0 Listă favorite 0 Coşul meu
Sfaturi

Amenajarea balconului: plante, accesorii și idei pentru grădina de la bloc

Timp de lectură 10 min.
gradina urbana

Pe orice balcon se pot întâmpla lucruri mari. Indiferent dacă doriți să realizați straturi de ierburi aromatice, să cultivați legume sau fructe de balcon, să faceți agricultură pe verticală sau să plantați flori obișnuite. Vă arătăm cum să scoateți tot ce-i mai bun din balconul dumneavoastră și cum să utilizați fiecare centimetru liber.

Ce plantăm pe balcon?

La asta trebuie să vă gândiți foarte bine, pentru că spațiul de pe balconul dumneavoastră este probabil limitat. Mai înainte să îl risipiți, trebuie așadar să răspundeți la cele mai importante întrebări:

Balconul dumneavoastră este însorit sau umbrit?

În primul rând trebuie să vă gândiți ce orientare are balconul dumneavoastră, întrucât asta determină ce puteți cultiva pe el. Și plantele au pretenții.

Dacă balconul este orientat spre sud, acesta se poate încinge zdravăn, ceea ce nu le place anumitor plante. Dacă este orientat spre nord, unele plante nu primesc soare suficient. Trebuie să țineți cont de acest lucru la planificare și la achiziționarea plantelor dumneavoastră.

Balconul dumneavoastră este mic sau mare?

Este evident că pe un balcon mai mare este mai mult loc decât pe unul mic. Dar poate că trebuie doar să regândiți felul în care cultivați plante pe un balcon mic: astfel, el va putea deveni uriaș.

În timp ce, pe balcoanele mari, puteți folosi fără probleme vase mari sau răsadnițe, pe balcoanele mici ar fi bine să vă gândiți să cultivați pe înălțime. Cuvântul cheie: grădinăritul pe verticală. Astfel câștigați spațiu și puteți exploata fiecare centimetru de pe balcoanele mici.

Vreți să depuneți mai mult sau mai puțin efort?

Și aceasta este o întrebare importantă. Dacă nu doriți altceva decât să stați pe balcon și să admirați florile frumoase, atunci poate că nu ar trebui să plantați decât cimbru și flori ușor de îngrijit, nu să cultivați roșii.

Dacă totuși doriți să transformați grădinăritul în noul dumneavoastră hobby, nu este o problemă să îl practicați și pe balcon. Aveți toate șansele să practicați agricultură de subzistență.

Acum aveți ocazia să aflați cum să cultivați corect plante pe balcon. A venit vremea să vă depășiți limitele.

Plante de cultivat pe balcon

Cum plantăm pe balcon?

Secretul este să combinați. Atunci când combinați ghivece diferite pentru plante, balconul dumneavoastră devine interesant. Folosiți tot ce aveți la dispoziție: pardoseala, tavanul, pereții și panourile de delimitare. Astfel, balconul dumneavoastră va deveni o adevărată junglă urbană.

Nu veți câștiga o mască pentru flori, în schimb veți beneficia de flori superbe, înflorite pe balconul dumneavoastră: jardinierele au multiple utilizări. Jardinierele pot fi așezate sau atârnate. Așadar, dacă nu aveți mult spațiu la dispoziție, puteți utiliza și balustrada balconului.

Pentru a vă planta florile, mai puteți folosi și vase, coșuri sau ghivece pentru plante. Dacă doriți să așezați mai multe plante într-un ghiveci mare, trebuie să aveți grijă ca acestea să se potrivească unele cu celelalte, altfel nu vor mai înflori niciunele.

Rasadnita pentru plante pe balcon

Dacă vreți să cultivați multe plante și dispuneți de un balcon mare, ce ați spune de o răsadniță? O puteți cumpăra de-a gata sau o puteți construi singur și atunci dumneavoastră sunteți cel care stabiliți cât de mare să fie.

Dacă nu aveți mult loc, puteți profita de fiecare centimetru din balconul dumneavoastră, utilizând o răsadniță verticală sau o etajeră pentru plante. Încă ceva bun de la înălțime. Plantele pot fi cultivate și în ghivece suspendate, iar astfel puteți economisi spațiul.

Ghivece & jardiniere pentru plante Către produse

Un balcon îngrijit chiar de dumneavoastră

Culegeți roadele muncii dumneavoastră. Așadar doriți să aduceți pe balcon grădina țărănească. Acest lucru nu este o problemă, întrucât nenumărator legume, fructe și soiuri de ierburi aromatice le merge la fel de bine și pe balcon.

Regula generală este: cu cât este mai mare vasul, cu atât mai bogată este și recolta obținută la sfârșit.

Legumelor și fructelor le merge cel mai bine pe balcoanele cu expunere sudică și, cu unele limitări, pe balcoanele orientate către vest și est. Dacă balconul dumneavoastră este orientat spre nord, nu puteți cultiva, din păcate, decât ierburi aromatice. Dar și acestea sunt suficiente pentru a vă asigura verdeața și parfumul pe balconul dumneavoastră.

Cultivarea plantelor aromatice pe balcon

Cultivarea legumelor pe balcon

În acest caz, vă puteți face de cap la înălțime. Pentru că legumelor le merge la fel de bine pe balcon atunci când sunt plantate în vase mari, dar și în straturi dispuse pe verticală. Ardeii iuți și roșiile atârnătoare pot fi cultivați chiar și în ghivece suspendate. Legumele de pe balconul dumneavoastră se simt bine și în răsadnițe.

În cazul vaselor și răsadnițelor trebuie să aveți grijă să nu fie prea mari pentru plantele dumneavoastră, întrucât anumite soiuri de legume cresc necontrolat.

În rest, creativitatea nu cunoaște prea multe limite. În afara roșiilor și castraveților, mai avem câteva propuneri de legume care pot fi plantate fără probleme pe balcon.

Seminte de legume Către produse

Ierburi aromatice pe balcon

Puteți culege rapid de afară niște cimbru sau mărar pentru masa de prânz sau mentă proaspătă pentru cocktailul de seară. Se poate și fără să aveți grădină, pentru că și pe balcon se pot amenaja straturi pentru ierburi aromatice, iar selecția de ierburi este mare.

De fapt, ce-ar fi să creați o grădină suspendată de ierburi aromate? Acestora le priesc și ghivecele suspendate și nu ocupă mult loc. Dacă doriți să grădinăriți pe verticală, o puteți face foarte simplu, cu ajutorul unor etajere pentru plante sau straturi dispuse pe verticală. Astfel aveți suficient loc și vă veți bucura mereu de mireasma ierburilor aromatice.

Ierburile dumneavoastră preferate aromatice se găsesc cu siguranță și la ideile noastre de cultivare a ierburilor aromatice:

Seminte de ierburi aromatice Către produse

Fructe pe balcon

Pomii fructiferi columnari sau crescuți pe spaliere produc o recoltă bogată, ocupând un minimum de spațiu. Pentru pomii fructiferi pitici aveți însă nevoie de vase suficient de mari. Un astfel de ghiveci trebuie să fie de cel puțin 30 de litri, iar odată la trei-cinci ani trebuie să mutați pomul într-un ghiveci mai mare.

Spuneți adio fructelor din supermarket și plantați-vă fructele preferate. Însă aveți în vedere că nu toate tipurile de fructe sunt adecvate pentru acest tip de culturi:

Fructe, legume & plante aromatice Către produse

Asigurați polenizarea cultivând plante care atrag albinele

Dacă cultivați plante anuale, care atrag albinele, în aceleași vase, vă asigurați că pomii dumneavoastră fructiferi vor fi polenizați. De asemenea, în același vas este bine să puneți și o farfurioară cu apă și una sau două pietricele. Astfel, albinele își pot ostoi setea.

Plantele cresc încet. Aici aflați cât de mult durează.

Un balcon înflorit

Ajutați-vă cartierul să înflorească. Cu ajutorul tufelor, bulbilor de flori și a altor varietăți aduceți culoare și vitalitate în balconul dumneavoastră.

Nu puteți greși niciodată dacă folosiți o jardinieră clasică. Pe aceasta o umpleți cu plante anuale pentru balcon și vă bucurați de explozia de culori. Nu încercați să amestecați prea multe culori, folosiți mai bine și ceva alb sau verde.

Aici puteți găsi câteva plante clasice care pot fi cultivate fără probleme în jardinierele pentru balcon:

Jardiniere Către produse

Posibilitățile sunt însă aproape nesfârșite:

  • Dacă le plantați în vase mai mari, multe tufe sau copăcei pot fi cultivați cu succes pe balcon și terasă.
  • Plantele clasice care se pun în ghivece sau vase mari, precum oleandrul, verbina și trompeta îngerului necesită mai puțin spațiu. Ele au nevoie de soare din plin, în timp ce în locurile semiumbrite prosperă în special rododendronii și hortensiile.
  • Tufele sunt ușor de îngrijit, vă bucură an de an cu noi flori splendide și atrag și albinele, fluturii și alte insecte utile.

Balkon bepflanzen Blühender Balkon
Plante pentru gradina & balcon Către produse

Nu aveți chef să aveți grijă prea multă de plante. De fapt, nu doriți decât să vă bucurați de florile dumneavoastră. În acest caz, cultivați doar următoarele plante, care sunt foarte ușor de îngrijit:

Îngrijiți-vă balconul. Și plantele care cresc pe el. Aici aflați cum se face.

Protecție vizuală naturală pe balcon

Puțină intimitate pe balcon. Și dumneavoastră puteți beneficia de ea. Pentru că pe orice balcon se pot întâmpla lucruri mari. Acest lucru este valabil și în ceea ce privește protecția vizuală naturală.

Bunăoară, o răsadniță poate reprezenta o protecție vizuală cu plante, la fel ca și o etajeră cu plante, plante în ghivece suspendate sau straturi pe verticală, dispuse în locul potrivit.

Dacă le plantați în vase mai mari, multe tufe, ierburi sau copăcei pot fi cultivați cu succes pe balcon. Astfel, obțineți și un paravan natural și foarte opac.

Dacă achiziționați o împletitură de nuiele sau folosiți, pur și simplu, frânghii întinse, puteți cultiva atât plante cățărătoare, cât și fasole sau viță-de-vie. Astfel omorâți două muște dintr-o lovitură: aveți de mâncare, dar și liniște.

Plante pe balcon protectie vizuala naturala

Urban Gardening (Grădina urbană) - găsiți-vă posibilitatea

Porniți-vă proiectul de Urban Gardening și găsiți în orașul dumneavoastră conceptul care vi se potrivește. Fie că este practicat acasă, pe balconul dumneavoastră, într-o grădină comunitară, din cartier sau a orașului, conceptul de grădină urbană este multidimensional și poate fi pus în practică aproape peste tot. V-am pregătit o listă de posibilități și am întocmit o sinteză a celor mai importante puncte.

Pentru fiecare tip – pentru fiecare situație – pentru orice gusturi – pentru orice oraș - există întotdeauna o cale pentru grădinăritul urban - găsiți-o pe cea care vi se potrivește.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x