîngrădită de pe acoperiș, în timp ce aripa ferestrei se profilează în exterior, protejându-vă atât pe dumneavoastră, cât și deschiderea din acoperiș. În acest fel, chiar și când plouă ușor puteți permite pătrunderea aerului proaspăt în mansardă. Geamurile batante pliante asigură, de asemenea, multă lumină naturală în încăpere.

Fereastră pentru acoperiș tip terasă

ferestra pentru acoperis tip terasa

Există mai multe tipuri de ferestre de acoperiș tip terasă: de ex. cu geam plat, rotund sau oblic. Toate formele au un aspect modern și oferă o alternativă interesantă la acoperișul clasic cu ferestre de mansardă. Ferestrele de acoperiș tip terasă permit o lumină naturală, un lucru adesea avantajos în special în încăperile fără ferestre de perete. În plus, aveți vedere directă spre cer.

Dacă tavanul este prea înalt pentru a mânui manual fereastra, aceasta poate fi controlată printr-o acționare electrică cu lanț.

Luminator

luminator

Luminatorul le permite coșarilor sau instalatorilor de acoperiș să urce pe acoperișul dumneavoastră. Astfel se va putea ajunge pe acoperiș în siguranță și confort. În funcție de variantă și de modul în care doriți să utilizați spațiul pentru acoperiș, acesta este potrivit pentru spații de locuit sau mansarde neîncălzite.

De asemenea, construcția rabatabilă oferă lumină suficientă, astfel încât să nu fie nevoie să se aprindă lumina de fiecare dată.

Balcon mansardă

Indiferent dacă este casa unei familii sau un apartament-mansardă stilat de oraș, balcoanele de mansardă sunt la modă. Cu doar câteva mișcări, o fereastră de acoperiș poate da naștere unui balcon care permite o vedere magnifică și, în același timp, creează mai mult spațiu.

Vă recomandăm în mod special balconul de mansardă, în cazul în care panta acoperișului nu poate fi utilizată din cauza înălțimii reduse. În comparație cu o logie extinsă pentru acoperiș, prin această soluție flexibilă economisiți mult spațiu. Cu toate acestea, un aflux suficient de lumină pătrunde în încăpere datorită unei zone mari de ferestre.

balcon mansarda

Soluție de iluminat și bandă luminoasă

Soluțiile de iluminat în stil panoramic creează impresia că acoperișul nu ar fi acolo. Cu o combinație de ferestre de mansardă creați o atmosferă de studio, astfel încât să puteți utiliza mansarda în mod optim pentru a lucra sau a vă relaxa.

Soluțiile cvartet sau duo sunt des folosite. În cazul soluției cvartet se montează patru ferestre de mansardă una lângă alta, iar la duo se montează două ferestre. O bandă luminoasă constă dintr-o fereastră de mansardă care poate ajunge până la podea, oferind încăperii lumină naturală în mod optim.

banda luminoasa

Ferestre de mansardă deosebite

În special pentru locuințele din orașe, unde spațiul locativ este redus, există cerințe speciale pentru construcția și utilizarea flexibilă a ferestrei de mansardă.

Câteva surse de inspirație aici:

 • 
			fereastra de mansarda 1
 • 
			fereastra de mansarda 2
 • 
			fereastra de mansarda 3
 • 
			fereastra de mansarda 4
 • 
			fereastra de mansarda 5
 • 
			fereastra de mansarda 6
 • 
			fereastra de mansarda 7
 • 
			fereastra de mansarda 8
 • 
			fereastra de mansarda 9
 • 
			fereastra de mansarda 10

Accesorii pentru ferestre și ferestre de mansardă

La cumpărarea unei ferestre luați în considerare accesoriile necesare! Cu toate că protecția solară și protecția împotriva insectelor pot fi și ulterior completate, acest lucru este mai costisitor decât la montarea propriu-zisă sau înlocuirea ferestrelor.

