0 Listă favorite 0 Coşul meu
Hornbach Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 04.07.2022 la ora 11:59. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Montarea plăcilor ceramice. Ghid, instrucțiuni și idei

Timp de lectură 36 min.
Montarea placilor ceramice

HORNBACH va pune la dispoziție un serviciu consiliere cuprinzătoare pentru achiziţia plăcilor ceramice: informaţii despre plăcile ceramice şi instrucţiuni, precum şi sfaturi pentru curăţarea şi întreţinerea profesională a acestora.

Scurtă prezentare a plăcilor ceramice

Gresia şi faianţa, denumite deseori generic plăci ceramice, sunt produse ceramice. Termenul ceramică cuprinde „obiecte realizate din lut ars”, categorie în care intră şi plăcile ceramice disponibile în comerţ. Pe această pagină puteţi afla care sunt aspectele de care trebuie să ţineţi seama atunci când cumpăraţi plăci ceramice.

Avantajele şi caracteristicile plăcilor ceramice

 • Plăcile ceramice sunt extrem de rezistente la solicitări, în special atunci când optaţi pentru produse din clasele de procesare III sau IV (rezistenţă medie, respectiv mai ridicată).
 • De regulă, un preţ mai ridicat al plăcilor ceramice este corelat cu o durată de viaţă mai îndelungată.
 • Plăcile ceramice glazurate sunt deosebit de rezistente, însă montate ca gresie sunt supuse unei anumite uzuri.
 • De asemenea, sunt şi igienice şi uşor de întreţinut.
 • Datorită proprietăţii de a conduce căldura, plăcile ceramice sunt perfecte ca pardoseală peste o încălzire prin pardoseală.
 • Plăcile ceramice sunt rezistente la foc, ceea ce înseamnă că jarul, cenuşa și altele nu lasă nicio urmă pe acestea.
 • Plăcile ceramice sunt ecologice deoarece nu au gust şi miros şi nu au emisii toxice.
 • Acestea pot fi utilizate în orice spaţiu de locuit sau utilitar şi sunt disponibile într-o paletă largă de forme şi de culori.

Caracteristici distinctive importante ale plăcilor ceramice

Se fac următoarele diferenţieri:

 • Plăci ceramice glazurate şi neglazurate
  - O glazură înnobilează suprafaţa plăcii ceramice, îi conferă un aspect unic, precum şi rezistenţă chimică şi mecanică, de exemplu rezistenţă la apă.
  - Există însă şi plăci ceramice neglazurate. Acestea evidenţiază mai mult nuanţa naturală a plăcilor, fiind însă mult mai sensibile la pete şi la umiditate.
 • Plăcile ceramice polișate
  Prin polișarea cu ajutorul pietrelor abrazive cu carbură de siliciu, plăcile polișate primesc o suprafaţă nobilă, strălucitoare. Există plăci ceramice polișate din ceramică porțelanată în masă şi plăci ceramice polișate din piatră naturală (din cuarţ compozit). Vă rugăm să aveţi în vedere faptul că plăcile lustruite trebuie mai întâi impregnate cu produsele chimice potrivite pentru plăcile ceramice!
 • Domeniul de utilizare a plăcilor ceramice
  De regulă, structura plăcilor de faianţă diferă de cea a celor de gresie. Gresia este, desigur, mult mai rezistentă, iar în general trebuie să fie rezistentă la apă, stabilă şi antiderapantă. Atunci când cumpăraţi plăci ceramice, analizaţi cerinţele minime pe care le aveţi faţă de plăci, precum şi indicele de rezistență la abraziune și cel antiderapent.

simbol important

Bine de ştiut:
La unele tipuri de plăci ceramice, mărimea acestora este indicată în dimensiuni aproximative. În procesul de ardere, plăcile ceramice sunt supuse unui proces natural de contracţie, ca urmare a temperaturilor mari. Motiv pentru care dimensiunile pot prezenta mici abateri de 1-2 mm. Prin urmare, din cauza acestor condiţii de producţie, este posibil să intervină abateri faţă de dimensiunile nominale indicate pe cartoanele de ambalare, respectiv față de cele indicate în magazinul online.

Din acest motiv, plăcile ceramice de calitate superioară sunt calibrate sau rectificate. Dimensiunile acestora sunt indicate cu o precizie milimetrică.

Montarea gresiei

În cadrul acestor instrucţiuni, vă arătăm pas cu pas cum se montează gresia. Doriţi să montaţi gresie? Mai întâi trebuie să parcurgi etapa de pregătire. În prima parte a articolului, vă arătăm cum să pregătiţi în mod ...citește mai mult

Canturile plăcilor ceramice

Modul de prelucrare a canturilor plăcilor ceramice influenţează lăţimea rosturilor, care, la rândul ei, influenţează aspectul general.

canturi calibrate placi ceramice

Canturi calibrate
Înainte de ardere, aceste plăci ceramice sunt presate în formă. Din acest motiv, canturile devin deosebit de rezistente la impact şi la şocuri, iar formatul devine unitar şi dreptunghiular. Plăcile sunt apoi măsurate şi sortate după „calibru”, respectiv după dimensiune. Spre deosebire de plăcile rectificate, cele calibrate sunt la fel de unitare în dimensiuni, însă muchiile lor nu sunt atât de precise.

Simbol muchie rectificata placi ceramice

Canturi rectificate
După procesul de ardere, plăcile ceramice sunt din nou prelucrate (îndreptate), ceea ce le oferă dimensiuni unitare, cu muchii în unghi de 90°. Aceste plăci pot fi montate cu rosturi minime de 1,5-2 mm. Plăcile nerectificate trebuie montate cu o lăţime de rost de 2-8 mm. Rosturile mai late maschează diferenţa de mărime a plăcilor.

Sfat

Dimensiunile unitare ale plăcilor ceramice calibrate şi rectificate nu au doar un impact pozitiv asupra rosturilor, dar reduc şi efortul de întreţinere. Deoarece suprafaţa pe care sunt montate plăcile ceramice este deosebit de plană, bacteriile, murdăria şi ciupercile nu se pot dezvolta atât de rapid.

Calitatea plăcilor ceramice

Există o sumedenie de caracteristici de calitate ale plăcilor ceramice: cerinţele minime privind materialul, grupele de sortare, diferenţe în materie de rezistenţă la îngheţ, culori de ardere etc.

Plăci ceramice normate EN

Atunci când cumpăraţi plăci ceramice, alegeţi întotdeauna produse normate EN! Această normă EN este un punct de reper important şi stabileşte cerinţele minime în ceea ce priveşte calitatea ceramicii glazurate și porțelanate.
Plăcile ceramice normate au cerinţe minime reglementate în ceea ce priveşte rezistenţa la abraziune, reţinerea de apă, toleranţa dimensiunilor, planul, rezistenţa la îngheţ, precum şi rezistenţa la presiune şi la încovoiere.

Calitatea plăcilor ceramice

Plăcile ceramice de calitatea 1 trebuie să corespundă cerinţelor DIN/EN 14411. Plăcile ceramice de calitatea 2 prezintă mici defecte şi eventuale diferenţe de nuanţă pe suprafaţă şi pot avea mici abateri în dimensiuni.

Putem preţ pe o calitate la cel mai înalt nivel! HORNBACH are în sortiment numai plăci ceramice de calitatea 1.

Nuanțele plăcilor ceramice

Cauza nuanţelor diferite la acelaşi tip de plăci rezidă în diferenţele mici, graduale, care nu pot fi însă influenţate, ale materiilor prime şi în procesul de ardere. Atunci când cumpăraţi plăci ceramice, asiguraţi-vă că au aceleaşi nuanțe. Chiar dacă nuanțele sunt identice, în timpul montării, ar trebui să combinaţi plăcile din mai multe cutii, pentru a obţine un joc cromatic şi un rezultat final optim.

Rezistenţa la îngheţ a plăcilor ceramice

Influenţele factorilor meteorologici cauzează tensiuni enorme în material. Din acest motiv, pe balcon, pe terasă și în alte locuri, ar trebui să montaţi plăci normate EN, rezistente la îngheţ şi de calitate deosebit de înaltă.

Abaterile de nuanță ale plăcilor ceramice

Din motive ce ţin de tehnologia de producţie, pot apărea abateri de nuanţe între plăcile uni, decoruri, plăcile pentru trepte şi plinte. După cum am mai amintit şi la secţiunea despre nuanțele rezultate prin ardere, la montare ar trebui să combinaţi plăcile din mai multe cutii, pentru a obţine un rezultat final armonios.

Sfat

Uneori se întâmplă să fie nevoie să înlocuiţi anumite plăci ceramice. Motiv pentru care nu este deloc greşit să păstraţi câteva plăci de rezervă, pentru a putea ulterior să înlocuiţi plăcile cu unele de aceeaşi nuanţă, chiar şi după câţiva ani.

Plăci ceramice colorate în masă

Atunci când cumpăraţi plăci ceramice, vă puteţi asigura că sunt colorate în masă. Aceste plăci au avantajul că vopseaua nu este aplicată numai pe suprafaţă, ci întreaga placă este realizată dintr-un material de culoare omogenă. Dacă se întâmplă să vă cadă un obiect greu pe gresie şi aceasta să se ciobească la un colţ, defectul va fi aproape invizibil, deoarece se va vedea aceeaşi culoare a gresiei.

Caracteristicile plăcilor ceramice

Plăcile ceramice au anumiți indici în funcție de care se poate determina destinația montajului lor.

Indicele de rezistență la abraziune

Cu cât este mai mare, cu atât plăcile sunt mai rezistente.

Placi ceramice indice de rezistenta la abraziune
Indicele de rezistență la abraziune Solicitare Gresie și faianță
1 Foarte ușor Recomandate pentru placarea pereţilor
2 Ușor Pentru pardoseli în spaţii cu trafic redus, de exemplu în baie sau duş
3 Mediu Pentru pardoseli cu trafic mediu, de exemplu în living, dormitor, baie sau duş, încăperi de hobby, camere de hotel
4 Ridicat Potrivite pentru pardoseli cu trafic intens, de exemplu pentru bucătării, holuri, birouri, livinguri, birouri, hoteluri, terase
5* Foarte ridicat Pentru pardoseli cu trafic foarte intens, de exemplu în restaurante, intrări, hoteluri, şcoli, spaţii de vânzare şi comerciale

*conform proiectului de normă ISO 10545/7

Pentru zonele deosebit de solicitate ale pardoselilor, vă recomandăm să optaţi pentru plăci porțelanate.

Indicație

Pentru stabilirea necesarului de gresie și faianță, aveți nevoie de suprafața ce urmează a fi placată în mp, la care adăugați un surplus de 5 % pentru suprafețele rectangulare. În cazul în care suprafețele nu sunt rectangulare, necesarul de plăci ceramice este considerabil mai mare.

Aici găsiţi o evidenţă asupra simbolurilor prezentate în dreptul articolelor din magazinul online:

Simbol sortarea placilor ceramice

Plăcile ceramice de calitatea I trebuie să fie conforme normelor şi să corespundă cerinţelor DIN/EN 14411. Putnem preţ pe o calitate la cel mai înalt nivel! HORNBACH are în sortiment numai plăci ceramice de calitatea I.

Simbol perete placi ceramice

Datorită caracteristicilor acestor plăci ceramice, este posibilă numai aplicarea pe perete.

Simbol perete si podea placi ceramice

Datorită caracteristicilor acestor plăci ceramice, este posibilă aplicarea pe perete şi pe podea.
Indicaţie: Toate plăcile de gresie pot fi aplicate şi pe perete.

Simbol interior si exterior placi ceramice

Acest produs poate fi aplicat atât în interior, cât şi în exterior, cu condiţia unui montaj profesional.

Simbol indice de rezistenta 1 placi ceramice

Aceste plăci ceramice sunt potrivite pentru un trafic uşor şi se recomandă pentru aplicarea pe perete.

Simbol indice de rezistenta 2 placi ceramice

Aceste plăci ceramice sunt potrivite pentru spaţii cu trafic redus, de exemplu în sala de baie sau duş.

Simbol indice de rezistenta 3 placi ceramice

Aceste plăci ceramice sunt potrivite pentru încăperi cu trafic mediu, de exemplu living, dormitor, sala de baie sau duş şi încăperi hobby.

Simbol indice de rezistenta 4 placi ceramice

Aceste plăci ceramice sunt potrivite pentru încăperi cu trafic intens, de exemplu bucătării, holuri, birouri, hoteluri, terase.

Simbol indice de rezistenta 5 placi ceramice

Aceste plăci ceramice sunt potrivite pentru încăperi cu trafic foarte intens, de exemplu restaurante, intrări, hoteluri, şcoli, spaţii de vânzare şi comerciale.

Simbol incalzire prin pardoseala placi ceramice

Aceste plăci ceramice sunt indicate încălzirii prin pardoseală.

Simbol spatii umede placi ceramice

Aceste plăci ceramice sunt potrivite pentru aplicarea în spaţii umede (de exemplu băi sau bucătării).

Simbol spatii cu umezeala constanta placi ceramice

Datorită caracteristicilor lor, aceste plăci ceramice sunt potrivite pentru aplicarea în spaţii permanent umede, cu condiţia unui montaj profesional (de exemplu în apropierea piscinei).

Simbol impregnare placi ceramice

Plăcile ceramice sunt impregnate deja din fabrică, fiind astfel protejate împotriva murdăriei şi împotriva umezelii. Nu este necesară o tratare ulterioară a suprafeţe.

Simbol pasta alba placi ceramice

Datorită materialelor folosite la producţia acestor plăci ceramice, latura verso este albă. Aceste plăci ceramice prezintă o calitate foarte bună.

Simbol placi ceramice

Placa ceramică este vopsită în masă, însemnând că placa prezintă în proporţie de 100% aceeaşi culoare. În caz de zgârieturi sau ciobiri, nu vor fi vizibile diferenţe de culoare inestetice.

Simbol acces trafic auto placi ceramice

Aceste plăci ceramice sunt deosebit de rezistente şi pot fi montate în spaţii unde circulă autoturisme.

Simbol trafic camioane placi ceramice

Aceste plăci ceramice sunt deosebit de rezistente şi pot fi montate în spaţii unde circulă autoturisme şi camioane.

Simbol muchie rectificata placi ceramice

Muchiile plăcii ceramice sunt rectificate, acest proces implicând uniformizarea plăcilor ceramice după ardere la o dimensiune unitară, cu muchii de 90° şi şanfren minim. Toate plăcile ceramice au aceeaşi dimensiune şi permit montarea cu un rost minim de 1,5 până la 2 mm.

Simbol rezistenta la inghet placi ceramice

Aceste plăci ceramice absorb o cantitate redusă de apă (sub 3%) şi rezistă la îngheţ conform DIN EN ISO 10545-12, cu condiţia unui montaj profesional.

Simbol grad antialunecare placi ceramice

Plăcile ceramice deţin o suprafaţă anti-alunecare, un coeficient de aderenţă redus şi sunt potrivite pentru aplicarea pe scări, în cabinete medicale şi la intrare.

Simbol grad antialunecare R10 placi ceramice

Plăcile ceramice au o suprafaţă anti-alunecare, un coeficient de aderenţă normal şi sunt potrivire pentru aplicarea în încăperi sanitare şi în cafenele.

Simbol grad antialunecare R11 placi ceramice

Plăcile ceramice au o suprafaţă anti-alunecare, un coeficient de aderenţă ridicat şi sunt potrivite pentru aplicarea în laboratoare şi în ateliere.

Simbol grad antialunecare R12 placi ceramice

Plăcile ceramice au o suprafaţă anti-alunecare, un coeficient de aderenţă ridicat şi sunt potrivite pentru aplicarea în camere frigorifice şi în clădiri destinate pompierilor.

Simbol grad antialunecare R13 placi ceramice

Plăcile ceramice au o suprafaţă anti-alunecare, un coeficient de aderenţă foarte ridicat şi sunt potrivite pentru aplicarea în măcelării şi în încăperi pentru prelucrarea legumelor.

Modele pentru montarea plăcilor ceramice

Indiferent că este vorba despre faianţa de pe perete sau despre gresia de pe podea, fiecare model de montare are un efect unic. Lăsaţi-vă inspiraţi de tendinţele actuale din domeniul modelelor de montare a plăcilor ceramice!

Plăcile ceramice sunt placaje flexibile şi decorative pentru pereţi şi podele, cu ajutorul lor putându-se amenaja încăperile în mod individual. Culoarea, forma şi dimensiunile plăcilor, precum şi modelul de montaj, au un impact decisiv asupra aspectului încăperii.

Modele

Reţineţi ca regulă de bază: O încăpere ar trebui să devină mai deschisă la culoare de jos în sus: podea, perete, tavan. Există însă întotdeauna şi excepţii. Încăperile înalte pot avea pereţi şi tavane întunecate, pentru că, în final, gustul propriu este singurul care contează. Plăcile ceramice de format mare şi deschise la culoare oferă încăperii un efect de lărgime.
Plăcile ceramice potrivite pentru fiecare încăpere:

 • Încăperile mari par mai vii prin folosirea unui model de montare interesant.
 • Plăcile de dimensiuni mai mici conferă încăperilor mici un aspect mai plin.
 • În spaţiile înguste, plăcile dreptunghiulare ar trebui montate pe lat şi nu pe lung.
 • Camerele lungi pot fi scurtate din punct de vedere optic, punând accentul pe partea frontală.
 • Prin montarea plăcilor ceramice pe verticală până la tavan, încăperile joase pot fi alungite din punct de vedere optic.
 • Încăperile înalte par mai joase dacă se montează plăcile pe orizontală şi în combinaţie cu brâuri. În astfel de cazuri, evitaţi să placaţi pereţii până la tavan.

Planificarea montajului plăcilor ceramice

Înainte de toate, planificaţi dimensiunea plăcilor şi modelul de montare - în unghi drept sau pe diagonală. Numai în acest mod puteţi lucra eficient şi puteți evita debitările inutile!
Important: Pentru a nu avea surprize neplăcute la montarea plăcilor ceramice, atunci când calculaţi cantitatea care trebuie cumpărată, ar trebui să luaţi în calcul şi materialul care va fi inutilizabil în urma debitărilor. Este recomandabil să cumpăraţi şi câteva plăci în plus, dacă ulterior veţi mai avea poate nevoie de acelaşi tip de plăci.

Alinierea plăcilor ceramice

Decizia cu privire la modelul de montare poate fi o adevărată provocare. Atât la montajul în unghi drept, cât şi la cel diagonal există câteva reguli care ar trebui respectate. Dacă ţineţi cont de acestea, proiectul dumneavoastră de montare a plăcilor ceramice va fi mult mai uşor de realizat.

Montarea placilor ceramice in unghi drept

Montarea plăcilor ceramice în unghi drept

 • orientaţi sfoara în unghi de 90 de grade
 • orientaţi primul rând de plăci de-a lungul sforii
 • continuaţi cu partea frontală
 • la acelaşi tip de montare, uniţi rosturile placajului de perete de rosturile pardoselii
 • atunci când cumpăraţi plăcile ceramice, planificaţi circa 5% eventuale pierderi din debitare

Montarea placilor ceramice pe diagonala

Montarea plăcilor ceramice pe diagonală

 • marcaţi unghiul de 45 de grade
 • aliniaţi plăcile în paralel faţă de unghiul de 45 de grade
 • la acelaşi tip de montare, uniţi rosturile placajului de perete de rosturile pardoselii
 • atunci când cumpăraţi plăcile ceramice, planificaţi circa 10% eventuale pierderi în urma debitare

Important!

O structură totală corespunzătoare şi un montaj profesionist sunt premise esenţiale pentru orice garanţie în caz de pagube materiale.

Modele de montare pentru plăcile ceramice

Nu orice tip de placă ceramică se potriveşte pentru a fi montat după un anumit model. Formatul şi dimensiunile plăcilor joacă un rol esenţial. Dacă doriţi să combinaţi formate de plăci diferite, se recomandă utilizarea modelelor de montare sugerate de producător.

 • Montaj in cruce pentru placile ceramice

  Montaj în cruce

  Formate de plăci: pătrate sau dreptunghiuri

  Tip de montaj: Toate rosturile se intersectează în cruce

 • Montaj in diagonala pentru placile ceramice

  Montaj diagonal

  Formate de plăci: Pătrate sau dreptunghiuri

  Tip de montaj: Toate rosturile se intersectează la 90 de grade. Unghiul poate prezenta o înclinaţie aleatorie, de regulă de 45 de grade

 • Montaj la jumatate de placa pentru placile ceramice

  Montaj la jumătate de placă

  Formate de plăci: Dreptunghiuri de aceeaşi dimensiune

  Tip de montaj: Rosturile sunt paralele pe o direcţie, iar pe cealaltă direcţie sunt decalate la o jumătate de lungime de placă.

  Atenţie, montajul la jumătate de placă nu este potrivit pentru plăcile cu aspect de lemn!

 • Montaj la sfert de placa pentru placile ceramice

  Montaj la sfert de placă

  Formate de plăci: Dreptunghiuri de aceeaşi dimensiune

  Tip de montaj: Rosturile sunt paralele pe o direcţie, iar pe cealaltă direcţie sunt decalate la un sfert de lungime de placă

 • Montaj in zigzag pentru placile ceramice

  Montaj în zigzag (herringbone)

  Formate de plăci: Dreptunghiuri înguste de aceeaşi dimensiune

  Tip de montaj: Rosturile sunt decalate, formând un model în zig-zag

 • Montaj placi inegale pentru placile ceramice

  Țesături plăci inegale

  Formate de plăci: Dreptunghiuri de diferite lungimi şi lăţimi

  Tip de montaj: Rosturile sunt paralele într-o direcţie, benzile au diferite lăţimi, iar plăcile se montează pe lungime şi transversal

 • Montaj stil roman pentru placile ceramice

  Montaj stil roman (french pattern)

  Formate de plăci: Pătrate sau dreptunghiuri de dimensiuni stabilite

  Tip de montaj: Diferite dimensiuni de plăci, rosturile nu sunt nici în cruce şi nici în paralel pe lung

 • Montaj poligonal pentru placile ceramice

  Montaj poligonal

  Formate de plăci: Poligoane de diferite mărimi

  Tip de montaj: Model arbitrar, diferite dimensiuni de plăci, rosturile nu sunt nici în cruce şi nici în paralel pe lung

 • Montaj tesatura mixta pentru placile ceramice

  Țesătură mixtă

  Formate de plăci: Dreptunghiuri mari

  Tip de montaj: Rosturile sunt într-o direcţie, plăcile se montează fără o structură evidentă, bucata reziduală a ultimului rând montat se foloseşte ca primă piesă a următorului rând

din

Indicație de montare pentru plăcile dreptunghiulare

Vă rugăm să ţineţi cont de faptul că suprafaţa plăcilor dreptunghiulare poate fi uşor curbată. Din acest motiv, se recomandă montajul în cruce sau la sfert de placă. Printr-un decalaj mai pronunţat, de exemplu ca în cazul montajului la jumătate de placă, apar uşoare denivelări. Acestea pot fi deranjante în special la curăţarea pardoselii deoarece se pot forma margini de murdărie.

Din nou la mare modă: montajul în zigzag (herringbone)

Mult timp, modelul de montare în zigzag (herringbone) nu a fost tocmai la modă, însă în prezent acest model deosebit cunoaşte o veritabilă revenire! După cum sugerează şi denumirea „herringbone”, modelul aminteşte de oasele de peşte. Modelul este uşor de realizat şi, în esenţă, este destul de asemănător cu cel în cruce. Înainte de a începe montajul, ar trebui să vă gândiţi bine la direcţia de montare şi la tipul de plăci.

Particularităţile modelului de montare în zigzag (herringbone):

 • Acest model de montare este potrivit în special pentru încăperile mari.
 • Acesta oferă spaţiilor de locuit un aspect modern, dar în acelaşi timp rustic, retro.
 • Plăcile de diverse culori oferă încăperilor un aspect viu.
 • Modelul de montare în zigzag (herringbone) folosind plăci cu aspect de lemn este deosebit, natural şi elegant.
 • Pentru montarea plăcilor ceramice în exterior în model zigzag, clincherul este ideal.
 • Există două variante de montare diferite. Montarea la 0 grade și montarea la 45 de grade. În cazul montării la 0 grade, plăcile se aşază paralel față de doi pereţi. La montajul la 45 de grade, plăcile se aliniază pe diagonala încăperii. În acest caz, montajul trebuie început obligatoriu de la un colţ.

Model montaj placi ceramice

Sfaturi pentru montarea plăcilor ceramice

Aici puteţi găsi informaţii despre şpacluri cu dinţi, adezivi pentru gresie şi faianţă, pregătirea suprafeţei, orientarea plăcilor, prelucrarea plăcilor, drenaj, etanşare şi şine pentru plăci ceramice.

Care este şpaclul cu dinţi potrivit?

Lungimea canturilor plăcii Dinții șpaclului
până la 49 mm 4 x 4 x 4 mm
între 50 şi 199 mm 6 x 6 x 6 mm
între 200 şi 299 mm 8 x 8 x 8 mm
peste 300 mm, respectiv cu parte verso puternic structurată 10 x 10 x 10 mm

Selecţia şi utilizarea adezivului pentru gresie şi faianţă

Exemplu de etichetare: C 2TE
Tip de adeziv C = adeziv pe bază de ciment
D = adeziv în dispersie
R = adeziv de reacţie
Clasa de cerințe 1 = normal
2 = sporit
Caracteristici speciale F = întărire rapidă
T = adeziv pentru alunecare diminuată
E = adeziv cu timp de prelucrare prelungit (numai C2 şi D2)
Adeziv pe baza de ciment pentru gresie si faianta

Adezivul pe bază de ciment se amestecă cu apă până când devine o masă omogenă. Vărsaţi praful în cantitatea de apă indicată şi amestecaţi totul cu un agitator, până când se omogenizează. După „timpul de maturare” indicat, mai amestecaţi o dată materialul.

Adezivii pe bază de ciment pot fi folosiţi fără adaos de materiale sintetice pe suprafeţe rigide şi nu foarte mari, pentru lipiri în strat subţire. Dacă se adaugă un material sintetic, adezivul devine „adeziv flex” şi poate fi aplicat în mod universal pe aproape toate suprafeţele.

Adeziv autonivelant pentru gresie si faianta

Adezivul autonivelant este, de asemenea, un adeziv pe bază de ciment. Domeniul principal de utilizare sunt suprafeţele mari, plane. Adezivul se amestecă devenind o masă vâscoasă, iar după lipirea marginilor se toarnă direct pe suprafaţă.

Turnaţi numai cantitatea de adeziv pe care puteţi monta plăcile în timpul deschis. Periaţi apoi adezivul cu şpaclul cu dinţi, după care apăsaţi plăcile în adeziv.

Adeziv in dispersie pentru gresie si faianta

Adezivii în dispersie sunt gata preparaţi şi sunt potriviţi pentru toate tipurile de faianţă. Pot fi, de asemenea, folosiţi cu succes la montarea de noi plăci pe faianţa veche.

Important: Acest adeziv nu este potrivit pentru zona exterioară!

Pregătirea suprafeţei suport

Indiferent dacă doriţi să placaţi pereţi sau podele, înainte de montarea plăcilor, suprafeţele trebuie să fie uscate, curate, plane şi fără grăsime sau fisuri.

Corectaţi denivelările
Spăcluiți cu grijă denivelările suprafeţei. Aplicaţi masă de şpaclu autonivelantă şi trataţi suprafaţa mai întâi cu grund de bază.

Remediaţi fisurile din şapă
Şapa poate prelua numai o pondere extrem de redusă a tensiunilor care apar în urma diferitelor dilatări termice. În aceste cazuri, încorporaţi în adezivul flexibil pentru plăci ceramice o folie de fibră de sticlă, care va prelua aceste tensiuni.

Aplicaţi un tratament preliminar pe pardoseală
Înainte de montarea plăcilor ceramice, aplicaţi pe podelele foarte absorbante, precum şape sau beton, un strat de grund de bază. Înainte de montarea plăcilor ceramice, şapele proaspete trebuie obligatoriu să fie bine uscate, ceea ce durează în mod normal 4 până la 6 săptămâni

Calculaţi lăţimea rosturilor

Pentru a determina lăţimea optimă a rosturilor, potrivită cu dimensiunea plăcilor, procedaţi în felul următor:

Tip de plăci ceramice Lățime rost
Plăci ceramice cu lăţimea canturilor de până la 150 mm 2 mm
Plăci ceramice cu lăţimea canturilor de peste 150 mm 2 - 8 mm
Plăci extrudate/clincher 4 - 10 mm

Cu cât toleranţa dimensiunilor (de ex. ceramică grosieră) materialului este mai mare, cu atât trebuie să optaţi pentru o lăţime mai mare a rosturilor.

În plus, pentru fiecare tip de placă ceramică există o lăţime a rosturilor recomandată. Detalii în acest sens puteţi găsi la descrierea respectivului produs.

Plăci ceramice şi încălzirea prin pardoseală - combinaţia perfectă

Cine crede că pe o pardoseală din plăci ceramice va avea permanent picioarele reci se înşală amarnic! Dintre toate pardoselile, plăcile ceramice sunt cele mai potrivite pentru a fi montate peste o încălzire prin pardoseală economică. Acest lucru se datorează în special rezistenţei reduse de izolaţie termică. Datorită conductivităţii termice ridicate a plăcilor ceramice, încăperile se încălzesc rapid.

În cazul montării plăcilor ceramice peste o încălzire prin pardoseală, trebuie să ţineţi cont de următoarele aspecte:

 • Utilizaţi adeziv flexibil şi material flexibil pentru rosturi!
 • În şapă sunt necesare rosturi de dilataţie, pentru ca materialele să se poată dilata şi contracta din nou la temperaturi diferite.
 • Straturile izolante nu trebuie să cedeze mai mult de 5 mm. (Sfat:Pentru a asigura distanţa de 5 mm, aplicaţi pe toate elementele învecinate benzi de margine).
 • Şapa trebuie să fie dotată cu un covor de beton nestatic sau cu un grătar de oţel de construcţii.
 • În cazul montării plăcilor ceramice pe încălzire prin pardoseală, stratul minim nu trebuie să fie mai mic de 45 mm.
 • Toate rosturile de mişcare, precum şi plintele, trebuie să fie umplute, respectiv aplicate cu material elastic.

Indicație

După montarea plăcilor ceramice, încălzirea prin pardoseală nu trebuie pornită imediat, ci în primele 10-15 zile, temperatura trebuie urcată treptat.

Prelucrarea plăcilor ceramice

Prelucrare placi ceramice gaurire si taiere gresie si faianta

La montarea plăcilor ceramice, rândurile nu ies întotdeauna perfect. În plus, trebuie realizate decupaje pentru armături sau decupate sau realizate orificii pentru ţevi sau pentru alte obiecte similare. Din cauza tensiunii mari de suprafaţă, plăcile ceramice nu pot fi pur şi simplu tăiate cu ferăstrăul sau găurite, existând riscul de spargere.

Realizarea de decupaje în plăcile ceramice

Există diferite metode pentru a realiza deschideri în pardoseala din plăci ceramice (de ex. pentru ţevile de încălzire). În cazul tuturor acestor proceduri, este importantă marcarea exactă a centrului orificiului.

 • Cuțit pentru tăiat plăci ceramice
  Dacă aveţi nevoie de numeroase diametre diferite, vă avantajează un cuțit pentru tăiat plăci ceramice. Acesta taie în placă deschideri circulare precise, fiind adecvat pentru diametre de până la circa 90 mm.
 • Carotă pentru plăci ceramice
  Carota pentru plăci ceramice o folosiţi pentru a realiza orificii pentru întrerupătoare etc. Diametrele uzuale sunt disponibile ca accesorii (şi ca sortiment).
 • Burghiu pentru sticlă sau pentru metale dure
  Pentru orificii de diametre mai mici, de exemplu pentru treceri de cabluri, puteţi folosi şi burghie pentru sticlă sau burghie ascuţite pentru metale dure.

fliesen bearbeiten bohren

Marcaţi cu un punctator locul în care doriţi să realizați orificiul. Pentru preburghiere, folosiţi un burghiu pentru piatră de 3-4 mm. Nu puneţi bormaşina pe funcţia „percuţie”, deoarece placa s-ar putea sparge! Cel mai bine folosiţi o mașină de înșurubat cu acumulator (7,2 volți). După ce aţi găurit placa, folosiţi burghiul de grosime finală.

Taierea plailor ceramice gresie si faianta

Maşina de tăiat gresie/faianță este ideală pentru realizarea de tăieturi drepte! Aşezaţi placa în maşina de tăiat, astfel încât suprafaţa să poată fi crestată la locul dorit. De regulă, maşinile de tăiat gresie au un dispozitiv de rupere. Dacă nu, puteţi realiza o rupere uniformă aşezând placa pe o muchie şi apăsând pe bucata care trebuie ruptă.

Decuparea placilor ceramice gresie si faianta

Decupajele la marginea plăcilor ceramice le realizaţi cel mai bine „ciupind” cu un cleşte cioc de papagal. Exersaţi manevra mai întâi pe o bucată de placă ce nu vă mai trebuie. Ulterior, marginile neregulate vor fi mascate cu rozete. Tăieturi curate puteţi obţine folosind lame şi sârme de tăiat speciale, care se montează în fierăstrăul cu cadru sau în fierăstrăul pendular electric.

Plăci ceramice pentru zone speciale

Plăcile ceramice nu au întotdeauna o viaţă uşoară. În anumite zone, pardoseala rigidă trebuie îmblânzită. Uneori pe pereţii oblici, în jurul ferestrelor sau în jurul uşilor, în colţuri sau în zone umede sau de exterior. Aici puteţi găsi câteva sfaturi pentru a face plăcile ceramice să se potrivească perfect şi în zonele speciale!

Atunci când montaţi plăci de faianţă la fereastră, porniţi de la o linie din mijlocul ferestrei. Dacă aveţi două ferestre, orientaţi-vă după linia care se găseşte exact la mijloc, între cele două ferestre.

Pereţii dumneavoastră nu sunt în unghi drept? Atunci uniţi cu o sfoară-reper punctele centrale ale pereţilor de capăt. Montaţi apoi lejer în partea dreaptă şi stângă a liniei două rânduri de plăci, apoi un rând perpendicular, exact în unghi drept. Gata.

Atunci când montaţi plăci ceramice în zona exterioară, procedaţi în felul următor:

 • Pregătirea suprafeţei
 • Etanşarea
 • Montarea plăcilor ceramice
 • Umplerea rosturilor
 • Etanşarea rosturilor de colţ şi de capăt

Instrucţiuni detaliate

1. Pregătirea suprafeţei
Suprafeţele adecvate pentru montarea plăcilor ceramice în exterior sunt:

 • betonul
 • şapa de ciment
 • pardoseli din plăci ceramice intacte
 • zidărie rostuită la faţă
 • tencuială
În general, substratul de montaj trebuie să fie plan, curat, rezistent, fără fisuri sau sedimente. În plus, în zonele exterioare, pentru drenaj ar trebui să existe o pantă de minimum 2%. Îndepărtaţi întâi straturile vechi sau plăcile ceramice cu defecte şi umpleţi orificiile (până la 30 mm).

2. Etanşarea
Amestecaţi masa de etanşare până când nu mai există cocoloaşe. Aplicaţi primul strat cu o bidinea. La rosturile de colţ, folosiţi bandă de etanşare, pe care o introduceţi în stratul încă proaspăt. Trageţi în sus cca. 15 cm banda de etanşare de la perete, iar după uscarea primului strat (cel mai devreme după 2 ore), aplicaţi un al doilea strat şi lăsaţi-l să se usuce timp de cca. 24 de ore.

Important: În acest timp, protejaţi zona de ploaie şi de soare.

3. Montarea plăcilor ceramice
Întindeţi adezivul pentru gresie şi faianţă cu o drişcă dinţată şi montaţi noile plăci ceramice în decurs de cca. 30 de minute. Apăsaţi plăcile pas cu pas şi împingeţi-le uniform, apoi ciocăniţi-le cu un ciocan de cauciuc. Umpleţi rosturile după cca. 2 zile.

4. Umplerea rosturilor
Amestecaţi mortarul pentru rosturi şi întindeţi-l cu o racletă de cauciuc în diagonală peste rosturi. Îndepărtaţi materialul excedentar. Lăsaţi mortarul să devină mat (să „înţepenească”), după care curăţaţi suprafaţa cu un burete umed. După întărirea completă, lustruiţi pardoseala cu o cârpă uscată.

5. Etanşarea rosturilor de colţ şi de legătură
După 3 zile, etanşaţi rosturile de colţ şi de legătură cu silicon de protecţie împotriva intemperiilor. Lipiţi mai întâi marginile rosturilor cu un film adeziv, apoi umpleţi rosturile cu substanţă de etanşare. După 10 minute, neteziţi suprafaţa cu o racletă pentru rosturi, îndepărtaţi filmul adeziv şi eventual neteziţi marginile rosturilor

Deoarece pardoselile din plăci ceramice sunt rezistente la apă, însă nu etanşe la apă, în zona de duş ar trebui să aplicaţi un strat preliminar de etanşare. Acesta acţionează ca o piele de cauciuc. În zonele critice de colţ, o bandă de etanşare întăreşte efectul.

Atunci când montaţi plăci ceramice cu etanşare la apă, procedaţi în felul următor:

 • Pregătirea suprafeţei suport şi închiderea rosturilor
 • Grunduirea şi etanşarea
 • Montarea plăcilor ceramice
 • Umplerea rosturilor
 • Etanşarea rosturilor de colţ şi de racord

Instrucţiuni detaliate

1. Pregătirea suprafeţei suport şi închiderea rosturilor
Suprafeţele adecvate pentru montarea plăcilor ceramice în exterior sunt: betonul, şapele de ciment, pardoselile de plăci ceramice intacte, zidăria rostuită la faţă, precum şi tencuiala. În general, substratul de montaj trebuie să fie plan, curat, rezistent, fără fisuri sau sedimente. În plus, în zonele exterioare, pentru drenaj ar trebui să existe o pantă de minimum 2%. Îndepărtaţi întâi straturile vechi sau plăcile ceramice cu defecte şi umpleţi orificiile (până la 30 mm).

2. Etanşarea
Amestecaţi masa de etanşare până când devine omogenă, apoi aplicaţi primul strat cu o bidinea. La rosturile de colţ, folosiţi bandă de etanşare, pe care o introduceţi în stratul încă proaspăt. Trageţi în sus cca. 15 cm banda de etanşare de la perete, iar după uscarea primului strat (cel mai devreme după 2 ore), aplicaţi un al doilea strat şi lăsaţi-l să se usuce timp de cca. 24 de ore. Important: În acest timp, protejaţi zona de ploaie şi de soare.

3. Montarea plăcilor ceramice
Întindeţi adezivul pentru gresie şi faianţă cu o drişcă dinţată şi montaţi noile plăci ceramice în decurs de cca. 30 de minute. Apăsaţi plăcile pas cu pas şi împingeţi-le uniform, apoi ciocăniţi-le cu un ciocan de cauciuc. Umpleţi rosturile după cca. 2 zile.

4. Umplerea rosturilor
Amestecaţi mortarul pentru rosturi şi întindeţi-l cu o racletă de cauciuc în diagonală peste rosturi. Îndepărtaţi materialul excedentar. Lăsaţi mortarul să devină mat (să „înţepenească”), după care curăţaţi suprafaţa cu un burete umed. După întărirea completă, lustruiţi pardoseala cu o cârpă uscată.

5. Etanşarea rosturilor de colţ şi de racord
După 3 zile, etanşaţi rosturile de colţ şi de racord cu silicon de protecţie împotriva intemperiilor. Lipiţi mai întâi marginile rosturilor cu un film adeziv, apoi umpleţi rosturile cu substanţă de etanşare. După 10 minute, neteziţi suprafaţa cu o racletă pentru rosturi, îndepărtaţi filmul adeziv şi eventual neteziţi marginile rosturilor.

Şi la colţurile exterioare şi interioare se realizează rosturi. Cel mai simplu este să folosiţi profile speciale de colţ. Acestea se apasă în patul de adeziv, după care plăcile se aşează pe lângă profil.

Atunci când montaţi plăci ceramice mixte, procedaţi în felul următor:

 • Pregătirea suprafeţei
 • Grunduirea
 • Lipirea pardoselilor mixte din piatră naturală
 • Umplerea rosturilor
 • Etanşarea rosturilor de colţ şi de racord


Instrucţiuni detaliate

1. Pregătirea suprafeţei
În general, substratul de montaj trebuie să fie curat, rezistent, fără impurităţi separatoare, de ex. ulei de cofraj. De asemenea, trebuie să îndepărtaţi straturile de gips sau de ciment, straturile vechi de zugrăveală, tapetul sau adezivul pentru tapet, să nivelaţi denivelările şi să închideţi fisurile. Gletuiţi eventual zidăria din beton poros şi încleiaţi plăcile aglomerate în nut şi feder (pe perete minimum cu o grosime de 19 mm, iar pe podea de minimum 22 mm) şi înşurubaţi cu un cadru din şipci (distanţa între şipci: vertical şi orizontal max. 50 cm).

2. Grunduirea
Folosiţi un grund pentru suprafeţe puternic absorbante (de ex. pentru şape anhidrit, plăci din fibre de gips, din gips-carton, plăci de construcţii din gips, plăci OSB). Pe plăcile de OSB şi pe cele aglomerate din zonele uscate, aplicaţi un strat de acoperire, iar pe plăcile din zonele umede, două straturi.

3. Lipirea pardoselilor mixte din piatră naturală
Amestecaţi adezivul pentru piatră naturală şi aplicaţi-l pe tot spatele plăcilor ceramice. Necesar în zonele exterioare, sub apă şi pentru plăcile transparente. La final, curăţaţi uneltele cu apă. Montaţi plăcile pe poziţie în decurs de 30 de minute, aliniaţi-le, apoi ciocăniţi-le cu un ciocan de cauciuc. Dacă urmează să montaţi plăci ceramice, utilizaţi adeziv de siguranţă flexibil (pentru utilizare pe suprafeţe-suport dificile).

4. Umplerea rosturilor
Amestecaţi mortarul pentru rosturi şi întindeţi-l cu o racletă de cauciuc în diagonală peste rosturi. Îndepărtaţi materialul excedentar. Lăsaţi mortarul să devină mat (să „înţepenească”), după care curăţaţi suprafaţa cu un burete umed. După întărirea completă, lustruiţi pardoseala cu o cârpă uscată.

5. Etanşarea rosturilor de colţ şi de legătură
Lipiţi mai întâi marginile rosturilor cu un film adeziv. Şlefuiţi uşor metalul şi plasticul şi eventual degresaţi cu spirt. Aplicaţi apoi cu pensula masa de etanşat din silicon (pentru pardoseli din piatră naturală sau eventual pardoseli ceramice) pe flancurile rezistente, curate şi uscate ale rosturilor. După 60 de minute de aerisire, umpleţi rosturile în decurs de 4 ore. Umpleţi rosturile cu substanţă de etanşare. După 10 minute, neteziţi suprafaţa cu o racletă pentru rosturi, îndepărtaţi filmul adeziv şi eventual neteziţi marginile rosturilor.

Maşini şi unelte pentru prelucrarea plăcilor ceramice

Ce maşini şi unelte am nevoie pentru montarea plăcilor ceramice? Noi vă arătăm! Cu ajutorul acestora, puteţi să montaţi plăcile ceramice ca un adevărat profesionist.

Pentru montarea plăcilor ceramice, ar trebui să aveţi la îndemână următoarele unelte:

 • drişcă, şpaclu şi mistrii - pentru întinderea şi netezirea tencuielii, a adezivului pentru gresie şi faianţă etc.
 • cruciuliţe şi distanţiere pentru gresie/faianţă - servesc ca distanţiere la montarea plăcilor individuale
 • racletă pentru rosturii
 • ramă pentru plăci ceramice - permite desprinderea facilă a plăcilor ceramice
 • ciocan de cauciuc - pentru ciocănirea blândă a plăcilor, fără a lăsa urme
 • freză pentru rosturi - pentru îndepărtarea rosturilor vechi sau deteriorate din silicon
 • burghiu pentru gresie şi faianţă - pentru găurirea plăcilor de gresie şi faianţă
 • cleşte pentru plăci ceramice/cleşte cioc de papagal - pentru realizarea decupajelor
 • carotă diamantată - pentru găurirea plăcilor de toate tipurile (gresie, faianţă, piatră porţelanată, plăci din granit şi din marmură)
 • dispozitive şi maşini de tăiat gresie şi faianţă - pentru debitare precisă

Benzi de etanşare pentru plăci ceramice

De ce am nevoie de benzi de etanşare la montarea plăcilor ceramice? O pardoseală din plăci ceramice nu este etanşă la apă. Motiv pentru care, în special în zonele de racord între piese şi/sau cu pereţii, se poate infiltra apă sub plăci şi se poate deteriora suportul. Utilizând benzi de etanşare sau o folie de etanşare, se previne pătrunderea umidităţii sub plăci. În completare, sunt disponibile manşete de etanşare potrivite pentru colţurile exterioare şi interioare şi pentru ţevi.

Alegerea profilelor pentru plăci ceramice

Profilele pentru plăci ceramice se folosesc în funcţie de utilizarea prevăzută. Profilele pentru plăci ceramice servesc pentru încheierea curată a zonelor de podea placate cu gresie, a canturilor către pereţi, precum şi a treptelor sau a capetelor de scări. Şinele se instalează în timpul montării plăcilor ceramice, folosind adezivul pentru gresie şi faianţă. Unele pot fi montate şi ulterior. Sunt disponibile în mai multe variante de culoare, materiale, lungimi şi înălţimi.

Prelucrarea profilelor pentru plăci ceramice

 • Profil de trecere pentru gresie faianta

  Profile pentru mascarea unor treceri neatractive

  De ce am nevoie de un profil de separare şi de trecere? Profilele de separare şi de trecere sunt folosite la îmbinările dintre podea şi pereţi şi pot fi instalate şi în timpul montării plăcilor. Încheierile neatractive către perete şi trecerile către alte pardoseli sunt iscusit mascate cu ajutorul profilelor de separare şi de acoperire.

 • Profile de dilatatie pentru gresie faianta

  Profile de dilatație

  De ce am nevoie de un profil de dilataţie? Profilele de dilataţie dintre plăci sunt menite să reducă tensiunile de tracţiune/comprimare din pardoselile ceramice. Datorită interiorului moale, aceste profile pot prelua şi compensa deformările care apar, în timp ce exteriorul tare conferă o protecţie eficientă a canturilor. Profilele sunt utilizate în general în spaţiile industriale.

 • Profil de inchidere in sfert de cerc pentru placi ceramice gresie faianta

  Profil de închidere în sfert de cerc pentru plăci ceramice

  De ce am nevoie de un profil de închidere în sfert de cerc? Profilele de închidere în sfert de cerc pentru plăci ceramice servesc la încheierea curată a colţurilor exterioare de pereţi. În plus, sunt potrivite şi pentru acoperirea soclului de perete de la pardoselile din plăci ceramice, mochete, parchet sau piatră naturală.

 • Profil de inchidere in unghi pentru placi ceramice gresie si faianta

  Profil de închidere în unghi pentru plăci ceramice

  De ce am nevoie de un profil de închidere în unghi? Datorită unghiului lor deosebit şi datorită grosimilor diferite ale materialului, profilele de închidere în unghi pentru plăci ceramice pot fi folosite chiar şi în zone expuse permanent unor solicitări sporite.

 • Profil de acoperire pentru placi ceramice gresie si faianta

  Profil de acoperire pentru plăci ceramice

  De ce am nevoie de un profil de acoperire? Profilele de acoperire pentru plăci ceramice asigură o încheiere cu aspect plăcut a canturilor. Profilele decorative sunt disponibile din materiale diverse, precum oţel inoxidabil, aluminiu, alamă şi PVC. Cu ajutorul lor, puteţi egaliza între ele într-un mod armonios pardoselile din plăci ceramice de aceeaşi culoare.

din

Tipuri de profile pentru gresie si faianță

 • Profilele decorative din oţel inoxidabil sunt de o calitate superioară, au un aspect elegant şi sunt, de asemenea, foarte rezistente, chiar şi la acţiunea acizilor şi a substanţelor chimice. Din acest motiv, sunt potrivite pentru zonele expuse unor solicitări ridicate (de ex. în spaţii industriale).
 • Profilele decorative din aluminiusunt alternativa mai ieftină la cele din oţel inoxidabil. Pot fi montate peste tot unde nu sunt de aşteptat reacţii chimice.
 • Profilele decorative din alamă sunt potrivite pentru zonele expuse unor solicitări ridicate. Indicaţie: Deoarece alama oxidează la aer, aspectul suprafeţei se schimbă. Se formează o patină cu tentă verzuie, care conferă un farmec personal.
 • Profilele decorative din PVC se folosesc în încăperi expuse unor solicitări normale. Acestea sunt disponibile în diferite culori, fiind astfel foarte potrivite pentru a plasa accente decorative. În zonele exterioare, profilele colorate din PVC pot fi utilizate numai în anumite condiții, deoarece intensitatea culorii poate păli din cauza expunerii puternice la soare.

Atenție!

Mortarul colorat pentru rosturi, care posedă pigmenţi de culoare ultrafini, poate provoca pete ireversibile.

Înlocuirea şi repararea plăcilor ceramice

Doriţi să înlocuiţi plăcile de gresie, deoarece nu mai suportaţi să le vedeţi sau pentru că sunt vechi şi gri? Nicio problemă - am pregătit pentru dumneavoastră sfaturi pentru înlocuirea sau repararea plăcilor ceramice.

Inlocuirea si repararea placilor ceramice

1. Curățaţi cu atenţie rostul de mortar din jurul plăcii de ceramică. Cel mai bine este să folosiţi o mică freză cu un cap din metal dur. Lucraţi cu grijă pentru a nu deteriora plăcile vecine. Extrageţi apoi cu dalta placa deteriorată şi îndepărtaţi cu şpaclul toate urmele de adeziv şi de material vechi.

2. Aplicaţi apoi în golul format adeziv pentru gresie şi faianţă gata preparat şi montaţi placa nouă. În cazul plăcilor mici, puteţi aplica adeziv şi pe dosul plăcii. Îndepărtaţi adezivul care iese din rosturile laterale atunci când apăsaţi placa. Folosiţi distanţiere, pentru a obţine rosturi uniforme!

3. După uscarea adezivului (respectaţi indicaţiile de la producător), puteţi începe umplerea rosturilor.

4. Întindeţi materialul în rosturi cu ajutorul unei raclete din cauciuc. Ştergeţi materialul excedentar cu un burete umed.

5. Într-un ultim pas, sigilaţi cu silicon rostul de dilataţie dinspre perete.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus
HORNBACH