0 Listă favorite 0 Coşul meu
Hornbach Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 0310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 26.01.2022 la ora 00:49. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Grădina japoneză: plantarea bambusului

Timp de lectură 17 min.
gradina japoneza: plantarea bambusului

Bambusul creează accente speciale în grădina dumneavoastră. Acesta conferă un aspect elegant și, în același timp, exotic. Așadar, dacă nu vă doriți o grădină obișnuită, așa cum au toți vecinii, bambusul constituie primul pas. Și, partea frumoasă este că bambusul nici nu necesită îngrijire. Dar atenție! Tipurile de bambus nu sunt toate la fel. Acest ghid vă va învăța tot ceea ce trebuie să știți ca începător în domeniul bambusului.

La ce este bun bambusul?

Posibilitățile de utilizare ale bambusului în grădină sunt diverse. Poate constitui un adevărat punct de atracție ca plantă solitară, dar este potrivit și ca plantă pentru gard viu, pentru protejarea intimității și protecție împotriva vântului, pentru acoperirea solului sau ca plantă de ghiveci pentru balcon. Prin urmare, pentru fiecare scop există tipul de bambus potrivit.

În plus, bambusul poate fi combinat foarte bine cu arbuști și alte plante de grădină, oferind astfel numeroase opțiuni de configurare. Diferitele soiuri de bambus au diverse dimensiuni, așa că veți avea ceva la dispoziție pentru grădină, indiferent de mărime.

la ce este bun bambusul

Bambusul ca gard viu

Dacă nu aveți nevoie de mare precizie, bambusul vă oferă și varianta de gard viu, în special bambusul de tip Fargesia. Bambusul este avantajos pentru grădinarii care nu doresc să depună prea mult efort la întreținerea gardului viu. Acesta este veșnic verde, dens și nu trebuie tăiat periodic – acest lucru asigurându-i o formă oarecum „sălbatică”.

Și bambusul cu tulpini lungi (Phyllostachys) poate fi folosit ca gard viu. În acest caz, luați neapărat în considerare o barieră de rizomi – puteți găsi detalii despre acest subiect mai jos în acest articol. De asemenea, trebuie să aveți în vedere că frunzișul bambusului cu tulpini lungi este semnificativ mai subțire decât cel al bambusului de tip Fargesia. Nu oferă cel mai bun paravan în primii ani, apoi însă recuperează, crește semnificativ și este potrivit în special pentru ascunderea zidurilor înalte.

Bambusul plantat individual

Vă doriți un flair asiatic? Atunci plantați tulpini individuale de bambus. Acestea dezvoltă tije mai lungi și mai groase, care strălucesc în diferite culori. Astfel, tulpinile acestui tip de bambus sunt mai vizibile decât la bambusul de tip Fargesia. Acesta arată, de asemenea, puțin mai stufos, motiv pentru care este deosebit de potrivit ca gard viu.

Bambusul cu tulpini lungi crește mai mult și arată maiestuos. Deoarece crește până la zece metri înălțime, acesta are nevoie de o grădină mare. Altfel, ar sufoca rapid o mică grădină.

Și, din nou, devine important subiectul: gândiți-vă la bariera de rizomi!

gard viu bambus

Plantarea bambusului în ghiveci

Bambusul este ușor de plantat în ghiveci. Ar trebui însă să utilizați soiuri cu creștere redusă. Chiar și atunci vasul trebuie să aibă dimensiuni considerabile. Reţineţi ca regulă de bază:

Diametrul ghiveciului trebuie să fie de trei ori mai mare decât al bulgărelui rădăcinii.

Dacă doriți să plantați într-un ghiveci soiuri mai mari decât bambusul cu rădăcină plată, este recomandat chiar și un strat înalt. Mai precis, dacă ghiveciul este prea mic, planta suferă în mod constant de uscăciune – și se atrofiază.

După ce îl plantați în ghiveci, asigurați în permanență o sursă bună de apă. De asemenea, bambusul din ghiveci trebuie să fie hrănit cu mai mulți nutrienți decât cel plantat în grădină. La fiecare două săptămâni adăugați niște îngrăşământ pentru plante verzi pentru ca bambusul dumneavoastră să se mențină frumos și sănătos.

Bambusul ca strat acoperitor

Ceea ce nu știe toată lumea: Bambusul este adecvat și pentru acoperirea solului. Soiurile speciale de bambus pitic ating o înălțime foarte mică, dar cresc rapid și cu o densitate deosebit de mare. Acest lucru înseamnă că până și o suprafață mai mare poate fi acoperită rapid și eficient cu vegetație, se poate menține aproape fără buruieni și este foarte ușor de întreținut.

Bambusul pitic poate fi plantat și ca înlocuitor de gazon și poate fi tăiat cu o mașină de tuns iarba. Dar și în acest caz este necesar să țineți cont de următorul fapt: bambusul pitic este mai mic decât rudele sale mari, dar rădăcinile acestuia se dezvoltă la fel de mult ca la bambusul cu tulpini lungi. Așadar, luați în considerare bariera de rădăcini, altfel bambusul va acoperi în curând întreaga grădină.

Diverse soiuri de bambus

Se estimează că există aproximativ 1.000 de soiuri de bambus în toată lumea. Pentru grădinarii amatori, cea mai importantă caracteristică distinctivă o reprezintă lungimea rizomilor.

Bambusul de tip Fargesia

 • nu formează rădăcini extinse – bariera de rizomi nu este necesară
 • cultura rămâne stufoasă mult timp
 • se dezvoltă cu tulpini subțiri și dense
 • este adecvat ca paravan
 • în funcție de soi, are înălțimea între 1,50 m și 6 m
 • oferă opacitate deosebită
 • potrivit și pentru grădini mici și balcoane

bambusul de tip Fargesia

Misterioasa floare de bambus

Printr-un proces aproape misterios, bambusul începe să înflorească după aproximativ 70 de ani și formează semințe. După înflorire, acesta moare și tulpini noi cresc din semințe. Un fenomen care, în ciuda eforturilor intense de până în prezent, nu a fost încă eliminat la reproducere. Dar vârsta de 70 de ani este onorabilă pentru o plantă și înseamnă o perioadă îndelungată pentru grădina dumneavoastră. Ultima floare de bambus a fost observată în 2007, așa că a mai rămas ceva timp până la următoarea.

Bambus cu tulpini lungi (Phyllostachys)

 • rădăcinile se pot răspândi în toată grădina
 • în orice caz, luați în considerare o barieră de rizomi
 • atinge o înălţime de creştere de până la 10 m
 • are nevoie de mult spațiu pentru a fi eficient – potrivit pentru grădini mari
 • tulpinile au culoarea verde-albăstrui sau galben, cu dungi negru-violet și galben

bambus cu tulpini lungi

Găsirea locului potrivit

În ciuda originii sale exotice, bambusul nu este deloc complicat și se dezvoltă foarte bine în grădinile europene. Majoritatea soiurilor sunt rezistente la îngheț și tolerează foarte bine temperaturi de până la -25 C°.

Există și soiuri care nu rezistă la îngheț și din acest motiv ar trebui să fiți atenți la cumpărare. În general, bambusul nu este pretențios în privința locului de amplasare. Fargesia se simte cel mai confortabil la semi-umbră parțială, de exemplu în apropierea unui copac.

Pentru cei care nu au deloc umbră în grădină, Phyllostachys reprezintă cea mai bună alegere. Acesta tolerează foarte bine și lumina puternică a soarelui. Pentru el important este să aibă spațiu mult pentru a se dezvolta.

În funcție de soi, plantele pot crește până la o înălțime de zece metri. Regula de bază spune:

Pe cât de mult crește un bambus în înălțime, tot atât de mulți metri pătrați ar trebui să aibă la dispoziție.

Ce fel de sol este benefic pentru bambus?

În această privință, bambusul este foarte modest. El se dezvoltă extrem de frumos în solul afânat, bogat în humus și care este permeabil la apă. O bună irigare este importantă pentru bambus, întrucât nu tolerează foarte bine uscăciunea. Prin urmare, acesta ar trebui să fie întotdeauna suficient de bine irigat, însă evitați neapărat îmbibarea solului.

Astfel, el se dezvoltă și în apropierea apelor, dacă solul prezintă umiditate în mod constant. Dacă bambusul este plantat în ghiveci, se recomandă un aport regulat de nutrienți prin îngrășământ. Acest lucru poate fi neglijat în cazul plantării în grădină.

plantarea bambusului

Așa se plantează și se îngrijește bambusul

Plantare corectă

Cea mai bună perioadă pentru a planta bambus în grădină este între martie și mai, dar și mai târziu, vara, acesta poate să se dezvolte bine.

Nu-l plantați însă în timpul toamnei sau iernii. Întrucât este vorba de o plantă veșnic verde, ea va evapora apa prin frunze chiar și iarna. În primul an, bambusul încă nu va putea să-și echilibreze corect nivelul de apă. În plus, este posibil ca rădăcinile să nu fie suficient de lungi pentru ca planta să reziste sub linia de îngheț. Acest lucru este dăunător pentru bambus.

Dacă îl plantați vara, trebuie să vă asigurați că irigarea este suficientă. Când este proaspăt plantat, el necesită în mod special irigare.

Prin urmare, în primul rând săpați groapa de plantare. Între timp, scufundați rădăcina sub formă de bulgăre într-o găleată cu apă timp de trei minute, pentru ca planta să se poată înmuia bine.

Groapa de plantare ar trebui să aibă de două până la trei ori mai mult dimensiunea bulgărelui rădăcinii.

Asigurați-vă că planta nu se găsește în sol la o adâncime mai mare decât cea la care a fost înainte în ghiveci.

Acum doar baza gropii de plantare mai trebuie bine afânată pentru a se evita îmbibarea imediată a solului, apoi bambusul poate fi plantat. Umpleți groapa de plantare cu un amestec format din materialul excavat și pământ de grădină.

Și acum irigați din abundență, chiar dacă plouă! Pentru a vă asigura că apa rămâne în apropierea plantei și nu se scurge în toate direcțiile puteți amenaja și o bordură.

Este necesar ca bambusul să fie fertilizat?

Ar trebui să fertilizați bambusul de trei ori pe an, cu excepția cazului în care acesta se află în ghiveci și atunci va beneficia de îngrășământ la fiecare două săptămâni. Dar pentru siguranță, respectați recomandările menționate pe ambalaj, deoarece și tipul de îngrășământ prezintă importanță.

Ar trebui să fertilizați bambusul plantat în grădină între lunile martie și iunie. Ulterior, vă rugăm să nu mai faceți acest lucru întrucât tulpinile nu se vor mai putea maturiza corect și se vor strâmba sau chiar se pot rupe.

Până în martie nu aveți lucrări de făcut. Bambusul se bazează pe îngrășăminte organice și pe bază de azot, cum ar fi așchii de coarne sau pudră de calcar. Ideal este, desigur, îngrășământul special pentru bambus.

fertilizarea bambusului

Udați, udați, udați

Bambusul are nevoie de multă apă! Cu toate acestea, băltirea trebuie complet evitată. Mai ales după plantare, acesta ar trebui udat mai des. Dacă în timpul verii persistă o perioadă îndelungată de căldură și uscăciune, poate fi udat și cu o stropitoare întreagă.

Dacă plantele de ghiveci în general și bambusul care crește în ghiveci, în particular, nu rezistă peste iarnă, motivul este mai frecvent deshidratarea decât înghețul. Avem tendința ca iarna să nu udăm, deoarece ne temem că apa ar putea îngheța. În acest fel, multe plante de ghiveci se ofilesc.

Udați așadar și în timpul iernii. Asigurați-vă că faceți acest lucru în zilele fără îngheț și că folosiți apă călduță și astfel bambusul va rezista peste iarnă nevătămat.

Apropo, nu vă speriați. Pe timp de ger, bambusul își strânge frunzele. Acesta este un pur mecanism de protecție. De îndată ce temperaturile urcă din nou, frunzele redevin netede.

Din când în când un tuns de frumusețe

În comparație cu alte plante, efortul de tăiere a bambusului este destul de scăzut. Dacă îl utilizați ca gard viu sau paravan este recomandat să îl tăiați periodic. Ca urmare, acesta se va menține des.

În cazul bambusului de grădină, tulpinile deosebit de înalte se vor tăia aproape de sol cu puțin timp înainte de a începe iarna, anual sau la câte doi ani. Acest lucru îmbunătățește rezistența la iarnă și întinerește bambusul.

intretinerea bambusului

Sfat

Dacă doriți să mascați marginea inestetică a barierei de rizomi, puteți planta bambus pitic. În acest fel ea devine invizibilă, dar rămâne în continuare eficientă.

Amenajarea barierei de rizomi sau a barierei de rădăcini

Ați plantat bambusul și arată așa cum v-ați așteptat. Însă în anul următor, în grădină vor răsări tulpini și acolo unde nu ar trebui să fie, uneori chiar și la vecin. Și atunci pentru mulți se termină plăcerea de a avea bambus. Greșeala: nu a fost amenajată nicio barieră de rizomi sau de rădăcini, ceea ce a dus la răspândirea bambusului în toată grădina. O eroare care apare adesea din cauza consilierii necorespunzătoare din pepiniere și centre horticole.

În comparație cu bambusul de tip Fargesia, bambusul cu tulpini lungi (Phyllostachys) dezvoltă drajoni care se răspândesc nestingheriți în subteran și formează lăstari noi. Acest lucru nu numai că este enervant, dar poate fi și scump, întrucât drajonii sunt extrem de robuști. Eliminarea acestora reprezintă o sarcină obositoare și costisitoare.

Încă de la planificarea grădinii de bambus luați în considerare bariera de rădăcini.

Prelata fabricată din HDPE, polietilenă de înaltă presiune este potrivită ca barieră de rădăcini. Pentru bariera de rădăcini vi se vor oferi și materiale ca folia de iaz sau bitumul. Este recomandabil să le refuzați, deoarece vârfurile rizomilor sunt atât de puternice că pot străpunge cu ușurință aceste materiale.

De obicei, folia HDPE este vândută în fâșii cu lățimea de 70 cm. Bariera de rizomi ar trebui să aibă un diametru de 1,50 m până la 2,00 m pentru un bambus de grădină.

Din folie HDPE se realizează mai întâi un inel care se închide cu o șină de aluminiu. Lăsați materialul să se suprapună puțin, pentru ca rădăcinile să nu-și poată croi drum prin cusătură. Inelul rămâne deschis în partea de jos, deoarece rizomii se înrădăcinează pe orizontală.

Cu toate acestea, este recomandabil să faceți inelul ușor mai îngust în partea de jos. În acest fel, dacă rădăcinile ating bariera, acestea vor fi îndreptate în sus și nu în jos, unde în cel mai rău caz ar putea penetra bariera.

În continuare, inelul se îngroapă în pământ – dar nu în întregime, pentru că ar trebui să se ridice cel puțin cinci centimetri de la sol; în acest fel, vă veți da imediat seama când rizomii încearcă să depășească bariera. În acest fel, bambusul cu tulpină lungă poate fi plantat și grădina dumneavoastră va fi protejată.

amenajarea barierei de rizomi

Atenţie

Barierele de rădăcini nu trebuie să fie prea înguste. Altfel plantele vor primi prea puțină apă, se usucă și mor. Se poate întâmpla și ca presiunea rădăcinii din corsetul extrem de strâns să fie prea mare; atunci rădăcinile vor penetra bariera sau chiar o pot sfărâma.

Răspunsuri la cele mai importante întrebări privind bambusul

Când înflorește bambusul?

Important! Numai bambusul din specia Fargesia înflorește; alte specii nu au parte de acest fenomen. Soiul Fargesia înflorește la fiecare 70 de ani – peste tot, în întreaga lume, indiferent de momentul în care au fost plantate. În acel moment plantele mor și va lua naștere o nouă generație. Apropo, ultima inflorescență a avut loc în 2007.

Bambusul este toxic?

Există doar câteva soiuri otrăvitoare de bambus. Speciile care cresc la noi nu fac parte din această categorie. Și doar lăstarii și semințele sunt toxice în formă crudă. Astfel, lăstarii conțin cianură de acid cianhidric. Aceasta devine inofensivă la gătit. Prin urmare, lăstarii cruzi de bambus trebuie fierți întotdeauna înainte de a fi consumați. Întrucât bambusul înflorește numai la fiecare 70 de ani, doar atunci formează semințe. Bambusul din grădina dumneavoastră nu reprezintă, așadar, un pericol pentru copii sau animale de companie.

Cât spațiu trebuie să planific pentru bambusul meu?

Pentru plantele în aer liber se aplică regula: ar trebui să asigurați tot atâția metri pătrați de suprafață pe cât va fi înălțimea la care va crește soiul de bambus. Pentru gardurile vii este valabilă regula: câte o plantă la 80 până la 100 cm.

De câtă apă are nevoie bambusul?

Bambusul are nevoie de apă suficientă și trebuie udat zilnic, mai ales în toiul verii, când este cald și uscat timp de mai multe zile sau săptămâni. În principiu, un sol umed este optim, în schimb trebuie să se evite băltirea! Bambusul are nevoie de puțină apă în timpul iernii – dar va trebui să udați numai în zilele fără ger!

Bambusul meu are frunze galbene - ce trebuie să fac?

Frunzele galbene sunt un semn că ceva nu este în regulă cu bambusul dumneavoastră. Acest lucru poate avea cauze diverse: l-ați udat prea puțin sau prea mult. Ambele cauze pot provoca moartea rădăcinilor. Și prea mult calciu în pământ duce la îngălbenirea frunzelor de bambus, deoarece acest lucru împiedică aportul de fier. De aceea, va trebui să vă asigurați că utilizați solul potrivit. Este posibil ca plantei dumneavoastră să-i lipsească și unii nutrienți importanți. De aceea este importantă fertilizarea de două ori pe an!

Cum îmi protejez bambusul pe timpul iernii?

Bambusul nu este întotdeauna rezistent la iarnă. Pentru a proteja plantele, toamna, tulpinile înalte și vechi trebuie tăiate aproape de sol, reducându-se astfel suprafața de evaporare. Dacă doriți să vă protejați bambusul în mod special, înfășurați-l cu folie cu bule și iută.

Cât de repede crește bambusul?

Acest lucru depinde de specie. Există specii care cresc deosebit de rapid și altele care necesită mai mult timp pentru creștere. Așa veți găsi tipul de bambus potrivit nevoilor dumneavoastră. În principiu, însă, bambusul este una dintre plantele cu cea mai rapidă creștere din întreaga lume. Multe tipuri sunt capabile să își dubleze înălțimea într-un an. Unele specii reușesc chiar să crească un metru pe zi! Pur și simplu, incredibil. Creșterea rapidă constituie un mare avantaj mai ales dacă doriți să folosiți bambusul ca paravan sau gard viu.

Bambusul ca material de construcții?

La prima vedere, poate să nu pară astfel, dar, ca material de construcție, bambusul este chiar mai stabil decât lemnul. Și există un motiv pentru asta: lemnul este moale la exterior și dur la interior, ceea ce la bambus se petrece exact invers. Acest lucru înseamnă că el este stabil, cu toate acestea foarte flexibil. De aceea, de mult timp se utilizează ca material de construcție în Asia.

Originea și istoria bambusului

Bambusul este întrebuințat în multe domenii ale vieții noastre: ca material de construcție stabil, ca ingredient delicios în bucătăria asiatică sau ca plantă decorativă în grădină și în casă.

Asociem automat bambusul cu lumea tradițională și misterioasă a Asiei pentru că acolo este casa acestei plante versatile. El este răspândit în toate țările din acel continent, China și Japonia fiind considerate patria lui. În acel loc s-a dezvoltat timp de multe milenii. Se presupune că bambusul există încă de pe vremea dinozaurilor. În orice caz, este o plantă tenace și perenă.

Bambusul are o semnificație specială în China: simbolizează rezistența, elasticitatea și tenacitatea.

De asemenea, el simbolizează fertilitatea. Acest lucru se datorează creșterii sale rapide.

Prin urmare, bambusul din China și Japonia înseamnă mai mult decât o decorațiune și plantă de grădină. El este adânc înrădăcinat în tradițiile și obiceiurile culturale. Bambusul crește din abundență, în special în regiunile tropicale.

originea si istoria bambusului

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x
HORNBACH