0 Listă favorite 0 Coşul meu
Hornbach Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 0310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 21.10.2021 la ora 23:55. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Instrucțiuni

Hidroizolarea fundației prin sistem antiinfiltrație și drenaj

Timp de lectură 6 min.
Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj

Picioare reci? Mucegai? Tencuială scorojită? Atunci este timpul pentru o protecție aplicată zidurilor de fundație! Pentru că din cauza ploilor, zăpezii și dezghețului pătrunde umiditate prin perete, iar acest lucru poate fi evitat. Mai jos vă arătăm cum puteți exact să abordați acest proiect.

Aveți nevoie de următoarele

Pregătire

De ce protecție pentru zidurile de fundație?

Umezeala din zidurile clădirii face ca zidăria să se răcească – apare mucegaiul și ciupercile care în timp distrug zidurile; tencuiala se fărâmițează, iar vopseaua plesnește. În general, aerul cu mucegai din încăperile afectate poate fi dăunător pentru sănătate. Cu cât combateți mai devreme umiditatea, cu atât mai bine se poate păstra materialul de construcție.

Este important de clarificat cu ce formă de expunere la umiditate avem de-a face, înainte de a lua măsuri de protecție corespunzătoare.

Protecția zidurilor de fundație la clădiri vechi

01

Pentru aceasta, de-a lungul zidului de fundație săpați o groapă cu înclinație de 5%. Dacă nu știați deja dinainte cauza apariției umidității, acum ar trebui să o puteți determina. Este posibil să aveți nevoie de un expert pentru acest lucru.

De rezultatul acestei examinări depinde dacă este necesar un drenaj. Noi recomandăm totuși drenajul, pentru că astfel mergeți la sigur și nu veți mai avea probleme pe viitor. Înlăturați de pe zid toate denivelările și resturile - precum tencuiala desprinsă, resturile de material izolant sau bitum. Apoi, acoperiți găurile și crăpăturile din zidărie și neteziți-le.

Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 01
Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 01

Protecția zidurilor de fundație la construcții noi

02

Este mai simplu să lucrați în groapa încă neastupată a unei clădiri noi. Pentru drenaj săpați o groapă. Cel mai înalt punct al acesteia trebuie să fie la 30 cm sub marginea superioară a fundației, pentru ca, în caz de nevoie, apa să se poată acumula cu până la 20 cm peste țeavă; însă nu săpați mai adânc de marginea inferioară a fundației, deoarece aceasta se poate eroda.

Cel mai înalt punct trebuie să fie situat cel mai departe de racordul cu canalizarea, așadar pe diagonală în raport cu acesta. Pornind de acolo, realizați o pantă de 1,5%. Lăsați peretele expus prin săparea gropii să se usuce complet. În cazul în care acesta a fost afectat puternic de umiditate, el trebuie uscat mecanic de către specialiști înainte ca dumneavoastră să puteți continua.

Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 02
Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 02

Pașii de lucru

Etanșare bituminoasă

03

Suprafața de aplicare trebuie să fie curată, degresată și fără agenți de separare. În cazul suprafețelor umede se recomandă ca sub grund să se realizeze o etanșare cu șlam de hidroizolatoare. La pereții uscați se poate lucra direct cu grund. Apoi aplicați primul dintre cele două straturi de soluție de etanșare cu bitum. Lăsați masa să se usuce puțin, apoi fixați ușor plasa de armătură.

Acum lăsați primul start de soluție de etanșare cu bitum să se usuce împreună cu membrana mai multe ore, în funcție de condițiile meteo. Până când se usucă, stratul trebuie să fie protejat și acoperit pentru a împiedica pătrunderea umidității, înghețului și razelor puternice ale soarelui.

Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 03
Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 03

Stratul al doilea

04

Apoi aplicați al doilea strat (2 aplicări cu o grosime de min. 3-4 mm) și lăsați să se usuce în profunzime pentru mai multe zile, în funcție de condițiile meteo. Și acest strat trebuie protejat și acoperit pentru a împiedica pătrunderea umidității, înghețului și razelor puternice ale soarelui, până când se usucă.

Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 04 R
Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 04 R

Fixarea plăcii izolatoare

05

Pentru a proteja etanșarea cu soluție de etanșare cu bitum de presiunea și deteriorările cauzate de sol și pentru a obține un efect suplimentar de izolare, peste soluția de etanșare cu bitum se instalează plăci termoizolante/de drenaj. Apa se va scurge pe aceste plăci.

Lipiți plăcile cu soluție de etanșare cu bitum (aplicând-o pe întreaga suprafață) sau cu soluția de etanșare cu bitum cu 2 componente (puncte de lipire de mărimea palmei), fără goluri și decalate între ele, astfel încât să nu se formeze rosturi în cruce. Lăsați lipitura să se întărească înainte de a trece la următoarea etapă de lucru.

Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 05
Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 05

Important:

Orice formă de etanșare verticală a zidurilor de fundație devine ineficientă dacă nu este combinată cu o etanșare orizontală a zidurilor și solului! La clădirile noi, etanșarea verticală a zidurilor de fundație a devenit o cerință standard.

Întinderea membranei de filtrare

06

Patul gropii se căptușește cu membrană de filtrare. Pe lateral membrana trebuie să stea ieșită în afară, astfel încât aceasta să poată fi pliată ulterior pe patul de pietriș. Peste aceasta, turnați un strat de pietriș de scurgere de 15 cm.

Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 06
Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 06

Montarea țevii de drenaj

07

Pe acest pat de pietriș montați țeava de drenaj cu o pantă de 1,5% față de coroana țevii (cel mai înalt punct). Cel mai jos punct este racordul la canal sau la galeria de scurgere. Astfel, apa se scurge întotdeauna corect.

Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 07
Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 07

Montarea galeriei de drenaj

08

Montați la fiecare a doua schimbare de direcție o piesă în T și o galerie de drenaj în sus. Galeria de drenaj mai este denumită și cămin de revizie. El reprezintă țeava de control sau de scurgere prin care se evacuează murdăria de la drenaj.

Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 08
Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 08

Racordarea țevii

09

Țeava de drenaj poate fi debitată arbitrar și racordată facil la piesele de legătură către galeria de drenaj și canal.

Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 09
Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 09

Umplerea gropii

10

Când țeava de drenaj este racordată la canal sau la galeria de scurgere, turnați pietriș în groapă până când plăcile izolatoare sau de drenaj de pe peretele casei sunt acoperite pe o înălțime de 30 cm.

Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 10
Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 10

Acoperirea cu membrană de filtrare

11

Întregul drenaj și patul de pietriș trebuie protejate de mizerie de la particulele fine din apa de drenare sau de infiltrație. Pentru aceasta, împăturiți capetele membranei inferioare și acoperiți cu membrană de filtrare întreaga suprafață cu pietriș și plăcile izolatoare până la muchia de sus. În timpul lucrărilor, puteți fixa provizoriu membrana de plăci.

Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 11
Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 11

Umplerea cu material de umplere

12

Acum umpleți restul gropii pe lungime – fie cu material excavat, fie cu altă substanță care permite o bună scurgere a apei, în cazul în care materialul excavat nu este adecvat: întodeauna turnați mai întâi un strat de material de umplere, apoi compactați-l și apoi turnați un nou strat.

Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 12
Hidroizolarea fundatiei prin sistem antiinfiltratie si drenaj pasul 12

Indicii & ponturi

  • Înainte de construirea drenajului: înainte de a începe construirea drenajului, trebuie să știți încotro trebuie direcționată apa: dacă există un racord la canal și dacă puteți folosi acest canal. Conform reglementărilor de drenaj ale unor administrații locale, deversarea în canalizarea a apei combinate, respectiv murdare, este interzisă. Trebuie realizată o galerie de scurgere? O astfel de galerie trebuie realizată de un specialist, neapărat în colaborare cu un inginer de structuri, pentru ca fundația casei să nu fie erodată de apă.
  • Planificarea și pregătirea: pentru o protecție corectă a zidurilor de fundație, planificarea și pregătirea atentă sunt esențiale. La urma urmei este vorba despre structura de bază a casei dumneavoastră.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus

HORNBACH utilizează module cookie. Dacă continuaţi să navigaţi pe pagina noastră, vă manifestaţi acordul pentru utilizarea modulelor cookie. Aflaţi mai multe

x