Acestea sunt accesoriile cele mai importante la cumpărarea unei ferestre:

 • 
			rama de etansare

  Rama de etanşare

  Fără aceasta nu funcționează: când ferestrele sunt instalate pe un acoperiș, este important să le închideți cu o ramă de etanșare. Acesta deviază apa de ploaie de pe acoperiș și o împiedică să pătrundă în acoperiș. Rama etanșează spațiul dintre fereastră și suprafața acoperișului. În acest fel, acoperișul este protejat.

 • 
			protectie solara

  Protecţie solară

  Roletele din exteriorul ferestrei de mansardă reprezintă protecția solară ideală. Ele se potrivesc pentru orice fereastră de mansardă.

  Luminozitatea poate fi redusă și din interior: pliseurile se potrivesc optim pe ferestrele de mansardă și sunt ușor de instalat.

 • 
			marchize pentru protectie

  Marchize pentru protecție împotriva căldurii

  Acestea sunt atașate la exteriorul ferestrei de mansardă, oprind astfel razele soarelui. Țesătura din poliester a marchizelor pentru protecție împotriva căldurii este transparentă, opacă, rezistentă la intemperii, ușor de montat și rezistentă. În ciuda țesăturii de protecție, puteți privi nestingherit pe fereastră. Puteți combina această protecție împotriva căldurii cu alte produse de protecție solară care sunt montate în interior - de ex. cu rulouri, jaluzele și pliseuri (jaluzele plissee).

 • 
			paravan

  Paravan

  Dacă sunteți în căutarea unui paravan, dar nu doriți să împiedicați soarele, rulourile semi-transparente sau jaluzelele plisate reprezintă alegerea potrivită. Fiindcă acestea asigură protecție, fără a întuneca ferestrele sau camera. Modelele speciale se îmbină pe ramă, permițându-vă să deschideți fereastra fără probleme.

 • 
			camuflaj

  Camuflaj

  Puteți realiza foarte multe cu ajutorul rulourilor dacă dormiți sub acoperiș și aveți nevoie de întuneric. Se pot monta ușor pe rama ferestrei și îndepărtate din nou. Asigurați-vă că ruloul are dimensiunile exacte ale ferestrei, în caz contrar, fereastra va fi dificil de deschis și de închis.

 • 
			captuseala

  Căptuşeală

  Căptușeala asigură conectarea interioară a ferestrelor de mansardă la peretele interior, respectiv la căptușeala peretelui de acoperiș. Căptușelile moderne permit pătrunderea unui aflux mare de lumină datorită panoului de cofraj orizontal și conectării verticale de sub fereastră.

  Există spațiu pentru izolare termică la trecerea de la fereastra de mansardă la acoperiș.

 • 
			protectie impotriva insectelor

  Protecţie împotriva insectelor

  Nimănui nu-i plac țânțarii și insectele în casă. Rulourile care sunt permeabile la lumină și aer, oferă ajutor împotriva insectelor zumzăitoare. Montarea se face ușor: se fixează pe rama interioară a ferestrei și se închid aliniat pe toate părțile.

 • 
			Protectie solara la interior

  Paravan pentru ferestrele locuinţei

  Aici există o multitudine de soluții.

Întrebări frecvente despre montarea ferestrelor de mansardă

Am nevoie de o autorizaţie de construire dacă doresc să montez o fereastră de mansardă?

Asigurați-vă că totul este în ordine și nu ezitați să vă adresați comunității dumneavoastră pentru verificarea proiectului de construcție. Regulamentele de construcţii şi planurile urbanstice zonale trebuie respectate.

În plus, înainte de proiectarea concretă, trebuie să clarificaţi aspectele de rezistenţă ale construcţiei acoperişului.

Cât de mare ar trebui să fie o fereastră de mansardă?

Dimensiunile minime sunt stipulate în regulamentele de construcţii.

Mărimea ferestrei de mansardă depinde de căpriori?

Lungimea ferestrei depinde de înclinaţia acoperişului. Acoperişurile mai puţin înclinate au nevoie de suprafeţe mai lungi, iar acoperişurile foarte înclinate pot avea şi lungimi mai mici de ferestre. În mod ideal, cantul superior al ferestrei se găseşte la circa 185-220 cm deasupra pardoselii.

Dacă doriţi să priviţi afară din poziţia şezut, trebuie să vă orientaţi după cantul inferior al ferestrei. Aceasta nu ar trebui să se afle mai sus de 90-110 cm de pardoseală.

Lăţimea nu trebuie să depindă obligatoriu de distanţa dintre căpriori.

Care fereastră de mansardă este cea mai potrivită într-o anumită încăpere?

Alegerea ferestrei de mansardă potrivite se orientează după cerinţele dumneavoastră. Pentru dumneavoastră este importantă protecţia fonică sau doriți să economisiți energie? Pentru încăperile nelocuite şi neîncălzite se poate monta, de ex. un luminator cu o izolaţie termică mai slabă.

Este necesară o ramă de acoperire pentru montarea ferestrelor de mansardă şi ce funcţie are aceasta?

Pentru etanşarea trecerii dintre fereastră şi acoperiş este nevoie de o ramă de acoperire pentru fiecare fereastră de mansardă.

Aceasta conduce apa care curge de pe suprafaţa acoperişului în lateralul ferestrei, asigurând astfel o etanşare sigură, care nu permite nici pătrunderea prafului sau a zăpezii spulberate în acoperiş.

Cât de des ar trebui vopsit cadrul ferestrei?

Ferestrele lăcuite sau vopsite sunt impregnate din fabrică şi tratate definitiv. Puteţi remedia eventualele stricăciuni ale lacului foarte simplu. Şlefuiţi întreaga suprafaţă afectată cu o hârtie abrazivă fină, apoi aplicaţi un strat de lac acrilic pe bază de apă.

Pe ferestrele din încăperi cu o umiditate ridicată a aerului (de ex. în bucătărie sau baie) trebuie să aplicaţi un tratament la interval de trei ani, iar pe cele din alte încăperi la interval de 5 ani.

Pot monta şi ulterior la fereastra de mansardă o roletă exterioară de protecţie solară?

Desigur! Pentru ca protecţia solară să funcţioneze perfect, ar trebui ca fereastra şi roleta exterioară să fie produse de acelaşi producător. Notaţi-vă tipul de fereastră, dimensiunea şi numărul de produs.

De regulă, informaţiile se găsesc pe plăcuţa cu date tehnice de pe aripa ferestrei. Aveţi nevoie de aceste informaţii pentru a alege roleta exterioară potrivită pentru fereastra dumneavoastră.

Am văzut la vecinii mei că pe ferestrele de mansardă se formează condens! De ce este aşa?

Nu este chiar vina vecinilor dumneavoastră. Pentru că formarea picăturilor de rouă este un fenomen natural normal şi nu un defect al ferestrei.

Fenomenul este următorul: Aerul exterior conţine o anumită cantitate de umiditate. Noaptea, atunci când temperatura scade, materialele bune conductoare termice (de ex. metalul şi sticla) se răcesc mai rapid decât aerul. În aceste locuri, aerul ajunge mai rapid la punctul de saturare. Cu alte cuvinte, umiditatea se aşază sub formă de rouă, iar iarna sub formă de brumă.

La clădiri, ferestrele de pe acoperiş se răcesc mai rapid decât cele ale faţadei, deoarece nu se găsesc într-o nişă de perete protejată. Drept urmare, este normal ca umiditatea din aer să se aşeze pe partea exterioară a geamului sub formă de rouă.

Alegerea pervazului

Pervazurile formează capătul orizontal al unei ferestre și îl completează optic. În plus, un pervaz poate servi și ca zonă practică de depozitare.

Pervazurile nu trebuie să completeze doar o imagine de ansamblu, ci și să îndeplinească funcții importante. Mai ales în exterior, pervazurile sunt expuse la sarcini mai puternice decât pervazurile interioare.

În funcție de domeniul de aplicare și sarcină, acestea trebuie să îndeplinească anumite criterii, deoarece nu orice material este potrivit în egală măsură pentru cerințele diferite.

Practic, toate pervazurile ar trebui să aibă următoarele proprietăți:

 • uşor de întreţinut
 • durabil
 • rezistent la umiditate și căldură
 • incasabil și rezistent la zgârieturi

Pentru a putea face alegerea potrivită, vă punem la dispoziție diferite materiale pentru pervazuri:

 • 
			pervazuri din piatra naturala

  Pervazuri din piatră naturală

  Caracteristici:

  • Potrivit pentru pervazul interior și exterior
  • Suprafață lustruită, la fel și o muchie longitudinală și ambele părți din capăt
  • Muchii şanfrenate, cant de picurare poziționat în partea inferioară, pe interior
  • Ecologic și igienic
  • Aspect individual, nobil
  • Durabil și rezistent
  • Ușor de întreținut și rezistent la UV

  Montarea/rostuirea:

  • în zona exterioară, înainte de montare, tratați cu soluție de îndepărtare a petelor de pe piatra naturală
  • montare cu adeziv flexibil alb pentru piatră naturală
  • rostuire cu mortar adecvat pietrei naturale
  • etanşare cu silicon pentru piatră naturală

 • 
			pervazuri din marmura

  Pervazuri din marmură Jura

  Caracteristici:

  • Potrivit pentru pervaz interior
  • Aspect natural, nobil datorită sticlei și venelor de cuarț din piatră
  • Fragilitate redusă
  • Suprafață lustruită, la fel și o muchie longitudinală și ambele părți din capăt de cca. 6 cm, muchii şanfrenate
  • Ecologic și igienic
  • Durabil și rezistent
  • Ușor de întreținut și rezistent la UV
  Montarea/rostuirea:
  • montare cu adeziv flexibil alb pentru piatră naturală
  • rostuire cu mortar adecvat pietrei naturale
  • etanşare cu silicon pentru piatră naturală

 • 
			Pervazuri din marmura Agglo

  Pervazuri din marmură Agglo

  Caracteristici:

  • Potrivit pentru pervaz interior
  • Fragilitate redusă
  • Suprafață lustruită, la fel și o muchie longitudinală și ambele părți din capăt de cca. 6 cm, muchii şanfrenate
  • Ecologic și igienic
  • Durabil și rezistent
  • Ușor de întreținut și rezistent la UV

  Montarea/rostuirea:

  • montare cu adeziv flexibil alb pentru piatră naturală
  • rostuire cu mortar adecvat pietrei naturale
  • etanşare cu silicon pentru piatră naturală

 • 
			pervazuri din material lemnos

  Pervazuri din material lemnos

  Caracteristici:

  • Potrivit doar pentru pervaz interior
  • robust și stabil dimensional datorită miezului de material extrem de compact, omogen
  • de înaltă calitate și rezistent datorită multistratului protector de rășină cu melamină (insolubil, fuzionabil cu miezul materialului)
  • Rezistent la raze UV
  • rezistent la umiditatea clădirii
  • sigură pentru alimente
  • ușor de curățat
  • fără riscuri pentru sănătate
  • ecologice,
  • gata de montare

  Montarea/rostuirea:

  • montare cu adeziv elastic de montaj

 • 
			pervazuri metalice

  Pervazuri metalice

  Caracteristici:

  • Potrivit pentru pervazul interior
  • ușor și stabil
  • ușor de întreținut și rezistent
  • montaj simplu
  • aspect atractiv
  • rezistent la intemperii și coroziune

  Montarea/rostuirea:

  • este necesară bandă de etanșare elastică sau rost de dilatație
  • fixarea benzii anti-zgomot pentru reducerea nivelului de zgomot

Pervazuri în interior

În casă, pervazul îndeplinește mai degrabă scopuri decorative, cu toate acestea trebuie luate în considerare și cele mai înalte cerințe constructive. Materialele nobile, cum ar fi granitul lustruit sau marmura, pun accente speciale în spațiile de locuit.

O atmosferă naturală este creată în principal de pervazurile din lemn. Indiferent dacă sunt clasice, moderne, atrăgătoare sau conservatoare, prin pervazurile cu decorațiuni calde din lemn sau din piatră naturală, orice interior poate fi reproiectat cu mijloace simple.

În băi și bucătării, plăcile ceramice sunt din ce în ce mai utilizate pentru proiectarea unui pervaz. Desigur, glafurile pot fi utilizate și ca zonă de depozitare pentru ghivece de flori sau obiecte decorative.

Instrucțiuni de montaj pentru pervazurile interioare

Puteți monta de unul singur pervazurile din interior, cu ușurință. Astfel, puteți reduce cheltuielile. Pentru fixare se recomandă spuma de montaj, deoarece aceasta compensează denivelările. Important în timpul montajului: pervazurile din interior și exterior nu trebuie să se atingă, astfel încât să nu se creeze punți termice. La montarea unui pervaz pentru interior ar trebui să procedați pas cu pas după cum urmează:

 • Curățați baza pervazului și umeziți bine.
 • Aplicați pe suprafață spumă de montaj cu un strat de grosime de aproximativ 1,5 cm.
 • Glisați pervazul sub rama ferestrei, aliniați-l cu ajutorul nivelei cu bulă de aer și fixați-l pe părțile laterale cu pene din lemn și de sus cu o greutate, înainte ca spuma să se întărească.
 • După aproximativ 2 ore, spuma s-a întărit și puteți îndepărta excesul de material cu un cutter.
 • La final etanşați rosturile cu silicon.

pervazuri interior

Pervazuri pentru exterior

Pervazurile pentru exterior mai sunt denumite și solblancuri. În zona exterioară, pervazurile sunt necesare din punct de vedere constructiv, deoarece acestea deviază apa de ploaie și protejează astfel zidăria. Lipsa pervazurilor poate duce la pagube considerabile ale fațadei.

Instrucțiuni de montaj pentru pervazurile exterioare

Pentru a proteja fațada de deteriorări, pervazul trebuie instalat aproape de fațadă și bine etanșat la fereastră.

Important în timpul montajului: pervazurile din exterior și interior nu trebuie să se atingă, astfel încât să nu se creeze punți de frig.

Montarea specifică este ceva mai complicată decât la un pervaz interior. Prin urmare, vă recomandăm doar meșteri cu experiență pentru montarea pervazurilor exterioare.

Dacă nu sunteți sigur, ar trebui să lăsați profesionistul la treabă! La montarea unui pervaz pentru exterior ar trebui să se procedeze pas cu pas după cum urmează:

 • Fixați profilul racord în centrul ferestrei.
 • Puneți racordurile de tencuială pe părțile înguste ale pervazului și lăsați loc pentru un rost de dilatație; folosiți alternativ banda de etanșare elastică.
 • Se prevede material izolator (de ex. vată minerală) sub pervaz pentru a preveni punțile de frig.
 • La pervazurile metalice lipiți banda anti-zgomot pentru a reduce nivelul de zgomot cauzat de ploaie și grindină.
 • Aplicați pat de mortar sau spumă de montaj.
 • Fixați pervazul cu o pantă de 4 până la 5 grade spre exterior și asigurați-l împotriva alunecării și permutării cu pene din lemn și greutăți; dacă este necesar, construiți o substructură din blocuri suport.
 • Așteptați aproximativ 2 ore până când patul de mortar sau spuma de montaj s-au întărit, apoi îndepărtați excesul de material cu un cutter.
 • Etanşați rosturile pervazului cu silicon.

pervaz exterior

Indicație

Vă rugăm să rețineți că, în timpul întăririi, spuma de montaj se dilată de două până la trei ori mai mult decât volumul său. Pentru ca în timp pervazul să nu poată aluneca, vă recomandăm să-l asigurați cu pene din lemn.

Dimensiuni pentru pervazuri

Cum pot măsura adâncimea pervazului?

Pentru a determina adâncimea pervazului, măsurați adâncimea scafei de la rama ferestrei până la muchia frontală și adăugați o dimensiune suplimentară de 30 până la 50 mm. Proeminența pervazului împiedică apa să curgă direct pe fațadă și să o murdărească.

Cum pot măsura lungimea pervazului?

Măsurați lățimea scafei dintre aripile ferestrei. Dacă utilizați capace de aluminiu, scădeți 6 mm din valoarea măsurată pentru grosimea capacului și dilatarea materialului. Pentru capace de plastic, scădeți 10 mm din valoarea măsurată.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus