Listă favorite 0 Coşul meu 0

Termeni din mecanică

Masini electrice bormasina

Marea lume a mașinilor! Acest lucru înseamnă și un număr mare de termeni de specialitate, funcții și caracteristici speciale care joacă un rol important în alegerea și în utilizarea unei mașini. Ce este puterea acumulatorilor, puterea consumată, cuplul? Efectul de memorie, cursă de pendulare, energie de impact? Aici găsiți o prezentare și o explicare a termenilor importanți și des utilizați.

Timp de lectură 4 min.

Capacitate baterie

Capacitatea unui acumulator este indicată în miliamperi oră (mAh) și indică ce sarcină electrică poate înmagazina, respectiv ceda, acumulatorul. Dacă puterea indicată a acumulatorului este de 3000 mAh, acest lucru înseamnă că, la o sarcină de 3000 mA, acumulatorul poate fi utilizat timp de o oră, la o sarcină de 1500 mAh, el ține două ore.

Atelier Un acumulator pentru toate masinile

Limitarea curentului de pornire

În cazul limitării curentului de pornire este vorba despre o alimentare mai redusă cu curent la pornirea mașinilor de mare putere. Această limitare previne o reacție prematură a mecanismelor de protecție la putere (siguranțelor) la pornirea mașinii. În plus vor fi reduse forțele de reacție (de ex. smucituri puternice) la pornirea mașinii.

Cuplu

Cuplul este forța cu care este înșurubat un șurub în piesă. La diametre mici ale șuruburilor este aplicat un cuplu redus, la diametre mari ale șuruburilor un cuplu mare, pentru a se preveni deteriorarea suprafeței. De aceea, șurubelnițele cu acumulator sunt echipate cu un dispozitiv de reglare a cuplului.

Noua metodă de măsurare Newton-metru pentru cupluri
ISO 5393 este un standard internațional, care descrie o verificare funcțională pentru șurubelnițe. Standardul descrie procedura de testare și modul de evaluare.
Sunt excluse de la acest standard șurubelnițele cu impulsuri sau șurubelnițele cu percuție.

Standardul cuprinde următoarele teme:

  • o descriere generală cu privire la efectuarea verificărilor
  • o descriere generală a cazurilor diverselor șuruburi
  • metoda de efectuare a verificărilor
  • evaluarea rezultatelor testelor și
  • redarea rezultatelor testelor în procesul verbal al verificării

Fiecare mașină de înșurubat ar trebui verificată pentru cazuri de șuruburi dure și șuruburi moi. Frecarea de bază trebuie să fie mai mică de 5% din cuplul de verificare.

  • În cazul șuruburilor dure există o creștere a cuplului de 10% până la 100% în cadrul a 27°.
  • În cazul șuruburilor moi există o creștere a cuplului de 10% până la 100% la nu mai puțin de 650°.

Dispozitiv de oprire a rotației

Dispozitivul de oprire a rotației unui ciocan rotopercutor oprește mișcarea de rotație a burghiului. Astfel poate fi utilizată eficient funcția de daltă.

Efectul de memorie

Prin efect de memorie se înțelege pierderea de capacitate care poate interveni la acumulatorii nichel-cadmiu dacă aceștia nu au fost descărcați complet înainte de reîncărcare. Dacă acest lucru se întâmplă mai frecvent, pare că acumulatorul memorează necesarul de energie și nu se mai încarcă complet. Capacitatea de încărcare scade, astfel că acumulatorul se va descărca mai repede la utilizare. Acest efect nu apare la acumulatorii litiu-ion.

fierastrau pendular

Cursă pendulară

Cursa pendulară este o caracteristică specială de performanță a fierăstraielor cu coadă, a celor pendulare și a celor tip sabie și denumește pendularea suplimentară, înainte și înapoi, a lamei de fierăstrău în timpul procesului de tăiere. Avantajele unui fierăstrău cu cursă de pendulare față de un fierăstrău fără cursă de pendulare sunt randamentul de tăiere substanţial mai mare, evacuare mai bună a aşchiilor şi protejarea lamei.

Energia de impact

Cu cât este mai mare energia de impact, de ex. a unei dalte asupra unei piatră, cu atât mai multă energie acționează asupra acesteia și cu atât mai ușor este pentru utilizatorul unui ciocan rotopercutor să execute o gaură. Energia de impact este indicată în Joule [J].

Dispozitivul de oprire a percuției

Dispozitivul de oprire a percuției unui ciocan rotopercutor oprește funcția de daltă. Astfel pot fi executate eficient găuri în lemn și în metal.

Fixarea hârtiei abrazive

Îmbinarea cu arici tip Velcro permite o înlocuire rapidă a foii de șlefuit, îmbinarea cu strângere extinde varietatea de hârtii abrazive care pot fi utilizate.

Sistemul de blocare a arborelui

Sistemul de blocare a arborelui permite înlocuirea rapidă a uneltelor utilizate. Arborele va fi blocat prin intermediul unui dispozitiv integrat cu acționare manuală, astfel încât este suficientă doar o cheie pentru detașarea uneltei sau poate fi detașată manual.

Autodescărcare

Ca autodescărcare este denumită pierderea autonomă a sarcinii unui acumulator. Procese interne de reacții electrochimice duc la o diminuare continuă a cantității de sarcină înmagazinată inițial. Autodescărcarea are loc și atunci când acumulatorul nu este conectat la un aparat terminal. Mărimea pierderii de sarcină depinde de tipul de acumulator, de temperatură și de gradul de poluare. De aceea, depozitați-vă acumulatorii întotdeauna la loc rece și uscat.

Sistemul SDS-Plus

SDS-Plus (Special Direct System) este un sistem de atașare cu un diametru de 10 mm al cozii, care a fost inventat special pentru înlocuirea rapidă și fără unelte a burghielor și dălților la ciocane rotopercutoare ușoare.

Sistemul SDS-Max

Sistemul de atașare SDS-Max se utilizează pentru înlocuirea rapidă și fără unelte a burghielor și dălților cu un diametru al cozii de 18 mm, la ciocane rotopercutoare grele.

Descărcare totală

Descărcare totală este denumită descărcarea unui acumulator sub valoarea tensiunii de final. În funcție de tipul acumulatorului, prin aceasta pot interveni diverse deteriorări, de la reducerea capacității și scurtcircuite la încărcare, până la distrugerea completă a acumulatorului.

Masini & scule electrice Către produse

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x