0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 09.06.2023 la ora 17:28. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Ghid de cumpărături

Cei mai buni pomi fructiferi

Timp de lectură 11 min.
Cei mai buni pomi fructiferi

Vreți să vă bucurați de roade bogate, gustoase și proaspete provenite de la pomii fructiferi din grădina sau livada proprie? Vreți să găsiți cei mai rezistenți pomi pentru a vă bucura o perioadă cât mai lungă de existența lor? Vreți să descoperiți soiurile potrivite pentru condițiile climatice din zona în care locuiți?

În continuare, veți afla un top al celor mai buni pomi fructiferi, veți ști cum să alegeți speciile potrivite, cum să plantați pomii pentru a se prinde cu succes la dumneavoastră în curte sau în livadă. În plus, veți găsi răspunsurile la unele întrebări legate de acest subiect, pe care poate vi le puneți destul de des.

Cei mai buni pomi fructiferi - Clasificare TOP 3

Pomii fructiferi sunt apreciați de gospodari, pentru că le oferă fructe gustoase, sănătoase și aromate chiar din propria grădină. Pe piață există diferite specii de pomi fructiferi, ce se pot distinge după tipul de fruct: meri, peri, cireși, piersici, caiși, gutui, pruni, nuci, aluni, migdali etc. Pentru a rodi așa cum trebuie, pomii trebuie plantați la o anumită distanță unii de alții, în gropi de anumite dimensiuni.

Produse Malus domestica/ Măr cu rădăcină împachetată Cerasus Vulgaris/ Vișin cu rădăcină împachetată Prunus Domestica/ Prun cu rădăcină împachetată
Caracteristici Mărul vine cu rădăcina împachetată și se poate planta toamna sau primăvara;
Roadele se pot aduna în perioada august - octombrie;
Are nevoie de soare și sol fertil;
Se plantează în grădina casei sau în livadă;
Fructul este aromat și crocant.
Vișinul are rădăcina împachetată și 150 cm fără mască;
Se plantează primăvara sau toamna și fructele se recoltează în iunie și iulie;
Are nevoie de soare și pământ cu nutrienți din belșug pentru a se dezvolta;
Poate fi plantat la exterior
Este un soi care se autopolenizează.
Prunul este potrivit pentru plantarea la exterior, în grădină sau livadă;
Timpul de plantare potrivit este primăvara și toamna;
Are nevoie de soare și sol bogat în elemente nutritive;
Se autopolenizează;
Fructele se recoltează din august până în octombrie.
Argumente Pro Este foarte rezistent la îngheț;
Se autopolenizează;
Nu are nevoie de suport pentru sprijinire în dezvoltare;
Fructele culese toamna se pot păstra până în luna martie.
Nu are nevoie de polenizare;
Rezistă la frig și îngheț, dar și la alte condiții mai precare;
Rodește pe formațiuni scurte;
Are nevoie de puține tăieri;
Fructele sunt dulci acrișoare.
Rezistă excelent la îngheț;
Nu are nevoie de suport pentru sprijinire;
Nu are nevoie de polenizare, deoarece se autopolenizează;
Prunul nu ocupă prea mult spațiu;
Din fructe se pot face compoturi, dulceață sau alte deserturi.
Argumente Contra Nu se plantează la interior pentru că nu se va dezvolta; Se înmulțește destul de greu;
Are nevoie de unele tratamente pentru a alunga dăunătorii;

Alte produse recomandate de Hornbach.ro

Pomii fructiferi sunt acei arbori care oferă fructe comestibile și care pot fi întâlniți în grădinile caselor, în livezi sau chiar pe marginea drumurilor din țară. Fructele lor sunt delicioase, apreciate pentru gust, putând să fie folosite la realizarea de compoturi, sucuri, dulcețuri, deserturi de tot felul. Printre pomii fructiferi ce nu trebuie să lipsească dintr-o grădină sau livadă se numără și părul, alunul, cireșul, piersicul, caisul, nectarinul, ce pot fi găsite cu ușurință pe site-ul Hornbach.ro.

Pirus Sativa/ Păr cu rădăcină împachetată

Părul este potrivit pentru exterior, se autopolenizează, poate fi plantat toamna sau primăvara, iar fructele se recoltează în perioada august - octombrie.

Avantaje Dezavantaje
 • este rezistent la îngheț;
 • florile au culori deosebite primăvara;
 • se autopolenizează;
 • perele sunt excelente pentru consum în stare proaspătă.
 • părul nu apreciază solurile foarte umede;

Persica vulgaris/ Piersic, H 300 cm

Piersicul are înălțime de 300 m, se plantează toamna sau primăvara, fructele se recoltează în perioada august - septembrie. Are nevoie de soare și de pământ fertil.

