0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 30.03.2023 la ora 02:46. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Tunderea mărului

Timp de lectură 11 min.
Tunderea mărului

Uneori nu se poate face nimic altceva, decât tăierea mărului. Pentru o recoltă bogată de mere, trebuie să tăiați pomul regulat. Tăierea la plantare, tăierea de corecție și tăierea de întreținere – ce sunt acestea și cum se procedează? Vă arătăm.

Tăierea mărului: momentul

Obiectivul este clar. Mărul dumneavoastră trebuie să rodească abundent – și acest lucru an de an. Pentru a fi așa, este importantă tăierea regulată a mărului, deoarece prin tăiere, pomul nu doar va duce mai multă energie în lăstarii rămași, ci de asemenea va ajunge mai multă lumină la fructe. După o aversă de ploaie, o coroană aerisită se va usca mai repede, ceea ce face ca pomul să fie mai puțin expus ciupercilor.

În principiu există două perioade de timp în care puteți tăia mărul:

 • Tăierea de iarnă din ianuarie până în aprilie.
 • Tăierea de vară din iunie până în august.

Tăierea de iarnă a mărului

Există un avantaj clar la tăierea mărului dumneavoastră iarna: datorită lipsei frunzelor, veți avea o privire de ansamblu perfectă asupra tuturor crengilor.

În afară de aceasta, tăierea de iarnă a mărului stimulează creșterea în primăvară.

Chiar dacă mărul rezistă la o tăiere de iarnă la temperaturi de până la –5°C, este bine să optați pentru o zi fără îngheț pentru efectuarea tăierii. Fiți totodată atent dacă există vreun cuib în coroană și nu deranjați în niciun caz păsările care clocesc.

Taierea marului

Tăierea de vară a mărului

Avantajul tăierii de vară este acela că rănile mărului se vindecă mai repede. În orice caz, cu tot frunzișul, aveți nevoie de o privire mai exersată pentru tăiere. Însă dacă mărul dumneavoastră crește prea repede, tăierea de vară este un mijloc bun.

Tăierea de vară reduce viteza de creștere a mărului.

La tăierea de vară îndepărtați mai ales lăstarii tineri. De lemnul mai vechi al pomului este bine să vă ocupați abia la următoarea tăiere de iarnă. Tăierea de vară a mărului este așadar ideală pentru ușoare lucrări de curățare.

Tăierile de îngrijire permise întregul an

Între 1 martie și 30 septembrie este interzisă o tăiere de reducție radicală a mărului dumneavoastră. Acest lucru este în vederea protejării păsărilor care clocesc. O tundere delicată de fasonare și de îngrijire este permisă oricând.

Înainte să începeți tăierea, trebuie să mai plantați încă un măr? Avem ghidul potrivit pentru dumneavoastră:

Unelte pentru tăierea merilor

În cazul uneltelor de tăiere, trebuie să asigurați categoric faptul că uneltele sunt curățate temeinic și dezinfectate înainte de tăierea mărului. Astfel preveniți pătrunderea în lemn a unor agenți patogeni sau ciuperci, care să dăuneze mărului. În afară de acestea, aveți grijă ca uneltele să fie ascuțite, astfel încât să nu lezeze mărul la tăiere.

Acestea sunt uneltele pe care ar trebui să le aveți la îndemână înainte de tăierea mărului:

 • Pentru lăstarii mici, de grosimea degetului mare, puteți folosi o foarfecă de grădină.
 • Crengile cu un diametru de până la 4 cm le puteți tăia cu o foarfecă pentru crengi.
 • Iar fierăstrăul intră în acțiune la toate crengile mai groase.

Dacă pomul dumneavoastră are deja câțiva ani și s-a înălțat mult, pentru tăierea mărului puteți utiliza o foarfecă telescopică pentru copaci. Sau utilizați o scară pliantă stabilă.

Tăierea mărului

Un lucru este clar: trebuie să tăiați mărul regulat. Felul în care trebuie tăiat nu depinde numai de vârsta mărului, ci și de forma acestuia. Aveți aici o primă prezentare generală a diverselor moduri de tăiere a merilor:

 • Prima tăiere care trebuie aplicată mărului dumneavoastră este tăierea de plantare. Numele dezvăluie ce trebuie făcut: tăiați mărul direct după plantare.
 • Apoi, până când mărul împlinește aproximativ 10 ani, urmează în fiecare an o așa-numită tăiere de corecție.
 • Merilor mai bătrâni li se va efectua o tăiere de întreținere aproximativ la fiecare 3–4 ani.
 • Dacă ați ratat momentul propice pentru tăierea de întreținere și mărul dumneavoastră are deja o coroană îmbătrânită, este timpul pentru o tăiere de regenerare.

Mărul columnar mai puțin laborios

De altfel, un măr columnar nu trebuie tăiat ca și un măr clasic – tăierea implică considerabil mai puțin efort.

Fie că este vorba despre tăiere de corecție sau tăiere de întreținere, există câteva sfaturi fundamentale pentru când doriți să tăiați un măr.

Sfaturi pentru tăierea merilor

 • Lucrați de la mare la mic. Ocupați-vă așadar mai întâi de crengile groase, înainte de a trece la lăstarii mai delicați.
 • Crengile moarte sau bolnave trebuie să le tăiați în orice caz.
 • Puteți tăia și crengile care cresc drept în sus sau înspre interiorul coroanei.
 • La tăierea mărului, căutați întotdeauna mugurii care sunt îndreptați spre exterior. Tăiați întotdeauna chiar deasupra mugurelui, așadar nu lăsați niciun așa-numit ciot. Cioturile sunt întotdeauna un posibil loc de intrare pentru agenți patogeni.
 • Tăiați întotdeauna crengile de-a lungul părții îngroșate de la baza crengii. Acest lucru are două avantaje: nu veți leza scoarța trunchiului și leziunea se poate vindeca bine.
 • La tăierea cu fierăstrăul, țineți bine creanga pentru a nu se rupe la partea de jos.
 • În cazul crengilor de 6–7 cm, efectuați o tăiere prealabilă cu fierăstrăul, pentru ca mai întâi să scăpați de greutate. Tăiați creanga mai întâi dinspre partea de jos, până la aproximativ jumătate. Apoi începeți să tăiați decalat, ușor, dinspre partea de sus – va rezulta o tăiere decalată. Secționați și lăsați controlat creanga în jos. Tăietura finală o efectuați apoi la baza crengii.

Crengile tăiate le puteți utiliza de altfel în mod excelent, dacă doriți să faceți compost sau să amenajați o răsadniță înălțată. În cazul în care nu mai puteți utiliza în continuare crengile tăiate, bineînțeles că le puteți toca.

Am întocmit pentru dumneavoastră un ghid separat, cu instrucțiuni care trebuie respectate la realizarea compostului:

Tăierea la plantare a mărului

Prima tăiere care trebuie aplicată mărului dumneavoastră este tăierea de plantare – și aceasta este extrem de importantă. Pentru că prin tăierea la plantare creați premisele pentru o coroană rezistentă, care vă va oferi ulterior și o recoltă bogată. Dumneavoastră dețineți controlul și stabiliți forma viitoare a pomului.

Tăierea de plantare o efectuați direct după plantarea mărului.

Astfel se efectuează tăierea la plantare

 • Alegeți mai întâi un lăstar central viguros. Acesta este baza pentru coroana de mai târziu și cvasi o prelungire a trunchiului. Toți lăstarii concurenți care cresc abrupt în sus trebuie eliminați prin tăiere.
 • Pe lângă un lăstar central viguros, mărul dumneavoastră are nevoie de 3–4 lăstari laterali. Este bine ca lăstarii laterali să fie aranjați la distanțe regulate în jurul lăstarului central, sub un unghi de aproximativ 60–90 de grade față de acesta.
 • Scurtați lăstarii laterali cu circa o treime. Scurtați lăstarul central în așa fel, încât mărul dumneavoastră să aibă aproximativ forma unei piramide. Tăiați crengile direct deasupra unui mugur.
 • Tăiați de asemenea și lăstarii mai subțiri și neadecvați – și anume direct lângă trunchi.

Tăiere de corecție a mărului

Mărul dumneavoastră tânăr necesită în fiecare an o tăiere de corecție – și anume aproximativ până la 10 ani. La tăierea de corecție este decisivă îndepărtarea lăstarilor concurenți și a lăstarilor verticali din interiorul coroanei.

Obiectivul nu este numai acela de a-i conferi o formă durabilă mărului, ci și asigurarea circulației aerului și posibilitatea de expunere la soare a tuturor merelor.

Îndepărtați-vă câțiva pași și examinați forma pomului. Creați-vă o imagine de ansamblu înainte de a tăia mărul. Obiectivul dumneavoastră trebuie să fie mulți lăstari relativ orizontali. Pentru că pe aceste crengi vor crește mai târziu fructele.

Tunderea marului 2

Tăiere de corecție a mărului: așa se procedează

 • La tăierea de corecție îndepărtați mai întâi crengile groase, verticale, care se află în concurență directă cu lăstarul central.
 • Apoi vine rândul șarpantelor: la tăierea de plantare v-ați hotărât deja pentru 3–4 șarpante. Per șarpantă ar trebui să fie distribuite la rândul lor 3–4 ramuri laterale stabile. Toți ceilalți lăstari ai șarpantelor pot să dispară.
 • Dacă șarpanta dumneavoastră are mai multe capete ale crengii, lăsați doar unul dintre acestea. Și anume, acel lăstar care crește în afară.
 • Lăstarul de capăt crește prea înclinat în sus? Tăiați-l direct la un mugur îndreptat spre exterior. Astfel, creanga va crește în continuare mai apropiată de orizontală.
 • Acum tăiați lăstarii verticali.
 • Îndepărtați lăstarii care cresc spre interior sau care se încrucișează. De ce ? Aceștia fac mai ales umbră, aspect pe care doriți însă să îl evitați pentru a avea o recoltă bogată.
 • Și în ceea ce privește lăstarul central, trebuie să vă hotărâți de asemenea pentru un singur vârf. În cazul în care vârful are un verticil de crengi, așadar crengi care se ramifică în formă de stea în jurul trunchiului aproximativ la aceeași înălțime, retezați-le și pe acestea, cu excepția uneia.

Identificarea lăstarilor verticali din interiorul coroanei la meri

Lăstarii verticali îi puteți identifica simplu, pentru că aceștia cresc abrupt în sus, au un lemn mai moale și o scoarță mai deschisă la culoare decât ceilalți lăstari. Lăstarii verticali din interior rodesc doar rar, așa încât nu aduc niciun beneficiu.

Tăierea de întreținere a mărului

După circa 10 ani, mărul dumneavoastră nu mai necesită tăiere de corecție. Acum mai trebuie efectuată doar o așa-numită tăiere de întreținere la fiecare 3–4 ani. Atunci s-au format câteva mlădițe verticale pe interior, iar unele crengi roditoare s-au epuizat. Așadar este din nou rândul dumneavoastră.

La tăierea de întreținere întineriți ramurile care au ieșit de pe rod, îndepărtați lemnul mort și asigurați inundarea cu lumină a coroanei.

Sfat: observați mărul vara, înainte de tăiere. Cum s-a dezvoltat? Care crengi au rod, care nu. Acest lucru vă va facilita tăierea de întreținere din iarna următoare. Unealta importantă la tăierea de întreținere este fierăstrăul.

Sfaturi pentru tăierea de întreținere a mărului

 • Ca primă tăiere, cel mai bine scoateți toate crengile moarte din mărul dumneavoastră.
 • Scurtați lăstarul central, pentru a limita înălțimea mărului.
 • La tăierea de întreținere puteți îndepărta de asemenea și mulți lăstari care cresc înspre interior.
 • Tăiați lăstarii verticali. Aceștia nu sunt de niciun folos mărului dumneavoastră, doar fac umbră.
 • Crengile roditoare bătrâne au adesea o creștere pronunțată în jos. Identificați aceste ramuri și mergeți de-a lungul lor în direcția trunchiului. Căutați pe această creangă un lăstar tânăr, care crește oblic în sus. Retezați creanga la ramificația dintre lăstarul bătrân și cel tânăr.

Tăierea lăstarilor verticali vara?

Unii experți recomandă tăierea lăstarilor verticali vara. Motivul: pomii, cum ar fi mărul, dispun iarna de așa-numiții muguri adormiți – din aceștia răsar lăstarii verticali. Astfel, prin tăierea de iarnă se stimulează formarea a și mai multor lăstari verticali.

Tăierea de regenerare a mărului

Ați omis câțiva ani să efectuați tăierea de întreținere sau ați preluat o grădină care nu a mai văzut de mulți ani un fierăstrău? Atunci mărul dumneavoastră are nevoie de o tăiere de regenerare.

Tăierea de regenerare este tăierea cea mai radicală a mărului dumneavoastră.

Dacă pomul este deja foarte îmbătrânit, chel în interior, cu crengi de rod care atârnă masiv și cu o coroană care nu permite pătrunderea luminii, puteți de asemenea să efectuați regenerarea pomului și în mai multe etape, în următorii 2–3 ani.

Așa se efectuează tăierea de regenerare a mărului

 • Mai întâi îndepărtați în mod radical tot lemnul mort care încarcă mărul dumneavoastră.
 • Tăiați de asemenea și toți lăstarii fără vlagă și pe cei îndreptați către interior.
 • Examinați cu atenție pomul și definiți din nou lăstarul central și cei 3–4 lăstari principali. Răriți toate celelalte crengi tăind la partea îngroșată de la baza crengii.
 • Scurtați lăstarii coroanei aproximativ până la jumătate. În cel mai bun caz, deviați-i către un lăstar lateral care se desfășoară pe diagonală.

Este meritul creșterii: tăierea unui măr columnar nu este deloc complicată. Pentru că mărul columnar are prin natura sa un lăstar central înalt și ramificații laterale scurte, tăierea este rezolvată rapid.

Tăierea mărului columnar: așa se procedează

Creșterea normală a unui măr columnar este una zveltă – și, după cum îi spune și numele, are o formă columnară. În cazul în care se formează vreodată un lăstar lateral mai viguros și mai lung, îndepărtați-l direct de la lăstarul central.

Scurtați lăstarii laterali mai lungi de 20 cm la o lungime de aproximativ 10–15 cm. Momentul propice în acest sens este a doua jumătate a lunii iunie, când puteți frâna în modul cel mai simplu creșterea, iar mărul dumneavoastră va crea mai mulți muguri.

În cazul în care mărul dumneavoastră a devenit prea înalt după câțiva ani, puteți devia lăstarul central. Tăiați așadar vârful deasupra unei ramificații laterale – momentul cel mai potrivit pentru această acțiune fiind sfârșitul lui august.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus