0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 29.03.2023 la ora 14:01. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Trandafirul: ghid complet despre plantare, tăiere și îngrijire

Timp de lectură 16 min.
Trandafirul: ghid complet despre plantare, tăiere și îngrijire

Trandafirul este una dintre cele mai iubite flori și mulți grădinari începători sunt intimidați de această plantă deosebită. Tot ce aveți nevoie, însă, este de puțină grijă și câteva indicații pentru a crește tufe frumoase de trandafiri, care vor produce flori sezon după sezon. Veți putea citi în acest ghid informații complete despre trandafiri – plantare, tăiere și îngrijire, precum și despre soiurile de trandafiri pe care le puteți alege.

Trandafirul – informații pentru grădinarii începători

trandafiri tufa

Poate cea mai cunoscută dintre plantele de exterior, trandafirul este o plantă perenă din familia Rosaceae. Genul Rosa include sute de specii și mii de soiuri, fiecare având caracteristici diferite. Trandafirii pot crește ca gard viu, tufișuri, tufe unice sau plante cățărătoare.

Tulpina plantei este lemnoasă și acoperită cu spini, aceștia reprezentând mecanisme de apărare. Culorile florilor sunt, în general, în paleta roz-roșu, deși în zilele noastre găsim varietăți de culori diferite precum alb, galben, roz, roșu și chiar negru.

Trandafirii sunt cultivați în principal pentru florile lor, dar unele soiuri sunt cultivate și pentru lemn. Dincolo de scopul ornamental, petalele de flori conțin un ulei esențial calitativ, care este folosit cu precădere în industria cosmetică. De asemenea, petalele unor soiuri sunt folosite pentru producerea de bomboane și gemuri.

Când se plantează trandafirii?

plantarea corecta a trandafirilor

Cea mai bună perioadă pentru plantarea trandafirilor este de la mijlocul lunii martie până la sfârșitul lunii aprilie, în funcție de variațiile de temperatură. De asemenea, toamna devreme este un moment bun pentru plantare. Pentru a putea înrădăcina fără probleme, trandafirul trebuie să fie plantat la temperaturi de peste 15ºC.

Pentru plantare, alegeți un loc potrivit care să asigure trandafirilor suficientă lumină, cu multe ore de lumină solară pe zi. Totuși, locul nu trebuie să fie prea cald, prea rece sau umed pentru a preveni îmbolnăvirea trandafirilor.

Pregătiți solul în avans, deoarece tufelor de trandafiri le este cel mai bine în solul cu un pH ușor acid până spre neutru. Solul bogat, fertil, cu un conținut ridicat de materie organică, oferă un loc perfect pentru rădăcini sănătoase de trandafiri.

Tăierea trandafirilor

taierea trandafirilor

Tăierea trandafirilor se face de obicei într-unul dintre anotimpurile în care creșterea plantelor se oprește. Deși se poate face în orice perioadă a anului este de preferat să îi tăiați primăvara și toamna. Tăierea trandafirilor se realizează pentru menținerea plantei sănătoase, pentru îndepărtarea ramurilor uscate, reducerea dimensiunii, precum și pentru a-i da o formă frumoasă.

Tăierea trandafirilor primăvara

Luna martie este cea mai potrivită pentru tăierea tufei de trandafir, odată cu trecerea anotimpului rece. Veți ști că este momentul potrivit atunci când zilele încep să se lungească. Prima tăiere, în primăvară, este mai importantă decât cea din toamnă, însă dacă vreți să creați cele mai bune condiții pentru tufele de trandafiri, specialiștii recomandă ambele tăieri.

Tăierea trandafirilor toamna

Odată cu scăderea temperaturilor, dispar cei mai mulți dăunători care ar putea profita de rănile produse de tăiere și ar ataca lăstarii fragili. Metoda de tăiere a unui tufe de trandafiri constă în realizarea unei tăieturi curate și oblice deasupra nodului cel mai de jos al tulpinii. În cazul în care există tulpini care s-au încrucișat, una dintre acestea trebuie tăiată în întregime.

Tăierea trandafirilor în funcție de tip

Chiar dacă recomandările generale se pot aplica, în general, tuturor tipurilor de trandafiri, există cazuri în care trebuie să țineți cont de soiul trandafirului și să urmați reguli specifice.

Trandafiri tufă cu înflorire repetată:

 • trebuie scurtați cu moderație;
 • lăstarii prea bătrâni sau care cresc transversal trebuie tăiați la baza tufei;
 • lăsați 5 lăstari cadru pe care îi scurtați cu aproximativ o treime.

Trandafiri tufă cu o înflorire, trandafiri sălbatici și trandafiri cățărători:

 • nu trebuie tăiați deloc primăvara;
 • la începutul verii, îndepărtați lăstarii bolnavi sau deteriorați.

Trandafiri târâtori și tufe mici de trandafiri:

 • tăiați lăstarii prea bătrâni și pe cei deteriorați;
 • o tăiere radicală până la 20 cm este recomandată o dată la trei ani.

Trandafirii cu tulpină înaltă:

 • scurtați toți lăstarii până la 10-15 cm deasupra punctului de altoire;
 • la începutul primăverii, tăiați lăsând doar 2 sau 3 ochi.

Trandafiri de ceai hibrizi, trandafirii târâtori și trandafirii pitici:

 • tăiați puternic, lăstarii vor da din nou imediat;
 • cu cât tăiați mai mult, cu atât mai mult vor crește lăstarii;
 • scurtați trandafirii de ceai hibrizi și trandafirii târâtori la 20-30 cm, trandafirii pitici la 10-15 cm.

Cum se taie trandafirii?

Pentru tăierea trandafirilor aveți nevoie de o foarfecă pentru grădină, dar în funcție de tipul de tăiere, de specie și de dimensiunea acesteia, poate fi necesar să folosiți și alte tipuri de foarfece.

Este important de precizat că foarfecele trebuie să fie foarte ascuțite pentru a obține o tăietură curată și oblică. Este recomandat să folosiți mănuși pentru grădinărit pentru a prinde ramurile tufei de trandafiri, evitând astfel și înțepăturile.

Eliminați frunzele și florile ofilite, precum și toate ramurile uscate și păstrați doar ramurile tinere și crescute corect. La sfârșitul procesului, curățați bine baza tufei de trandafiri și adăugați un strat de aproximativ trei centimetri de compost.

Bolile trandafirilor: cum să le identificați

evitarea bolilor trandafirilor

Trandafirii pot fi afectați de dăunători și boli care pot strica toate eforturile depuse pentru îngrijirea acestor plante. Trebuie să le acordați o atenție deosebită și să folosiți produse pentru protecția plantelor. Le puteți aplica cu ușurință cu ajutorul unei pompe de stropit.

Înainte de toate, însă, citiți în continuarea articolului informații despre cele mai întâlnite probleme ale trandafirilor, care sunt semnele pentru identificarea acestor boli și ce puteți face pentru a le salva.

Făinarea la trandafiri

Semne la care trebuie să fiți atent în cazul acestei boli:

 • depunere de culoare albă, asemănătoare mucegaiului și ușor de îndepărtat, pe partea superioară a frunzelor, pedunculii florali, boboci sau sepale;
 • ciupercă parazită care se răspândește puternic mai ales pe vreme călduroasă și umedă;
 • apare începând cu luna iunie;
 • infestează trandafirii care „sunt prea bine hrăniți”;

Ce este de făcut?

 • folosiți cu economie îngrășăminte bogate în azot;
 • tratamentele timpurii, repetate, cu stimulator pentru plante scad riscul de infestare;
 • tratamentele preventive cu preparate ecologice cu sulf sunt recomandate în cazul soiurilor sensibile de trandafiri;

Rugina trandafirului

Semne la care trebuie să fiți atent în cazul acestei boli:

 • numeroase pete de culoare galben-portocaliu sau roșu-ruginiu pe partea superioară a frunzelor;
 • parțial cu margini de culoare închisă;
 • în caz de infestare puternică, pe partea inferioară a frunzelor apar aglomerări lunguiețe de spori, care ies pe partea superioară a frunzelor;
 • din aceste aglomerări de spori ies mai întâi spori gălbui, ulterior de culoare închisă, care sunt răspândiți de vânt și pot ataca frunzele altor trandafiri;
 • în caz de infestare puternică, trandafirii își scutură frunzele;

Ce este de făcut?

 • asigurați-vă că bordura florală cu trandafiri poată fi bine aerisită de vânt;
 • trandafirii tufă trebuie să fie răriți periodic, pentru ca coroanele să rămâne lejere și aerisite;
 • frunzele atacate trebuie îndepărtate. Frunzele vechi adăpostesc sporii de iarnă, de la care poate porni o nouă infestare în anul următor;

Pătarea neagră la trandafiri

Semne la care trebuie să fiți atent în cazul acestei boli:

 • pete de culoare negru-gri, de diverse dimensiuni și de formă neregulată;
 • margini în formă de stea;
 • frunzele trandafirilor sunt de cele mai multe ori colorate gălbui sau roșu gălbui;
 • trandafirii puternic afectați își scutură o mare parte a frunzelor;
 • plantele sunt foarte mult slăbite de boala criptogamică;

Ce este de făcut?

 • ar trebui să interveniți cu o substanță pentru combaterea ciupercilor parazite (fungicid) deja de la primele semne de infestare;
 • sunt utile trei tratamente la un interval de șapte până la zece zile;
 • îndepărtați din bordura florală frunzele căzute. De la acestea poate veni o nouă infestare.

Plantarea trandafirilor pentru a obține o înflorire bogată

trandafiri de ceai

Există diverse tipuri de trandafiri care pot avea nevoie de îngrijiri diferite, însă toate vor aprecia un loc de plantare luminos. În acest fel, trandafirul va crește puternic și sănătos, și va face multe flori. Tocmai de aceea, trebuie să vă gândiți la câteva aspecte înainte de a planta.

Alegerea locului pentru plantarea trandafirilor

Locul în care plantați tufa de trandafiri este unul dintre punctele cheie de care trebuie să țineți cont pentru ca acesta să crească corect. Este nevoie de un loc însorit care va favoriza o bună înflorire a trandafirilor.

Asigurați-vă că nu există niciun zid în apropierea tufei de trandafiri, deoarece are nevoie de spațiu pentru a putea crește atât în ​​înălțime, cât și în lățime. Dacă există un perete sau alt element care îl împiedică să se extindă, acesta îi poate limita creșterea și, prin urmare, înflorirea și aspectul general.

De asemenea, locul ales nu trebuie să fie expus la rafale puternice de vânt, deoarece acestea pot deteriora planta.

Solul perfect pentru trandafiri

Trandafirii preferă un sol bogat, argilos, care se drenează bine. Nu trebuie să aibă rădăcinile într-un loc îmbibat cu apă, dar nici să se usuce complet. Puteți cumpăra substraturi speciale pentru tufele de trandafiri cu o compoziție dedicată. Dacă vreți să pregătiți singur amestecul, proporțiile potrivite sunt următoarele: ​​o treime de pământ, o treime de nisip grosier și o treime de materie organică descompusă.

Dacă solul din gradina dumneavoastră este foarte compact, îl puteți îmbunătăți adăugând nisip și compost, care îi vor da o textură mai ușoară. În acest fel, rădăcinile trandafirilor vor respira mai bine. Dacă solul este foarte nisipos, îl puteți îmbunătăți adăugând pământ de flori universal și compost. Rezultatul va fi un sol organic, cu drenaj bun și bogat în nutrienți.

Plantarea trandafirilor pas cu pas

Chiar dacă procesul de plantare nu este complicat, trebuie să știți câteva particularități pe care le presupune cultivarea trandafirului.

Parcurgeți acești pași pentru o plantare reușită:

 • Curățați terenul de buruieni și reziduurile care există în locul ales;
 • Umeziți și fertilizați solul cu compost sau îngrășământ. Este important ca rădăcinile trandafirului să rămână umede, dar să nu fie îmbibate cu apă. Amestecați bine solul;
 • Săpați o groapă. Tufa de trandafir crește mai bine dacă este plantată folosind butași sau răsaduri, iar dimensiunea gropii va depinde de această alegere. Este esențial ca rădăcinile să crească foarte confortabil și să se poată dezvolta. Puteți plasa un strat de drenaj în partea de jos a găurii pentru a facilita dezvoltarea rădăcinii și drenarea substratului;
 • Introduceți butașul sau răsadul în locul desemnat și verificați să nu rămână rădăcini în afară. Se recomandă să faceți această transplantare într-o zi răcoroasă. Butașii se vor înrădăcina în aproximativ 25-30 de zile;
 • Adăugați pământ și udați bine solul. Udarea nu trebuie neglijată în primii doi ani de la plantare. După această perioadă, tufa de trandafiri va fi generat un sistem radicular bun care îi va permite să găsească umiditate chiar și în perioadele de secetă;
 • Fertilizați tufa de trandafiri la trei luni după plantare utilizând un strat de câțiva centimetri de compost.

Plantarea trandafirilor în ghivece

plantarea in ghivece a trandafirilor

Vă puteți bucura de frumusețea trandafirilor nu numai în grădini, ci și în ghivece. Pentru a obține rezultatele așteptate, trebuie să aveți grijă la câteva aspecte.

În primul rând, alegerea soiului este esențială pentru acest tip de plantare. Trandafirul ar trebui să fie pre-plantat, astfel încât să fie mai ușor de înrădăcinat. Acesta trebuie să aibă tulpini groase și să fie sănătos, cu multe frunze și pământ.

Acordați o atenție specială tipului de ghiveci pentru flori pe care îl alegeți pentru plantarea trandafirului. Fiind o plantă care generează rădăcini adânci, veți avea nevoie de un ghiveci cu înălțimea de cel puțin 30-45 cm, întotdeauna cu găuri de drenaj.

Atunci când plantați trandafiri în ghivece, trebuie să alegeți un substrat care se scurge suficient de bine. De cele mai multe ori, se folosesc două treimi de substrat universal de calitate, o treime de compost și o măsură de perlit pentru a crește drenajul. La capitolul unelte și scule de grădinărit, pentru plantarea în ghiveci aveți nevoie de mănuși și de o lopățică potrivită dimensiunii ghiveciului.

Plantarea trandafirilor în ghivece urmează pașii obișnuiți plantării în grădină. Adăugați rădăcinile în pământ și distribuiți-le uniform exercitând presiune pentru a-l compacta, fără a deteriora rădăcinile. Udați planta și puneți ghiveciul într-un loc însorit.

Soiuri de trandafiri

trandafiri cataratori

Familia Rosacee cuprinde între 100 și 250 de specii, în principiu trandafiri sălbatici și trandafiri de cultură. Citiți despre câteva dintre cele mai cunoscute tipuri de trandafir și alegeți-l pe cel potrivit pentru dumneavoastră.

Trandafirii pentru terasă sau trandafirii pitici:

 • ajung până la o înălțime de 15-50 cm;
 • distanţa dintre plante este de 25 cm (corespunde la 16 plante pe mp);
 • specii cunoscute: Sonnenkind, Schneeküsschen, Coco, Zwergkönig 78.

Trandafirii târâtori:

 • ajung până la o înălțime de 50-80 cm;
 • pentru o plantare deasă, plantaţi 6-10 plante pe mp;
 • grup relativ modern de trandafiri, diversitate mare de forme și culori ale florilor;
 • specii cunoscute: trandafiri de ceai hibrizi, trandafiri Floribunda, Grandiflora și Polyantha.

Trandafiri de ceai hibrizi:

 • ajung până la o înălțime de 80-130 cm;
 • respectați o distanță de 40 cm între flori, iar pentru o plantarea deasă, plantați 6 flori pe mp;

Trandafiri tufă trandafiri sălbatici:

 • ajung până la o înălțime de 120 cm - 3,5 metri;
 • se obțin tufe bogate prin amplasarea în triunghi cu distanţă de 50 cm între plante;
 • specii cunoscute: Schneewittchen, Petticoat cu flori albe;
 • o plantă ușor de întreţinut şi modestă;
 • îi plac locurile însorite, inundate de lumina soarelui.

Trandafiri sălbatici:

 • unele specii de trandafiri sălbatici se cultivă și în grădini;
 • specii cunoscute: Apfelrose, Kartoffel-Rose, Hundsrose, Essigrose, Chinesische Goldrose.

Trandafiri cățărători:

 • cresc repede;
 • formează lăstari lungi;
 • au nevoie de un suport pentru cățărare (de ex. împletitură de nuiele, arc pentru trandafiri);
 • distanţa dintre plante trebuie să fie de 1-2 metri.

Îngrijirea trandafirilor: cum să vă bucurați de florile sale minunate?

Trandafiri

Un soi bun de trandafir într-un loc potrivit, însorit și cu un sol propice, va înflori chiar dacă nu îi oferiți prea multă îngrijire. Fără îndoială, însă, că se va diferenția de o tufă de trandafiri îngrijită conform recomandărilor specialiștilor.

Udarea trandafirilor din grădină și din ghiveci

În primul an de la plantare, lipsa apei este, în multe cazuri, cauza uscării trandafirului, irigarea fiind esențială în această etapă. În primele luni, rădăcinile nu sunt încă adânci și trebuie să absoarbă mai multă apă.

O serie de recomandări, în funcție de cele mai importante aspecte:

 • În funcție de sol. Dacă aveți un sol nisipos, trandafirii nu vor reține prea bine apa și vor avea nevoie de o frecvență și o cantitate mai mare, mai ales la început. Dacă, pe de altă parte, este un sol argilos, acesta va păstra umezeala mai mult timp și va avea nevoie de mai puțină apă.

 • În funcție de anotimp. Ca în cazul majorității plantelor, în timpul verii este important să udați bine tufa de trandafiri. În perioadele caniculare, se recomandă udarea ei zilnic. Dacă temperaturile sunt mai moderate este suficient să udați trandafirul la câteva zile. Specialiștii recomandă ca pasul să se facă la prima oră sau la apus. În timpul iernii, tufa de trandafiri nu se udă.

 • În funcție de loc. În cazul tufelor mari, se vor folosi pistoale de stropit sau sisteme de irigare. Pentru trandafirii plantați în ghivece, se recomandă udarea în mod regulat pentru a preveni uscarea rădăcinilor.

În cazul utilizării furtunurilor de grădină, trebuie evitată aplicarea unui jet de înaltă presiune. De asemenea, nu trebuie să udați florile sau frunzele, ci doar să puneți apă la baza plantei.

Fertilizarea trandafirilor

trandafiri salbatici

Atunci când vine vorba de hrănirea plantelor, cele mai importante trei componente sunt: ​​azotul (N), fosforul (P) și potasiul (K). Tocmai de aceea, aceste elemente vor fi regăsite în cele mai multe îngrășăminte pe care le puteți adăuga plantelor dumneavoastră.

În funcție de componența lui, îngrășământul folosit pentru trandafiri poate fi organic sau neorganic. Ambele sunt utile pentru plantele dumneavoastră, dar se recomandă folosirea unui îngrășământ organic pentru a proteja și mediul înconjurător. Îngrășământul poate fi sub formă solidă sau lichidă.

Fertilizarea trandafirilor se face la fiecare patru-șase săptămâni în timpul sezonului de vegetație. Începerea procesului de fertilizare se face în momentul în care frunzele încep să apară, dar neapărat după ce trece pericolul de îngheț. În a doua parte a anului, procesul de fertilizare se oprește la începutul toamnei. Plantele tinere sau uscate se fertilizează cu un îngrășământ lichid sau solubil în apă pentru un efect mai rapid de creștere.

trandafiri de ceai

Una dintre cele mai frumoase și iubite plante din lume, trandafirul este o floare delicată și specială. Cu îngrijirea potrivită și udarea adecvată, vă puteți bucura de culorile florilor sale atât în grădină, cât și pe balcon. Acordați atenția de care are nevoie și veți avea parte de trandafiri spectaculoși!

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus