0 Listă favorite 0 Coşul meu

Replantarea corectă a plantelor

replantarea corecta a plantelor

La fel cum blugii vă rămân uneori mici, așa și ghiveciul poate să devină prea mic pentru o plantă. Atunci este timpul să o replantați, pentru ca aceasta să se simtă din nou bine. La fel ca atunci când vă cumpărați o nouă pereche de blugi, pe măsură. Dar când anume și cât de des trebuie să replantați plantele și ce este important de reținut? Vă spunem noi!

Timp de lectură 7 min.

De ce să replantez?

O plantă poate rămâne mult timp în același ghiveci și în același pământ, cu condiția ca pământul să fie fertilizat regulat. Însă după un timp planta crește mai încet și își pierde aspectul sănătos. Cauza este că rădăcinile crescute au consumat pământul din ghiveci.

Din acest motiv trebuie să replantați plantele în vase mai mari și în pământ proaspăt, la intervale regulate. Unele plante au nevoie de replantare mai frecvent decât altele.

  • Plantele cultivate anual, care cresc rapid, trebuie replantate de mai multe ori timp de câteva luni în vase tot mai mari, din momentul germinării și până când ating dimensiunea de înflorire.
  • Plantele mai mari, care se cultivă pe mai mulți ani, trebuie replantate de regulă doar o dată pe an, până ating dimensiunea dorită. După ce planta și-a atins dimensiunea maximă, ea trebuie replantată mai rar.

Regulă de bază pentru replantare

Replantarea este necesară la fiecare 2 - 3 ani. Momentul ideal pentru replantare este primăvara. Pentru că atunci plantele se trezesc din nou la viață. Plantele mici de ghiveci se replantează cel mai bine între lunile martie și iulie. Plantele în ghivece mari se replantează în luna mai.

Ele trebuie totuși observate, deoarece pot da semne că necesită replantare puțin mai devreme sau mai târziu decât de obicei. Însă până în luna iulie trebuie să vă replantați toate plantele sau să așteptați următorul an.

Cum îmi dau seama că plantele trebuie replantate?

Dacă observați la plantele dumneavoastră unul dintre următoarele criterii, este necesar să le replantați.

  • Rădăcinile ies din pământ.
  • Către marginea ghiveciului se observă vârfuri tinere ale rădăcinilor.
  • În stratul lateral de delimitare, rădăcinile sunt foarte încâlcite sau formează o spirală groasă pe fundul ghiveciului. În acest caz, replantarea trebuia efectuată de mult timp.
  • Rădăcinile cresc prin orificiul de evacuare al ghiveciului. Acesta nu este însă un semn clar, deoarece acest lucru se întâmplă uneori atunci când celelalte rădăcini ale plantei nu umplu complet ghiveciul.
  • Pe suprafața pământului sau pe peretele exterior al ghiveciului se formează depuneri albe. Acesta este un semn că apa cu care este udată planta este prea dură sau un semn de salinizare ca urmare a fertilizării excesive.
  • Raportul dintre plantă și mărimea ghiveciului nu corespunde, astfel că planta se răstoarnă mereu sau chiar face ca ghiveciul să crape.
  • Pământul din ghiveci se usucă prea rapid.

Respectați întotdeauna instrucțiunile corespunzătoare de cultivare ale plantei dumneavoastră, deoarece acestea sunt valabile pentru majoritatea plantelor – însă există și excepții:

Unele plante cresc mai bine sau înfloresc mai ușor dacă rădăcinile sunt ușor înghesuite în ghiveci; așa se întâmplă, de ex. în cazul plantelor cu bulbi și tuberculi și în cazul unor arbuști.
cand se replanteaza plantele

Sfat

Uneori, pentru unele plante este suficientă îndepărtarea stratului superior din ghiveci sau vas și înlocuirea acestuia cu un nou substrat pentru flori. Dacă aveți plante care nu trebuie să crească prea mari, scurtați-le rădăcina în funcție de viteza de creștere și replantați-o în vasul vechi.

La replantare, respectați ciclul de creștere al plantei

Ciclul de creștere al plantelor este caracterizat de perioade de repaus și faze de creștere și este controlat prin temperatura și perioada de lumină diurnă. Aproape toate plantele preferă replantarea la începutul perioadei de creștere, care poate fi diferită de la o plantă la alta.

De aceea vă rugăm să respectați indicațiile de cultură.

Faza de creștere

Atunci când mugurii plantei se desfac și se formează frunze tinere și lăstari, înseamnă că faza de repaus s-a încheiat și începe o nouă fază de creștere.

Acum planta dumneavoastră are din nou nevoie de multă apă și trebuie fertilizată regulat, pentru a continua să crească și să devină puternică. Aveți grijă ca planta să aibă suficient loc pentru a crește și replantați-o, dacă este necesar.

Perioada de repaus

Și plantele au nevoie de faze de relaxare. Dacă le replantați în acest interval de timp, rădăcinile nu vor crește suficient de repede în pământul proaspăt. Astfel apa poate stagna în pământ, iar rădăcinile pot începe să putrezească.

Faza de repaus diferă de la o plantă la alta:

  • În timpul fazei de repaus, unele plante își pierd frunzele. Aceasta este o funcție de protecție care păzește planta de îngheț pe timpul iernii. În cazul temperaturilor sub punctul de îngheț, transportul lichidului din rădăcini până la frunze nu mai este asigurat.
  • Există plante care nu își pierd frunzele, pentru că provin inițial din zone care nu îngheață iarna. Și aceste plante au nevoie de o fază de repaus. Deoarece la majoritatea plantelor este dificil de identificat când începe și când se termină cu exactitate perioada de repaus, se recomandă obișnuirea plantelor cu o perioadă de repaus în timpul iernii.
  • Alte plante nu au o perioadă de repaus anume, deoarece provin din zone cu climă tropicală sau subtropicală. Imitarea condițiilor naturale pe tot parcursul anului este posibilă doar în anumite condiții, în zona noastră de latitudine. Prin urmare se recomandă obișnuirea plantelor cu o perioadă regulată de repaus în timpul iernii.
  • Plantele cu bulbi și tuberculi constituie o excepție. Ele mor complet la începutul perioadei de repaus, nu au nevoie de lumină și, cu câteva excepții, nu necesită nici apă. În primăvară ele se trezesc din nou la viață, iar ciclul reîncepe.

Sfat

În perioada de repaus trebuie să renunțați la îngrășământ, să udați plantele mai puțin și, dacă este necesar, să reduceți temperatura. Nu încercați să inhibați perioadele de repaus necesare.

Replantarea plantelor de dimensiuni mici până la medii

  • Strângeți între degete una sau mai multe tulpini groase ale plantei, astfel încât suprafața mâinii să atingă pământul din ghiveci.
  • În cazul plantelor care formează rozete – precum violetele africane – împingeți mâna cu grijă pe sub frunzele răsfirate, pentru a ajunge la suprafața pământului.
  • Încercați întotdeauna să trageți planta cu grijă din vas. Dacă este necesar, puteți desface cu grijă rădăcinile care cresc în afară prin partea inferioară a ghiveciului. Bateți vasul ușor pe lateral dacă rădăcinile nu se dezlipesc de el. În cazul exemplarelor foarte încăpățânate, puteți bate cu grijă (!) vasul de o suprafață de lucru.
  • Dacă pământul din jurul rădăcinilor este foarte uscat, introduceți-l pentru scurt timp într-o baie de apă, pentru a putea absorbi lichid.
  • Așezați de ex. un ciob de ceramică pe orificiul de evacuare din baza ghiveciului, pentru a evita scurgerea rapidă a apei și mărunțirea pământului.
  • Puneți pământul în ghiveci și introduceți planta în așa fel încât partea superioară a bulgărelui de rădăcini să se situeze cu puțin sub marginea stratului de pământ.
  • Diametrul noului vas ar trebui să fie cu aprox. 2-3 cm mai mare decât al celui vechi. Plantele cresc cel mai bine în vase care sunt cu puțin mai mari decât bulgărele de rădăcini. Atunci când achiziționați vasul, verificați neapărat ca acesta să aibă un orificiu de evacuare pentru excesul de apă.
  • Umpleți cu pământ spațiile intermediare și apăsați planta ușor.
  • La final udați din abundență. Gata!

replantare plante de mici dimensiuni

Replantarea plantelor mari

  • Dacă planta dumneavoastră a mai crescut, ușurați-vă munca așezând ghiveciul pe o parte și bătând ușor marginea de ex. cu o lingură pentru gătit din lemn.
  • Cu un cuțit cu lamă subțire și lungă, tăiați pe partea interioară a marginii ghiveciului.
  • Acum detașați vasul de bulgărele de rădăcini. Sfat: în doi merge mai bine!
  • Dacă bulgărele de rădăcini nu vrea să se desprindă, spargeți sau tăiați ghiveciul, pentru a nu deteriora sau chiar rupe rădăcinile plantei atunci când o scoateți!

Replantarea răsadurilor

Dacă ați plantat răsaduri într-o sursă de turbă sau într-un ghiveci din turbă, ați creat cele mai bune condiții pentru o replantare delicată. Deoarece astfel puteți muta mica plantă împreună cu ghiveciul din turbă în noul său pământ, fără a deteriora rădăcina. În plus, tânăra plantă nu va trece prin „șocul replantării”.

  • Aveți grijă ca mica plantă din ghiveciul din turbă să fie udată suficient; astfel rădăcinile pot crește nestingherit prin ghiveciul umed.
  • Înainte de replantare sau expunere, scufundați ghiveciul din turbă în apă călduță pentru scurt timp, perforați-l cu grijă și introduceți-l în noul pământ cu tot cu plantă. Ghiveciul din turbă se va descompune în timp fără a provoca daune solului.

Rasaduri in ghivece de turba

Găsirea măștii potrivite pentru flori

Diverse materiale pentru ghivecele pentru plante

Dacă ați găsit vasul potrivit, mai trebuie să alegeți și materialul corect. Materialele au diferite caracteristici și nu toate sunt potrivite pentru toate scopurile.

Sfaturi pentru alegerea ghiveciului dumneavoastră

Formă

  • Majoritatea ghivecelor sunt rotunde.
  • În general plantele preferă mai degrabă ghivecele rotunde, în care rădăcinile se pot extinde uniform în toate direcțiile.
  • În cazul ghivecelor mai mari sunt disponibile și vase rectangulare. Avantaj: acestea pot fi amplasate mai aproape unul de altul. Dar doar dacă plantele cresc vertical pe înălțime și nu se extind în lateral.
    Dimensiune

  • La majoritatea ghivecelor, diametrul este aproximativ același ca înălțimea. Multe plante preferă acest raport.
  • Unele tipuri de plante au nevoie de spațiu în adâncime pentru rădăcinile lor. De ex. trandafirii nu se simt bine în boluri puțin adânci. Ei preferă vasele înalte și înguste.
  • La alegerea vaselor, orientați-vă după nevoile fiecărei plante.
  • Se spune că rădăcina plantei trebuie să se situeze la o distanță de aprox. 5–10 cm față de marginea vasului.

sfaturi pentru alegerea ghiveciului

Stabilirea dimensiunii potrivite pentru ghivecele plantelor

Vasul reprezintă o delimitare pentru dezvoltarea rădăcinii. Atunci când alegeți vasul, puteți stabili cât de mare va deveni planta dumneavoastră. Totuși, plantele tinere nu trebuie amplasate de la început în vase uriașe, deoarece astfel au tendința de a-și direcționa energia spre extinderea rădăcinilor. Este mai bine să le replantați.

O regulă de bază spune că rădăcina trebuie să se situeze la aprox. cinci până la zece cm distanță față de marginea vasului.

La prima replantare vă puteți orienta după regula că noul vas este recomandat să aibă un diametru cu aprox. trei cm mai mare decât cel al vasului în care ați cumpărat planta.

Dacă doriți să plantați trandafiri sau orhidee, ale căror rădăcini cresc adânc, alegeți un ghiveci înalt. Pentru ierburi sau alte plante cu rădăcină plată sunt adecvate bolurile pentru plante sau alte vase mai puțin adânci.

Pentru plantele care cresc înalte sunt adecvate vasele masive, late, deoarece ele formează o contragreutate și conferă stabilitate – de exemplu jardinierele sau vasele înalte. În vasele tubulare rotunde sau rectangulare și în vaze se pretează cel mai bine plantele de dimensiuni mici și medii sau plantele suspendate.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x