Instrucțiuni

Izolarea acoperișului - ghid pas cu pas

Timp de lectură 14 min.

Izolarea acoperișului ar trebui să fie un subiect cu adevărat important pentru dumneavoastră. Dacă acoperişul dumneavoastră nu este izolat corect, se poate pierde o mare cantitate de energie consumată pentru încălzire. Cum vă izolați corect acoperişul și care sunt materialele și uneltele de care aveți nevoie? Vă prezentăm pas cu pas în instrucţiunile detaliate ale Academiei meșterului HORNBACH.

2

Listă de materiale și unelte

Planificare și pregătire

01

Înainte de a începe, planificarea lucrărilor este necesară. Fiecare acoperiș este diferit; prin urmare, adresați-vă unui arhitect sau altui specialist pentru detalii de care trebuie să țineți cont pentru acoperișul dumneavoastră. Camera trebuie curățată. În funcție de înălțimea spațiului de lucru, aveți nevoie de o scară sau de o schelă, deoarece siguranța vine în primul rând. Cuiele de pe căpriori trebuie îndepărtate, acestea prezentând un risc ridicat de rănire. Apoi puteți șlefui suprafețele din lemn. Folia barieră împotriva vaporilor ce va fi atașată ulterior de grinzi necesită o suprafață netedă din lemn.

dach daemmen anleitung as 01
dach daemmen anleitung as 01

Sfat

Purtați haine care acoperă întregul corp în timpul lucrărilor de izolare, precum și o mască de praf și ochelari de siguranță. În caz de contact direct cu materialul de izolare, trebuie să purtați mănuși de lucru.

02

Folia barieră de vapori este atașată la marginea zidăriei. Zidăria trebuie tencuită în aceste puncte.

dach daemmen anleitung as 02
dach daemmen anleitung as 02
03

În cazul în care căpriorii nu sunt suficient de adânci pentru izolarea planificată, aceștia sunt dublați cu cherestea, pentru a ajunge la dimensiunea corespunzătoare. Acest lucru se realizează oriunde vor fi înșurubate plăci de gips-carton mai târziu. Distanțele dintre șuruburi trebuie să fie de maximum 50 cm.

dach daemmen anleitung as 03
dach daemmen anleitung as 03

Pași de lucru

04

Instalați izolația intermediară a căpriorilor

În acest exemplu, între căpriori s-a izolat folosind o rolă de vată minerală. Tăiați rola și lăsați-o să se rostogolească astfel încât partea rulată să ajungă să fie sprijinită de un perete. Astfel, izolația complet nefolosită nu va ajunge să se desfășoare pe podea. Începeți izolarea pe o parte a peretelui. În primul rând, se măsoară distanța dintre primii căpriori. Adăugați 1 cm ca măsură de siguranță. De asemenea, pentru grinda inferioară, puteți folosi un metru de tâmplărie pentru a marca unghiul ce urmează a fi tăiat.

dach daemmen anleitung as 04
dach daemmen anleitung as 04
05

Pentru tăiere, așezați o placă peste rola de vată și tăiați-o la dimensiunea dorită folosind un cuțit zimțat, pentru polistiren și vată minerală.

dach daemmen anleitung as 05
dach daemmen anleitung as 05
06

Marcați unghiul pe izolație și tăiați-l cu cuțitul zimțat, pentru polistiren și vată minerală.

dach daemmen anleitung as 06
dach daemmen anleitung as 06
07

Aplicați aceste secțiuni de vată minerală până când spațiul dintre primii doi căpriori este complet umplut.

dach daemmen anleitung as 07
dach daemmen anleitung as 07
08

Izolați rând pe rând în acest fel. Pot fi de asemenea utilizate resturile care rămân la sfârșitul rolei. Pur și simplu puneți-le împreună sau îmbinați-le în puncte înguste. Este important ca toate spațiile să fie umplute cu izolație. Aveți totuși grijă să nu comprimați prea mult izolația, pentru că altfel își pierde din proprietăți.

dach daemmen anleitung as 08
dach daemmen anleitung as 08
09

Dacă există o țeavă sau alte obstacole, izolația trebuie tăiată la dimensiune. Toate golurile din jurul obstacolului trebuie să fie umplute.

dach daemmen anleitung as 09
dach daemmen anleitung as 09
10

Pe coama acoperișului puteți monta cherestea sau căpriori orizontali suplimentari, care pot servi drept suport pentru prinderea vatei.

dach daemmen anleitung as 10
dach daemmen anleitung as 10
11

Umpleți aceste goluri dintre căpriorii suplimentari cu izolație până când totul este complet acoperit.

dach daemmen anleitung as 11
dach daemmen anleitung as 11
12

Aplicarea foliei barieră de vapori

Deschideți folia barieră de vapori pe lungime. Tăiați o foaie de lungimea camerei, cu un plus de 20 cm. În funcție de înălțimea și lungimea acoperișului, va trebui să lucrați cu o scară sau o schelă. Mai presus de toate, aveți nevoie de un ajutor pentru a atașa folia. Începeți în vârful coamei și lăsați folia să iasă 10 cm pe fiecare parte. Utilizați marcajul tipărit pentru a vă orienta atunci când o aliniați. Folia ar trebui să atârne foarte puțin între căpriori. Capsați-o de căpriorii dubli - o capsă la fiecare 20 cm.

dach daemmen anleitung as 12
dach daemmen anleitung as 12
13

Puneți următoarea folie cu o suprapunere de 10 cm peste prima folie aplicată și capsați-o.

dach daemmen anleitung as 13
dach daemmen anleitung as 13
14

Atașați folia peste iluminatoare, trapă și ferestre, fără întrerupere. Mai târziu va fi tăiată în zona acestora, la fel ca în exemplu.
Nu tăiați excesul de folie! Va fi de folos ulterior pentru conexiuni.

dach daemmen anleitung as 14
dach daemmen anleitung as 14
15

Lipiți secțiunile de folie, acolo unde se suprapun, cu bandă adezivă. Folosiți exact banda adezivă adecvată foliei barieră de vapori.

dach daemmen anleitung as 15
dach daemmen anleitung as 15
16

Apăsați banda cu o rolă pentru presat.

dach daemmen anleitung as 16
dach daemmen anleitung as 16
17

Lipiți folia pe perete cu un material de etanșare special care trebuie să se potrivească cu folia dumneavoastră. Aplicați adezivul cu o grosime de 6 până la 8 mm. Adezivul trebuie aplicat până în colț, astfel încât locul să fie acoperit de folia suplimentară (de aceea a fost tăiată la o dimensiunie puțin mai mare decât cea a peretelui). Folia este apoi presată pe adezivul etanșant, formând o buclă de detensionare. Folia nu trebuie să se întindă după lipire. Nu presați prea tare adezivul atunci când lipiți, altfel nu se va etanșa. La marginile tranzițiilor foliei trebuie să lipiți de două ori - ambele foi trebuie să fie ferme și strânse.

dach daemmen anleitung as 17
dach daemmen anleitung as 17
18

Lipiturile trebuie să fie, de asemenea, făcute pe podea. În cazul unei podele laminate sau din scândură, placa de lângă perete este îndepărtată. Apoi aplicați etanșantul pe podea.

dach daemmen anleitung as 18
dach daemmen anleitung as 18
19

Lipiți folia pe adezivul etanșant formând o buclă de detensionare - nu apăsați prea tare, altfel adezivul nu va fi sigilat într-o manieră etanșă.

dach daemmen anleitung as 19
dach daemmen anleitung as 19
20

Acolo unde este aplicată peste grinzile șlefuite, folia este tăiată, apoi lipită strâns pe grindă.

dach daemmen anleitung as 20
dach daemmen anleitung as 20
21

Folia barieră de vapori trebuie, de asemenea, conectată etanș la deschiderile conductelor. Acest lucru este cel mai bine făcut cu o manșetă. Pentru a face acest lucru, mai întâi așezați folia barieră împotriva vaporilor cu tăieturi drepte. Folia trebuie așezată fără probleme aici, astfel încât manșonul să poată fi fixat etanș.

dach daemmen anleitung as 21
dach daemmen anleitung as 21
22

Pentru a construi manșonul, folosiți o bucată de țeavă HT cu un diametru puțin mai mare decât țeava care trebuie sigilată. Acest lucru face ca manșeta să fie mai ușor de atașat mai târziu. Tăiați capătul țevii în unghiul pantei acoperișului.

dach daemmen anleitung as 22
dach daemmen anleitung as 22
23

Tăiați o primă bucată de folie barieră de vapori astfel încât să acopere bine circumferința țevii. Puneți capătul țevii tăiate în mijlocul foliei și tăiați gaura.

dach daemmen anleitung as 23
dach daemmen anleitung as 23
24

Acoperiți marginile cu bandă; acest lucru face manșeta mai stabilă.

dach daemmen anleitung as 24
dach daemmen anleitung as 24
25

Acum tăiați o a doua bucată de folie care se potrivește exact în jurul secțiunii de țeavă. Lipiți folia cu două benzi adezive în jurul țevii. Glisați folia în sus, până când ajunge peste capătul tubului teșit. Apoi tăiați folia fără probleme pe lung și apoi tăiați-o în fâșii. Deci, ambele părți pot fi conectate ulterior. Acum aplicați adeziv etanșant peste fâșiile create.

dach daemmen anleitung as 25
dach daemmen anleitung as 25
26

Glisați prima bucată de folie peste conductă și lipiți ambele bucăți de folie împreună. Tubul poate fi apoi îndepărtat.

dach daemmen anleitung as 26
dach daemmen anleitung as 26
27

Când punctul în care ați lipit este ferm, manșonul este tăiat în mijloc și atașat conductei. Apoi lipiți totul bine cu bandă adezivă.

dach daemmen anleitung as 27
dach daemmen anleitung as 27
28

Acum o substrucție de lemn este montată pe folia barieră de vapori. De aceea, trebuie să protejați noua folie cu benzi din MDF. Puteți tăia o placă MDF în benzi și apoi o puteți atașa la căpriori cu un capsator pneumatic. În loc de benzi din MDF, puteți utiliza, de asemenea, șipci.

dach daemmen anleitung as 28
dach daemmen anleitung as 28
29

Izolația inferioară a căpriorului este prelucrată exact în aceeași manieră ca izolația intermediară a căpriorului, doar că vata minerală este mai subțire. Tăiați vata minerală de pe rolă, la dimensiunea necesară, plus o fâșie de 5 mm, pentru prindere.

dach daemmen anleitung as 29
dach daemmen anleitung as 29
30

Fixați vata minerală în rânduri în spațiile substrucției. Dacă panta acoperișului este deosebit de lină, se poate întâmpla ca vata minerală să nu se țină în puncte individuale, în ciuda gradului de strângere. În acest caz, o puteți folosi cu suporturi speciale de montare. Acestea țin izolația din a aluneca.

dach daemmen anleitung as 30
dach daemmen anleitung as 30
31

Completați izolația de pe înclinația acoperișului.

dach daemmen anleitung as 31
dach daemmen anleitung as 31
32

Vata minerală este fixată aici între grinzi verticale. Gândiți-vă și la instalația electrică. Cablurile trebuie scoase prin izolație. Pur și simplu străpungeți o gaură în izolație și trageți cablul. În acest caz, o gaură este tăiată mai târziu în panou.

dach daemmen anleitung as 32
dach daemmen anleitung as 32
33

Învelirea acoperișului

Pentru dimensiunile substrucției, aveți nevoie de înălțimea ulterioară a podelei ca dimensiune de început.

dach daemmen anleitung as 33
dach daemmen anleitung as 33
34

Tensionați o sfoară între două șuruburi mari la nivelul panourilor de pardoseală ulterioare. Exemplu: cu o izolație de căpriori planificată de 6 cm grosime și 1 cm din gipscarton, veți obține 7 cm pentru distanța cordonului. Rotiți șuruburile pentru a tensiona cablul în căpriori și aliniați cablul la dimensiunea dorită.

dach daemmen anleitung as 34
dach daemmen anleitung as 34
35

Acum puteți marca acest lucru de-a lungul cordonului tăiat și la nivelul peretelui de genunchi (peretelui scurt). Țineți cont de faptul că grinzile trebuie instalate în spatele substrucției și a panourilor de acoperire.

dach daemmen anleitung as 35
dach daemmen anleitung as 35
36

Verificați, de asemenea, înălțimea dintre căpriori cu o sfoară întinsă. Dacă nu este atinsă înălțimea minimă (aici 7 cm), deoarece căpriorii sunt în cădere, trebuie să planificați și să adaptați construcția cu o distanță mai mare. Acest lucru afectează, de asemenea, poziția exactă a peretelui de genunchi.

dach daemmen anleitung as 36
dach daemmen anleitung as 36
37

Ridicați unghiul acoperișului înclinat și adaptați-l pentru cherestele.

dach daemmen anleitung as 37
dach daemmen anleitung as 37
38

Desenați unghiul pe cherestea și tăiați capătul înclinat. Nu tăiați capătul drept până la dimensiunea finală, deoarece acest lucru poate fi diferit pentru fiecare căprior.

dach daemmen anleitung as 38
dach daemmen anleitung as 38
39

Înșurubați prima cherestea verticală la primul căprior. În spatele primei cherestele, se înșurubează o cherestea lungă pe podea, paralelă cu peretele, care servește ca opritor. Acum montați cea de-a doua cherestea verticală pe ultimul căprior. Întindeți un șir între cele două cherestele verticale și aliniați-le pe toate celelalte cu ele. Acum tăiați aceste cherestele la lungime și înșurubați-le la cheresteaua și la căpriorii corespunzători.

dach daemmen anleitung as 39
dach daemmen anleitung as 39
40

Pentru asamblarea ulterioară a panourilor de placare pe cherestele, înșurubați o traversă deasupra și dedesubt. Spațiul dintre aceste șipci va fi izolat ulterior.

dach daemmen anleitung as 40
dach daemmen anleitung as 40
41

Înainte ca substrucția să poată fi fixată pe acoperișul înclinat, geamul acoperișului trebuie acoperit pe interior. Dacă nu aveți o căptușeală gata, puteți construi una. Pentru a face acest lucru, tăiați folia barieră de vapori de dedesubt, astfel încât să mai proemineze 5 cm în decupajul ferestrei. Apoi transpuneți în stânga și în dreapta, dimensiunea la care panourile de placare ar trebui să formeze cadrul ferestrei. În partea din față, un panou OSB este instalat vertical sub panoul de acoperire mai târziu. Marcați locul din care ar trebui să pornească șipcile. Tăiați șipcile și înșurubați-le la dreapta și la stânga liniilor de marcare. Faceți același lucru pentru partea de sus a ferestrei - aliniați cele două șipci pe orizontală.

dach daemmen anleitung as 41
dach daemmen anleitung as 41
42

Acum tăiați panouri OSB pentru placare. Înainte de a instala aceste panouri, umpleți spațiile libere cu material de izolare. Apoi, înșurubați panourile pe lamelele din lateral. Apoi, atașați cheresteaua pătrată pe lateral și izolați spațiul. Nici un panou OSB nu este instalat aici, doar panoul de acoperire, mai târziu.

dach daemmen anleitung as 42
dach daemmen anleitung as 42
43

În cele din urmă, pliați folia barieră împotriva vaporilor și lipiți-o etanș cu bandă adezivă etanșantă, potrivită cu filmul de barieră de vapori ales. Presați banda cu o rolă pentru presare. Acum este timpul pentru testul de scurgere.

dach daemmen anleitung as 43
dach daemmen anleitung as 43
44

Acum substrucția acoperișului înclinat trebuie atașată. Întindeți din nou o sfoară. Chiar acolo de unde ar trebui să plece grinda inferioară a substrucției. Cheresteaua este montată astfel încât placa de căptușire a pantei acoperișului să poată trece prin partea de jos, pe placa de căptușire a tălpii de susținere a căpriorilor. Aliniați grinda exact pe șnur. Dacă nu este complet pe căprior, puteți de exemplu să o realiniați cu fâșii de placă MDF.

dach daemmen anleitung as 44
dach daemmen anleitung as 44
45

Pentru panourile de placare cu o înălțime de 1 metru, următoarea grindă este montată exact la jumătatea unui metru deasupra începutului panoului. Întindeți un șnur la această înălțime și aliniați cheresteaua cu acesta. Montați cherestele pătrate rămase la aceeași distanță. În spațiile rezultate, alte două cherestele pătrate sunt înșurubate pe căpriori - de data aceasta la o distanță de 33,3 cm.

dach daemmen anleitung as 45
dach daemmen anleitung as 45
46

Realizarea izolației pe orizontală

Completați substrucția acoperișului înclinat. Verificați încă o dată, cu un dreptar și o nivelă, dacă toate grinzile și lamelele sunt paralele și în echilibru – încă puteți face corecții.

În cazul în care cherestele de pe fereastra acoperișului nu cad de-a lungul marginii decupajului, le puteți tăia cu un instrument multifuncțional și mutați secțiunea în înălțime - sau puteți adăuga o cherestea.

Este important ca panoul de acoperire să fie fixat în siguranță. Acum pregătiți instalația electrică. Puteți așeza singur cablurile, însă aveți nevoie de un electrician pentru a conecta întrerupătoare și prize.

dach daemmen anleitung as 46
dach daemmen anleitung as 46
47

Instalați izolația căpriorului

Începeți cu căptușirea acoperișului înclinat, direct deasupra tamburului. Utilizați linia de cretă pentru a crea o linie la jumătatea grinzii, unde se va termina primul rând de panouri. Apoi măsurați dimensiunea exactă a plăcii.

dach daemmen anleitung as 47
dach daemmen anleitung as 47
48

Pentru a tăia panourile, reglați fierăstrăul circular exact la grosimea panoului. Așadar, puteți lucra la stiva de panouri fără a fi tăiat în panoul de mai jos. Utilizați întotdeauna o șină de ghidare pentru a menține tăieturile drepte.

dach daemmen anleitung as 48
dach daemmen anleitung as 48
49

Plasați prima placă pe linia de marcare - păstrați un spațiu de 5 mm față de peretele adiacent. Atașați plăcile, de ex. B. cu un capsator pneumatic - dar aveți grijă: capsele vor fixa placa, dar atât. Prin urmare, este important să apăsați panoul pe substrucție atunci când îl atașați. Capsele / cuiele să se afle la o distanță de 15 cm.

dach daemmen anleitung as 49
dach daemmen anleitung as 49
50

Marcați poziția lamelelor substrucției pe placă, astfel încât cuiele să ajungă și în lemn.

dach daemmen anleitung as 50
dach daemmen anleitung as 50
51

În cazul învelișului cu plăci de gipscarton, îmbinările plăcii sunt lipite cu adeziv pentru îmbinare. Pentru aceasta, aplicați adezivul pe marginea plăcii și atașați placa. Evitați rosturile încrucișate atunci când instalați plăcile.

dach daemmen anleitung as 51
dach daemmen anleitung as 51
52

De asemenea, trebuie să aveți în vedere prizele și întrerupătoarele, să marcați exact locul în care trebuie să poziționați doza. Efectuați găurile pentru instalații cu un fierăstrău.

dach daemmen anleitung as 52
dach daemmen anleitung as 52
53

Introduceți cablurile prin orificii și atașați placa.

dach daemmen anleitung as 53
dach daemmen anleitung as 53
54

La montarea plăcilor pe tavan și cu panta acoperișului foarte lină, plăcile sunt ținute cu suporturi de tavan până când sunt fixate. Apoi sunt înșurubate în tavan. Ca și în cazul capselor, distanțarea șuruburilor este de 15 cm. Înșurubați șuruburile ușor îngropate in placă, astfel încât să le puteți umple mai târziu cu masă de șpaclu.

dach daemmen anleitung as 54
dach daemmen anleitung as 54
55

Pentru placarea ferestrei acoperișului, cel mai bine este să faceți o schiță a celor două părți laterale. Puteți măsura unghiurile exacte ale tăieturilor oblice cu un echer de tâmplărie și le puteți transpune pe placă. Placa de pe rama ferestrei trebuie să stea în canelură, ea trebuie să fie acoperită cu placa din față. Efectuați tăieturile și înșurubați. În partea din față, partea laterală este lipită de margine. Apoi acoperiți deschiderea ferestrei în partea de sus și de jos.

dach daemmen anleitung as 55
dach daemmen anleitung as 55
56

O a treia cherestea este înșurubată pe talpa de susținere a căpriorilor, altfel distanța pentru substrucție ar fi prea mare.

dach daemmen anleitung as 56
dach daemmen anleitung as 56
57

Când au fost instalate toate panourile, excesul de lipici este eliminat cu o daltă. Puteți netezi marginile bordului cu o rindea. Clemele proeminente pot fi netezite cu o daltă. Înșurubați șuruburile proeminente până pot fi șpăcluite.

dach daemmen anleitung as 57
dach daemmen anleitung as 57
58

Apoi, toate îmbinările plăcii, punctele de fixare și alte denivelări sunt șpăcluite. Amestecați masa de șpaclu în raportul de amestecare specificat. Mai întâi puneți apa într-un recipient, apoi adăugați pulberea și amestecați. După uscare, puteți șlefui suprafețele. Cea mai ușoară cale este cu o șlefuitor de gips-carton.

dach daemmen anleitung as 58
dach daemmen anleitung as 58
59

Îmbinările de legătură la perete și îmbinările dintre peretele de genunchi și acoperișul înclinat sunt umplute cu etanșeizant acrilic. Îmbinările trebuie să fie lipsite de lipici, praf și murdărie.

dach daemmen anleitung as 59
dach daemmen anleitung as 59

Sfat: verificați dacă există scurgeri

Aceasta se face cu o metodă de măsurare a presiunii diferențiale. Una dintre metode constă în amplasarea etanșă a unui ventilator mare într-un cadru al ferestrei. Ventilatorul crează un vid în camera etanșă. Cu ajutorul generatoarelor de fum, puteți observa rapid scurgeri. Aceste puncte trebuie apoi sigilate.

Teme care v-ar mai putea interesa