Instrucțiuni

Montarea ușilor pliante

Timp de lectură 3 min.
Montarea ușilor pliante

Doriți să separați două încăperi și căutați în acest sens o soluție cu economie de spațiu? Cu o ușă pliantă, care nu necesită o zonă de rabatare pentru foaia de ușă, economisiți spațiu. Vă arătăm cum se efectuează montajul și căror aspecte să le acordați atenție la montarea noii dumneavoastră uși pliante.

Selectarea ușii pliante

01

Pentru a putea decide care este ușa pliantă potrivită, mai întâi trebuie să măsurați golul de ușă. Sunt importante dimensiunile interioare, pe înălțime și pe lățime. Cu aceste dimensiuni puteți stabili apoi care ușă intră în discuție.
Pentru goluri de ușă mari, trebuie ca ușa pliantă să fie lățită în raport cu dimensiunea standard. În acest scop, alegeți un model care poate fi completat cu lamele suplimentare. De altfel: puteți monta ușile pliante și în goluri de ușă fără toc.

Montarea usilor pliante 1
Montarea usilor pliante 1

Montarea unei uși pliante

02

Pe lângă lamele, o componentă principală a noii dumneavoastră uși pliante sunt diversele șine: șina de rulare, șina încuietorii și șina opritoare. Mai întâi este necesar ca aceste șine să fie tăiate la dimensiuni. În instrucțiunile de montaj, ale producătorului, găsiți metoda exactă de calculare a dimensiunilor pentru șine și lamele, ce rezultă din dimensiunile golului ușii.

Mai întâi tăiați cu ferăstrăul la dimensiune șina de rulare. Cel mai bine este să lucrați cu suport pentru tăiere în unghi și cu ferăstrău cu coardă pentru metale. Cu acestea puteți tăia exact. Apoi tăiați cu ferăstrăul șinele verticale pentru opritorul ușii și pentru partea încuietorii. Lamelele trebuie scurtate numai dacă este necesar.

Montarea usilor pliante 2
Montarea usilor pliante 2
03

În continuare vor fi înșurubate diversele glisiere pe lamele. Acestea vor fi introduse ulterior în șina de rulare. Înșurubați mai întâi glisiera de început pe profilul încuietorii. Glisierele unghiulare vin pe semi-lamele – acestea sunt lamelele din exterior ale pachetului de lamele.

Montarea usilor pliante 3
Montarea usilor pliante 3
04

Pliați acum ușa și asigurați glisierele articulate cu șuruburi, sus și jos pe lamele.

Apoi montați opritorul pentru ușă. În acest scop, pliați ușa la dimensiunea pachetului. Măsurați lățimea pachetului și transferați-o pe șina de rulare de sus. Introduceți pe marcaj un clips, ca șablon de găurire. Pregăuriți 4 mm, apoi îndepărtați clipsul. După aceea lărgiți gaura cu un burghiu de 6 mm. Acum mai lubrifiați glisierele pe lateral cu lubrifiantul din pachetul de livrare.

Montarea usilor pliante 4
Montarea usilor pliante 4
05

Punctați acum marcajele pentru clipsurile de fixare pe golul de ușă. Pentru că șina superioară susține sarcina ușii, aici sunt necesare mai multe clipsuri. Cum vor fi distribuite exact acestea, găsiți în instrucțiunile de montaj ale producătorului. Acordați atenție unui montaj aliniat al clipsurilor, pentru a putea introduce șina de rulare. Cele două șine opritoare necesită câte un clips la distanțe de 40 cm.

Montarea usilor pliante 5
Montarea usilor pliante 5
06

Acum puteți acroșa șina de rulare cu pachetul de lamele și cu șinele laterale. Și la montarea mânerului ușii se recomandă utilizarea unui lubrifiant. Astfel montajul va fi mai simplu.
La montarea ușii pliante, respectați și instrucțiunile producătorului, pentru că pașii de lucru pot varia conform modelului.

Montarea usilor pliante 6
Montarea usilor pliante 6