Instrucțiuni

Montarea sau înlocuirea ferestrelor

Montarea sau înlocuirea ferestrelor

Doriți să montați o fereastră nouă și aveți nevoie de ajutor în acest sens? În cadrul acestor instrucţiuni oferite de Academia meșterului, vă arătăm pas cu pas cum funcționează. În afară de aceasta, aflați ce materiale și unelte vă sunt necesare. Poftiți la fereastră și să începem!

Grad de dificultate
Timp de lucru
2 Zile
Lucrători
2

Ferestrele noi posedă mai multe funcţii decât aţi fi crezut. Ferestrele de generaţie nouă nu sunt numai mai aspectuoase, ci vă pot reduce cheltuielile alocate electricității, vă oferă protecţie fonică şi chiar o mai bună protecţie antiefracţie. Vă oferim sfaturi despre lăcuirea ferestrelor din lemn, montarea ferestrelor de mansardă, a obloanelor şi fixarea plaselor de insecte tip uşă şi a plaselor pentru ferestre.

Montarea ferestrei de mansardă între căpriori

Dacă doriți să vă înviorați acoperișul, aveți nevoie de lumină și de aer. Noi vă arătăm cum să faceții acest proiect, pas cu pas.

În sortimentul nostru puteţi găsi, de asemenea, produse potrivite pentru proiectul dumneavoastră „Montarea şi înlocuirea ferestrelor", pentru care aveți, mai jos, un ghid pas cu pas.

Aveți nevoie de următoarele

Pregătire

01

Planificați-vă din timp noua fereastră. În acest exemplu va fi înlocuită o fereastră cu două canaturi. Verificați cu nivela cu bulă de aer dacă golul pentru fereastră este aliniat la orizontală și pe verticală. În cazul în care golul de instalare nu este în ordine, trebuie să îl ajustați înainte de montaj. În principiu, ferestrele noi vor fi confecționate pentru a se potrivi oricărui gol de instalare a ferestrei. În acest scop, de la golul de instalare a ferestrei sunt necesare, pe interior și pe exterior, câte două dimensiuni pentru înălțime și lățime.

Cel mai bine este să izolați și părțile interioare ale spaletului, dacă în acest sens nu a fost făcut încă nimic. Pentru aceasta veți îndepărta vechea tencuială. În plus, veți putea demonta mai bine fereastra.

 inlocuirea ferestrei 1
02

Acum va fi pus la punct oblonul rulant: în acest scop deschideți caseta, scoateți oblonul propriu-zis spre interior și rulați-l. Marcați acum poziția lagărelor arborelui în dreapta și în stânga, pentru a nu fi necesar ca mai târziu, la montaj, să măsurați totul din nou. Ulterior demontați arborele și astupați imediat găurile cu mortar pentru ca acesta să se întărească până la momentul montajului. Demontați complet și caseta chingii, împreună cu chinga. Acum este totul pregătit pentru înlocuirea ferestrei propriu-zise. Noul oblon va fi comandat la dimensiuni, cu adaos, și mai târziu va fi ajustat la noua fereastră.

 inlocuirea ferestrei 2

Demontarea ferestrei

03

Așezați noua fereastră astfel încât să fie în siguranță. Verificați încă o dată dimensiunile, înainte de a demonta vechea fereastră. Astfel puteți fi sigur că mai târziu totul se va potrivi.

Acum aveți nevoie de ajutor. În funcție de tipul de construcție și de mărime, vechea fereastră poate fi foarte grea. Mai întâi scoateți din balamale canatul sau canaturile. Apoi desprindeți din zidărie șinele de ghidare ale oblonului rulant cu un cutter, pentru ca tencuiala să nu plesnească în aceste locuri atunci când îndepărtați șinele. Deșurubați toate șuruburile de fixare.

 inlocuirea ferestrei 3
04

Rama nu poate fi îndepărtată decât cu dificultate? Atunci tăiați o bucată din ea cu o unealtă multifuncțională sau cu un polizor unghiular. Noua fereastră este mai groasă? Atunci este de asemenea necesar să fie scurtate șinele pentru caseta oblonului rulant. Și prin aceasta rama va fi mai ușor de demontat. Tot nu reușiți? Atunci tăiați-o prin centru cu polizorul unghiular.

Ulterior curățați totul, îndepărtați reziduurile de zidărie cu un ciocan și cu o daltă. Mai există vată de sticlă ascunsă pe undeva? Conform dispozițiilor locale, aceasta trebuie eliminată ca deșeu.

05

Pentru noua fereastră este necesară o suprafață netedă, pentru ca totul să fie etanș. De aceea, pe golul de zid se va executa un finisaj neted cu tencuială adezivă. Suprafața va fi umezită în prealabil, pentru ca tencuiala să adere bine. Pentru aceasta amestecați tencuiala adezivă cu liant rapid, astfel încât aceasta să se întărească complet în timp ce pregătiți noua fereastră pentru montaj. Găurile mari se vor umple cu pietre mici; așezați în prealabil pietrele în apă și apoi îndesați-le cu tencuială adezivă în găuri. Apoi tencuiți.

 inlocuirea ferestrei 4

Sfat

Astupați cu tencuiala adezivă și celelalte zone de perete sparte, în cazul în care au rezultat la demontare.

06

Caseta oblonului rulant este încă ușor de accesat. De aceea introduceți acum lagărele pentru noul arbore al oblonului în punctele marcate anterior. În acest scop, executați găuri pentru dibluri și fixați noile lagăre cu șuruburi.

Acum măsurați distanța liberă dintre lagăre și transferați dimensiunea pe noul arbore – în acest proces aveți în vedere și lățimea manșoanelor cilindrice de la capetele arborelui. Manșoanele pot fi deplasate atât de mult încât arborele să poată fi introdus în lagăre. Acestea vor fi fixate mai târziu. Acum puteți scurta arborele.

 inlocuirea ferestrei 5
07

Acum introduceți discul pentru chingă, mai întâi nefixat, pe arbore, introduceți arborele de probă și orientați-l cu nivela cu bulă de aer. Dacă totul se potrivește, fixați discul pentru chingă pe arborele oblonului rulant, orientați arborele între lagăre cu nivela cu bulă de aer și fixați-l cu manșoanele cilindrice pe lagăre.

 inlocuirea ferestrei 6

Montarea ferestrei

08

Începând de aici este bine să lucrați din nou în doi. La noua fereastră montați mai întâi mânerul ferestrei, pentru a putea să scoateți canatul sau canaturile din balamale. În acest scop, extrageți în jos bolțul de siguranță de la lagărul de sus și scoateți canatul din balamale. Îndepărtați agățătorile de transport și șina de transport ale noii ferestre.

 inlocuirea ferestrei 7
09

Acum, pe partea de jos a ramei ferestrei, va fi fixat profilul de îmbinare cu glaful. Aici va fi racordat mai târziu glaful. Instalați masca la partea exterioară.
Fixați profilul de îmbinare cu glaful cu două șuruburi, pentru ca acesta să nu alunece.

 inlocuirea ferestrei 8
10

Acum așezați rama ferestrei în golul de instalare și verificați dacă totul se potrivește. Pentru aceasta introduceți și șinele de ghidare ale oblonului rulant în dreapta și stânga, fără să le fixați. Lăsați o distanță de o jumătate de centimetru în față, către falțul ferestrei. În acest scop, introduceți plăcuțe suport. Verificați apoi de jur-împrejur dacă totul se potrivește. Mai este necesară vreo prelucrare ulterioară la spaleți? Atunci scoateți din nou rama ferestrei.

 inlocuirea ferestrei 9
11

Acum va fi montat ghidajul pentru capacul casetei oblonului rulant. Aplicați ghidajul pe fereastră astfel încât mai târziu să nu mai rămână nicio fantă între capac și fereastră. În cazul în care fereastra nu se așază corect în partea de jos este necesar ca aici să efectuați o prelucrare ulterioară.

 inlocuirea ferestrei 10
12

Îndepărtați șinele de ghidare ale oblonului rulant. Marcați poziția exactă a spaletului pe rama ferestrei. Ulterior scoateți din nou rama ferestrei și așezați-o jos.

Îndepărtați folia de protecție de pe rama ferestrei, pentru a putea marca și înșuruba. Așezați șina pe ramă și marcați poziția pe canelura de fixare. Transferați linia de marcare în paralel pe rama ferestrei – pe această linie vor fi înșurubate ulterior șuruburile de racordare autofiletante, pe care vor fi introduse la rândul lor șinele.

 inlocuirea ferestrei 11

13

Înșurubați șuruburile de racordare autofiletante în ramă, la distanțe de 20 cm pe linia de marcare.

 inlocuirea ferestrei 12
14

Așezați șinele de ghidare pe rama ferestrei, aliniate la nivel în partea de jos. În partea de sus stau în afară cu 1 până la 2 cm – dimensiunea exactă este înscrisă în instrucțiunile producătorului. Important este ca acestea să pătrundă mai târziu cu câțiva milimetri în golul de instalare a ferestrei – orientați-vă în acest sens și după linia de marcare a spaletului. Marcați ulterior locul în care șinele trebuie scurtate și tăiați-le cu un ferăstrău de retezat sau pentru tăieri oblice. Aplicați șinele scurtate, orientați-le aliniate la nivel la partea de jos și fixați-le cu clic pe șuruburile de racordare autofiletante. În acest scop puteți utiliza un ciocan cu un lemn așezat dedesubt.

 inlocuirea ferestrei 13
15

Acum va fi tăiată la dimensiune traversa oblonului rulant. Pentru aceasta, așezați-o aliniată la nivel și central pe ramă și marcați decupajele necesare pentru șinele care stau ieșite în afară ale oblonului rulant.

Tăiați colțurile cu o unealtă multifuncțională și fixați cu clic traversa oblonului rulant pe rama ferestrei.

 inlocuirea ferestrei 14
16

În funcție de tipul de construcție, în partea de jos, pe șinele de ghidare ale oblonului rulant, vor fi lipite cu adeziv de montaj piese de capăt.

 inlocuirea ferestrei 15
17

În partea de sus vor fi lipite cu adeziv de montaj piese de capăt, pe șinele de ghidare ale oblonului rulant. Ele sunt oblice pe interior și formează astfel o pâlnie de intrare pentru oblonul rulant. Piesele de capăt sunt diferite, în funcție de fereastră.

Aveți în vedere: șinele de ghidare ale oblonului rulant trebuie să fie întotdeauna atât de lungi, încât oblonul rulant să ruleze mai târziu în pâlnii 1 până la 2 cm deasupra traversei oblonului rulant și să nu se lovească de traversă. Apoi fixați traversa cu șuruburi.

 inlocuirea ferestrei 16
18

Acum așezați fereastra în golul de instalare cu o distanță de aproximativ 8 mm înspre partea de jos – pentru aceasta așezați pene de nivelare. Aliniați fereastra pe toate direcțiile cu nivela cu bulă de aer. Șinele de ghidare ale oblonului rulant necesită o distanță de cca. cinci milimetri față de falțul zidului – utilizați în acest sens pene potrivite.

După aliniere, rama ferestrei va fi fixată cu perne de montaj. Pentru aceasta, poziționați pernele sus în colțuri și umflați-le uniform, până când rama are o poziție fermă.

 inlocuirea ferestrei 17
19

Când rama este poziționată corect, va fi marcată poziția găurilor în ramă: distanțate la 10 până la 15 cm față de colțuri, însă nu la înălțimea unui rost al zidului. Mascați rama pe lateral, pentru ca aceasta să nu fie zgâriată de mandrină. Apoi, cu un burghiu pentru metal, executați găurile pentru șuruburi în ramă, însă nu până în zidărie. Prin găurile din ramă vor fi executate acum, cu un burghiu pentru piatră, și găurile din zidărie, potrivite șuruburilor.

 inlocuirea ferestrei 18

Sfat

Pentru protecția burghiului, puteți fixa o plăcuță de lemn între ramă și zidărie.

20

Scoateți rama încă o dată, pentru a putea pregăti etanșarea. Lipiți în partea de jos o bandă de folie, pe cât posibil de mult înspre exteriorul ramei. După montaj, aceasta va fi lipită în partea de jos a zidăriei și spațiul intermediar va fi izolat.

Pe șinele de ghidare ale oblonului rulant se va lipi bandă izolatoare compresibilă compriband, în vederea protecției ferestrei împotriva apei. Banda compriband se întinde înspre zidărie și astfel etanșează.

 inlocuirea ferestrei 19
21

Pe lateral lipiți o bandă de etanșare multifuncțională; aceasta asigură izolarea termică necesară. Alegeți banda de etanșare atât de lată, încât să acopere întreaga lățime a profilului și, astfel, să poată etanșa fereastra.

Apoi eliberați din nou cu burghiul găurile pentru șuruburi, pentru că între timp acestea au fost astupate cu benzile de etanșare lipite.

 inlocuirea ferestrei 20
22

Curățați încă o dată temeinic spaleții și așezați rama ferestrei în golul din zid. Introduceți din nou penele dedesubtul ramei și aliniați-o cu acestea. Înșurubați rama cu zidăria cu șuruburi de fixare directă – însă nu strângeți ferm șuruburile, pentru ca rama să nu se deformeze.

Ulterior vor fi acroșate canaturile. În acest scop, deplasați în sus știfturile de siguranță, pentru a asigura canaturile. Verificați apoi dacă acestea pot fi deschise și închise perfect. Verificați și funcția de basculare.

 inlocuirea ferestrei 21
23

Acum lipiți banda de folie în partea de jos a zidăriei, pentru ca rostul să fie etanș la ploaie. Pentru aceasta introduceți din interior și din exterior materialul de etanșare potrivit în rostul de jos.

 inlocuirea ferestrei 22
24

Presați banda de folie dinspre interior în materialul de etanșare și etanșați astfel fereastra. Etanșați rostul rămas între banda de folie și rama ferestrei cu vată minerală.

 inlocuirea ferestrei 23
25

Apoi așezați o bandă de folie peste rost și lipiți-o ferm pe zidărie; aceasta va proteja izolația împotriva umidității din spațiul interior.

 inlocuirea ferestrei 24
26

Spaleții vor fi izolați pe lateral cu plăci din silicat de calciu. Mai întâi tăiați plăcile la dimensiuni. Pentru aceasta crestați decupajele cu un cutter și pur și simplu rupeți-le prin îndoire. Apoi vopsiți-le cu un amestec din 90% apă și 10% grund. Apoi amestecați mortarul adeziv și aplicați-l pe spaleți. Ulterior întindeți-l cu partea dințată a gletierei.

 inlocuirea ferestrei 25
27

Aplicați de asemenea mortar adeziv și pe părțile posterioare ale plăcilor și întindeți-l.

Presați placa în patul de adeziv de pe spaleți. Când totul este izolat, plăcile vor fi vopsite cu grund nediluat.

 inlocuirea ferestrei 26
28

Pe rama ferestrei vor fi montate pe lateral riglele de închidere dintre spalet și ramă. Pentru aceasta, debitați riglele la lungimea potrivită. Desprindeți folia de protecție de pe fereastră. Dezlipiți folia de protecție de pe partea din spate a riglelor de închidere și lipiți riglele pe rama ferestrei. Acum dezlipiți și hârtia de mascare de pe partea din față și lipiți folia de protecție pe riglele de închidere.

Amestecați tencuială de ipsos și tencuiți spaleții. Aplicați tencuiala și pe peretele învecinat pe lățimea profilului de armare de colț. Apoi tăiați profilul de armare de colț la dimensiune, presați-l în tencuială și aliniați-l cu ajutorul nivelei cu bulă de aer. Ulterior mai aplicați un strat subțire de tencuială și încorporați astfel țesătura în tencuială.

 inlocuirea ferestrei 27

Lucrări finale

29

Noul oblon rulant va fi tăiat acum exact la lățimea potrivită. În acest scop va fi măsurată dimensiunea interioară dintre cele două șine de ghidare ale oblonului rulant: introduceți metrul de tâmplărie până la capăt în șinele de ghidare, măsurați adâncimea și din valoarea măsurată scădeți 12 mm. Astfel oblonul va rula mai târziu în șine fără să se frece sau să sară afară din acestea. Pentru tăierea cu ferăstrăul de retezat puteți dezasambla oblonul în segmente mai mici. Pentru aceasta despărțiți pur și simplu lamelele prin tragere în lateral. După debitare, reasamblați oblonul.

Acum oblonul rulant va fi introdus peste arbore în șinele de ghidare. La capăt, lăsați o parte a oblonului să atârne în afară din caseta oblonului rulant.

 inlocuirea ferestrei 28
30

Acum introduceți bridele de prindere în ultima lamelă.

Pentru a putea fixa bridele de prindere, trebuie ca oblonul rulant să fie introdus în continuare în șinele de ghidare – pentru aceasta, rotiți brida la capăt cu 90°, introduceți-o în orificiul potrivit de pe arbore și rotiți-o din nou înapoi.

 inlocuirea ferestrei 29
31

Nu ridicați oblonul rulant încă! Înainte de aceasta vor fi izolate suprafețele laterale ale casetei, deoarece acum sunt ușor accesibile. În acest scop, măsurați bucățile de debitat necesare din placa izolatoare și tăiați-le; din cauza arborelui trebuie să segmentați placa izolatoare și să o decupați în zona arborelui.

 inlocuirea ferestrei 30
32

Aplicați adeziv de montaj pe partea din spate a plăcilor izolatoare. Mai întâi introduceți placa izolatoare superioară și lipiți-o pe perete. Apoi introduceți placa inferioară și lipiți-o și pe aceasta. Îmbinările cap la cap vor fi etanșate cu bandă de etanșare cu aluminiu. Etanșați în același mod și cealaltă suprafață laterală a casetei oblonului rulant.

 inlocuirea ferestrei 31
33

Apoi deplasați discul pentru chingă în poziția sa finală și fixați-l cu șuruburi pe arbore. Ulterior mai decroșați încă o dată oblonul.

Acum agățați chinga oblonului pe discul pentru chingă și înfășurați chinga pe disc prin rotirea arborelui. Apoi acroșați din nou oblonul în arbore.

Aveți în vedere: fie este oblonul pe arbore, fie este chinga pe disc – nu sunt posibile ambele simultan.

 inlocuirea ferestrei 32
34

Fixați înfășurătorul de chingă cu șuruburi în partea de jos, pe rama ferestrei. Ridicați oblonul până la jumătatea înălțimii și fixați cu șuruburi câte un opritor pe lamela de jos, pe fiecare parte.

 inlocuirea ferestrei 33
35

Acum va fi finisată izolația casetei oblonului rulant. În acest scop, vor fi măsurate lungimea și lățimea penei izolatoare și plăcii izolatoare pe casetă. Tăiați placa izolatoare cu un cutter la dimensiuni. La pana izolatoare va fi tăiată la dimensiuni partea subțire. La partea groasă, cu caneluri, va fi introdusă mai târziu placa izolatoare. Lipiți pe această muchie a plăcii izolatoare bandă de etanșare cu aluminiu de jur împrejur și tăiați un decupaj în lateral de pana izolatoare, pentru chingă.

 inlocuirea ferestrei 34
36

Introduceți placa izolatoare deasupra arborelui și fixați-o temporar în partea din față cu o menghină de mână – însă nu prea strâns, pentru a nu deforma placa prin presare. Aveți nevoie de mai mult decât o placă izolatoare? Atunci, la asamblare, lipiți îmbinările cap la cap ale plăcilor cu bandă de etanșare cu aluminiu.

 inlocuirea ferestrei 35
37

Introduceți de jos placa/plăcile izolatoare – orientați partea mai groasă, cu caneluri, către partea camerei; canelura este îndreptată în sus. Placa izolatoare va fi introdusă de sus în canelură. Lipiți din nou îmbinările cap la cap ale plăcilor, dacă există, cu bandă de etanșare cu aluminiu.

 inlocuirea ferestrei 36
38

Capacul casetei oblonului rulant trebuie acum scurtat, pentru că noua fereastră are o ramă mai groasă. Tăiați capacul la partea din spate, pentru ca decupajul pentru chingă să se potrivească în continuare. Introduceți capacul în șina de ghidare mai întâi pe partea cu chinga, apoi în partea opusă. Ulterior împingeți capacul în spate și fixați-l cu șuruburi în găurile din partea din față. În încheiere fixați cu șuruburi ghidajul pentru chingă, pe decupajul pentru chingă al capacului.

 inlocuirea ferestrei 37
39

Acum va fi tăiat la dimensiuni glaful și va fi montat. În acest scop, măsurați lungimea necesară pentru debitare. Spaleții ferestrei nu sunt drepți? Atunci este necesară ajustarea glafului. În acest scop, preluați unghiul spaletului cu un echer reglabil.

 inlocuirea ferestrei 38
40

Transferați unghiul direct pe glaf – înainte de tăiere, țineți cont că în dreapta și în stânga, pe glaf va fi introdus un profil de închidere a glafului. Apoi tăiați glaful în mod potrivit, cu un ferăstrău de retezat.

Tăiați cele două profiluri de închidere a glafului la lățimea glafului și aplicați-le pe acesta.

 inlocuirea ferestrei 39
41

Acum va fi aliniat glaful. Împingeți-l înspre partea din spate până la profilul de îmbinare cu glaful și în sus până la rama ferestrei. Mai întâi aduceți-l la înălțimea necesară în partea din spate cu pene și apoi aliniați-l la orizontală în partea din față. Așezați penele în mai multe puncte, aproximativ la fiecare 20 până la 30 cm.

 inlocuirea ferestrei 40
42

Acum scoateți din nou glaful și așezați-l de o parte. Fixați penele cu adeziv de montaj, pentru ca acestea să nu alunece la așezarea glafului. Apoi așezați glaful încă o dată de probă și verificați dacă este aliniat orizontal pe ambele axe. Scoateți din nou glaful cu atenție și lipiți pe muchia din față, îndreptată în jos, bandă de mascare pentru tencuială – astfel muchia va rămâne curată la lipirea definitivă. Aplicați acum spumă de montaj pe zid și așezați imediat glaful (pentru că spuma se dilată după pulverizare) și asigurați-l imediat în dreapta și în stânga cu pene, pentru a nu fi împins în sus de spuma de construcții.

 inlocuirea ferestrei 41
43

Acum vor fi finisate suprafețele de perete ale încăperii. Capacul casetei oblonului rulant va fi rostuit și lăcuit. Acum ar fi momentul potrivit și pentru montarea unui radiator nou.

 inlocuirea ferestrei 42
44

Pe rama ferestrei aplicați din exterior capacele pe orificiile de ventilare.

Umpleți cu acril rosturile de pe exterior și interior.

 inlocuirea ferestrei 43
45

Gata.

 inlocuirea ferestrei 44

Cum se montează un mâner de fereastră care poate fi încuiat

Doriți să schimbați mânerul ferestrei sau al ușii de la balcon, fără să fie nevoie să recurgeți la o lucrare complicată? Pentru mai multă siguranță, ați putea, de exemplu, să alegeți un mâner care se poate încuia cu cheia. Un astfel de produs asigură un grad înalt de protecție pentru copii, care astfel sunt împiedicați să deschidă fereastra atunci când nu sunt supravegheați. Cheia este inclusă în pachet, iar detaliile tehnice pot fi consultate în pagina fiecărui produs în parte.

Operațiunea de montare este destul de ușoară și poate dura numai 10 minute. Puteți urmări cum se desfășoară această schimbare a mânerului ferestrei mai jos, în videoclipul care face parte din Academia Meșterului HORNBACH:

Teme care v-ar mai putea interesa