Avantaje Dezavantaje
 • pomul este productiv și popular;
 • soiul este unul rezistent;
 • gustul este plăcut și aromat.
 • are nevoie de o cantitate de apă suficientă pentru a nu se usca;

Pomi fructiferi mixt, rădăcină ambalată, talie mică, H 80-120 cm

Mărul este de talie mică, are înălțime de 80-120 cm, nu are autopolenizare, poate fi plantat toamna sau primăvara, iar perioada de recoltare este din iunie până în septembrie.

Avantaje Dezavantaje
 • are fructe delicioase, crocante;
 • pomul face fructe o perioada lungă din an;
 • nu are nevoie de spațiu larg pentru a se dezvolta;
 • face față cu succes secetei.
 • nu poate realiza polenizarea singur;
 • nu este foarte rezistent la îngheț;

Pom fructifer alun 'Coryllus Avellana'

Alunul este o plantă de cultură de exterior, cu perioadă de înflorire în ianuarie, februarie, martie, ce poate crește în tufă sau i se poate da forma de pom, cu o creștere lentă. Se poate planta în februarie, martie, septembrie, octombrie, în locuri cu soare sau semiumbră,

Avantaje Dezavantaje
 • pomul poate fi folosit pentru fructe sau în scop decorativ;
 • este rezistent la temperaturi scăzute în timpul iernii;
 • nu are nevoie de suport pentru sprijinire în dezvoltare;
 • raportul calitate - preț este excelent.
 • nu crește rapid;

Nectarin, H 300 cm

Nectarinul este un pom fructifer ce se poate planta în primăvară sau toamnă, ale cărui fructe vor fi culese în perioada august - septembrie. Poate ajunge la o înălțime de 300 cm.

Avantaje Dezavantaje
 • este rezistent la îngheț;
 • fructele sunt parfumate și gustoase;
 • se autopolenizează.
 • are nevoie de umiditate constantă pentru a nu se usca;

Pom fructifer prun columnar FloraSelf Prunus domestica 'Anja' H 120-180 cm Co 10 L

Prunul se vinde la ghiveci și este potrivit pentru terasă, grădină sau balcon. Are nevoie de sol permeabil, humos, rezistent la calcar, bogat în elemente nutritive.

Avantaje Dezavantaje
 • poate fi folosit și pentru decor;
 • fructele sunt gustoase, potrivite pentru consum.
 • prețul este mai ridicat;

Cum alegeți cei mai buni pomi fructiferi

Alegerea celor mai buni pomi fructiferi poate fi dificilă pentru majoritatea oamenilor, mai ales pentru cei necunoscători, așa că va fi nevoie de o cercetare amănunțită pentru a găsi acele soiuri potrivite, care să poată să se muleze perfect pe condițiile climaterice și tipul de sol existent în zona cu pricina. Sfaturile specialiștilor sunt foarte importante în acest sens, dar și câteva criterii esențiale, cum ar fi:

 • Rezistența - unele specii de pomi fructiferi sunt mai rezistente la condițiile de mediu comparativ cu alte specii care se usucă rapid dacă nu au apă din abundență sau dacă razele soarelui sunt mult prea puternice. Elementele care contează în acest sens sunt temperatura medie multianuală, calitatea solului și umiditatea;

legarea pomilor fructiferi

 • Zona de plantare - dacă nu există soare din abundență și locul este umbros, trebuie să fie alese acele soiuri care pot face față unor astfel de condiții. De asemenea, trebuie să se aibă în vedere dacă vor fi sau nu plantate la umbra altor copaci. Soarele este foarte important pentru dezvoltarea plantelor, altfel creșterea lor va fi încetinită foarte mult și nu se vor culege roadele dorite. Dacă spațiul destinat plantării pomilor fructiferi este unul cu soare, se vor alege nuc, piersic, cais, măr, vișin;

 • Umiditatea - acest aspect este esențial pentru pomii fructiferi. Dacă sursa de apă din zonă nu este adecvată pentru udarea pomilor sau nu există o cantitate de apă suficientă pentru o irigare corespunzătoare în perioada în care nu plouă, atunci se vor alege pomi rezistenți la secetă, cum ar fi gutuiul, prunul sau mărul. Dacă apa este prezentă, atunci se pot alege și alte specii și soiuri de pomi fructiferi, pentru că umiditatea suficientă va oferi posibilitatea de a culege roade foarte bogate;
 • Solul - acest criteriu este vital pentru alegerea pomilor ce vor fi plantați într-o anumită zonă. Pentru un sol umed și bogat în humus pot fi aleși caiși, piersici, peri, cireși, iar pentru solurile mai uscate, lipsite de umezeală, sunt mai indicați prunii, merii și vișinii. Specialiștii recomandă solurile cu textură mijlocie (nici prea argiloase, nici prea nisipoase) pentru a crește rezistența pomilor;

Substrat pentru plante verzi, flori, legume si pomi fructiferi

 • Mărimea, gustul și aroma fructelor - plantarea pomilor fructiferi trebuie să se soldeze cu obținerea de fructe delicioase, de dimensiuni generoase. Astfel, mărimea, gustul și aroma fructelor sunt vitale pentru orice cumpărător. În comerț există pomi fructiferi de diferite soiuri care garantează recolte bogate de fructe delicioase, ce pot fi folosite pentru consum sub orice formă.

Cum se plantează cei mai buni pomi fructiferi și alte detalii utile

Plantarea pomilor fructiferi presupune efectuarea unor operațiuni corecte, care să ducă la prinderea acestora și la dezvoltarea lor corespunzătoare. Pentru a se prinde de la prima încercare este nevoie de urmarea unor reguli esențiale:

 • Groapa în care va fi introdus pomul fructifer trebuie să fie săpată cu mult timp înainte de a fi introdus în ea (cu câteva luni înainte chiar). De exemplu, pentru plantările de toamnă, gropile se pot realiza în luna august. Gropile trebuie să fie suficient de mari pentru a permite dezvoltarea rădăcinilor;

 • Înainte de a introduce pomul în interiorul gropii, se vor fasona rădăcinile. Practic, se vor înlătura părțile vătămate, se reduc rădăcinile cu 3-4 cm, iar cele mai subțiri cu 7-8 cm. Dacă se vor achiziționa pomii de la magazine online, după ce vor fi primiți trebuie ținuți în apă 1-2 zile pentru a se hidrata și apoi vor fi plantați;

 • Pomii trebuie cumpărați de la magazine de specialitate, pentru că doar așa cumpărătorul va fi sigur de soiurile pe care le-a achiziționat și nu va avea probleme cu prinderea lor;

 • Dacă solul este înghețat, atunci pomii nu trebuie plantați. Temperaturile ar trebui să fie de circa 2-3 grade pentru a fi sigur de prinderea pomilor;

 • Nu trebuie să se introducă pomii fructiferi prea adânc în gropi, dar nici la suprafață, pentru că s-ar usca în caz de secetă;

 • Nu se va adăuga îngrășământ pe bază de azot, deoarece ar arde rădăcinile. Se poate aplica îngrășământ natural, vechi de 3-5 ani;

 • Pomul se va uda imediat după plantare, iar pământul se va trage în jurul său, în formă de mușuroi pentru a nu îngheța;

 • Pomii trebuie să fie plantați la o anumită distanță unii de alții, de exemplu 3,5-4,5 metri, cel puțin pentru majoritatea lor și 8 metri pentru nuci;

 • După plantare pomii fructiferi trebuie să fie tăiați pentru că impulsionează creșterea.

În concluzie, cine vrea să realizeze o mică livadă în curtea casei sau poate o livadă vastă la câmp trebuie neapărat să se informeze adecvat cu privire la soiurile de pomi fructiferi ce merită cumpărate.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre cei mai buni pomi fructiferi

Cum alegeți cei mai buni pomi fructiferi?

Cei mai buni pomi fructiferi sunt aleși în funcție de recomandările specialiștilor, de părerile altor clienți mulțumiți de produsele achiziționate și de unele criterii esențiale, cum ar fi: specia, soiurile, rezistența, tipul de sol, nivelul de umiditate, zona de plantare, fructele rezultate, preț.

Care sunt cei mai rezistenți pomi fructiferi la secetă?

Cei mai rezistenți pomi fructiferi la secetă sunt prunul, mărul și vișinul.

În ce perioadă se pot planta pomii fructiferi?

Pomii fructiferi se pot planta toamna sau primăvara.

Care este distanța de plantare între pomii fructiferi?

Pomii fructiferi trebuie plantați la o anumită distanță unii de ceilalți pentru a putea să se dezvolte adecvat. De regulă, este vorba despre o distanță de 3,5-4,5 m pentru cele mai multe soiuri, nucii având nevoie de circa 8 metri distanță, pentru că au o coroană mult mai largă și necesită spațiu mai mare.

Care este temperatura minimă de plantare a pomilor fructiferi?

Temperatura minimă de plantare este de 2-3 grade Celsius. Dacă pământul este înghețat, atunci nu este indicat să se planteze, pentru că pomii s-ar usca.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus