Instrucțiuni

Montarea ușilor de sticlă

Timp de lectură 6 min.
Montarea ușilor de sticlă

Separarea a două încăperi și totuși păstrarea unei priviri de ansamblu? Cu o ușă de sticlă, acest lucru este posibil foarte simplu. Vă arătăm căror aspecte să le acordați atenție la montarea noii dumneavoastră uși de sticlă.

Materiale și unelte de care aveți nevoie

Materiale

Pașii de lucru

Luarea măsurilor

01

Stabiliți mai întâi lățimea și înălțimea interioară a golului de ușă, precum și grosimea peretelui, fiecare în minimum trei locuri.

Montarea usilor de sticla 1
Montarea usilor de sticla 1
02

Măsurați golul din zid, în principiu în locul cel mai gros. De regulă, tocurile sunt ajustabile în funcție de grosimea peretelui. Domeniul de ajustare variază în funcție de producător.

Montarea usilor de sticla 2
Montarea usilor de sticla 2
03

Stabiliți dacă doriți ca ușa să se deschidă spre dreapta sau spre stânga – optați astfel pentru balamale pe dreapta sau balamale pe stânga. Noțiunea se referă la partea pe care sunt aplicate balamalele, privind din spațiul spre care se deschide ușa. Indicați neapărat partea pe care veți monta balamalele, în momentul efectuării comenzii.

Montarea usilor de sticla 3
Montarea usilor de sticla 3

Pregătirea montajului

04

Înainte de a asambla tocul sau de a monta clanța, marfa trebuie verificată și semnalate eventualele deteriorări. În această fază, elementele individuale pot fi schimbate fără probleme. Așezați elementele tocului cu învelișul falțului în jos, pe o suprafață plană curată. Scoateți părțile inferioare ale balamalelor de pe elementul longitudinal al tocului.

Montarea usilor de sticla 4
Montarea usilor de sticla 4
05

Pe suprafețele de îmbinare la colț ale elementului longitudinal și transversal precum și în canelură se aplică clei alb. Apoi, în canelură se introduc una sau două lambe și se îmbină elementele tocului.

Montarea usilor de sticla 6
Montarea usilor de sticla 6
06

Piesele asamblate vor fi echipate cu elemente de legătură pentru tocuri sau cu elemente excentrice de legătură și vor fi înșurubate.

Montarea usilor de sticla 6
Montarea usilor de sticla 6
07

Apoi îmbinați suplimentar piesele cu șuruburi de legătură și cu piulițe cu gheare. După același principiu se montează acum învelișul decorativ.

Montarea usilor de sticla 7
Montarea usilor de sticla 7

Montajul cu depărtătoare pentru toc

08

Instalați tocul asamblat în golul ușii. La pardoselile dure - plăci ceramice sau laminat, este bine ca distanța tocului să fie de 3 mm față de pardoseală. Pentru aceasta, așezați plăcuțe de lemn dedesubt pe ambele părți și încadrați-le în rost. Materialul care se așază dedesubt trebuie să fie puțin mai retras față de muchia vizibilă. După finalizarea montajului, rostul va fi încărcat cu silicon.

Montarea usilor de sticla 8
Montarea usilor de sticla 8
09

Fixați tocul în colțurile de sus cu ajutorul unor pene din lemn și verificați alinierea pe orizontală cu un boloboc. Apoi verificați poziția verticală a tocului. În cazul unor abateri este necesară o corectură, în acest proces respectați neapărat dimensiunea falțului tocului pe lățime. La înălțimea balamalelor și a plăcii de bază a încuietorii, spațiul gol dintre toc și perete se căptușește pe ambele părți cu pene sau plăcuțe din lemn.

Montarea usilor de sticla 9
Montarea usilor de sticla 9
10

Acum fixați depărtătoarele la înălțimea căptușelilor. Distanțele libere trebuie să fie egale.

Montarea usilor de sticla 10
Montarea usilor de sticla 10
11

Apoi puteți introduce părțile inferioare ale balamalelor în orificii și le puteți fixa cu o cheie hexagon. Puteți utiliza un metru de tâmplărie ca distanțier. Acroșați foaia de ușă și verificați funcționarea – acum este ultima posibilitate pentru corecturi!

Montarea usilor de sticla 11
Montarea usilor de sticla 11
12

Spațiile intermediare verticale se umplu acum cu spumă pentru tocuri, conform specificațiilor producătoarului. După întărirea spumei poate fi tăiat surplusul. Înlăturați acum și distanțierele și căptușelile.

Montarea usilor de sticla 12
Montarea usilor de sticla 12
13

Învelișul decorativ premontat al tocului poate fi prevăzut acum cu clei aplicat în puncte și introdus apoi în canelura tocului. Dacă există o adâncime suficientă de introducere, puteți renunța la încleierea învelișului decorativ.

Montarea usilor de sticla 13
Montarea usilor de sticla 13

Ușă de interior din sticlă

14

La instalarea unei uși de sticlă, tocul se montează conform descrierii de pe verso. Pentru stabilitate suplimentară, înainte de umplerea cu spumă a spațiilor goale, tocul este ancorat de balamaua superioară prin falțul din toc. La ancorarea în zid, orientați-vă și după recomandările producătorului tocului de ușă utilizat. În locul de ancorare, tocul este căptușit în partea care intră în contact cu zidăria, de ex. cu o fâșie de placă dură din fibre.

Montarea usilor de sticla 14
Montarea usilor de sticla 14
15

Înainte de găurire, desprindeți izolația. Dați o gaură în zidărie trecând oblic prin falț. Cel mai bine este să utilizați un șablon de găurire potrivit

Montarea usilor de sticla 15
Montarea usilor de sticla 15
16

Apoi introduceți un diblu, strângeți șurubul și puneți la loc izolația. La montarea ușilor într-un perete de montaj cu stative de metal, folosiți un şurub pentru tablă. Înainte de a suspenda foaia de ușă, trebuie montate cele două părți superioare ale balamalei pe foaia de ușă - în acest scop, așezați cel mai bine foaia de ușă pe două blocuri de lemn

Montarea usilor de sticla 16
Montarea usilor de sticla 16
17

Foaia grea de ușă din sticlă ar trebui montată de două persoane.

Montarea usilor de sticla 17
Montarea usilor de sticla 17
18

La final se montează încuietoarea. Conform descrierii de pe verso, tocul se umple cu spumă și se montează învelișul decorativ.

Montarea usilor de sticla 18
Montarea usilor de sticla 18

Alternativă de montaj cu set de montaj pentru toc

19

La elementul transversal al tocului aplicați un depărtător și reglați exact lățimea. Apoi detașați distanțierul, așezați-l în zona mediană a tocului (pe partea cu încuietoarea) și prindeți-l fix. Apoi reglați un al doilea distanțier pentru toc, la lățimea corectă și prindeți-l fix la înălțimea balamalei de jos.

Montarea usilor de sticla 19
Montarea usilor de sticla 19
20

Acum tocul poate fi așezat drept și poziționat în golul de ușă. În cazul pardoselilor dure (de ex. plăci ceramice) se realizează o căptușeală cu o plăcuță suport de 3 mm, iar rostul se încarcă mai târziu cu silicon.

Montarea usilor de sticla 20
Montarea usilor de sticla 20
21

Pe elementul transversal, în partea din dreapta și stânga sus se montează câte o clemă de aliniere. Conform descrierii anterioare, se aliniază mai întâi elementul transversal, folosind o nivelă. Alinierea și fixarea elementului transversal se efectuează cu ajutorul celor două cleme de aliniere.

Montarea usilor de sticla 21
Montarea usilor de sticla 21
22

Atunci când elementul transversal al tocului este orientat orizontal, se verifică verticala cu bolobocul și se aliniază exact la cele două depărtătoare ale tocului ușii. Cu ajutorul acestora poate fi reglată exact și distanța elementului longitudinal față de perete. Apoi, conform descrierii de mai sus, se umplu spațiile goale cu spumă pentru tocuri, conform specificațiilor producătorului.

Montarea usilor de sticla 22
Montarea usilor de sticla 22

Sigilarea rostului de pardoseală

23

Sigilați tocul în sectorul de jos cu silicon sanitar înainte de prima curățare a pardoselilor dure (de ex. plăci ceramice). Respectați și indicațiile de prelucrare ale producătorului, pentru a evita, de exemplu, decolorările în cazul anumitor pardoseli din piatră.

Montarea usilor de sticla 23
Montarea usilor de sticla 23