Listă favorite 0 Coşul meu 0

Montarea plăcilor ceramice de mari dimensiuni. Ghid pas cu pas

Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni

Plăcile ceramice mari sunt în mare vogă. Printr-o pardoseală cu plăci ceramice de format mare, oferiţi încăperilor dumneavoastră o nouă dimensiune. Vă explicăm pas cu pas cum trebuie să procedaţi şi care sunt materialele necesare.

Timp de lectură 1 min.
Grad de dificultate
Lucrători 1-3

Ghid pas cu pas

Pregătirea suprafeței de montare

01

Aveţi nevoie de o suprafaţă de montare curată. Îndepărtaţi mai întâi resturile de adeziv de la pardoseli vechi.

Ţineţi cont şi de temperatura de prelucrare a produselor individuale, de exemplu a adezivului. Dacă este necesar, porniţi încălzirea. În cazul unei podele de şapă umede, trebuie să ţineţi cont de umiditatea reziduală maximă permisă a podelei. Valorile diferă în funcţie de tipul de pardoseală.

Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 01
Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 01
02

Puteţi verifica rapid umiditatea reziduală, cu ajutorul unei folii pe care o lipiţi pe podea. După 24 de ore, îndepărtaţi folia. Dacă pe spatele foliei s-a acumulat umiditate, podeaua este încă prea umedă. Aceasta nu este însă o metodă de măsurare oficială.Singura metodă de măsurare oficială este aşa-numita metodă CM. În cazul în care nu sunteţi sigur dacă podeaua este suficient de uscată pentru a monta pe aceasta plăcile ceramice, ar trebui să apelaţi la un profesionist care să determine umiditatea reziduală folosind această metodă.

Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 02
Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 02

Măsurarea suprafeței podelei

03

După aceea, puteţi determina suprafaţa podelei, pentru a calcula cantităţile necesare de plăci ceramice, de adeziv şi de accesorii.

Dacă în camera în care montaţi plăcile se deschide o uşă, ar trebui să desfaceţi foaia uşii. Dacă tocul uşii este din lemn, plăcile se montează întotdeauna sub toc. Aspectul este mai plăcut. În cazul unui toc din oţel, trebuie să adaptaţi plăcile la forma tocului. Dacă locuiţi într-o locuinţă închiriată, întrebaţi proprietarul dacă puteţi scurta tocul din lemn.

Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 03
Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 03
04

Dimensiunea corectă pentru scurtarea tocului o determinaţi calculând structura stratificată a pardoselii. În primul rând, folosiţi un strat de adeziv (1).
Aplicat cu o gletieră de 4, datorită poziţiei oblice a gletierei, rezultă un strat cu grosimea de 2 mm. După cum arată şi paşii de lucru următori, peste stratul de adeziv se aşează o folie de etanşare (2).
Aceasta are, de exemplu, o grosime de 5 mm. Pe folia de etanşare aplicaţi apoi stratul de adeziv (3) pentru plăcile ceramice.
Dacă folosiţi o gletieră de 10, va rezulta o grosime a stratului de efectiv 5 mm. La final, adunaţi şi grosimea plăcilor ceramice (4), de ex. 10 mm. În exemplul de faţă, rezultă o grosime totală de 22 mm.

Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 04
Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 04

Îndepărtarea denivelărilor

05

Premisa esenţială pentru toate lucrările de montare este ca suprafaţa-suport să nu prezinte fisuri şi să fie curată şi plană. Cu cât formatul plăcilor este mai mare, cu atât este mai important ca substratul să fie perfect plan. Înainte de a putea începe, trebuie să aplicaţi pe suprafaţă un grund. În cazul substraturilor absorbante, folosiţi grund de profunzime. Cel mai bine vărsaţi grundul într-o găleată potrivită şi îl aplicaţi apoi pe podea cu o rolă pentru grund de profunzime. Montaţi o tijă telescopică pe piesa de conexiune a rolei de grunduire. Acest lucru uşurează munca în mod considerabil.

Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 05
Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 05
06

Verificaţi ca suprafața să fie plană cu o nivelă cu bulă de aer cât mai lungă. Denivelările nu trebuie ignorate, ci remediate. Doar dacă podeaua este plană, pardoseala din plăci ceramice va fi şi ea plană.

Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 06
Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 06
07

Cel mai bine egalizaţi denivelările cu o masă de şpaclu autonivelantă. Amestecaţi cantitatea necesară cu un amestecător cu mişcare lentă, respectând indicaţiile producătorului şi întindeţi-o apoi pe suprafaţă. Dacă doar anumite zone prezintă denivelări, puteţi aplica masa direcționat, numai pe aceste zone. Ajutaţi masa să se întindă cu un dreptar sau cu o gletieră. Important este să mai aplicaţi un strat de grund pe zonele egalizate cu masă de şpaclu autonivelantă.

Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 07
Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 07

Planificarea modelului

08

Înainte de a începe montajul propriu-zis, în caz că nu aţi făcut deja acest lucru, puteţi planifica mai întâi modelul. Ce funcţionează fără probleme la formatele mici de plăci nu se potrivește la fel de bine în cazul plăcilor mari, drept exemplu: montajul la jumătate de placă. Motivul îl constituie procesul de fabricaţie a plăcilor. Spre centru, acestea sunt curbate uşor spre interior, chiar dacă într-o măsură foarte mică.

În cazul unui montaj la jumătate de placă, punctele cele mai joase din centrul plăcilor s-ar întâlni cu punctele cele mai ridicate de la capetele plăcii. Astfel rezultă o diferenţă de înălţime deranjantă. Cu cât plăcile sunt mai mari, cu atât efectul deranjant este mai puternic. În cazul rosturilor în cruce, problema nu se resimte.

Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 08
Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 08
09

Aceasta poate fi ocolită numai prin anumite limitări la modelul de montaj, adică la ordonarea decalată a plăcilor. De regulă, se recomandă un montaj la o treime sau la un sfert de placă. Ţineţi cont întotdeauna de indicaţiile producătorului. Ar trebui să respectaţi indicaţiile de pe ambalajul plăcilor.

Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 09
Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 09
10

Modul de dispunere a plăcilor depinde de încăpere. Calculaţi cât de lat va fi ultimul rând de plăci

Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 10
Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 10
11

Dacă rămâne doar o fâşie îngustă, puteţi de la bun început tăia puţin din primul rând, astfel încât rândul de început şi de final să fie la fel de late.

Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 11
Montarea placilor ceramice de mari dimensiuni pasul 11

Sfat

Nu marcaţi cu creionul plăcile ceramice lustruite din piatră porţelanată. Dacă aţi marcat deja cu creionul plăcile, puteţi îndepărta urmele cu pudră de şlefuit şi lustruit şi cu un bureţel alb pentru plăci ceramice.

Sfat

Atunci când montaţi plăcile ceramice, combinaţi plăcile din mai multe pachete. În acest mod, puteţi compensa variaţiile de culoare care apar din procesul de producţie, iar tabloul general va fi unul tipic pentru plăcile ceramice.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x