0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 21.02.2024 la ora 19:53. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Sera: tipuri și instalare

Sera: tipuri și instalare

Cu ajutorul unei sere puteți extinde momentul plantării. În ghidul nostru aflați ce tip de seră vi se potrivește și cum să o montați.

Tipuri de sere

Doriți să treceți la nivelul următor în cultivarea legumelor sau să oferiți plantelor dumneavoastră exotice un refugiu cald pentru iarnă? În ambele cazuri, sera reprezintă alegerea potrivită.

Până aici, totul bine. Acum trebuie să vă decideți asupra unei sere adecvate. Există sere clasice care pot fi instalate independent în grădina dumneavoastră. O alternativă o reprezintă serele înclinate care sunt atașate de peretele clădirii. Dacă nu doriți să băgați prea adânc mâna în portofel, puteți alege, de asemenea, între serele din folie și serele de roșii.

Privire generală asupra avantajelor și dezavantajelor diferitelor sere:

Beneficii: Dezavantaje:
Seră
 • Utilizare pe tot parcursul anului
 • Robustă
 • Lucratul confortabil în picioare este posibil
 • Se poate lucra pe uscat și în condiții de ploaie
 • Necesită fundație
 • Costuri de achiziție mai ridicate
Seră înclinată
 • Peretele casei sau al garajului servește ca perete posterior al serei
 • Peretele casei emană căldură
 • Proximitate față de electricitate și apă
 • Dimensiunea nu este variabilă din motive statice
Seră din folie
 • Avantajoasă
 • Posibilitate de extindere
 • Potrivită pentru începători
 • Folia are o durată de viață limitată
 • Încălzirea nu este posibilă
Seră de roșii
 • Montare rapidă
 • Avantajoasă
 • Cu economie de spaţiu
 • Vulnerabilitate la vânt
 • Nu oferă protecție împotriva înghețului

Autorizația de construire pentru sera dumneavoastră

V-ați planificat deja sera? Înainte de a trece la treabă, interesați-vă la autoritatea locală de construcții dacă aveți nevoie de o autorizație de construire. De regulă, serele mai mici pot fi ridicate fără autorizație de construire, dar reglementările variază de la o regiune la alta. Merită să puneți o scurtă întrebare.

Instalarea serei 2

Seră rece sau caldă

Mulți grădinari folosesc sera în primul rând pentru cultivarea legumelor. La fel și dumneavoastră? În această situație, o seră rece, adică neîncălzită, este de obicei suficientă.

Dacă atenția dumneavoastră se îndreaptă spre plantele tropicale, trebuie să investiți într-o seră rezistentă la îngheț și care să asigure temperatura necesară plantelor. O seră caldă se mai numește și seră pentru toate anotimpurile, deoarece în timpul iernii păstrează o climă temperată. La temperaturi cuprinse între 18 și 24°C, plantele tropicale se vor simți ca acasă și în timpul anotimpului rece.

În acest caz, însă, sera poate deveni costisitoare, deoarece aveți nevoie de sticlă izolatoare, un sistem de încălzire și, dacă este necesar, de alte dotări suplimentare, cum ar fi iluminarea artificială suplimentară, un sistem de pulverizare sau o ventilație complet automată.

Unde trebuie să se afle sera?

Căutați locul ideal pentru a vă amplasa sera? În cazul serelor înclinate, se poate răspunde rapid la această întrebare: stabiliți orientarea spre sud. În cazul serelor independente, există mult mai mulți factori care au un rol important.

Următoarele puncte vă vor ajuta să găsiți locul ideal de amplasare a serei dumneavoastră:

 • Profitați la maxim de lumina soarelui! Urmăriți cu atenție parcursul soarelui în locul planificat – mai ales în diferite anotimpuri. Iarna, zilele nu sunt doar mai scurte, ci și soarele are un unghi de incidență mai mic. Apoi, sera dumneavoastră primește suficientă lumină sau există un copac, un gard sau o clădire în cale?
 • În principiu, se recomandă orientarea est-vest a serei, mai ales dacă doriți să o folosiți pe tot parcursul anului. Dacă obiectivul principal este de a cultiva legume în timpul verii, o orientare nord-sud a axei longitudinale reprezintă alegerea potrivită.
 • Evitați locurile umbroase și vântoase, precum și găurile de ger, cum ar fi depresiunile sau adânciturile.
 • Dacă este posibil, alegeți un loc în apropierea casei. Acest lucru vă scutește de deplasări lungi și, de asemenea, protejează sera. Alt avantaj: Traseul pentru liniile de alimentare cu apă și electricitate este, de asemenea, mai scurt.

Pozitionarea Serei

Sfat: Asigurare clădiri

Gândiți-vă să vă asigurați sera ca parte a asigurării clădirii. Pentru majoritatea companiilor primele pentru acest tip de asigurare sunt foarte mici, deoarece valoarea unei sere este destul de mică în raport cu valoarea casei.

Plantarea în seră

Pregătiți solul serei pentru noul sezon. Afânați solul, îndepărtați vegetația sălbatică și buruienile și fertilizați. Și dacă tot suntem la capitolul îngrășământ: plantele din seră cresc rapid, așa că necesită mai mulți nutrienți. Așadar, nu uitați să fertilizați în mod regulat.

Sfaturi pentru plantarea în seră:

 • Dacă aveți o seră rece, începeți plantarea cu culturile de primăvară din luna martie. La semănat, țineți cont de temperatura minimă indicată pe ambalajul de semințe. Monitorizați temperatura și acoperiți semințele cu un material nețesut dacă există riscul de îngheț. Calendarul nostru de plantare și recoltare vă oferă o privire de ansamblu adecvată asupra tipurilor de fructe, legume și ierburilor aromatice, precum și a momentului când le puteți planta și recolta.
 • Nu plantați plantele prea aproape unele de altele. Legumele au nevoie de spațiu.
 • Unele legume nu sunt verzi, de ex. morcovii și sfecla roșie. Începe o luptă de dominație, și se va ajunge la o distribuție inechitabilă a apei și a nutrienților. La plantatul în seră, asigurați-vă că soiurile de legume se armonizează între ele.
 • Luați în considerare faptul că diferite soiuri de legume au nevoie de cantități diferite de apă.
 • Respectați rotația culturilor. Plantați prin rotație mai întâi plante cu consum puternic de nutrienți, cum ar fi cartofii și castraveții, apoi plante cu consum mediu, cum ar fi morcovii și salata, și, în cele din urmă, plante cu consum redus, cum ar fi ridichile și ceapa.
 • Pentru ca plantele dumneavoastră să nu acumuleze căldură în seră, trebuie să vă ocupați în mod regulat de ventilație.

Irigarea serei

Nimic nu funcționează fără apă: În funcție de tipul de plante pe care le cultivați, este posibil să aveți nevoie de multă apă. În special în verile secetoase și călduroase, pot fi necesari între 50 și 60 de litri pe zi. Cu un sistem de irigare bine țintit și bine gândit, vă ușurați munca și economisiți mult timp!

Irigarea serei

Există multe moduri de a colecta și de a folosi apa de ploaie. De exemplu, un rezervor subteran oferă o sursă de apă gratuită și ecologică, iar un butoi de ploaie lângă seră sau un branșament de apă în apropiere vă scutește de grija de a căra stropitoare grele.

Pentru cultivarea legumelor prezintă interes așa-numita irigare prin picurare. Puteți chiar să controlați irigarea grădinii dumneavoastră în mod confortabil cu ajutorul smartphone-ului.

Ventilarea și umbrirea serei

Toată lumea cunoaște felul în care lumina soarelui încălzește interiorul mașinilor noastre. Același lucru se va întâmpla și cu sera dumneavoastră dacă ferestrele și ușile sunt închise. Deja la sfârșitul lunii martie, temperaturile din seră ajung la peste 30° C la lumina directă a soarelui, iar multe dintre plantele noastre indigene nu pot tolera aceste temperaturi ridicate.

Soluția: Se recomandă utilizarea unui dispozitiv de deschidere automată a ferestrelor pentru fiecare fereastră din seră. Vă protejați plantele astfel chiar mai bine prin aerisire și ventilație sigură decât prin umbrire pură.

Totuși, o umbrire suplimentară poate fi utilă pentru modelele din sticlă, pentru a evita lumina directă a soarelui în timpul verii. În acest sens, este utilă o plasă de umbrire întinsă pe suprafața acoperișului. Aceasta lasă lumina să pătrundă în interior, dar previne efectul de lupă și protejează plantele.

Ventilarea si umbrirea serei

Protecția împotriva înghețului în seră

Nu prea cald, dar nici prea rece? Puteți face ca sera dumneavoastră să fie rezistentă la îngheț cu ajutorul unui convector.

Dacă temperatura din seră scade sub un anumit punct, convectorul pornește automat, iar încăperea rămâne protejată împotriva înghețului.

Și materialul din care este confecționată sera poate proteja, într-o anumită măsură, de îngheț. Plăcile cu pereți dubli au proprietăți izolatoare deosebit de bune – iar convectorul va avea mai puțin de lucru.

Protectia impotriva inghetului in sera

Lumina pornită!

Cu o iluminare potrivită, puteți lucra confortabil și după-amiaza în sera dumneavoastră, pe timp de primăvară și toamnă. Ideal este să folosiți becuri potrivite pentru încăperi umede.

Seră pe balcon

Nu aveți o grădină, dar aveți totuși ambiții mari de cultivare a legumelor? Există și modele de sere cu economie de spațiu, pe care le puteți monta pe balcon.

Condiția pentru cultivarea cu succes într-o seră pe balcon este orientarea corectă. Orientarea spre sud este optimă, cu un balcon orientat în partea de nord este, din păcate, dificil.

Totuși, în unele balcoane orientate spre sud, în timpul verii, aerul devine stagnant, iar soarele arzător. Prin urmare, este cu atât mai important să puteți ventila bine sera de pe balcon și să aveți și umbră în zilele foarte călduroase, pentru ca plantele dumneavoastră să nu se ardă.

Plantarea serei din balcon

Desigur, vă puteți folosi mini-serele pentru a crește butași sau pentru a cultiva ierburi aromatice. În cazul legumelor, cel mai bine este să optați pentru legume cu creștere mică, care se pot descurca de minune cu un spațiu mic. Printre acestea se numără, de ex.

 • Ridichia
 • Salata creață
 • Mini-castraveți
 • Chili și ardei iute
 • Spanac

Material pentru serele mici

În principiu, se poate face o distincție între două tipuri de geamuri pentru sere - sticlă și plăci cu pereți dubli. Amândouă au avantaje:

La serele de sticlă, sticla are avantajul de a fi complet transparentă, chiar dacă este o sticlă securizată stabilă. Veți avea astfel întotdeauna o vedere clară, indiferent dacă vă aflați înăuntru sau afară.

Această permisivitate ridicată a luminii crește randamentul solar, ceea ce multe plante apreciază. Sticla are o greutate proprie destul de mare, ceea ce face ca întreaga seră să fie mai grea, iar stabilitatea crește.

În plus, sticla securizată are avantajul că, în cazul în care se sparge, nu se sparge cu muchii ascuțite. Ea prezintă așadar un element de siguranță.

Sere cu plăci cu pereți dubli: stabilitatea lor enormă reprezintă un avantaj major, deoarece sunt de până la 200 de ori mai rezistente la impact decât sticla convențională. Datorită spațiului gol, acestea au proprietăți izolatoare mai bune, ceea ce este deosebit de util dacă sera va fi folosită pe tot parcursul anului.

Deoarece o parte a plăcilor este acoperită cu un strat împotriva UV, întregul spectru de radiații nu atinge plantele și se previne efectul de lupă. În acest fel, nu trebuie să instalați o umbrire separată.

De asemenea, plăcile cu pereți dubli sunt ușor de curățat și ușor de înlocuit, de exemplu, în urma unei furtuni sau a grindinei.

 • 
				Sera din sticla

  Sere de sticlă

  Sticla are avantajul de a fi complet transparentă, chiar dacă este o sticlă securizată stabilă. Veți avea astfel întotdeauna o vedere clară, indiferent dacă vă aflați înăuntru sau afară.

  Această permisivitate ridicată a luminii crește randamentul solar, ceea ce multe plante apreciază. Sticla are o greutate proprie destul de mare, ceea ce face ca întreaga seră să fie mai grea, iar stabilitatea crește.

  În plus, sticla securizată are avantajul că, în cazul în care se sparge, nu se sparge cu muchii ascuțite. Ea prezintă așadar un element de siguranță.

 • 
				Serele cu placi cu pereti dubli

  Sere cu plăci cu pereți dubli

  Stabilitatea lor enormă reprezintă un avantaj major, deoarece sunt de până la 200 de ori mai rezistente la impact decât sticla convențională. Datorită spațiului gol, acestea au proprietăți izolatoare mai bune, ceea ce este deosebit de util dacă sera va fi folosită pe tot parcursul anului.

  Deoarece o parte a plăcilor este acoperită cu un strat împotriva UV, întregul spectru de radiații nu atinge plantele și se previne efectul de lupă. În acest fel, nu trebuie să instalați o umbrire separată.

  De asemenea, plăcile cu pereți dubli sunt ușor de curățat și ușor de înlocuit, de exemplu, în urma unei furtuni sau a grindinei.

Atenție!

HORNBACH nu este răspunzător pentru montarea incorectă a unei sere – vă rugăm să urmați instrucțiunile producătorului. Dacă aveți întrebări suplimentare cu privire la montare, nu ezitați să vă adresați lucrătorilor noștri comerciali din magazinul HORNBACH.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus