Instrucțiuni

Montarea plăcilor ceramice pe pardoseala din lemn. Ghid pas cu pas

Montarea plăcilor ceramice pe pardoseala din lemn. Ghid pas cu pas

În special în casele mai vechi, în bucătărie şi în baie există pardoseli din lemn în loc de plăci ceramice. După o vreme, din cauza influenţei umidităţii, acestea nu mai sunt atât de atractive şi încep să prezinte carenţe. Dacă acasă la dumneavoastră a sosit momentul să schimbaţi pardoseala, însă din motive de timp şi financiare nu doriţi să o înlocuiţi complet, vă arătăm aici o posibilă alternativă: montarea plăcilor ceramice pe pardoseli din lemn.

Ghid pas cu pas

Consolidarea suportului de lemn

01

Plăcile ceramice de gresie pot fi montate şi pe o pardoseală de lemn. Aceasta trebuie să fie fără vibraţii, pentru ca pardoseala din plăci ceramice să nu se rupă în timpul solicitărilor. Înainte de toate, scândurile desprinse trebuie înşurubate bine în substrat.

 Montarea placilor ceramice pe pardoseala din lemn pasul 01

Şlefuirea duşumelelor din lemn

02

După o pregătire adecvată, puteţi monta plăcile ceramice şi direct pe duşumeaua de lemn, dacă scândurile sunt montate cu nut şi feder. Fixaţi cu şuruburi toate scândurile care se mişcă. Înlocuiţi scândurile cu defecte. Şlefuiţi apoi lemnul complet, după care aspiraţi sau măturaţi temeinic.

 Montarea placilor ceramice pe pardoseala din lemn pasul 02

Grunduirea şi etanşarea

03

Aplicaţi pe suprafaţa din lemn un grund de bază. Montaţi apoi o plasă din fibră de sticlă, în care fâşiile individuale să se suprapună cca. 5 cm. Capsaţi o plasă din fibră de sticlă de pardoseala de lemn. Împrăştiaţi pe pardoseală o masă de egalizare pentru lemn şi ajutaţi-o să se întindă peste tot cu o gletieră de oţel sau cu o racletă de cauciuc.

 Montarea placilor ceramice pe pardoseala din lemn pasul 03

Montarea unei benzi de etanşare

04

În cazul pardoselilor care încă mai lucrează, de exemplu din lemn, se recomandă utilizarea benzilor de etanşare. Straturile individuale din miezul acestor saltele pot prelua o parte din mişcări. În acest fel, atât adezivul pentru gresie şi faianţă, cât şi mortarul cu care folia de etanşare se lipeşte de substrat sunt detensionate în mod semnificativ.

Banda de etanşare se lipeşte pe toată suprafaţa pe suport cu un adeziv pentru gresie şi faianţă foarte flexibil. Se recomandă apăsarea benzilor cu o rolă, pentru a crea un substrat uniform pentru plăcile ceramice.

 Montarea placilor ceramice pe pardoseala din lemn pasul 04

Aplicarea adezivului

05

Atunci când montaţi plăci din ceramică sau din piatră porţelanată, lucraţi cu un adeziv foarte flexibil. Adezivul flexibil se utilizează peste tot unde suprafeţele ar mai putea încă „lucra”, respectiv nu sunt stabile 100% în dimensiuni. Aplicaţi adezivul numai pe porţiuni, pentru a nu fi presați de timp atunci când aşezaţi plăcile ceramice.

 Montarea placilor ceramice pe pardoseala din lemn pasul 05

Montarea propriu-zisă a plăcilor ceramice

06

Plăcile trebuie aşezate în patul de adeziv şi aliniate la lăţimea potrivită a rosturilor. De ajutor sunt distanţierele pentru rosturi, disponibile pentru diferite lăţimi de rost. Indicaţie privind mărimea maximă a plăcilor pe lemn: cu adezivi foarte flexibili, plăci ceramice de max. 20 x 20 cm, la utilizarea plăcilor mari de max. 30 x 30 cm.

 Montarea placilor ceramice pe pardoseala din lemn pasul 06

Chituirea rosturilor plăcilor ceramice

07

Amestecaţi mortarul pentru rosturi într-o găleată, respectând raportul de amestec cu apă şi amestecaţi cu o mistrie. Distribuiţi masa amestecată pe pardoseala din plăci în mod uniform. Întindeţi apoi materialul oblic faţă de traseul rosturilor, folosind o racletă de cauciuc.

 Montarea placilor ceramice pe pardoseala din lemn pasul 07
08

Când mortarul s-a uscat, devine mat. Atunci puteţi curăţa suprafaţa rostuită cu un burete umed sau cu o gletieră cu burete şi puteți îndepărta mortarul în exces. Lăsaţi apoi pardoseala să se usuce.

 Montarea placilor ceramice pe pardoseala din lemn pasul 08

Teme care v-ar mai putea interesa