Instrucțiuni

Montarea chiuvetei de bucătărie

Montarea chiuvetei de bucătărie

Aruncați chiuveta veche? Vă arătăm cum puteți monta o chiuvetă nouă.

Grad de dificultate
Lucrători
1-2

Materiale și unelte de care aveți nevoie

Pașii de lucru

01

La montarea unei chiuvete noi, aveți grijă ca aceasta să fie cel puțin la fel de mare ca vechea chiuvetă. Scoateți din balamale ușa de sub chiuvetă și înlăturați obiectele care v-ar putea incomoda sau pe care le-ați putea murdări sau strica. Așezați o găleată sau un vas adânc sub sifon. Închideți robineții colțar și deșurubați sifonul chiuvetei: desfaceți îmbinarea filetată a ventilului de scurgere, trageți țeava din conexiunea de perete și lăsați restul apei să curgă în găleată. Acum deșurubați furtunurile de racord ale bateriei de la robineții colțar. Chiuveta este fixată de blat cu ajutorul unor cleme, pe dedesubt. Desfaceți clemele cu o șurubelniță și apoi trageți chiuveta în sus din decupaj.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 01
02

Puneți chiuveta deoparte și înlăturați bateria. Adesea bateria mai poate fi reutilizată. Dacă nu vă mai place bateria veche, puteți monta una nouă. Pentru a înlătura bateria, desfaceți piulița de fixare din partea inferioară și trageți din orificiul robinetului bateria cu furtunurile de racord. Îmbinarea filetată diferă de la o baterie la alta.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 02
03

Așezați noua chiuvetă pe decupaj. Dacă doriți ca aceasta să rămână în poziția inițială, peretele despărțitor din dulap, de sub chiuvetă, trebuie scurtat. O parte a chiuvetei se potrivește în decupaj – această margine este marcată cu o bucată de bandă de hârtie.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 03
04

Pe cealaltă parte, lipiți bandă de hârtie pe blat, pentru a putea marca astfel linia de tăiere. Apoi întoarceți chiuveta, așezați-o pe decupaj și aplicați bandă de hârtie în partea stângă. Aliniați încă o dată chiuveta paralel cu blatul. Acum puteți marca marginea chiuvetei pe partea dreaptă. Apoi dați chiuveta deoparte și marcați linia de tăiere spre interior. Orientați-vă după marginea chiuvetei, pentru a măsura cât trebuie să marcați spre interior.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 04
05

Faceți în ambele colțuri câte un orificiu, prin care să introduceți lama ferăstrăului și să puteți schimba direcția de tăiere.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 05
06

Acum, cu ajutorul fierăstrăului pendular, puteți mări decupajul blatului. În locurile greu accesibile este posibil să nu puteți tăia cu fierăstrăul pendular. Aici puteți utiliza o unealtă multifuncțională.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 06
07

Acum peretele despărțitor trebuie tăiat în așa fel încât chiuveta să aibă suficient loc în jos. Mai întâi marcați lățimea necesară – pentru aceasta, măsurați lățimea chiuvetei și adăugați în ambele părți încă un centimetru.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 07
08

Pentru a putea stabili adâncimea necesară a decupajului, trebuie să montați scurgerea chiuvetei. Respectați instrucțiunile individuale ale chiuvetei. Scurtați țevile cu un bomfaier pentru metal. Apoi debavurați cantul cu hârtie abrazivă. Când introduceți țevile de plastic una în alta, aplicați puțin lubrifiant pe suprafețele de contact; astfel țevile vor intra mai ușor una în alta.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 08
09

După ce ați montat scurgerea în partea de jos a chiuvetei, măsurați înălțimea și aplicați dimensiunea la peretele despărțitor. Pentru siguranță, mai adăugați un centimetru. Desenați linii drepte, astfel decupajul va arăta mai bine ulterior.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 09
10

Faceți în ambele colțuri câte un orificiu, prin care să introduceți lama fierăstrăului și să puteți schimba direcția de tăiere. Apoi tăiați de-a lungul liniei. Neteziți canturile cu hârtie abrazivă. Etanșați cantul blatului de lucru cu silicon, astfel încât să-l protejați împotriva pătrunderii apei. Aplicați siliconul și distribuiți-l uniform pe toată suprafața, cu o spatulă japoneză. Apoi lăsați siliconul să se usuce.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 10

Montarea chiuvetei

11

Unele chiuvete au două orificii pentru baterie, pentru a putea monta scurgerea pe stânga sau pe dreapta. Pentru orificiul rămas liber, se livrează un capac de acoperire. Însă există și chiuvete fără orificiu pentru robinet; la acestea puteți alege poziția bateriei, efectuând apoi orificiul necesar. Pentru aceasta, veți nevoie de un perforator. Desenați orificiul și perforați-l cu un burghiu de 10 mm. Mașina de perforat are o parte superioară și una inferioară. Îmbinați cele două părți pe locul de găurire, de sus și de jos, folosind șurubul. Acum strângeți șurubul folosind o cheie fixă, până când tabla cedează. Orificiul este gata.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 11
12

Introduceți furtunurile de racord și corpul bateriei în orificiul pentru robinet, așezați pe dedesubt placa de stabilizare și înșurubați totul cu piulița - controlați între timp alinierea corectă a bateriei, fiind posibil ca aceasta să se fi răsucit între timp.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 12
13

Pe marginea chiuvetei, lipiți benzi de etanșare pentru ca apa să nu poată pătrunde în rost.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 13
14

Fixați chiuveta în decupaj cu clemele de fixare furnizate; acestea trebuie introduse în marginea dimprejurul chiuvetei, în cavități.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 14
15

Pentru amortizarea zgomotului la căderea apei, pe partea inferioară a picurătorului și a chiuvetei trebuie lipite plăcile izolatoare furnizate.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 15
16

Acum chiuveta poate fi introdusă complet în decupaj, cu tot cu baterie și cu clemele de fixare. Aveți grijă ca la introducerea chiuvetei, clemele să nu fie îndreptate în jos, în decupaj.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 16
17

Din partea de jos, puteți strânge acum clemele pe marginea decupajului: strângeți întotdeauna șuruburile în pereche, adică cele ale căror cleme sunt așezate față în față – în acest mod, chiuveta se strânge uniform pe blat și nu se poate deforma.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 17

Montarea sifonului

18

Înșurubați din nou furtunurile de racord ale bateriei cu robineții colțar și aveți grijă la garniturile din interior. Mai întâi strângeți cu mâna și apoi cu cheia fixă.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 18
19

Înlocuiți sifonul, astfel încât să se potrivească cu noua chiuvetă. Țeava chiuvetei trebuie scurtată, astfel încât înălțimea de montaj a sifonului să se potrivească cu conexiunea de perete. Pentru a avea înclinația necesară, ieșirea sifonului se află puțin mai sus decât conexiunea de perete.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 19
20

Țeava racord este formată dintr-un tub flexibil și astfel se poate adapta ușor la situația de montaj. Dacă este necesar, scurtați-o la lungimea potrivită. Aplicați puțin lubrifiant pe capătul țevii și împingeți-o în conexiunea de perete. Racordurile de la sifon care nu sunt necesare se închid cu capacele de închidere furnizate.

Dacă conectați o mașină de spălat vase, puteți conecta la sifon și furtunul de evacuare al acesteia. La final, verificați dacă toate racordurile țevilor sunt etanșe. Lăsați apa să curgă în chiuvetă și pipăiți cu mâna racordurile țevilor. Astfel puteți identifica ușor scurgerile și puteți etanșa locurile respective. La final, înlăturați resturile de bandă de etanșare ieșite în afară, pe marginea chiuvetei.

 kuechenspuele einbauen anleitung as 20

Teme care v-ar mai putea interesa

Montarea blatului de bucătărie

Doriți să vă amenajați bucătăria? Vă vom arăta cum să vă montați un nou blat de lucru. Instalarea blatului de bucătărie pas cu pas cu Academia Meșterului HORNBACH.