Instrucțiuni

Montarea placajelor murale din lemn

Timp de lectură 6 min.
Montarea placajelor murale din lemn

Placajele murale din lemn sunt un adevărat highlight pentru peretele dumneavoastră. Aveți posibilitatea să placați un perete întreg cu acestea, însă și să evidențiați sau să încadrați în mod special ceva, de exemplu un tablou special. În plus, placajele murale din lemn pot fi prelucrate foarte simplu. Așadar, ce mai așteptați? Demarați proiectul.

Materiale și unelte de care aveți nevoie

Materiale

Pregătirea pentru lucru

Suprafața peretelui trebuie să fie adecvată pentru lipirea placajelor murale de lemn. Tapetele nu sunt adecvate ca suprafață de bază. Verificați planeitatea suprafeței. Găurile și denivelările mai mici nu constituie o problemă, abaterile de peste 2 mm trebuie reparate. Însă acest lucru îl veți executa abia după ce pardoseala este acoperită și totul este protejat cu folie.

Placajele murale urmează să ajungă în partea de jos până la pardoseală? În acest caz puteți îndepărta plinta, pentru că nu veți mai avea nevoie de ea. Mascați delimitarea suprafeței de montare cu bandă adezivă. Astfel puteți controla suprafața de montare și, dacă este necesar, o mai puteți corecta.

Pașii de lucru

Planificarea modelului de montare

01

Cu placaje murale din lemn puteți evidenția sau încadra în mod special ceva, de exemplu un tablou. Lemnul este un material ușor de prelucrat, foarte adecvat în acest sens! Este important ca, înainte de montare, să depozitați placajele murale de lemn două zile în încăperea în care se va face montarea. Astfel ele se pot adapta optim la condițiile din încăpere – așadar se vor aclimatiza.

Montarea placajelor murale din lemn 1
Montarea placajelor murale din lemn 1
02

Goliți din încăpere tot ceea ce v-ar putea deranja în muncă. Apoi va fi măsurată exact suprafața de montare. Și mărimea exactă a placajelor murale este importantă. Optim este să împărțiți suprafața astfel încât să puteți monta rânduri complete de jos până sus. În acest caz va trebui să tăiați mai puțin. Rândul cel mai de jos și cel mai de sus ar trebui să nu iasă prea înguste, pentru a putea fi lipite stabil

Montarea placajelor murale din lemn 2
Montarea placajelor murale din lemn 2
03

Puteți efectua dispunerea în jurul tabloului pe podea, pentru a face o probă. Distanța dintre tablou și placajele murale ar trebui să fie identică pe toate laturile.

Montarea placajelor murale din lemn 3
Montarea placajelor murale din lemn 3
04

Marcați distanța determinată pe perete și schițați precis delimitarea placajelor murale. Atunci veți avea un control că împărțirea se potrivește. Pentru primul rând de montare desenați o linie ajutătoare. Acum poate fi agățat tabloul.

Montarea placajelor murale din lemn 4
Montarea placajelor murale din lemn 4

Fixarea placajului mural

05

Pentru îmbinare, placajele murale de lemn au părți proeminente pe ambele laturi. La primul placaj mural, această parte proeminentă trebuie tăiată la îmbinarea cu peretele.

Montarea placajelor murale din lemn 5
Montarea placajelor murale din lemn 5
06

Pentru ca restul de suprafață de perete și amenajările să rămână curate, acoperiți totul cu folie. Deosebit de utilă este banda crep cu folie. Datorită acțiunii statice, folia rămâne pe suprafața de perete, fără a fi lipită suplimentar. Suprafața pardoselii o protejați cel mai bine cu folie pentru vopsire.

Montarea placajelor murale din lemn 6
Montarea placajelor murale din lemn 6
07

Pentru o lipire optimă cu adeziv de montaj, suprafața peretelui va fi grunduită. Utilizați în acest scop o amorsă cu aplicare prin pulverizare; acesta se prelucrează simplu. După pulverizare, puteți întinde amorsa cu o pensulă lată.

Montarea placajelor murale din lemn 7
Montarea placajelor murale din lemn 7
08

Așezați primul placaj mural pe linia de marcaj, la o distanță minimă de peretele învecinat, și corectați imediat cu nivela cu bulă de aer. Adezivul are acțiune rapidă și placajul mural nu mai poate fi deplasat ulterior. Acum puteți continua imediat cu aplicarea placajelor murale pe acest rând.

Montarea placajelor murale din lemn 8
Montarea placajelor murale din lemn 8
09

Lipiți placajul mural cu adeziv de montaj: opt puncte de lipire per placaj mural. Nu aplicați prea mult adeziv și nu foarte aproape de margine, pentru că în caz contrar va ieși pe lateral la presare. Eliberați imediat presa pentru cartușe de sub presiune pentru că, în caz contrar, va continua să iasă adezivul.

Montarea placajelor murale din lemn 9
Montarea placajelor murale din lemn 9
10

La îmbinări, realizați întotdeauna o legătură strânsă. Muchia superioară dintre două placaje murale trebuie să fie întotdeauna aliniată. Numai așa obțineți un model de îmbinare fără rosturi al rândurilor următoare.

Montarea placajelor murale din lemn 10
Montarea placajelor murale din lemn 10
11

Suprafața de montare trece peste colț? Atunci tăiați placajele murale la 45 de grade pentru îmbinarea de colț. În acest scop, mașina pe care o alegeți este fierăstrăul pentru tăieri oblice și de retezat.

Montarea placajelor murale din lemn 11
Montarea placajelor murale din lemn 11
12

Poziția prizelor și întrerupătoarelor de pe suprafața de montare trebuie transferată pe placajul mural – în acest scop, marcați mijlocul. Așezați o placă din spumă tare dedesubtul placajului mural și apoi decupați orificiul dozei cu un fierăstrău coroană. Pe placa din spumă tare, placajul mural stă plan și unealta va fi protejată.

Montarea placajelor murale din lemn 12
Montarea placajelor murale din lemn 12
13

Montați apoi unul sau mai multe rânduri, în funcție de suprafața de montare. Rândul cel mai de jos trebuie tăiat potrivit, în funcție de modelul de montare. Acum este avantajos ca acest rând să nu fie prea îngust, pentru că acest lucru face lipirea mai dificilă. În cazul unei pardoseli care nu este plană, placajele murale individuale vor fi tăiate la dimensiunea exactă. Nu lăsați rosturi către pardoseală. Ca urmare a unor astfel de rosturi, diversele materiale s-ar putea dilata diferit. Astfel, îmbinările lipite vor rămâne netensionate, inclusiv în cazul unei temperaturi ambiante și umidități puternic fluctuante.

Montarea placajelor murale din lemn 13
Montarea placajelor murale din lemn 13
14

Un acoperiș înclinat este într-adevăr un caz special, însă nu reprezintă o mare provocare. Cu un echer reglabil puteți prelua unghiul necesar. Fixați unghiul preluat pe echerul reglabil, așezați echerul pe placajul mural și marcați linia de tăiere. Acum nu rămâne decât să tăiați cu fierăstrăul și să lipiți placajul mural.

Montarea placajelor murale din lemn 14
Montarea placajelor murale din lemn 14
15

Pentru trecerea de la colțul camerei, muchiile învecinate ale placajelor murale vor fi tăiate la 45 de grade. Montați placajele murale din colț de jos în sus și aveți grijă ca rosturile longitudinale să fie la aceeași înălțime. Dacă suprafața de montare nu are o delimitare constructivă, puteți lăsa placajele murale să se termine neregulat la marginea laterală. Bineînțeles că este de asemenea posibil să le tăiați pe linie.

Montarea placajelor murale din lemn 15
Montarea placajelor murale din lemn 15

Aplicarea unui ulei sau unei lazuri

16

Placajele murale vor fi puse cu adevărat în valoare dacă au fost tratate de ex. cu un ulei rezistent sau cu o lazură pentru spații de locuit. Aplicați pe un rest ca model, lăsați să se usuce și evaluați efectul. Mascați marginile, pentru a proteja suprafața de perete. Respectați în acest sens și respectivele indicații ale producătorului.

Montarea placajelor murale din lemn 16
Montarea placajelor murale din lemn 16
17

În cazul în care măștile prizelor și comutatoarelor nu se mai potrivesc din cauza suprafeței neregulate a lemnului, puteți ajusta placajele murale – pentru aceasta decuplați sau deșurubați siguranțele. Așezați masca de probă și desenați conturul pe placajul mural.

Montarea placajelor murale din lemn 17
Montarea placajelor murale din lemn 17
18

Îndepărtați apoi masca și adânciți ridicăturile de pe suprafața de lemn cu o daltă. Chiar dacă puteți și dumneavoastră înșivă – ajustările la prize sau întrerupătoare pot fi executate numai de către un electrician calificat, acest lucru fiind valabil pentru toate instalațiile electrice.

Montarea placajelor murale din lemn 18
Montarea placajelor murale din lemn 18

Teme care v-ar mai putea interesa