0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 29.03.2023 la ora 13:48. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Pregătirea casei și grădinii pentru iarnă. Protecția plantelor

Timp de lectură 13 min.
Pregătirea casei și grădinii pentru iarnă. Protecția plantelor

Vara a fost frumoasă și am putut să petrecem mult timp afară în temperaturile estivale. Însă acum se face tot mai frig și, înainte să ne dăm seama, va veni primul îngheț. Pregătiți-vă casa și grădina pentru acesta!

Iarna poate provoca deteriorări grave casei și grădinii. Accesoriile de grădină stricate, plantele înghețate și costurile mari de încălzire sunt numai câteva exemple.

Însă dacă adoptați unele măsuri, vă puteți relaxa și puteți savura gheața și zăpada. Vă ajutăm să vă gândiți la toate!

Protecție pentru plante pe timp de iarnă

Iarna poate provoca deteriorări grave casei și grădinii. Accesoriile de grădină stricate, plantele înghețate și costurile mari de încălzire sunt numai câteva exemple.

Însă dacă adoptați unele măsuri, vă puteți relaxa și puteți savura gheața și zăpada. Vă ajutăm să vă gândiți la toate!

Combustibili pentru șemineul dumneavoastră

Pregătiți-vă din timp pentru anotimpul rece! Când zilele devin scurte și temperaturile scad, începe sezonul de vârf pentru șemineuri. Căminele asigură confortul toamna și iarna. De aceea, aprovizionați-vă deja de acum cu combustibilii de care aveți nevoie pentru șemineul dumneavoastră.

Bine de știut despre lemn în calitate de combustibil:

 • Lemnul de stejar are o durată de ardere mare și este ideal atunci când doar șemineul dumneavoastră servește la generarea căldurii.
 • Fagul este un clasic printre lemnele pentru șemineu. Lemnul produce o imagine frumoasă a flăcărilor și aproape deloc scântei.
 • Lemnul de mesteacăn este apreciat ca lemn pentru șemineu, pentru că produce puține scântei, strălucește ușor albăstrui atunci când arde și emană un miros plăcut.
 • Lemnul de molid se aprinde foarte ușor, însă și arde foarte repede. Puterea sa calorifică este mare, însă durata de ardere este redusă și lemnul împrăștie de asemenea scântei la ardere.
 • Lemnul de arin poate fi aprins ușor și este adecvat în șemineu în amestec cu alte sortimente de lemn.
 • Din cauza densității scăzute a lemnului, plopul și salcia nu sunt adecvate ca lemn pentru foc.

Bine de știut despre brichete în calitate de combustibil:

 • Brichetele sunt produse din cărbune brun, presat în forme în condiții de înaltă presiune.
 • În comparație cu lemnul, datorită formei lor, brichetele paralelipipedice pot fi bine stivuite, respectiv pot fi dispuse bine laolaltă și de aceea necesită un spațiu relativ redus.
 • Ca urmare a suprafeței reduse și a densității mari, absorb foarte puțină umezeală în timpul depozitării.

Evitați înghețarea apei!

Evitati inghetarea apei pe tevi si conducte

Apa se dilată atunci când îngheață. Imediat ce temperaturile exterioare scad sub 0 grade, apa îngheață rapid în butoaiele cu apă de ploaie și în conductele de apă rece. În acest caz, butoiul poate plesni și pereții exteriori ai conductelor de apă pot crăpa.

Puteți preveni foarte simplu astfel de deteriorări produse de ger:

 • Opriți apa din zona exterioară și goliți conductele de apă rece. Pentru aceasta închideți robinetul pentru apa de afară; acesta se află de cele mai multe ori în pivniță. Apoi deschideți robinetul de apă de afară și lăsați să se scurgă apa reziduală, până nu mai curge nimic.
 • Goliți butoiul cu apă de ploaie și așezați-l cu capul în jos. Astfel veți preveni ca acesta să se umple, să înghețe apa și butoiul să se spargă. Acest lucru este valabil și pentru găleți cu apă și stropitori. Dacă aveți alte rezervoare de apă pentru stropirea grădinii - în special cu sisteme de comandă electrice - depozitați-le într-un loc ferit de îngheț.

Protejarea pe timp de iarnă a plantelor

Protejarea plantelor pe timp de iarna

Nu fiecare plantă poate să supraviețuiască în temperaturile geroase de afară. Înainte ca iarna să înceapă în forță, este bine să vă ocupați de protecția pentru iarnă a plantelor. Astfel vă veți ajuta plantele să treacă peste iarnă:

Protejarea coroanelor și lăstarilor:

 • Legați cu atenție lăstarii tineri ai coroanei cu rafie.
 • Puneți deasupra plantelor un sac de iută sau o husă din pâslă, pentru a le ține cald la împachetare. Nu utilizați în acest sens folie – aceasta nu permite trecerea aerului și îi poate dăuna plantei.
 • La împachetare aveți grijă ca frunzele să nu fie umede, pentru că, în caz contrar, înghețul poate duce la lipirea lor de husele de protecție.
 • Asigurați acoperirea cu bandă de iută sau cu sfoară de iută, astfel încât să nu se poată desface nimic în cazul unui vânt puternic.

Protejarea plantelor din ghivece mici și mari pe timpul iernii:

 • Plantele în ghiveci iernează cel mai bine într-un loc ferit și protejat împotriva înghețului, ca de exemplu în pivniță, în garaj sau în seră.
 • Izolați ghiveciul înfășurându-l bine, de ex. cu folie cu bule de aer, cu pâslă din iută sau cu un covoraș de paie sau de cocos.
 • Legați ferm folia sau covorașul cu bandă de iută sau cu o sfoară de iută.
 • Este bine ca ghiveciul plantei să nu aibă contact direct cu solul. Suporturile pentru ghivece sunt adecvate pentru protecția împotriva înghețului din sol.
Plantele au nevoie de apă și de substanțe nutritive și pe timpul iernii. De aceea nu uitați să le udați regulat – însă numai atât încât să nu se usuce masa radiculară.

Husele, covorașele și măștile de ghiveci sunt nu doar utile, ci totodată decorative. Cu accesorii potrivite precum sfori, benzi și plăcuțe de marcare, ele vor atrage privirile în grădina dumneavoastră.
În cazul în care nu sunteți sigur dacă planta dumneavoastră este adecvată pentru iernatul în aer liber, vă rugăm să vă adresați specialiștilor din magazinul nostru.

Protejarea plantelor din seră

Primăvara, serele reprezintă ajutorul ideal pentru cultura noilor plante. Însă o seră poate contribui la susținerea vieții plantelor dumneavoastră și în anotimpul mai rece.

În condițiile echipării cu un convector, acolo vă puteți apăra protejații verzi împotriva înghețului. Pentru că radiatorul pornește și se oprește automat în funcție de temperatura ambientală și menține temperatura interioară a serei în domeniul ferit de îngheț.

Asigurarea piscinei pe timpul iernii

Asigurarea piscinei pe timp de iarna

Curățare, adăugarea unui agent de protecție împotriva înghețului, acoperire - gata. Atât de simplu este să vă pregătiți piscina pentru pauza de iarnă. Un agent de iernare previne cristalizarea sărurilor minerale din apă. Astfel se vor forma substanțial mai puține depuneri de calcar pe pereții piscinei. În afară de aceasta, substanțele chimice reduc creșterea unor alge rezistente și vor împiedica răspândirea germenilor în rosturi și în colțuri.

Asigurarea pe timpul iernii a piscinei, în 3 pași:

Pasul 1:
Imediat ce sezonul de baie s-a încheiat, se utilizează agentul de iernare. Lăsați să se scurgă apa până ce devin vizibile piesele încorporate.

Pasul 2:
Adăugați agentul de iernare – cantitatea necesară va fi determinată de duritatea apei. În acest sens, respectați și descrierea agentului de iernare utilizat.

Pasul 3:
Frunzele, zăpada și ploaia pot polua piscina în timpul iernii și pot prejudicia calitatea apei. Acestea pot fi prevenite. Acoperiți piscina cu o plasă sau cu o prelată specială.

Depozitarea mobilierului de terasă

Fie lemn, metal sau material plastic – indiferent din ce material constă mobilierul dumneavoastră de grădină, depozitarea și îngrijirea corectă decid durata de viață a acesteia.

Murdăria și praful, umezeala, înghețul și vântul pot deteriora mobilierul dumneavoastră de grădină. Mai ales iarna, mesele, scaunele și băncile nu au ce căuta în aer liber. Depozitați-le pe cât posibil acoperite și în spații uscate, de ex. în căsuța de grădină! Dacă, din motive de spațiu, mobilierul dumneavoastră de grădină trebuie totuși să rămână în aer liber pe timpul iernii, este bine să îl protejați cu învelitori speciale împotriva umidității și înghețului.

Dulapurile de grădină și lăzile de depozitare oferă spațiu de depozitare ideal pentru păstrarea pernelor și a altor articole textile outdoor.

Curățarea jgheaburilor și burlanelor

Curtarea jgheaburilor si burlanelor

Frunzele căzute toamna se adună în jgheaburile de acoperiș și le înfundă. Acest lucru are drept consecință faptul că nu se poate scurge apa de ploaie sau cea rezultată din topirea zăpezii. În aceste cazuri, apa se revarsă din jgheabul de acoperiș, stropind fațada casei și provocând deteriorări. Pentru a preveni aceste aspecte, trebuie neapărat să îndepărtați frunzele acumulate în jgheaburi.

În cazul în care apar daune, gen fisuri sau găuri în jgheab, este recomandabil să le etanșați și să le reparați.

Controlați totodată și burlanele cu privire la găuri și deteriorări, astfel încât să nu ajungă stropi de apă pe fațada casei în cazul unor ploi torențiale.

Izolarea țevilor de încălzire

Cea mai mare parte a pierderilor de căldură ale unei case se înregistrează la sistemul de încălzire. Mai ales țevile de încălzire sunt încălzite adesea necontrolat, încălzind de cele mai multe ori beciul. În acest sens, puteți remedia situația cu simple izolații pentru țevi.

Zăpada se curăță de la sine

Curatarea zapezii

Curățarea zăpezii lopată cu lopată aparține trecutului! Astăzi există mașini care eliberează aleile și pavajele de splendoarea albă. Nevoia dumneavoastră de pluguri de zăpadă și mașini de măturat, respectiv tipul acestora, sunt aspecte care depind de mărimea și de natura suprafeței care trebuie curățată.

 • Un plug de zăpadă electric este adecvat pentru dumneavoastră dacă trebuie să curățați zăpadă sub formă de pudră de mai multe ori pe zi.
 • Ar trebui să apelați la un plug de zăpadă performant pe benzină atunci când trebuie să curățați multă zăpadă apoasă sau cantități mai mari de zăpadă la temperaturi situate sub punctul de îngheț.
 • Un rol foarte important la alegerea modelului celui mai adecvat îl joacă și lățimea de curățare, înălțimea maximă a zăpezii, distanța de aruncare și performanțele plugului de zăpadă.

Depozitarea pe timpul iernii a uneltelor și mașinilor de grădinărit

Pauză de iarnă pentru mașina de tuns gazonul! Pentru ca mașina de tuns gazonul să fie pregătită imediat pentru utilizare în primăvară, trebuie să o depozitați corect pe perioada de iarnă:

 • Pentru propria dumneavoastră siguranță, scoateți fișa de pe bujie înainte să începeți operația de curățare a mașinii de tuns. La mașinile electrice de tuns gazonul, trebuie scoasă fișa înainte de mentenanță.
 • La mașinile de tuns gazonul cu acumulator, trebuie să aveți în vedere ca acumulatorii nichel-cadmiu să nu se auto-descarce în timp. Este bine ca acumulatorii să nu fie depozitați complet descărcați pe întreaga perioadă a iernii. De aceea este bine ca după ultimul proces de tuns gazonul din acest sezon să goliți complet acumulatorul în funcționare și ulterior să îl încărcați complet. În timpul pauzei pe timp de iarnă este suficientă reîncărcarea acumulatorului după 2–3 luni.
 • La o mașină de tuns gazonul cu benzină, goliți rezervorul complet, deoarece combustibilul își pierde proprietățile de pornire pe parcursul iernii. Controlați și nivelul de ulei al mașinii. Eventual poate fi necesar să efectuați un schimb de ulei sau să solicitați efectuarea acestuia într-un atelier. În cazul în care efectuați dumneavoastră înșivă schimbul, respectați neapărat instrucțiunile de utilizare și folosiți numai uleiul de motor recomandat.
 • Bineînțeles că nu trebuie omisă curățarea temeinică. Resturile de iarbă vor fi îndepărtate cu o spatulă din lemn sau din material plastic. Acordați atenție resturilor de iarbă de pe eșapament sau de pe elementele de răcire ale cilindrului – există pericol de incendiu dacă acestea nu sunt îndepărtate. Puteți preveni aderarea resturilor de iarbă pe carcasă, utilizând un spray de îngrijire. Pulverizați pur și simplu pe partea interioară a carcasei – gata!
 • Pentru a porni în noul sezon cu un rezultat de tuns perfect, este recomandabil să solicitați ascuțirea cuțitelor de tuns în magazinul HORNBACH din apropiere.
 • Depozitul de iarnă al mașinii de tuns gazonul trebuie să fie lipsit de praf, uscat și neapărat ferit de îngheț în cazul mașinilor de tuns gazonul cu baterie de demaror. Prin intermediul unei acoperiri veți preveni depunerea din nou a prafului pe mașina de tuns gazonul proaspăt curățată.

Unelte, masini si utilaje de gradina

Depozitați uneltele de grădină într-un loc uscat, ferit de îngheț și fără praf.
Fără unelte de grădină, grădinăritul ar fi aproape imposibil. Însă cu unelte murdare, ruginite sau chiar tocite, grădinăritul ar fi foarte obositor. Utilizați următoarele sfaturi pentru curățarea ajutoarelor dumneavoastră pentru grădină, înainte de a le depozita pentru iarnă într-un loc uscat.

Cazmale și lopeți:

 • Dacă sunt foarte murdare, curățați cazmalele și lopețile cu o perie de sârmă.
 • Rugina o atacați cu vată de oțel.
 • Sprayuri de îngrijire adecvate sau uleiuri bio vor preveni formarea în continuare a ruginii pe timp de iarnă.
Foarfeci de grădină și pentru gard viu:

 • Demontați piesele mobile și curățați-le temeinic
 • Resturile de rășină pot fi îndepărtate foarte eficient cu benzină ușoară sau cu ulei de măsline.
 • Este bine să ascuțiți lamele imediat sau să solicitați ascuțirea lor în magazinul HORNBACH din apropiere.

Motofierăstraie:

 • Ascuțiți cuțitele eventual tocite ale lanțurilor, pentru aceasta demontați lanțul și tija.
 • După ascuţire, cuţitele de lanţ trebuie tratate cu spray de protecţie.
 • Curățați lanțul și tija înainte de a le monta la loc.
 • Îndepărtați așchiile de lemn și rășina care s-au depus eventual pe traseele de aer de răcire.
 • Umpleți complet rezervorul de ulei de lubrifiere. Prin aceasta veți preveni rezinificarea.
Motocoasă:

 • Eliberați coasa de material tăiat și de murdărie.
 • În cazul modelelor cu acționare pe benzină, goliți complet rezervorul.
 • Verificați starea bujiei. În cazul în care electrozii acesteia nu sunt maro deschis, este recomandabil să îi curățați sau să efectuați înlocuirea.
 • Scoateți unealta de metal din motocoasă pentru a o curăța și controla.
 • Suplimentar, îngrijiți-vă motocoasa cu protecție anticorozivă.

Etanşare ferestre

Etansarea ferestrelor

Opriți frigul și curentul! Ferestrele și ușile etanșe sunt o necesitate absolută în zilele reci, cu vânt – cui îi place să încălzească la nesfârșit, dacă acest lucru este fără niciun folos din cauza ferestrelor neetanșe?

În special la clădirile mai vechi este necesar ca ferestrele și ușile să fie "etanșe la vânt“, în vederea menținerii eficienței energetice a propriei case. Acest lucru se rezolvă rapid cu benzile de etanșare simplu de fixat, fără să fie necesară înlocuirea întregii ferestre sau a ușii.

Este foarte simplu:
Curățați rama ferestrei, respectiv cadrul ușii, tăiați banda de etanșare la dimensiune, lipiți-o și presați-o cu putere - și protecția împotriva curentului, frigului, prafului și zgomotului este gata!

Montarea sistemului de iluminat exterior

Nu este de ajuns ca aleile să fie curățate de zăpadă și de gheață – este bine ca acestea să fie și iluminate suficient. Numai astfel veți asigura vizitatorilor dumneavoastră - și dumneavoastră înșivă - posibilitatea de a nu se împiedica și veți reduce riscul de rănire. În definitiv, nimeni nu dorește să își petreacă iarna cu un picior în ghips, nu?

Un alt efect secundar pozitiv: dacă iluminatul va fi comandat printr-un senzor de mișcare, el va servi și la propria siguranță, pentru că o lumină care se aprinde brusc va descuraja musafirii nepoftiți.

Iluminat exterior

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus