0 Listă favorite 0 Coşul meu
Hornbach Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 19.08.2022 la ora 20:36. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.

Prevenirea daunelor prin selectarea corectă a plantelor

Prevenirea este mai bună decât controlul ulterior. Protejați-vă plantele de la bun început, ținând cont de următorii factori:

    Încă de la achiziția unei plante luați aminte la creșterea în scopul rezistenței și la robustețe. Cumpărați numai plante puternice și sănătoase. Utilizați numai semințe de calitate, dacă este posibil cu rezistență la boli. Luați în considerare structura solului și amplasarea, deoarece fiecare plantă are cerințe diferite. Gândiți-vă la o bună pregătire a solului și la cultivarea solului. Plantați și semănați întotdeauna la o distanță suficientă pentru ca planta să aibă spațiul necesar pentru creștere. Fertilizați și îngrijiți plantele în funcție de cerințele acestora. Fertilizarea excesivă face ca plantele să fie mai vulnerabile, o cantitate prea mare sau prea mică de apă duce la uscarea plantei. La planificare țineți cont de rotația culturilor și de culturile din vecinătate. Facilitați colonizarea insectelor utile asigurând condițiile ideale pentru plantele dumneavoastră. Respectați întotdeauna condițiile de igienă și îndepărtați în mod corespunzător deșeurile vegetale, reziduurile de la recoltare etc. Verificați plantele la intervale regulate în privința unor posibile infestări din partea dăunătorilor sau altor paraziți.

Ce sunt fungicidele și ce efect au?

Fungicidele sunt substanțe chimice sau biologice utilizate pentru combaterea fungilor și sporilor. În funcție de ingredientul activ, infestarea este eliminată sau proliferarea este temporar împiedicată. Ele se utilizează în principal ca produse pentru protecția plantelor – dar și pentru a combate ciuperci dăunătoare, cum ar fi de ex. mucegaiul sau putregaiul.

Cum apare o boală fungică?

Sporii fungilor sunt răspândiți de oameni, animale, picături de apă și vânt.

Când sporii fungilor se întâlnesc cu un țesut vegetal, aceștia pot germina – umiditatea (de ex. ploaia, ceața sau roua) favorizează proliferarea.

În condiții ideale, se formează un tub germinativ care pătrunde în țesutul vegetal și se răspândește ca o rădăcină prin intermediul unui miceliu. Miceliul fungilor se hrănește cu celulele plantei, le distruge și formează purtători de spori, care, la rândul lor, formează noi spori. În acest fel, boala poate prolifera și infecta alte plante.

Sfat: ciupercile dăunătoare se dezvoltă la nivel microscopic și inițial nu sunt vizibile cu ochiul liber. Abia atunci când infestarea cu ciuperci se răspândește, urmele ei sunt vizibile. Astfel pot să apară de ex. mana frunzelor și monilioza, făinarea, rugina brună, putregaiul negru, rugina și uscarea mugurilor, încrețirea frunzelor, boala petelor de bronz.

Cum acționează fungicidele?

Fungicidele de contact au un efect preventiv prin aplicarea completă asupra țesutului vegetal, formând astfel o peliculă protectoare. Când sporii fungilor ating țesutul plantelor și încep să germineze în condițiile descrise mai sus, ei formează un tub germinativ. Imediat ce acesta intră în contact cu filmul protector, substanța activă îl omoară și împiedică astfel răspândirea unei infecții fungice. Tratamentele cu fungicide trebuie repetate la intervale regulate, deoarece substanțele active se descompun, respectiv sunt spălate – în plus, noi zone netratate se formează în permanență, pe măsură ce planta crește.

fungicide

Cu erbicide împotriva buruienilor

Erbicidele sunt printre cele mai eficiente produse pentru protecția plantelor. Acestea sunt substanțe sintetice care sunt utilizate pentru combaterea buruienilor. Există erbicide selective, care au efect numai la anumite plante, și erbicide cu spectru larg care funcționează la multe plante.

De ce să distrugem buruienile?

Indiferent ce tip de grădină vă decorează proprietatea, buruienile reprezintă un însoțitor neplăcut. Ele nu numai că arată urât în răsadul de flori, dar necesită apă, nutrienți și lumină, la fel ca plantele dumneavoastră ornamentale. Și culturile au de pierdut, ceea ce poate reduce recolta la minimum.

Cum acționează erbicidele?

Erbicidele foliare sistemice se diluează cu apă și se pulverizează pe buruieni. Planta absoarbe substanța activă și o distribuie prin fluxul de sevă – acesta distruge la rândul său celulele plantei. Buruiana dispare.

Sfat: Erbicidele preemergente pot fi utilizate înainte sau în timpul însămânțării. Pe de altă parte, erbicidele postemergente se utilizează numai după ce s-au format primele cotiledoane.
erbicide

Fără glifosat la HORNBACH

Tema erbicidului glifosat este dezbătută de câțiva ani. Am delistat toate produsele care conțin glifosat – inclusiv produsele mixte – și am preluat produse alternative. Și produsele pentru protecția plantelor cu neonicotinoide au fost complet delistate pentru a promova în mod activ protecția albinelor.

Utilizarea responsabilă a insecticidelor

Insecticidele sunt pesticide, substanțe chimice pentru combaterea insectelor în cele mai diferite stadii de dezvoltare. Insecticidele mai sunt numite și produse pentru exterminarea insectelor sau produse pentru distrugerea insectelor.

De ce să distrugem insectele?

Dacă grădina vă este populată de insecte dăunătoare, cum ar fi afidele, păduchele verde, gândacii de Colorado și gândacii de scoarță, ar trebui să interveniți la timp. Dacă nu faceți acest lucru, ei se pot înmulți rapid și vor deveni o problemă incontrolabilă care vă va distruge planta.

În orice caz, insectele utile, cum ar fi albinele, bondarii, furnicile sau gărgărițele ar trebui cruțate. Ele sunt foarte importante pentru ecosistemul din grădina dumneavoastră și nu numai!

Cum acționează insecticidele?

Insecticidele se împart în trei categorii de otrăvuri:

    Otravă inhalată – funcționează prin căile respiratorii – Otrava ingerată – funcționează prin tractul gastrointestinal Otrava de contact – funcționează prin atingere

Aceste produse pentru protecția plantelor sunt oferite sub formă de spray, tinctură, pulbere sau granulat. Prin urmare, insecticidele fie se pulverizează direct pe dăunător (efect de contact), fie se tratează planta afectată (efect sistemic).

insecticide

Modalitatea de utilizare corectă a produselor pentru protecția plantelor

Am adunat cele mai importante 10 reguli pentru manipularea produselor pentru protecția plantelor pe care ar trebui să le respectați:

    Înainte de prima utilizare, citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare. Respectați cantitățile recomandate de producător. Multe produse sunt disponibile în ambalaje dozate sau conțin mijloace de dozare. Acestea facilitează măsurarea și evită revărsarea inutilă. Nu consumați alimente și băuturi și nu fumați în timpul utilizării produsului. Respectați neapărat timpii de așteptare. Timpul de așteptare este relevant, de regulă, numai pentru culturi. Se face referire la intervalul de timp care trebuie să se scurgă de la ultima aplicare până la recoltare. Așteptați perioade răcoroase și fără vânt. Produsele pentru protecția plantelor nu trebuie utilizate la temperaturi peste 25 °C. Vântul ar conduce la risipa inutilă a lichidului pulverizator. Nu aplicați înainte de ploaie. Evitați să lăsați cantități reziduale. Cantitățile rămase nu trebuie aruncate în sistemul de canalizare. Diluați-le într-un raport de 1:10 și distribuiți cantitatea rămasă pe plantele afectate. Curățați temeinic toate utilajele folosite. Aplicați apă de clătire pe suprafețele tratate anterior din grădină. Nu aruncați apa de clătire în toaletă, canalizare sau în ape! După utilizare, spălați-vă temeinic mâinile cu apă și săpun, precum și toate părțile corpului care au intrat în contact cu produsul pentru protecția plantelor. Schimbați-vă hainele și spălați-le, dacă este necesar. Păstrați întotdeauna închise produsele pentru protecția plantelor și în recipientul original, într-un loc sigur. Țineți copiii și animalele de companie la distanță și nu păstrați recipientele în apropierea alimentelor și furajelor. Eliminați resturile de produs la vehiculul transportator de deșeuri periculoase sau predați-le unui punct de colectare corespunzător din comunitate, dedicat deșeurilor speciale. Informații exacte puteți obține de la administrația orașului sau a județului. Eliminați ambalajele și recipientele complet golite în containerul de reciclare.

utilizarea produselor pentru protectia plantelor

Nu uitați!

Erbicidele pot fi utilizate numai în cadrul activităților horticole și nu în apropierea apelor. Pentru spațiile deschise este necesar un permis special. Sunt excluse de la utilizare drumurile și locurile închise, care sunt expuse riscului de scurgere a apei, precum și căile de acces la garaje.

Combaterea ecologică, fără substanțe chimice a buruienilor

Vă oferim alternative la utilizarea pesticidelor. Clienții noștri sunt informați în detaliu despre modul de acțiune și aplicare a acestora. În acest domeniu, HORNBACH se bazează pe sfatul experților prin angajați bine instruiți. În sortimentul nostru veți găsi produse pentru:

    combaterea preventivă a buruienilor, combaterea termică a buruienilor, combaterea mecanică a buruienilor

Dăunătorii arbuștilor buxus

Atenție proprietari de buxus! Pe teritoriul întregii Europe se răspândesc păduchii de frunze ai buxului.

daunatorii arbustilor buxus

Omidă păroasă a buxusului

Acolo unde apare omida păroasă a buxului, rareori mai lasă și altceva în urma sa decât scheletele plantelor roase.

Un coșmar pentru toți cei care s-au implicat afectiv și au depus efort în creșterea și îngrijirea arbuștilor lor.

Iarna blândă îi oferă omizii păroase a buxului un stimul pentru a se răspândi. În mulți arbuști buxus, omizile hibernează bine camuflate. La sosirea primăverii, începe marele ospăț. Acest dăunător aproape că nu are dușmani naturali. Multor păsări nu le place să mănânce omizi, deoarece acestea au consumat substanțele amare din buxus.

omida paroasa a buxului

Cum afectează arbuștii omida păroasă a buxusului

Omizile speciilor de fluturi reprezintă un pericol pentru arbuștii buxus. Acestea sunt de culoare galben până la verde închis și au un model distinctiv de dungi alb-negru, cu puncte negre, peri albi și cap negru. Omizile pot avea o lungime de până la cinci centimetri. Acestea mănâncă mai întâi frunzele, apoi coaja verde a arbuștilor buxus.

Tot ce rămâne din frunzele plantelor infestate sunt nervurile sau pețiolul, precum și resturile de țesut de frunze uscate, de culoare bej deschis. Întreaga plantă este înconjurată de o pânză. Fărâmele de fecale de culoare verde deschis sunt vizibile pe pânză și sub plantă. În cazul în care dăunătorii se hrănesc foarte mult, lăstarii individuali sau chiar întreaga plantă pot muri.

Cum combatem omida păroasă a buxusului

Nu ajută la nimic prevenirea prin stropire cu produse pentru protecția plantelor. Prin urmare, este cu atât mai important să descoperim omizile verzi într-un stadiu incipient. Examinați așadar permanent arbuștii. În acest scop, verificați-i în mod regulat, întrucât omida dezvoltă mai multe generații de-a lungul anului. La acest control, îndepărtați cu grijă ramurile pentru a verifica și interiorul plantei, deoarece omizile sunt bine camuflate în frunziș.

Fluturii depun ouăle în interiorul plantelor și omizile care se dezvoltă din ele se hrănesc apoi din interior spre exterior.

Există insecticide clasice împotriva omizii păroase a buxului. Și unii agenți biologici pot fi eficienți împotriva dăunătorului. Cu condiția ca omizile să nu fie prea mari.

În cazul în care infestarea este redusă, puteți colecta omizile și cu mâna, însă pânza tăiați-o cu o foarfecă de grădină. În acest scop, aveți nevoie doar de un recipient gol și mănuși, dacă este necesar. În orice caz, această metodă este eficientă numai la tufe mici individuale.

Nu adăugați niciodată în compost omizile colectate și arbuștii infestați. Aruncați-le bine ambalate într-o pungă de plastic în deșeurile menajere. Nu este recomandabilă combaterea mecanică cu suflante pentru frunze și dispozitive de curățare cu presiune. Noii lăstari delicați ai arbuștilor buxus pot fi afectați de presiunea puternică a dispozitivului de curățare. În schimb, tăiați pânzele de omizi cu foarfeca de grădină.

combaterea omidei paroase a buxului

Ce este Cylindrocladium buxicola?

Pe lângă omida păroasă a buxului, arbuștii sunt atacați și de o ciupercă numită Cylindrocladium buxicola. Această ciupercă este responsabilă pentru ofilirea arbuștilor.

ciuperca buxicola

Modelul bolii provocate de Cylindrocladium buxicola

Puteți identifica dacă ciuperca v-a atacat arbuștii buxus în stadiu incipient, după frunzele individuale de culoare maro închis. Dungile longitudinale maro închis de pe lăstari devin rapid mai mari și se unesc. De asemenea, pe partea inferioară a frunzelor se formează numeroase mici depuneri albe de spori. Frunzele afectate cad în etapa finală a bolii, astfel încât planta devine din ce în ce mai goală. Atunci când umiditatea aerului este ridicată, o aglomerare densă de spori albi apare în special pe frunzele căzute. Dacă veți vedea asta, infecția cu Cylindrocladium buxicola este foarte probabilă. O certitudine puteți avea doar prin teste de laborator.

Măsuri împotriva Cylindrocladium buxicola

În caz de infestare ușoară cu ciuperci, tăiați imediat arbuștii afectați. Dezinfectați la final foarte bine foarfeca, de ex. cu alcool sanitar. De asemenea, trebuie să eliminați din strat toate frunzele căzute. Sporii sunt contagioși chiar și după câțiva ani. Tratați plantele imediat după fiecare tăiere – chiar și după toaletarea normală – cu un fungicid. Dacă tratați noile ramuri de mai multe ori la intervale de 10 până la 14 zile, puteți proteja lăstarii tineri de o nouă infestare.

Prevenirea uscării prin Cylindrocladium buxicola

Un loc însorit, aerisit prezintă mare importanță. Asigurați un aport echilibrat de apă și nutrienți și udați arbuștii buxus în partea de jos și nu peste frunze, pentru ca acestea să nu se umezească inutil. În zilele toride de vară nu ar trebui să tăiați plantele, deoarece ciuperca poate pătrunde mai ușor în frunzele rănite.

Soiurile mai rezistente împotriva atacului fungic sunt toate soiurile de buxus cu creștere mai puternică, cum ar fi Buxussempervirens Arborescen și Elegantissima, precum și soiurile cu creștere redusă și frunze mici (Buxusmicrophylla), precum Herrenhausen și Faulkner. Pe de altă parte, foarte sensibili sunt popularul cimișir (Buxus sempervirens Suffruticosa) și soiul Blauer Heinz. Plantele tăiate nu se usucă atât de ușor din cauza densității lor și, prin urmare, sunt, în general, mai sensibile decât cele netăiate.

Ce sunt păduchii de frunze ai buxului?

Și păduchii de frunze ai buxului sunt periculoși pentru arbuști. Acești dăunători sunt răspândiți în toată Europa și afectează doar arbuștii buxus.

Modelul bolii provocate de păduchii de frunze ai buxului

Când păduchii de frunze ai buxului infestează o plantă, frunzele se încolăcesc în sus sau spre interior în forma unei linguri. Infestarea apare în principal la vârfurile lăstarilor. Un semn distinctiv este atunci când observați excrementele albe asemănătoare bumbacului ale larvelor de culoare verde deschis și, din când în când, de plante atârnă secreția lipicioasă. Ciuperca fumagină se instalează pe secrețiile lipicioase ale dăunătorului.

Învelișul negru rezultat are un aspect urât și slăbește planta. Frunzele afectate cad în etapa finală a bolii, astfel încât planta devine din ce în ce mai goală. Atunci când umiditatea aerului este ridicată, o aglomerare densă de spori albi apare în special pe frunzele căzute. Dacă veți vedea asta, infecția cu Cylindrocladium buxicola este foarte probabilă. O certitudine puteți avea doar prin teste de laborator.

Măsuri împotriva păduchilor de frunze ai buxului

Dacă este posibil, tăiați excrescențele apărute pe frunze sau vârfurile afectate ale lăstarilor la sfârșitul verii/toamna sau scurtați ușor în general plantele. În plus, verificați plantele periodic în privința infestării. Primăvara puteți aplica insecticidele direct și țintit.

Alternative la buxus

Sunteți afectat de omida păroasă a buxului sau Cylindrocladium buxicola și căutați o alternativă la buxus? Există și alți arbuști pereni, cu aspect asemănător arbuștilor buxus, de exemplu, caprifoiul de gard viu/caprifoiul târâtor sau soiurile de Berg-Ilex. Sau aruncați o privire în magazinele noastre sau în magazinul nostru online pentru alte plante de exterior alternative!

Combaterea melcului fără cochilie

melcul fara cochilie

Melcii fără cochilie reprezintă, de fapt, o grupă mare de tipuri diverse de melci din diferite familii, care și-au redus în mare parte carcasele originare. În limbajul uzual, de obicei, acest termen referă la limax, unul dintre cele mai mari pericole din grădină. Inițial, acesta a fost localizat în sudul Franței și în Peninsula Iberică și s-a răspândit rapid în Europa încă din anii ’70.

Mai ales după ierni blânde și în condiții umede și călduroase, proliferarea limacșilor poate atinge proporții extreme și poate provoca probleme masive atât în agricultură, cât și mai ales în propria grădină. Din cauza mucusului amar, majoritatea locuitorilor din grădină, cum ar fi arici sau broaște resping limacșii.

Limacșii au o așa-numită limbă radula pe care se găsesc dinți minusculi. Aceasta îi ajută să consume complet plăntuțe de legume și ornamentale. La plantele mai mari, melcii pot fi identificați după găurile roase. Printre meniurile preferate ale melcilor din grădină se numără frunzele de salată, căpșunile și crăițele.

Din fericire, există câteva modalități și mijloace eficiente de a reduce numărul de limacși din grădina dumneavoastră.

masuri pentru indepartarea melcilor fara cochilie

Prevenirea contra melcilor fără cochilie

Udați numai dimineața, dacă este posibil, pentru ca frunzele și solul să se poată usca în timpul zilei. Folosiți numai un strat subțire de mulci și nu includeți resturi de plante proaspăt ofilite, deoarece acestea le oferă melcilor hrană suplimentară și un loc confortabil pentru a dormi. Evitați să plantați mâncarea preferată a melcilor în zone „vulnerabile” (de-a lungul gardurilor vii, locuri umede).

Cel mai bine este să folosiți garduri anti-melci! Cu acestea veți putea opri melcii în mod eficient și, în același timp, vă puteți încercui stratul.

Combaterea biologică a melcilor fără cochilie

Capcana cu bere este cel mai clasic dintre remediile casnice și, per ansamblu, s-a dovedit eficientă. Mirosul de bere îi atrage ca prin magie pe melci (din păcate și pe cei cu cochilie), aceștia cad în recipientul îngropat și se îneacă. Problema în această situație: pe drumul spre capcana cu bere, melcii fără cochilie mai provoacă daune și pot depune ouă.

Este posibilă înlăturarea manuală ca fiind „cea mai inofensivă” dintre toate metodele, chiar dacă reprezintă doar o picătură în ocean. În orice caz, nu începeți căutarea melcilor până în amurg, când majoritatea melcilor sunt activi.

Contramăsuri

Cea mai frecventă modalitate de combatere este reprezentată de granulele anti-limacși, cunoscute și sub denumirea de moluscicid. Momeala conținută în produs atrage melcii și substanțele amare împiedică animalele de companie și aricii să mănânce granulele de combatere a melcilor. Pe de o parte, există fosfat de fier III, care este autorizat și în agricultura ecologică. Acesta determină încetarea instantanee a consumului, melcii se retrag în zona lor sau în pământ și sfârșesc în acel loc.

Apoi mai există granule de combatere a melcilor pe bază de metaldehidă. Aceasta este rezistentă la ploaie și foarte eficientă, cu toate acestea, imediat după ce au ingerat granulele melcii elimină un mucilagiu foarte puternic, ceea ce poate duce la dâre inestetice pe plante. Însă acest lucru vă permite să determinați și unde se află punctul de infestare și intensitatea acesteia.

Staturi pentru utilizarea granulelor de combatere a melcilor:

    Împrăștiați granulele atât în straturi, cât și în toate zonele de retragere preferate, precum gardurile vii. În orice caz, împrăștiați uniform granulele (nu în grămezi individuale!). Granulele de combatere a melcilor nu durează veșnic și trebuie aplicate în repetate rânduri, mai ales după ploile abundente.

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus
HORNBACH