0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
30.11.2023 08:00 - 21:00
01.12.2023 08:00 - 21:00
Aţi imprimat această informaţie în 30.11.2023 la ora 03:04. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Tăierea trandafirilor

Tăierea trandafirilor

Cel mai târziu atunci când nu mai puteți vedea peretele casei de prea mulți trandafiri, a sosit timpul pentru o tăiere. Cu aceste sugestii pentru tăierea trandafirilor, vor înflori din nou chiar și plantele bătrâne, distruse.

Tăierea trandafirilor

Nu faceți lucrurile cu jumătăți de măsură? Trandafirii dumneavoastră vă vor mulțumi. Cel mai important la tăiere este să o faceți.

Trandafirii care nu au văzut foarfeca ani de zile îmbătrânesc. Lăsați de izbeliște, aceștia ar continua să crească numai în partea de sus a tulpinii, iar în cea de jos ar rămâne lipsiți de frunze. Dacă îi tundeți regulat, trandafirii vor fi forțați să înfrunzească și în partea de jos. Vlăstarele rămase înfloresc mai puternic. Și fungii și alți agenți patogeni vor avea mai puțin spațiu să se răspândească decât în tufele de trandafiri dense.

Țac, țac - și iată splendoarea florilor.

Cu o tăiere puteți să:

 • stimulați reîntinerirea
 • sprijiniți sănătatea frunzelor
 • sporiți formarea florilor

Sugestie: nu ați efectuat o tăiere ani de zile? Printr-o tăiere radicală faceți să înflorească din nou și trandafirii în tufă sau trandafirii cățărători foarte îmbătrâniți.

Identificarea ochilor de trandafir

Aceștia sunt muguri încă nedezvoltați, din care pot crește vlăstare laterale noi. Îi identificați ca puncte îngroșate sferice pe vlăstare. Ochiul marchează direcția în care va crește noul vlăstar – în modul ideal, acesta este îndreptat spre exterior.

Reguli empirice la tunderea trandafirilor

 • Utilizați o foarfecă ascuțită, pentru a obține tăieturi netede. În caz contrar, în punctul de tăiere pot pătrunde fungi și bacterii. O foarfecă de grădină de tip bypass este ideală, pentru că aceasta nu produce niciun fel de striviri și puteți lucra cu precizie. Foarfecile de grădină de tip nicovală sunt mai potrivite pentru tăierea lemnului uscat și tare, ca de exemplu la pomi. Important: mănușile de lucru sunt obligatorii la tăierea trandafirilor!
 • Gerul poate provoca vătămări în locurile de tăiere și la vlăstarele tinere. Tăiați trandafirii exclusiv în zilele fără ger.
 • Tăiați ușor oblic la 1 cm deasupra unui mugur, respectiv unui ochi, îndreptat spre exterior.
 • Este bine să nu scurtați prea mult vlăstarele viguroase. În caz contrar, din trandafir vor crește într-adevăr multe vlăstare noi, însă plăpânde.
 • Vlăstarele plăpânde, fără flori, le puteți tăia mult sau chiar îndepărta complet.
 • Îndepărtați vlăstarele moarte, pe cele bolnave și pe cele înghețate. În acest sens tăiați până la lemnul verde, respectiv cât mai aproape posibil de trunchi.

Tăierea trandafirilor: când?

Cele mai multe soiuri de trandafiri le tăiați la plantare și o dată pe an, primăvara, respectiv vara, după înflorire.

Tăierea la plantare a trandafirilor

Pentru ca, după plantare, trandafirii dumneavoastră să prindă bine rădăcini în sol, trebuie să aduceți lungimea rădăcinilor și lungimea vlăstarelor în raportul corect. În acest sens se aplică:

 • scurtați rădăcinile la o lungime de 20–30 cm dedesubtul punctului de altoire (acesta este locul îngroșat dintre rădăcini și vlăstarele verzi).
 • La trandafirii în tufă scurtați toate vlăstarele la o lungime de 40 cm.
 • Trandafirii cățărători îi scurtați până la circa zece ochi deasupra solului.
 • La alte soiuri este suficient dacă lăsați trei până la cinci ochi deasupra solului.

Tăierea de primăvară a trandafirilor

De cele mai multe ori trandafirii au nevoie de o scurtare anuală în primăvară, între martie și mai, pentru o creștere sănătoasă și viguroasă. La unele soiuri, precum trandafirii în tufă și cei cățărători, momentul este în vară, după ce a trecut prima fază de înflorire. Alte excepții sunt trandafirii Rambler și trandafirii acoperitori de sol, care au nevoie de tăieri specifice. Cu excepția acestor soiuri de trandafiri, trebuie ca primăvara:

 • să tăiați vlăstarele uscate și pe cele înghețate la trecerea către lemnul sănătos, respectiv chiar dincolo de aceasta, în punctul de pornire a vlăstarului.
 • să scurtați de la tulpină vlăstarele bolnave, respectiv de la trecerea către un vlăstar încă viu, pentru ca acestea să nu le răpească nutrienții mlădițelor sănătoase.
 • să răriți vlăstarele care cresc prea apropiate și, în acest sens, să îndepărtați vlăstarele plăpânde sau care cresc încrucișat. Astfel veți asigura o ventilare bună.

Echipament de protecție pentru tăierea trandafirilor

Nu vă este teamă de zgârieturi? Cu toate acestea o pereche de mănuși de grădină rezistente la înțepături reprezintă o idee bună pentru reducerea pericolului de infecții la rănirile prin tăiere. Sunt foarte adecvate mănușile din piele, cu manșete robuste.

Tăierea trandafirilor: cum?

Modul în care se taie un trandafir depinde de soiul pe care îl aveți și de numărul de înfloriri pe an ale acestuia. În principiu, tăiați un vlăstar la cca. 1 cm deasupra unui ochi. În caz contrar există pericolul ca ochiul să se usuce.

Cu excepția trandafirilor acoperitori de sol, trebuie să aveți grijă ca ochii să fie îndreptați spre exterior. Și mai important este să abordați tăierea oblic. Astfel, apa de ploaie se poate scurge mai bine și vlăstarul nu putrezește pe interior.

Principiul de bază pentru îngrijirea trandafirilor este: cu cât îi scurtați mai mult, cu atât mai puternică este înfrunzirea.
Tunderea trandafirilor cataratori

Tăierea trandafirilor cățărători

Este bine ca plantele cățărătoare tinere să crească întrucâtva în înălțime înainte să le tăiați. În primul an îndoiți vlăstarele și legați-le în poziție orizontală pe un spalier. Următoarele acțiuni de tăiere depind de soiul pe care doriți să îl tăiați - soiul înfloritor, trandafiri Rambler sau un soi cu înfloriri multiple.

În cazul trandafirilor cu o singură înflorire și la trandafirii Rambler este suficient dacă efectuați o dată pe an o tăiere de primăvară după înflorire, aproximativ din iunie până în iulie. Vlăstarele cu creștere densă și cele care nu fac flori le tăiați, în funcție de necesar, de la trunchi.

Trandafirii cu mai multe înfloriri din soiul cățărător îi tăiați primăvara și o a doua dată după prima fază de înflorire, din iunie până în septembrie. Vlăstarele vii ale trandafirilor cățărători au adesea mai multe crengi laterale, cu înflorire intensă. Scurtați vlăstarele laterale. În acest sens, numărați de fiecare dată de la vârful vlăstarului trei până la cinci ochi deasupra solului. Vlăstarele mai bătrâne, care prezintă crengi laterale cu înflorire redusă le puteți îndepărta din apropiere de sol după cca. trei ani.

Sugestie: cu o scurtare radicală la fiecare cinci până la șase ani veți asigura o întinerire a trandafirilor dumneavoastră cățărători.

Taierea trandafirilor tufa

Tăierea trandafirilor tufă

Măsura în care trebuie să tăiați un trandafir tufă depinde de numărul de înfloriri pe an ale acestuia. În cazul trandafirilor cu o singură înflorire este important să așteptați cu tăierea de primăvară până după înflorire, aproximativ din iunie până în iulie. În caz contrar de abia dacă va face flori, pentru că acești trandafiri tufă înfloresc în principal din vlăstarele din anul precedent. Începând cu al cincilea an, tăiați vlăstarul cel mai bătrân la înălțimea solului și întineriți tufa.

În cazul trandafirilor cu mai multe înfloriri puteți - suplimentar la măsurile de la tăierea de primăvară - să tăiați la jumătate vlăstarele de un an și pe cele aflate în apropierea solului, respectiv să le scurtați la 2/3 din lungime. Dacă doriți să întineriți radical tufa de trandafiri, lăsați la fiecare patru până la cinci ani numai două până la trei vlăstare cu lungimi de 30 cm.

Sugestie: vlăstarele bătrâne le recunoașteți după decolorarea lor maronie și formarea de ritidomuri.

Taierea trandafirilor pentru straturi & trandafirilor altoiti

Tăierea trandafirilor pentru straturi & trandafirilor altoiți

La trandafirii pentru straturi și la cei altoiți îndepărtați primăvara pe cât posibil de adânc vlăstarele bătrâne. Ar trebui să rămână doar circa trei până la patru vlăstare tinere, verzi. Pe acestea le scurtați cu cel puțin jumătate până la 2/3 din lungime.

Vă puteți orienta de asemenea și după numărul de ochi per vlăstar: trandafirii pentru straturi și pe cei altoiți îi scurtați până la cca. trei până la cinci ochi. La soiurile cu creștere viguroasă pot rămâne șase până la nouă ochi, iar la trandafirii pitici doi până la trei ochi.

Tăierea trandafirilor acoperitori de sol

Trandafirii acoperitori de sol sunt un caz special. Aceștia nu trebuie tăiați anual, primăvara, ca celelalte soiuri. În schimb îi puteți scurta la fiecare trei până la patru ani la o înălțime de 30 cm, fără a ține seama de pierderi, respectiv de ochi.

Sugestie: în loc să munciți din greu cu foarfeca de grădină, utilizați o foarfecă pentru garduri vii. Cu aceasta veți tăia mai ușor și vlăstarele puternic lignificate.

Îndepărtarea vlăstarelor sălbatice

Se întâmplă uneori ca la trandafirii altoiți să se dezvolte vlăstare sălbatice. Acestea cresc de la gâtul rădăcinii și sustrag plantei energia. Florile au de cele mai multe ori altă culoare. Frunzele sunt mai mici, mai deschise la culoare și au șapte perechi de frunze în loc de cinci, ca trandafirii altoiți. Pentru îndepărtarea vlăstarelor sălbatice, săpați pentru a elibera gâtul rădăcinii, efectuați o tăietură aproape de trunchi și rupeți vlăstarul cu o mișcare bruscă.

Întrebări frecvente cu privire la tăierea trandafirilor

Trebuie să îmi tai trandafirii vara?

De regulă nu este necesară o tăiere în timpul verii. Însă unii cultivatori de trandafiri utilizează perioada de după înflorire pentru a da formă tufelor prin tăiere sau pentru a îndepărta inflorescențele ofilite. În acest caz aveți grijă să aplicați foarfeca deasupra ochilor îndreptați spre exterior. O tăiere de vară după înflorire poate fi utilă și în cazul tufelor de trandafiri îmbătrânite. Dacă le scurtați la jumătate sau mai adânc, până în toamnă se vor forma multe vlăstare noi. Primăvara trandafirii înfloresc din nou.

Unde se depun materialele tăiate din trandafiri?

Deșeurile verzi de la tăierea trandafirilor vor fi eliminate ca deșeu la gunoiul menajer sau la groapa de gunoi pentru materiale vegetale. Evitați depunerea la compost a materialului tăiat de la trandafiri. Pe unele frunze aderă eventual spori de fungi, care se pot răspândi cu ușurință în grădina dumneavoastră.

Plantarea, îngrijirea și fertilizarea trandafirilor

Trandafirii dumneavoastră sunt proaspăt coafați, dar stratul dumneavoastră pare în continuare golaș? Atunci mai plantați tufe adiționale! Perioada optimă este între mijlocul lui octombrie și începutul lui martie. Există reguli empirice - în funcție de soiul de trandafiri - cu privire la distanța pe care este recomandabil să o respectați între plante și noii vecini de strat.

Suporturi de cățărat pentru trandafiri

Trandafirii dumneavoastră vor să se cațăre, dar nu doriți ca acest lucru să se întâmple pe peretele casei? Atunci soluția o reprezintă un suport de cățărat. Orice este posibil - de la o simplă împletitură de nuiele, o jardinieră cu pergolă sau o arcadă pentru trandafiri, din lemn sau metal.

Înainte să tăiați trandafirii cățărători, gândiți-vă: până când arcada dumneavoastră pentru trandafiri va fi acoperită complet pot trece minim trei ani. O lățime a arcadei de min. 160–200 cm este optimă pentru a putea trece pe sub ea fără zgârieturi.

Sugestie: pentru o poziție stabilă, este bine ca arcadele din metal, respectiv cu profiluri din oțel, să le asigurați cu ancore într-o fundație din beton, la o adâncime de 30 cm. Ca urmare a fundației din beton este posibil să fiți obligați să săpați groapa pentru trandafirul cățărător la oarecare distanță de suportul de cățărare. În acest caz, așezați trandafirul oblic în groapă, sub un unghi de cca. 45°. Astfel veți putea lega mai ușor vlăstarele tinere.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus