0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
01.06.2023 08:00 - 21:00
04.06.2023 08:00 - 19:00
05.06.2023 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 30.05.2023 la ora 13:05. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Tăierea și despicarea lemnului de foc pentru încălzire

Timp de lectură 24 min.
Tăierea și despicarea lemnului de foc pentru încălzire

Un foc care trosnește în șemineu, constând din flăcări pâlpâitoare printre surcelele pe care le-ați despicat cu propriile mâini și cu proprii mușchi. Acesta este adevărat romantism! Am reunit aici pentru dumneavoastră toate informațiile importante pe tema pregătirii lemnului pentru foc și despre toate uneltele forestiere, ca de exemplu motofierăstraie și mașini de despicat lemne.

Pregătirea lemnului pentru foc

Lemn pentru foc

Cum să loviți corect și sigur!

Doriți să vă bateți cu pumnii în piept în fața stivei de lemne proaspăt crăpate și să exclamați „EU AM PREGĂTIT LEMNELE“? Atunci la treabă, începeți! În articolul nostru le arătăm celor care își taie ei înșiși lemnul din pădure care sunt echipamentele de au nevoie pentru a tăia lemnele și ce prevederi de siguranță trebuie să respecte atunci când își pregătesc singuri lemnul pentru foc.

Aspecte de avut în vedere atunci când vă pregătiți singuri lemnul pentru foc

 • Alegeți toporul potrivit pentru proiectul dumneavoastră – sau ciocanul de despicat potrivit.
 • Ascuțiți-vă corect toporul sau securea cu un dispozitiv de ascuțit topoare.
 • Pentru a se evita formarea ruginii pe cap și pe tăiș, topoarele și securile trebuie depozitate în locuri uscate.
 • După un timp mai îndelungat în magazia de echipamente, este bine să ungeți bine cu ulei sau să gresați tăișul uneltei forestiere.
 • Alegeți îmbrăcămintea de lucru potrivită pentru a vă proteja împotriva rănirilor – ca de exemplu pantaloni rezistenți la tăiere.
 • Este important să asigurați îngrijirea și întreținerea regulată a motofierăstrăului dumneavoastră. Aceasta înseamnă curățarea și lubrifierea lanțului sau înlocuirea completă.
 • Și ascuțirea motofierăstrăului trebuie efectuată regulat.
 • Ascuțiți regulat crucea de despicat a mașinii dumneavoastră de despicat lemne.
 • Și mai ales, depozitați-vă corect, în straturi, lemnele de foc .
 • Numai lemnul bine uscat este adecvat pentru ardere.
 • Controlați umiditatea lemnului cu un aparat de măsurare și asigurați o circulație suficientă a aerului în jurul stivei de lemne de foc.

Pentru pregătirea de către dumneavoastră înșivă a lemnelor pentru foc, este esențial ca unealta dumneavoastră să fie într-o stare de top. Topoarele, ciocanele de despicat, securile sau motofierăstraiele și mașinile de despicat lemne trebuie să funcționeze neapărat într-un mod fiabil. Informații detaliate despre cum să vă alegeți, îngrijiți și întrețineți corect uneltele de despicat și fierăstraiele aflați aici, în domeniul nostru de proiect „Tăierea și despicarea lemnului.

În cele ce urmează vă oferim cele mai importante sfaturi pentru cum să vă mențineți toporul în formă pentru tăierea lemnului pentru șemineu:

 • Ascuțiți-vă toporul prin trecerea de câteva ori a tăișului printr-un dispozitiv de ascuțit topoare sau o piatră de ascuțit manuală. Crestăturile și defectele mai mari pot fi pilite cu un disc de hârtie abrazivă.
 • Pentru a face tăișul și mai ascuțit, acesta poate fi ascuțit pe o curea de piele, după o șlefuire fină. Trageți pielea întotdeauna spre vârful tăișului.
 • După șlefuire și ascuțire păstrați întotdeauna forma inițială a tăișului. Un topor ascuțit greșit va devia mult mai ușor prin alunecare.
 • Ascuțiți uniform întregul tăiș pe ambele părți!
 • Controlați regulat fixarea corectă a capului toporului în coadă.
 • După un timp mai îndelungat în magazia de echipamente, este bine să ungeți bine cu ulei sau să gresați tăișul toporului.
 • Este important să vă depozitați întotdeauna topoarele într-un loc uscat.
 • Însă, locul de depozitare al uneltei de despicat nu trebuie să fie atât de uscat încât capul toporului să se contracte.
 • După tăierea lemnelor, asigurați-vă că tăișul și protecția tăișului nu sunt umede, atunci când aplicați protecția tăișului.
 • Ungeți cu ulei capul toporului înainte să îl depozitați pentru mai mult timp, pentru că, în caz contrar, toporul poate rugini.

Tăierea lemnului cu topoare și securi

Taierea lemnelor cu topor si secure

Doriți să pregătiți lemne mici? Pentru aceasta aveți nevoie de toporul corect sau de securea potrivită! Aici vă prezentăm caracteristicile esențiale ale topoarelor și securilor.

Topoare

Un topor se evidențiază prin aceea că pana din oțel este fixată de regulă pe o bară de lemn. El este condus de cele mai multe ori cu două mâini – spre deosebire de secure, care este adesea mai scurtă și mai ușoară.

În funcție de model și de domeniul de utilizare, unghiul penei corpului toporului măsoară între 20° și 30°, tăișul, ascuțit de cele mai multe ori de formă convexă, are aproximativ 35-40°. Va fi aleasă o formă corespunzătoare, în funcție de utilizare.

Utilizare: Topoarele se utilizează mai ales la tăierea copacilor, tăierea crengilor, la crestare și la pregătirea lemnului pentru foc. Datorită tăișului zvelt, șlefuit de cele mai multe ori pe ambele părți, și cu un unghi de tăiere relativ ascuțit, toporul poate pătrunde ușor în fibrele de lemn.

Securi

O secure este de cele mai multe ori mai scurtă și mai ușoară decât un topor. Prin urmare, la securi rezultă o energie cinetică mai redusă decât la topoare, astfel încât pot fi executate lucrări mai precise și mai fine. Și în plus, aceste unelte pot fi utilizate cu o singură mână.

În funcție de tipul de utilizare se face distincție, printre altele, între securi forestiere, securi de dulgheri, securi de bucătărie sau securi de mână. Acestea au diferite mărimi și curburi ale tăișului.

Utilizare: Securile se utilizează pentru lucrări precise și de finețe, de exemplu pentru confecționarea lemnelor în cantități mai mici sau a unor bucăți de lemn medii. Comparativ cu topoarele, securile sunt mai adecvate pentru a fi transportate, datorită greutății mai reduse. Ele se utilizează și ca unelte de bucătărie, ca de exemplu pentru tăierea oaselor.

Tăierea lemnului cu motofierăstraie / drujbe

Taierea lemnelor cu drujba motofierastrau

Există ocazii în viață în care este indicat să nu vă pierdeți cumpătul.
Una dintre aceste ocazii este, fără îndoială, aceasta:

Motorul motofierăstrăului începe să facă zgomot.
Lanțul de fierăstrău se apropie de scoarța copacului, fără a putea fi oprit.
Mașina lovește natura.
Așchiile sar în aer ca dintr-o fântână arteziană.
Omul taie ceea ce dorește să taie.
Moale ca untul...rhoaaar!

Bun venit în lumea fascinantă a motofierăstraielor! Am pregătit aici pentru dumneavoastră informații esențiale în legătură cu această unealtă forestieră.

Indicație importantă: Vă rugăm să țineți cont de faptul că în cazul motofierăstraielor care se livrează cu doi acumulatori, informația despre capacitatea acumulatorului se referă întotdeauna la un singur acumulator. Al doilea acumulator livrat servește ca rezervă, în cazul în care trebuie să-l încărcați pe celălalt. În acest fel, motofierăstrăul este întotdeauna pregătit de utilizare.

Tipuri de motorizare a motofierăstraielor

Între timp, dificultatea de a alege nu se face simțită doar în fața raftului cu cereale, ci și pe piața motofierăstraielor. Există modele de mașini cu motor pe benzină sau electromotor, fierăstraie acționate cu aer comprimat (pneumatic) sau cu presiune de ulei (hidraulic), precum și motofierăstraie cu acumulator.

Motofierăstrău cu acumulator

Motofierăstraiele cu acumulator sunt adecvate pentru lucrul zilnic sau ocazional în grădină. Avantajele și dezavantajele lor:

 • greutate redusă
 • operare simplă, fără cablu, silențioasă
 • acumulatorul trebuie încărcat - în schimb nu există gaze de evacuare
 • puterea nu poate ține pasul cu motofierăstraiele cu motoare pe benzină

Indicație: Datorită densității energetice mari și capacității de încărcare rapidă, tehnologia cu litiu-ion reprezintă în prezent standardul pentru motofierăstraiele cu acumulator. Este posibil ca alte tipuri de acumulatori să aibă prețuri mai mici, însă vin și cu o greutate și cu o durată de încărcare mai mare, precum și cu timpi de lucru mai scurți.

Motofierăstraie electrice

Motofierăstraiele electrice sunt adecvate pentru grădinari, profesioniștii din construcții, dulgheri, amatorii de bricolaj. Avantajele și dezavantajele lor:

 • ușoare, manevrabile, ușor de pornit
 • silențioase și ecologice
 • fără vibrații puternice
 • eforturi de întreținere reduse

Motofierăstraie pe benzină

Pentru lucrări profesionale în pădure, nu intră în discuție decât motofierăstraiele pe benzină. Avantajele și dezavantajele lor:

 • nu este necesară o conexiune la curent, nici încărcarea acumulatorului (este garantată mobilitatea)
 • putere mare sub capac
 • zgomotos în funcționare și cu emisii mari de gaze de evacuare
 • necesar mare de întreținere

Indicație

Câți CP ar trebui să aibă un motoferăstrău? Este o întrebare frecventă. CP încă este unitatea de măsură folosită în mod curent pentru a indica puterea unui aparat.

Noțiunea este, însă, nu numai învechită, ci utilizarea acesteia a fost chiar interzisă! Până în anul 2009, în scopuri publicitare indicația în CP era permisă numai suplimentar față de cea în kilowatt (kW). De la ultima modificare a Directivei 80/181/CEE, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2010, în cadrul UE nu mai este permisă indicația singulară a CP și a tuturor celorlalte unități non-SI.

Indicații de siguranță la lucrul cu drujbele / motofierăstraiele

Lucrul cu motofierăstraiele nu este periculos, dacă respectați anumite prevederi de siguranță. În cele ce urmează vă oferim câteva sfaturi pentru cum să tăiați lemne în condiții de siguranță cu motofierăstraiele și ce anume ar trebui să aveți în vedere, atunci când pregătiți dumneavoastră înșivă lemnele pentru foc, în ceea ce priveșteîmbrăcămintea de lucru și protecția muncii:

 • Nu tăiați cu fierăstrăul deasupra capului.
 • Acordați atenție unei așezări sigure a lemnului de tăiat!
 • Aveți grijă să aveți întotdeauna o poziție stabilă: un fierăstrău care se blochează vă poate dezechilibra cu ușurință, provocându-vă căderea.
 • La tăierea cu fierăstrăul, aveți grijă să nu staționeze nimeni în zona de pericole.
 • Țineți ferm și sigur motofierăstrăul cu ambele mâini, de mânerele prevăzute.
 • La tăierea lemnului cu fierăstrăul, purtați echipament de protecție complet!
 • O cască de protecție vă va proteja de crengile care cad. În plus, protecția integrată pentru auz și pentru față va atenua zgomotul și va ține la distanță rumegușul, așchiile și crengile biciuitoare. Aveți în vedere ca ansamblul căștii să nu fie deteriorat și înlocuiți casca dacă aceasta a fost lovită! Înlocuiți casca după cel mult cinci ani!
 • La pregătirea lemnului cu motofierăstrăul, pantalonii de protecție la tăiere vă protejează împotriva rănirii; aceștia conțin inserții de protecție, care se extind din partea din față a pulpei, până în zona dintre picioare.
 • Protecție împotriva rănirii oferă și jachetele cu protecții împotriva tăierii în zona umerilor și a brațelor.
 • Încălțămintea de siguranță cu placă de protecție a degetelor, protecții pentru glezne și protecții împotriva tăierii vă oferă siguranță împotriva accidentărilor prin tăiere și a crengilor care cad.
 • Mănușile de protecție vă protejează împotriva rănirii mâinilor și, în plus, vă feresc de murdărie, frig și umezeală.

Nivelul de putere sonoră și presiunea sonoră

Atunci când lucrați cu motofierăstraie și cu alte mașini zgomotoase, ar trebui să țineți cont și de o protecție fonică suficientă. Pentru a putea determina o protecție fonică adecvată, se recomandă să respectați următoarele informații ale producătorului:

 • nivelul de putere sonoră (LwA)
 • nivelul de presiune acustică (LpA)
Regulamentul 2000/14/CE privind zgomotul emis de echipamentele cuprinde o directivă care stipulează nivelul de putere sonoră pentru mașini și aparate.

Nivelul de putere sonoră LwA

Cantitatea de radiație sonoră emisă în total de un echipament (de o sursă sonoră) este indicată prin nivelul de putere sonoră (LwA). Acesta depinde de intensitatea undei sonore radiate și de dimensiunea echipamentului. În schimb, mărimea și forma încăperii în care este acționat echipamentul și distanța dintre sursa sonoră și punctul de măsurătoare sunt irelevante pentru determinarea valorii.

Cu cât suma tuturor nivelurilor de putere sonoră ale mașinilor dintr-o încăpere este mai mare, cu atât în încăpere este mai mult zgomot.

Valoarea care indică nivelul de putere sonoră ca informație individuală se poate scrie în două moduri:

 • LwA în dB
 • Lw în dB(A)

Nivelul de presiune acustică LpA

Presiunea sonoră (LpA) descrie intensitatea radiației sonore emise de o sursă de zgomot, de ex. de o mașină cu lanț. Valoarea se referă la percepția auditivă umană, deci la zgomotul care ajunge la ureche. Nu se ține cont de influențele încăperii sau ale altor obiecte, ceea ce limitează însă comparabilitatea valorii.

Pentru a avea o relevanță sporită, valoarea are nevoie de încă câțiva parametri suplimentari:

 • Distanța dintre sursa de zgomot și punctul de măsurare
 • Dimensiunea încăperii
 • Amplasarea sursei de zgomot în încăpere
 • Proprietăți spațial-acustice (informații despre ecou cu ajutorul timpilor de ecou)

Valoarea care indică nivelul de presiune acustică poate fi notată în două moduri:

 • LpA în dB
 • Lp în dB(A)

Indicație

De regulă, producătorul menționează numai nivelul de presiune acustică (LpA). Conform normelor în vigoare, valoarea trebuie reprodusă numai împreună cu informația despre nivelul de putere sonoră (LwA). Deoarece, spre deosebire de nivelul de putere sonoră, nivelul de presiune acustică are o relevanță scăzută.

Artă cu motofierăstraie!

Da, ați citit corect. Motofierăstraiele nu sunt utilizabile numai pentru lucrări de tăiere brute. Cu știința corespunzătoare, mașinile sunt adecvate de asemenea și pentru a crea cele mai fine opere de artă sculptate.

Tăierea lemnului cu mașini de despicat lemne

Masini de despicat lemne

Germanii ard circa 14 milioane de metri cubi de lemn pentru foc pe an. Cei care își taie singuri lemnele pentru șemineu cu forța brațelor în combinație cu topoare sau securi, economisesc mulți bani. Pentru că lemnul pentru foc de la marginea pădurii costă cu circa o treime mai puțin decât lemnul gata pregătit pentru sobă sau alți combustibili de la comercianți. Însă pregătirea lemnului de către dumneavoastră înșivă costă de asemenea și câțiva stropi de sudoare...

Însă nu vă pierdeți speranța! O mașină de despicat lemne vă poate oferi ajutor! Motorul și unealta de despicat vor crăpa lemnele aproape fără efort. Yippie! Am grupat aici informații esențiale despre mașinile de grădinărit care vă vor ușura munca fizică.

Avantajele mașinilor de despicat lemne

 • tăiați lemne protejându-vă spatele;
 • eforturi mai reduse decât la despicarea manuală a lemnelor;
 • operare simplă;
 • risc de rănire redus;
 • cu performanțele mașinii de despicat lemne puteți despica atât lemn umed, cât și lemn uscat;
 • pe termen lung, cu mașinile de despicat lemne veți economisi timp, forță și bani.

Tipuri de motorizare și variante ale mașinilor de despicat lemne

O sarcină, multe căi de rezolvare: numeroasele modele de mașini de despicat lemne se deosebesc, printre altele, prin faptul că taie în poziție verticală sau orizontală, prin cât de performante sunt, care este tipul de antrenare, ce mărimi de bușteni pot despica și cât de lungi și de late sunt bucățile de lemn crăpate la final.

Următoarele informații vă vor oferi o imagine de ansamblu:

Mașini de despicat lemne cu electromotor

Electromotorul relativ silențios este motorizarea utilizată cel mai frecvent pentru pompa hidraulică a unei mașini de despicat lemne. Mașinile mai mici pentru despicarea lemnelor scurte pot fi acționate cu 230 de volți, echipamentele mai mari necesită curent de înaltă tensiune de 380 de volți pentru a furniza o forță de forfecare suficientă.

Mașini de despicat lemne cu motor pe benzină sau motor diesel

Dacă mașina de despicat lemne se utilizează permanent și în locuri diferite, atunci ar putea fi interesantă pentru dumneavoastră și varianta cu motor pe benzină. Mașinile de despicat lemne cu motor cu ardere propriu sunt independente de alimentarea cu curent și, spre deosebire de cele acționate electric, pot fi utilizate și pe teren. Mașinile mai mici dispun de regulă de un motor pe benzină în 4 timpi, echipamentele mai mari funcționează cu motoare diesel.

Mașini de despicat lemne cu priză de putere

Pompa hidraulică poate fi acționată și cu priza de putere a unui tractor. Mașinile de despicat cu acționare cu priză de putere au un sistem în trei puncte cu care vor fi atașate la tractor, astfel putând fi utilizate direct în pădure.

Mașini combinate

Așa-numitele mașini combinate sunt flexibile. Ele dispun de diferite motorizări, care sunt utilizate în funcție de locul de exploatare. O combinație larg răspândită este cea cu electromotor și cu acționare cu priză de putere. Astfel de mașini de despicat lemne pot funcționa silențios în apropierea unei case, permițând însă totodată și utilizări mobile.

Unealta de despicat: pană, cruce sau coroană?

Există diverse unelte de despicat. Despicarea este rezolvată fie de o pană de despicat simplă, de o cruce de despicat sau de o coroană de despicat, toate din oțel solid. Unealta de despicat este introdusă forțat în bucata de lemn, astfel încât într-o singură etapă de lucru sunt produse câte două, patru sau până la 6 sau 8 despicături de buștean.

Modele care taie în poziție orizontală și verticală

Despicătoare orizontale (= mașini de despicat lemne vertical) sunt adecvate mai degrabă pentru posesorii de șemineuri care ard numai din când în când câteva lemne. Lemnul este despicat de o pană, care se deplasează în canalul de despicare de sus în jos. După despicare, bucățile de buștean rămân aproape de canalul de despicare sau chiar în interiorul acestuia. Alternativ, acestea pot fi așezate pe brațe suport laterale. Acest lucru facilitează substanțial despicarea repetată.

Despicătoarele verticale (= mașini de despicat lemne orizontal) sunt adecvate pentru proprietarii de sobe care doresc să încălzească cu lemne pe durata întregii ierni sau pentru profesioniști. În cazul acestor mașini de despicat, lemnul va fi împins de o placă de presare înspre lamă și va fi secționat. Apoi va fi împins în afară din canalul de despicare. Acest lucru este practic atunci când se dorește despicarea preliminară a lemnului sau se utilizează o cruce de despicat multiplă. Cu aceasta este posibil ca – în funcție de diametru și lungime – să se producă deja lemne gata pregătite pentru sobă. Altfel este necesară aplecare pentru ridicarea lemnului și o nouă despicare.

Sfat

Mașinile de despicat lemne orizontale au însă marele avantaj că este de asemenea posibil ca și buștenii mari să fie rulați, fără eforturi prea mari, direct pe sol în zona de lucru a mașinii. În plus este posibil ca, prin intermediul unei substructuri adecvate (de ex. un banc de lucru), mașinile de despicat lemne în modul de construcție orizontal să fie aduse la o înălțime de lucru confortabilă.

Indicație

Câți CP ar trebui să aibă o mașină de despicat lemne? Este o întrebare frecventă. CP încă este unitatea de măsură folosită în mod curent pentru a indica puterea unui aparat.

Noțiunea este, însă, nu numai învechită, ci utilizarea acesteia a fost chiar interzisă! Până în anul 2009, în scopuri publicitare indicația în CP era permisă numai suplimentar față de cea în kilowatt (kW). De la ultima modificare a Directivei 80/181/CEE, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2010, în cadrul UE nu mai este permisă indicația singulară a CP și a tuturor celorlalte unități non-SI.

Caracteristici de produs esențiale ale mașinilor de despicat lemne

Forța de despicare și lungimea de despicare sunt doi indicatori de performanță importanți ai mașinilor de desăicat lemne.
În cele ce urmează aflați ce puteți deduce din aceste caracteristici de produs și de ce sunt atât de importante.

Lungimea de despicare
Dimensiunea prin care este indicată lungimea maximă de tăiere pe care o poate despica o mașină de despicat lemne este denumită lungimea de despicare. La mașinile standard, această dimensiune se situează între 55 și 110 cm. În exploatarea forestieră se utilizează mașini de despicat lemn, cu care pot fi tăiați bușteni cu un diametru de până la 32 cm și ulterior aceștia pot fi despicați la o lungime a bucăților de lemn despicat de 25 până la 50 cm.

Sfat

Lungimea bucăților de lemn despicat nu are voie să depășească în niciun caz mărimea focarului sobei sau șemineului.

Forța de despicare
Unul dintre cei mai importanți indicatori de performanță ai mașinilor de despicat lemne este forța de despicare. Ea este considerată drept măsura forței mașinii și este indicată de obicei în tone (t). Treptele de putere ale mașinilor variază de la 4 t pentru pregătirea lemnului de foc pentru șemineuri și până la despicătoarele profesionale cu o forță de despicare de 40 t.

Forța de despicare necesară mașinii depinde de o serie de condiții. Printre acestea se numără următoarele:

 • Tip de lemn
 • Lungimea lemnului
 • Diametrul buștenilor
 • Starea de uscare a lemnului
Pentru utilizatori privați, pentru care este mai importantă o muncă mai ușoară și nu atât de mult o viteză mai mare, este valabil, în general, că pentru prelucrarea unui lemn moale, precum molid sau pin, sunt suficiente mașinile de despicat lemne cu o forță de despicare de cinci până la șase tone. Cei care trebuie să despice preponderent lemn de fag și de stejar, ar trebui să opteze direct pentru o mașină din următoarea treaptă de performanță (7,5 până la 9 tone).

Indicații de siguranță

În cele ce urmează aflați căror aspecte trebuie să le acordați atenție la despicarea lemnului cu o mașină de despicat lemne.

 • În prezent, mașinile de despicat lemne sunt echipate de regulă cu un sistem de deservire cu două mâini. Astfel, unealta de despicat se deplasează în jos numai dacă utilizatorul apasă simultan în jos cele două manete de operare.
 • Siguranțele electrice de pornire împiedică o pornire de la sine a mașinii, ca de exemplu după o pană de curent.
 • Fiecare mașină de despicat lemne necesită o suprafață de bază dreaptă, pe care să fie poziționată stabil.
 • În principiu ar trebui ca o mașină de despicat lemne să fie deservită de o singură persoană. Lemnele care sunt aruncate împrejur ar putea provoca răniri. Este interzisă staționarea copiilor în apropiere de mașinile de despicat lemne!
 • La introducerea bucății de lemn, aveți în vedere că numai lemnul proaspăt poate fi despicat transversal. În cazul în care se încearcă despicarea transversală a lemnului uscat, acesta se fărâmițează, așchiile zboară la mai mult de cinci metri și pot provoca răniri grave.
 • Este bine ca mașina de despicat lemne să nu fie utilizată în apropierea unor obiecte casante.
 • În cazul în care mașina de despicat lemne nu aspiră ea însăși așchiile de lemn, este recomandat să o curățați din când în când. La mașinile de despicat lemne cu sistem de aspirare trebuie avut în vedere ca acesta să funcționeze bine.
 • În timpul lucrului este bine să purtați echipament de lucru și de protecție. De o importanță deosebită sunt ochelarii de protecție, casca de protecție, mănușile de lucru și încălțămintea de siguranță.

Nivelul de putere sonoră și presiunea sonoră

Atunci când lucrați cu mașini de despicat lemne și cu alte maşini zgomotoase, ar trebui să țineți cont și de o protecție fonică suficientă. Pentru a putea determina o protecție fonică adecvată, se recomandă să respectați următoarele informații ale producătorului:

 • nivelul de putere sonoră (LwA)
 • nivelul de presiune acustică (LpA)
Regulamentul 2000/14/CE privind zgomotul emis de echipamentele cuprinde o directivă care stipulează nivelul de putere sonoră pentru mașini și aparate.

Nivelul de putere sonoră LwA

Cantitatea de radiație sonoră emisă în total de un echipament (de o sursă sonoră) este indicată prin nivelul de putere sonoră (LwA). Acesta depinde de intensitatea undei sonore radiate și de dimensiunea echipamentului. În schimb, mărimea și forma încăperii în care este acționat echipamentul și distanța dintre sursa sonoră și punctul de măsurătoare sunt irelevante pentru determinarea valorii.

Cu cât suma tuturor n ivelurilor de putere sonoră ale mașinilor dintr-o încăpere este mai mare, cu atât în încăpere este mai mult zgomot.

Valoarea care indică nivelul de putere sonoră ca informație individuală se poate scrie în două moduri:

 • LwA în dB
 • Lw în dB(A)

Nivelul de presiune acustică LpA

Presiunea sonoră (LpA) descrie intensitatea radiației sonore emise de o sursă de zgomot, de ex., de o mașină de despicat lemne. Valoarea se referă la percepția auditivă umană, deci la zgomotul care ajunge la ureche. Nu se ține cont de influențele încăperii sau ale altor obiecte, ceea ce limitează însă comparabilitatea valorii.

Pentru a avea o relevanță sporită, valoarea are nevoie de încă câțiva parametri suplimentari:

 • Distanța dintre sursa de zgomot și punctul de măsurare
 • Dimensiunea încăperii
 • Amplasarea sursei de zgomot în încăpere
 • Proprietăți spațial-acustice (informații despre ecou cu ajutorul timpilor de ecou)

Valoarea care indică nivelul de presiune acustică poate fi notată în două moduri:

 • LpA în dB
 • Lp în dB(A)

Indicație

De regulă, producătorul menționează numai nivelul de presiune acustică (LpA). Conform normelor în vigoare, valoarea trebuie reprodusă numai împreună cu informația despre nivelul de putere sonoră (LwA). Deoarece, spre deosebire de nivelul de putere sonoră, nivelul de presiune acustică are o relevanță scăzută.

Depozitarea lemnului pentru foc

Depozitarea lemnului pentru foc

Faceți-l să trosnească! Pentru ca în șemineul dumneavoastră lemnele să facă scântei așa cum trebuie, vă oferim în cele ce urmează unele sfaturi cu privire la depozitarea corectă a lemnului de foc. Pentru că depozitarea este un factor important pentru calitatea lemnelor pentru foc.

Cum îmi depozitez corect lemnele pentru foc?

Ele trebuie să rămână întotdeauna uscate! Acesta este criteriul cel mai important pentru depozitarea lemnelor de foc. Înainte ca acestea să trosnească și să izbucnească în flăcări în șemineul dumneavoastră, trebuie să fi fost depozitate într-un loc uscat. Conținutul de umiditate se diferențiază în funcție de tipul de lemn, de anotimp și de alte condiții. O regulă empirică: lemnele pentru foc ard bine dacă umiditatea reziduală se situează sub 20 de procente. Pentru ca lemnele de foc să se usuce bine, ar trebui să aveți în vedere în mod special acești trei factori:

 • o bună expunere la radiația solară
 • o alimentare suficientă cu aer
 • protecție împotriva ploilor și altor influențe ale intemperiilor
Atenție: nu vă depozitați, în niciun caz, combustibilii în încăperi închise, în pivniță sau într-o magazie de grădină. Acolo lemnele primesc prea puțin soare și este o circulație prea redusă a aerului.

Depozitarea optimă a lemnului pentru foc

Există diferite posibilități pentru cum și unde vă puteți depozita lemnele pentru foc:

 • Ca stivă nerezemată, care va fi protejată împotriva umidității. În partea de sus, protecția poate fi asigurată de o prelată, iar în partea de jos cu europaleți, pietre sau lemn ecarisat, așezat dedesubt.
 • Ca stivă de lemne, care va fi depozitată uscat sub un acoperiș înclinat
 • Ca grămezi ordonate de lemne. Acesta este un mod special de stivuire a lemnului. În acest caz, lemne de foc stivuite sub formă cilindrică sunt protejate de ploaie cu un acoperiș din șindrilă.
 • Stivuite rezemate de zidul casei. În acest sens este recomandată partea sudică a casei. Pentru a se garanta o bună ventilare, este bine ca stiva de lemne să aibă o distanță de minim 10-15 cm față de zidul casei și să fie protejate pe partea dinspre sol.
 • Suporturile pentru lemne de foc sunt un loc de depozitare sigur pentru lemnele de foc.

La depozitarea în aer liber, lemnele de foc se usucă în mod natural, cu ajutorul soarelui și al vântului. Pentru a se obține o putere calorică optimă, este bine ca lemnul să stea depozitat într-un loc uscat unul până la doi ani. Însă nu îl depozitați mai mult de 4 ani, pentru a nu se volatiliza componentele din lemn bogate în gaz și procesele de biodegradare să nu reducă puterea calorică a acestuia.

Stivuirea lemnului de foc

Stivuirea corectă a lemnelor pentru foc

Depozitarea optimă este unul dintre aspecte, însă pentru ca lemnul dumneavoastră de foc să nu fie doar protejat, ci să fie și așezat sigur, aveți aici câteva puncte de care este bine să țineți cont atunci când stivuiți lemnele:

 • Depozitați lemnul întotdeauna cu scoarța în jos, pentru ca bucățile de lemn să nu putrezească.
 • Orientați capătul îngust al stivei de lemne către partea expusă la condițiile meteo.
 • În rândul cel mai de jos, așezați bucățile de lemn unele lângă celelalte, ușor distanțate. Astfel, lemnul poate fi bine ventilat și se usucă bine în profunzime.
 • Pe cel de-al doilea rând începeți din nou de la capăt, însă acum așezați bucățile de lemn transversal. Astfel completați întregul rând.
 • Apoi așezați rândurile în continuare, alternativ, un rând longitudinal, unul transversal. Astfel stiva de lemne va fi așezată stabil și sigur.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus