Instrucțiuni

Montarea ușilor din lemn

Timp de lectură 5 min.
Montarea ușilor din lemn

Ușile de lemn se potrivesc întotdeauna! Reprezentanta clasică din gama ușilor înseamnă căldură, protecție și siguranță. Cu ajutorul instrucțiunilor pas cu pas vă arătăm cum se efectuează montarea noii dumneavoastră uși de lemn.

Materiale și unelte de care aveți nevoie

Materiale

Pașii de lucru

01

Stabiliți mai întâi lățimea și înălțimea interioară a golului de ușă, precum și grosimea peretelui, fiecare în minimum trei locuri.

Montarea usilor din lemn 1
Montarea usilor din lemn 1
02

Măsurați golul din zid, în principiu în locul cel mai gros. De regulă, tocurile sunt ajustabile în funcție de grosimea peretelui. Domeniul de ajustare variază în funcție de producător.

Montarea usilor din lemn 2
Montarea usilor din lemn 2
03

Stabiliți dacă doriți ca ușa să se deschidă spre dreapta sau spre stânga – optați astfel pentru balamale pe dreapta sau balamale pe stânga. Noțiunea se referă la partea pe care sunt aplicate balamalele, privind din spațiul spre care se deschide ușa. Indicați neapărat partea pe care veți monta balamalele, în momentul efectuării comenzii.

Montarea usilor de sticla 3
Montarea usilor de sticla 3

Pregătirea montajului

04

Înainte de a asambla tocul sau de a monta clanța, marfa trebuie verificată și semnalate eventualele deteriorări. În această fază, elementele individuale pot fi schimbate fără probleme. Așezați elementele tocului cu învelișul falțului în jos, pe o suprafață plană curată. Scoateți părțile inferioare ale balamalelor de pe elementul longitudinal al tocului.

Montarea usilor din lemn 4
Montarea usilor din lemn 4
05

Pe suprafețele de îmbinare la colț ale elementului longitudinal și transversal precum și în canelură se aplică clei alb. Apoi, în canelură se introduc una sau două lambe și se îmbină elementele tocului.

Montarea usilor din lemn 5
Montarea usilor din lemn 5
06

Piesele asamblate vor fi echipate cu elemente de legătură pentru tocuri sau cu elemente excentrice de legătură și vor fi înșurubate.

Montarea usilor din lemn 6
Montarea usilor din lemn 6
07

Apoi îmbinați suplimentar piesele cu șuruburi de legătură și cu piulițe cu gheare. După același principiu se montează acum învelișul decorativ.

Montarea usilor din lemn 7
Montarea usilor din lemn 7

Montajul cu depărtătoare pentru toc

08

Instalați tocul asamblat în golul ușii. La pardoselile dure - plăci ceramice sau laminat, este bine ca distanța tocului să fie de 3 mm față de pardoseală. Pentru aceasta, așezați plăcuțe de lemn dedesubt pe ambele părți și încadrați-le în rost. Materialul care se așază dedesubt trebuie să fie puțin mai retras față de muchia vizibilă. După finalizarea montajului, rostul va fi încărcat cu silicon.

Montarea usilor din lemn 8
Montarea usilor din lemn 8
09

Fixați tocul în colțurile de sus cu ajutorul unor pene din lemn și verificați alinierea pe orizontală cu un boloboc. Apoi verificați poziția verticală a tocului. În cazul unor abateri este necesară o corectură. În acest proces respectați neapărat dimensiunea falțului tocului pe lățime. La înălțimea balamalelor și a plăcii de bază a încuietorii, spațiul gol dintre toc și perete se căptușește pe ambele părți cu pene sau plăcuțe din lemn.

Montarea usilor din lemn 9
Montarea usilor din lemn 9
10

Acum fixați depărtătoarele la înălțimea căptușelilor. Distanțele libere trebuie să fie egale.

Montarea usilor din lemn 10
Montarea usilor din lemn 10
11

Apoi puteți introduce părțile inferioare ale balamalelor în orificii și le puteți fixa cu o cheie hexagon. Puteți utiliza un metru de tâmplărie ca distanțier. Acroșați foaia de ușă și verificați funcționarea – acum este ultima posibilitate pentru corecturi!

Montarea usilor din lemn 11
Montarea usilor din lemn 11
12

Spațiile intermediare verticale se umplu acum cu spumă pentru tocuri, conform specificațiilor producătoarului. După întărirea spumei poate fi tăiat surplusul. Înlăturați acum și distanțierele și căptușelile.

Montarea usilor din lemn 12
Montarea usilor din lemn 12
13

Învelișul decorativ premontat al tocului poate fi prevăzut acum cu clei aplicat în puncte și introdus apoi în canelura tocului. Dacă există o adâncime suficientă de introducere, puteți renunța la încleierea învelișului decorativ.

Montarea usilor din lemn 13
Montarea usilor din lemn 13

Montarea feroneriei ușii

14

La ușile noi, în mod normal încuietorile sunt deja montate, nu mai aveți nevoie decât de feroneria potrivită pentru ușă. Cu ajutorul șablonului de găurire livrat împreună cu produsul, marcați orificiile necesare. Executați găurile în foaia de ușă, de pe ambele părți, cu burghiul pentru lemn adecvat.

Montare Usi lemn 2
Montare Usi lemn 2
15

Rețineți că la înșurubare, șuruburile cu filet fin generează forțe foarte mari care pot duce la contractarea casetei încuietorii sau care pot cauza fisuri în suprafață. De aceea, strângeți ușor șuruburile pentru fixarea feroneriei, folosind o șurubelniță manuală.

Montarea usilor din lemn 15
Montarea usilor din lemn 15

Alternativă de montaj cu set de montaj pentru toc

16

La elementul transversal al tocului aplicați un depărtător și reglați exact lățimea. Apoi detașați distanțierul, așezați-l în zona mediană a tocului (pe partea cu încuietoarea) și prindeți-l fix. Apoi reglați un al doilea distanțier pentru toc, la lățimea corectă și prindeți-l fix la înălțimea balamalei de jos.

Montarea usilor din lemn 16
Montarea usilor din lemn 16
17

Acum tocul poate fi așezat drept și poziționat în golul de ușă. În cazul pardoselilor dure (de ex. plăci ceramice) se realizează o căptușeală cu o plăcuță suport de 3 mm, iar rostul se încarcă mai târziu cu silicon.

Montarea usilor din lemn 17
Montarea usilor din lemn 17
18

Pe elementul transversal, în partea din dreapta și stânga sus se montează câte o clemă de aliniere. Conform descrierii anterioare, se aliniază mai întâi elementul transversal, folosind o nivelă. Alinierea și fixarea elementului transversal se efectuează cu ajutorul celor două cleme de aliniere.

Montarea usilor din lemn 18
Montarea usilor din lemn 18
19

Atunci când elementul transversal al tocului este orientat orizontal, se verifică verticala cu bolobocul și se aliniază exact la cele două depărtătoare ale tocului ușii. Cu ajutorul acestora poate fi reglată exact și distanța elementului longitudinal față de perete. Apoi, conform descrierii de mai sus, se umplu spațiile goale cu spumă pentru tocuri, conform specificațiilor producătorului.

Montarea usilor din lemn 19
Montarea usilor din lemn 19

Sigilarea rostului de pardoseală

20

Sigilați tocul în sectorul de jos cu silicon sanitar înainte de prima curățare a pardoselilor dure (de ex. plăci ceramice). Respectați și indicațiile de prelucrare ale producătorului, pentru a evita, de exemplu, decolorările în cazul anumitor pardoseli din piatră.

Montarea usilor din lemn 20
Montarea usilor din lemn 20