0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 01.03.2024 la ora 08:55. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Umbră naturală în grădină. Copaci și plante potrivite

Umbră naturală în grădină. Copaci și plante potrivite

Soarele arde necruțător. Nimic nu v-ar plăcea mai mult decât să savurați o băutură rece la umbră. Plantați copaci și tufe în grădină pentru a vă bucura de umbră naturală. Iată sfaturile noastre!

Lucruri de care trebuie să țineți cont pentru umbra naturală din grădină

Este tentant să luați cazmaua, să săpați o groapă și să plantați cât mai repede noul dumneavoastră copac. Pe termen lung însă, acest lucru poate avea consecințe nefaste. Mai întâi trebuie să planificați și abia după aceea să plantați!

 • Gândiți-vă mai întâi ce plantă doriți să plantați. Copacii, tufele, tufișurile fructifere sau, de exemplu, plantele cățărătoare creează umbră naturală.
 • Verificați, înainte de cumpărare, care este înălțimea maximă de creștere și cât de departe se întind rădăcinile plantei dumneavoastră preferate. Se va potrivi oare planta în grădina dumneavoastră și peste câțiva ani? Un mesteacăn, de exemplu, poate crește rapid până la 30 m, în schimb, merii decorativi, în funcție de soi, doar până la 4–8 m.
 • În ce loc al grădinii dumneavoastră aveți nevoie de umbră? Atunci când alegeți locul de plantare, este important să țineți cont și de un spațiu suficient până la limita proprietății - adică să țineți cont de legile în vigoare care reglementează relațiile de vecinătate.
 • Ultimul punct pe lista de verificare: planta se potrivește în locul ales? Unele plante iubesc locurile însorite, altele au nevoie de semi-umbră. Și calitatea solului joacă un rol important.

Copaci umbrosi in gradina

Copaci și tufe cu creștere rapidă

Până ce copacul ajunge să ofere umbră, pot trece mulți ani. Dacă vi se pare că durează prea mult, achiziționați copaci sau tufe cu creștere rapidă.

Avantajul copacilor cu creștere rapidă nu este doar viteza cu care se înalță. Aceștia nu sunt, firește, nici la fel de scumpi precum exemplarele deja crescute.

Atenție: unele soiuri de copaci și tufe cu creștere rapidă se pot înălța foarte mult. De aceea trebuie să vă informați neapărat despre înălțimea maximă de creștere, pentru ca să aflați dacă planta va mai avea loc și peste câțiva ani în grădina dumneavoastră. Plantele cu creștere rapidă dezvoltă însă și rădăcini pe potrivă. Înainte de a planta anumite soiuri de copaci și tufe cu creștere rapidă, trebuie să vă gândiți încă de la plantare la o folie de protecție pentru rădăcină.

În tabelul nostru găsiți o selecție de foioase, conifere și tufe cu creștere rapidă:

Foioase cu creștere rapidă Conifere cu creștere rapidă Tufe cu creștere rapidă
Paulownia, copacul prințesei Cedrul atlantic Arborele fluturelui
Oțetarul roșu (eventual cu folie de protecție rădăcină) Criptomeria Forsiţia
Catalpa Pinul de pădure Socul
Salcia Bradul chinezesc Hortensia
Scorusul păsăresc Alunul
Bambusul (eventual cu folie de protecție rădăcină)

Sfat: lângă casă, plantați foioase

Dacă doriți să plantați un copac în apropierea casei, de exemplu lângă terasă, pentru a vă bucura de umbră, foioasele sunt cele mai potrivite. Datorită frunzișului acestora, vara veți avea umbră. După pierderea frunzelor, toamna, veți avea mai multă lumină în casă pe timpul iernii decât dacă plantați un conifer.

Modelarea copacilor pentru umbrire

O umbrelă de soare verde, naturală – ar fi ceva, nu-i așa? Acest lucru este mai ușor decât credeați. Copacii cu coroana toaletată și arbuștii ornamentali necesită ceva mai multă îngrijire, dar oferă umbra ideală în grădina dumneavoastră. Trăiască arbuștii ornamentali!

Coroana modelata in forma unei umbrele

Copacii ornamentali trebuie toaletați

De exemplu, puteți toaleta coroana unui astfel de copac în formă de umbrelă. Forma de umbrelă este oferită gratuit de natură. Totuși, pentru ca forma să se păstreze, trebuie să toaletați în mod regulat copacul. Cu cât toaletați mai des copacul, cu atât mai compact devine acesta.

Printre copacii cu coroana-umbrelă, ideali pentru grădină, se numără

 • teiul european Euchlora,
 • castanul sălbatic,
 • platanul englezesc
 • sau carpenul.

Acest lucru este valabil și în grădinile de mai mici dimensiuni, întrucât acești copaci în formă de umbrelă cresc doar până la 3–4 metri. Lățimea umbrelei depinde numai de dumneavoastră și de felul în care toaletați copacul.

Sfat: copacii în formă de umbrelă au nevoie de spațiu

Coroana copacilor în formă de umbrelă este adesea luxuriantă. Trebuie să țineți cont de acest lucru atunci când plantați acești copaci în apropierea terasei sau a casei.

Toaletarea arbuștilor ornamentali

Spre deosebire de copaci, pe care trebuie doar să îi toaletați, în cazul arbuștilor ornamentali interveniți la nivelul coroanei, obligând-o să crească pe orizontală – ca o umbrelă de soare. Acest lucru se face cu ajutorul unui cadru, de exemplu din bețe de bambus, de care fixați cu o sfoară ramurile principale ale copacului.

Și arbuștii ornamentali trebuie toaletați în fiecare an. Dacă îndepărtați crengile de un an, copacul acumulează mai multă energie în ramurile principale toaletate de dumneavoastră. Odată ce ramurile principale s-au dezvoltat integral în timp, puteți elimina cadrul și sfoara, iar ramurile vor rămâne în poziția dorită.

Cei mai îndrăgiți copaci pentru toaletarea ornamentală sunt teiul și platanul. Dar și alte soiuri clasice, precum fagul sau castanul sălbatic sunt disponibile între timp ca plante ornamentale. Anumite plante pentru gard viu precum fagul sau carpenul pot fi, la rândul lor, toaletate ca arbori ornamentali.

Platanul englezesc trebuie tăiat de două ori pe an

O veste bună: platanul englezesc este ușor de toaletat chiar și de către începători. Încurajator, nu-i așa? Deoarece, dacă doriți să folosiți un platan englezesc drept umbrar, atunci trebuie să îl toaletați de două ori pe an pentru a-și păstra forma frumoasă de acoperiș.

Prima toaletare se face întotdeauna la ieșirea din iarnă. A doua toaletare se face mai apoi la sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august. Atunci când toaletați platanul vara, trebuie să o faceți într-o zi noroasă. Lumina puternică a soarelui îl afectează. Al doilea sfat: dezinfectați-vă foarfeca de copaci înainte și după tăiere. Astfel vă asigurați că platanul dumneavoastră englezesc nu se îmbolnăvește.

Pergola acoperita cu plante

Acoperirea cu plante a pergolei și altor structuri

Căutați o altă metodă de a obține umbră naturală în grădina dumneavoastră? Cum ar fi să folosiți plante cățărătoare în loc de copaci și tufe? Plantele dumneavoastră cățărătoare necesită o schelă, de exemplu:

 • o pergolă,
 • un foișor,
 • o împletitură de nuiele sau
 • o boltă pentru trandafiri.

Acoperirea pergolei cu viță-de-vie

Suportul de cățărare a fost montat, dar ce putem planta? Acoperirea pergolei cu viță-de-vie este cu siguranță soluția clasică pentru umbrirea grădinii. Vița-de-vie nu oferă doar un loc umbrit în grădină, cea sălbatică oferă și o protecție vizuală, iar toamna, o mică recoltă de struguri.

Puteți să plantați în jurul pergolei un singur soi de viță-de-vie sau chiar mai multe. Bineînțeles că puteți combina vița-de-vie și cu o altă plantă cățărătoare. Important este doar să plantezi vița de vie lângă pergolă după jumătatea lunii mai. Pentru că viței-de-vie nu îi priește înghețul.

Alte plante cățărătoare care oferă umbră

Vița-de-vie nu este neapărat pe placul dumneavoastră? Plantele cățărătoare cu flori sunt o bună alternativă, întrucât nu oferă doar umbră, ci arată și bine - iar albinele se bucură de prezența lor. Iată câteva plante cățărătoare pentru dumneavoastră care vă oferă rapid un loc la umbră:

 • Ipomoea
 • Wisteria
 • Clematita
 • Caprifoi

Plante căţărătoare otrăvitoare

Unele plante cățărătoare, precum wisteria, sunt otrăvitoare. Dacă aveți copii, câini sau pisici, trebuie neapărat să vă informați în prealabil despre ele, astfel încât să vă puteți bucura fără riscuri de noua plantă.

Plante potrivite pentru zonele umbrite din grădina dumneavoastră

Să facem un exercițiu de imaginație: pergola dumneavoastră este cotropită de viță-de-vie, iar platanul englezesc este cea mai bună protecție solară pentru șezlong. Grădina dumneavoastră beneficiază, în sfârșit, de multă umbră naturală.

Sună bine, nu-i așa? Dar poate fi și o provocare. Nu toate plantele se simt bine la umbră. Nicio grijă, există plante potrivite pentru zonele umbrite, care se simt chiar mai bine în zonele semi-întunecoase.

Poate că una dintre aceste plante pentru zonele umbrite sunt potrivite pentru dumneavoastră?

 • Ferigă
 • Crin de toamnă
 • Crețișoara
 • Heuchera
 • Vinariță
 • Aquilegia
 • Cimicifuga
 • Cerceii doamnei

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus