0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 05.03.2024 la ora 09:34. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Plante mediteraneene

Plante mediteraneene

Nu-i așa că doar în timpul vacanței stați sub smochini și măslini? Acum nu mai este cazul. Plantele din sud se simt bine și în ghivecele de pe balcon sau terasă. Aici găsiți toate informațiile!

Privire de ansamblu a plantelor mediteraneene

În general, plantele mediteraneene pot fi împărțite în 3 grupe:

 • Plante mediteraneene cu flori
 • Plante mediteraneene de cultură
 • Palmieri și suculente

Printre cele mai des întâlnite plante mediteraneene cu flori se numără lavanda, bougainvillea și oleandrul.

Plantele de cultură se împart în ierburi aromatice și fructifere. Ierburile mediteraneene, precum cimbrul și rozmarinul, au un preț mic, sunt ușor de îngrijit și dau bordurilor florale un aer de vacanță. Fructiferele, cum ar fi măslinii și citricele, oferă fructe delicioase, iar plantele cu flori ne oferă acasă splendoarea înfloritoare a Mediteranei.

Palmierii și suculentele au nevoie de foarte puțină apă și sunt foarte rezistente. Unii palmieri, cum ar fi palmierul pitic sau palmierul de cânepă, pot sta afară aproape tot timpul anului. Suculentele cu frunzele lor cărnoase și groase și uneori cu forme bizare sunt nepretențioase și au nevoie de puțină îngrijire.

 • 
				Plante mediteraneene cu flori

  Plante mediteraneene cu flori

 • 
				Plante mediteraneene de cultura

  Plante mediteraneene de cultură

 • 
				Palmieri si suculente

  Palmieri și suculente

Plante mediteraneene cu flori și de cultură

Flori splendide, miros pătrunzător – plantele mediteraneene cu flori vă aduc vacanța pe balcon, pe terasă sau în grădină. În multe grădini și balcoane, ierburile mediteraneene, cum ar fi rozmarinul, cimbrul și busuiocul, își au locul rezervat.

De cele mai multe ori, plantele mediteraneene sunt destul de puțin pretențioase în timpul verii, dar, de regulă, trebuie să își petreacă iarna într-o seră, verandă sau la subsol.

Vă prezentăm cele mai îndrăgite 4 plante mediteraneene cu flori și plante mediteraneene de cultură:

Lavandă

Indiscutabil, planta clasică din rândul plantelor mediteraneene: lavanda. Fie că este plantată într-o jardinieră pe balcon, într-un ghiveci pe terasă sau în bordurile florale din grădină, lavanda a devenit o parte indispensabilă a grădinilor noastre. Ea face deliciul albinelor și altor insecte.

Fiind o plantă mediteraneeană, lavandei îi place în mod natural să se afle în locuri însorite și calde. Solul poate fi destul de sărac în substanțe nutritive, dar în primul rând trebuie să fie permeabil. Important în cazul lavandei: tăierea regulată. Imediat după înflorire, ar trebui să tăiați ușor lavanda pentru prima dată. Primăvara urmează apoi o tăiere mai viguroasă până la părțile lemnoase. Dacă nu tăiați lavanda, planta se va ofili și nu va mai înflori.

Bougainvillea (floarea de hârtie)

În Germania, bougainvillea se numește uneori floare tripletă – pentru că o întâlnim permanent cu câte trei flori împreună. Fiind o plantă mediteraneeană, bougainvillea preferă locurile calde și însorite. Locul optim ar fi un loc protejat de vânt și de ploaie, de ex., chiar la peretele casei.

Bougainvillea înflorește din iunie până în septembrie. Cu precădere în timpul verii bougainvillea are nevoie de multă apă, altfel își pierde vlaga. Pe timpul iernii, bougainvillea trebuie să stea în casă. Ideală este o încăpere luminoasă cu temperaturi în intervalul 10–15 °C. Nu uitați să o udați și pe timp de iarnă.

Rozmarin

Un răzor cu rozmarin vă asigură de îndată aroma specifică sudului. La fel ca celelalte plante mediteraneene, și rozmarinul preferă locurile însorite. Important este solul permeabil.

În funcție de zona în care locuiți, rozmarinul poate petrece iarna afară – sau nu. În regiunile blânde, rozmarinul poate fi lăsat afară pe timp de iarnă dacă i se asigură protecție, în caz contrar, o seră neîncălzită reprezintă un loc bun pentru iernat.

Lămâi

Lămâiul este o îndrăgită plantă mediteraneeană pentru balcon și terasă. Chiar și în climatul nostru, lămâiul poate da roade – în cel mai bun caz, puteți obține o recoltă bogată.

Pentru ca lămâiul să se dezvolte corespunzător, are nevoie, în mod natural, de mult soare. Udați lămâiul mai rar, dar dați-i multă apă. Asigurați-vă însă că nu apare stagnarea apei. În verile toride este posibil ca până și lămâiul să aibă nevoie de apă în fiecare zi.

În ceea ce privește fertilizarea, lămâiul este oarecum pretențios. Folosiți un îngrășământ special pentru citrice. Înainte de sosirea sezonului rece, lămâiul trebuie pus la adăpost. Acesta preferă temperaturi între 3–13 °C – cu cât este mai rece, cu atât locul poate fi mai întunecat.

Plante de ghiveci mediteraneene pentru balcon

Plantele mediteraneene sunt foarte potrivite pentru ghivece. De ce ?

 • Pentru că le puteți așeza perfect pe balcon sau pe terasă și vă puteți bucura de flori toată vara.
 • Pentru că iarna este ușor să mutați plantele mediteraneene în reședința de iarnă.

Chiparoși, măslini, banani sau palmieri, există cu siguranță o plantă mediteraneeană potrivită pentru fiecare.

Cele mai îndrăgite trei plante de ghiveci mediteraneene:

Oleandru

Oleandrul s-a impus cu desăvârșire pe balcoane și terase. Pentru a avea multe inflorescențe pe timp de vară, oleandrul are nevoie în primul rând de un loc potrivit: însorit, protejat de vânt și de ploaie.

În verile toride oleandrul are nevoie de multă apă. Cel mai bine este să puneți o farfurie sub ghiveci. În acest fel, puteți să-i asigurați apă. Oleandrul își va lua cât îi este necesar.

Oleandrul rezistă la temperaturi de până la -5 °C. Înainte de a se face mai frig în zona dumneavoastră, oleandrul trebuie pus la adăpost. O seră neîncălzită este foarte potrivită. Dacă nu aveți o seră la dispoziție, puteți folosi și o pivniță sau un garaj, optim ar fi la 5–10 °C.

Chiparos

Când vedeți un chiparos, vă gândiți automat la Italia. Pe balcon sau pe terasă, puteți așeza optim chiparoșii ca plantă mediteraneeană de ghiveci.

Chiparoșii apreciază un loc însorit, protejat. Ideal ar fi ca aceștia să aibă parte de umbră în timpul căldurii de la amiază. Dacă pământul din ghiveci s-a uscat, neapărat udați-l. În miez de vară, este posibil să fie necesar să-l udați de mai multe ori pe zi. Nu uitați să fertilizați în mod regulat în timpul verii.

Chiparoșii din ghiveci nu rezistă la îngheț. Puneți chiparosul într-un loc luminos și răcoros, cum ar fi o încăpere din pivniță, pentru a trece iarna.

Palmierul

O plantă clasică mediteraneeană este palmierul. Printre plantele mediteraneene de ghiveci, palmierul este deosebit de îndrăgit. Pe balcon sau terasă, un semeț palmier are un aspect minunat.

Palmierului îi place să stea la semi-umbră și aproape de peretele casei, astfel încât să fie protejat de vânt. În regiunile blânde, palmierul poate fi plantat chiar și în grădină.

Pe timp de vară trebuie să udați palmierul în mod regulat – cel mai bine cu apă de ploaie, fiindcă apa cu conținut de calcar nu le priește palmierilor. Pe timp de iarnă, palmierul trebuie să stea în casă. Se simte bine în încăperi luminoase, la temperaturi între 6–10 °C.

Instrucțiuni pentru plantele mediteraneene

Ca recipient pentru plante sunt adecvate ghivecele ...

 • ... la care apa de irigare se poate scurge în orice moment.
 • ... care au o dimensiune potrivită.
 • ... care sunt rezistente la îngheț și intemperii.
 • ... care nu sunt realizate din cupru.

În partea inferioară a ghiveciului așezați un strat de drenaj din argilă expandabilă. Este de preferat să puneți deasupra material nețesut vlies, astfel încât în stratul de drenaj să nu pătrundă pământ.

În momentul planificării, rețineți că plantele înalte ar trebui să fie în spate, iar cele mici în față.

În cazul în care combinați plante diferite într-un ghiveci, trebuie să aveți grijă ca toate să necesite aceleași condiţii de amplasare și să aibă același necesar de apă.

Desfaceți rădăcinile înainte de a introduce plantele. Planta poate fi apoi așezată în sol puțin mai adânc decât înainte – cu excepția cactușilor și a suculentelor. Acestea nu trebuie să fie plantate mai adânc decât până la tija rădăcinii, altfel vor putrezi.

În plus, ele nu trebuie udate. În schimb, în cazul celorlalte plante, trebuie să udați bine imediat după plantare, astfel încât să îmbibați pământul de la rădăcini. Scoarța de pin sau pietrele mici pot fi apoi împrăștiate deasupra ca material de mulcire.

Îngrijirea plantelor mediteraneene

Proveniența plantelor mediteraneene oferă informații despre preferințele pe care le au acestea și despre ce trebuie să aveți în vedere pentru îngrijire. Clima subtropicală din țara lor este caracterizată de veri calde și ierni blânde. Rareori acolo apare înghețul.

Udarea corectă

Majoritatea plantelor mediteraneene sunt destul de rezistente. Cu toate acestea, ele sunt foarte sensibile la udarea incorectă. Udați planta numai atunci când solul s-a uscat la suprafață. Dacă plantele stau în ploaie, trebuie să scurgeți neapărat apa de ploaie excedentară.

Apa de ploaie este ideală pentru udat, deoarece conține mai puțin calcar decât apa de la robinet, însă plantele mediteraneene nu suportă o cantitate prea mare. Cât de mult trebuie să udați depinde foarte mult de temperaturi.

Dacă plantele stau într-un loc răcoros, au nevoie de foarte puțină apă, însă rădăcinile nu trebuie să se usuce.

Majoritatea plantelor confirmă acest lucru prin pierderea frunzelor verzi. Dacă stau în locuri mai calde, trebuie udate mai mult.

Sfat de udare pentru plantele mediteraneene

Apa nu trebuie să fie prea rece. Plantele provin dintr-o zonă caldă, de aceea dușurile reci nu sunt binevenite.

Udarea plantelor mediteraneene

Fertilizarea plantelor mediteraneene

În sezonul de vârf, oferiți plantelor mediteraneene un plus de nutrienți săptămânal sau cel puțin la două săptămâni.

Plantele mediteraneene de ghiveci trebuie fertilizate mai des – cel puțin o dată la două săptămâni – deoarece nutrienții sunt consumați rapid în ghiveci. Un îngrășământ lichid acționează foarte rapid și asigură dezvoltarea optimă a plantelor și inflorescențe superbe.

Citricele au nevoie de un amestec suplimentar de potasiu, fosfor și azot pentru ca fructele să crească mari și suculente. Nu mai fertilizaţi plantele mediteraneene începând cu luna august.

Replantarea plantelor mediteraneene

Pentru ca plantele mediteraneene din ghiveci să se poată dezvolta în mod optim, ar trebui transplantate la fiecare 2 până la 3 ani, în primăvară. Trebuie să transplantaţi plantele tinere în fiecare an. Rădăcinile fine, care ies orificiile de la baza ghiveciului sunt un indicator al faptului că ghiveciul respectiv devine prea strâmt. Noul ghiveci trebuie să aibă orificii de scurgere și să fie cu 2-8 cm mai mare decât cel vechi. Folosiți un substrat de înaltă calitate pentru plantele în ghiveci.

Grădină mediteraneeană în ghiveci

Dacă plantați plantele mediteraneene în ghivece de teracotă, aerul mediteraneean este și mai autentic. De-a lungul anilor, ghivecele capătă patina tipică – și ea face parte din impresia generală.

Sfat: Plantele mediteraneene de ghiveci pot atinge o greutate considerabilă. Simplificați-vă munca și așezați plantele pe un suport pe role.

Plantele mediteraneene în perioada de hibernare

Plantele mediteraneene sunt mai sensibile decât cele autohtone, așa că trebuie să le aclimatizați încet la temperaturile de afară. Este de preferat să fiți prudent cu ele până la jumătatea lunii mai, când dispare pericolul de îngheț. Cel mai bine este să le obișnuiți cu aerul proaspăt de primăvară doar în timpul zilei și să le aduceți înapoi seara.

Ghivecele sunt prea mari pentru a le muta permanent dintr-o parte în alta? Atunci scoateți-le abia după ce trece perioada cu pericol de îngheț.

Majoritatea plantelor mediteraneene își petrec iarna în refugiile lor de iarnă sau, în exterior, au nevoie de o protecție adecvată împotriva vântului.

Ghidul nostru vă prezintă în detaliu de ce anume trebuie să țineți cont în perioada de hibernare a plantelor:

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus