0 Listă favorite 0 Coşul meu
HORNBACH Militari Program de funcţionare
Strada Hornbach 1
077090 Domnesti, jud. Ilfov

comanda-militari@hornbach.com
+40 310805 - 281
lun. - sâm.: 08:00 - 21:00
dum.: 08:00 - 19:00
Aţi imprimat această informaţie în 09.06.2023 la ora 18:41. Vă rugăm să observaţi faptul că preţurile internaţionale şi reacţiile în termen scurt pot modifica în orice moment preţurile şi acestea pot diferi de documentul dumneavoastră imprimat. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Sfaturi

Accesibil și fără obstacole: amenajarea locuinței pentru persoanele cu dizabilități

Timp de lectură 14 min.
Accesibil și fără obstacole: amenajarea locuinței pentru persoanele cu dizabilități

Mâinile dumneavoastră poartă semnătura a numeroase proiecte. Sunteți un om de acțiune. Însă: vor veni zile în care spatele vi se va încovoia, ochii vă vor obosi, picioarele vor fi slăbite. Creați-vă o casă fără obstacole – cuvântul cheie: construire într-un mod accesibil pentru persoane cu dizabilități.

Construire într-un mod accesibil pentru persoane cu dizabilități

Și oamenii de acțiune îmbătrânesc. Încet-încet devine tot mai greu să mergeți, vă pierdeți uneori simțul echilibrului, iar ochii devin mai slabi. Scările devin obstacole aproape de nedepășit, nu mai puteți intra în cada de baie, bucătăria nu vă mai este practică.

Nu permiteți să se ajungă până acolo. Amenajați-vă din timp casa într-un loc accesibil pentru persoane cu dizabilități.

Construirea într-un mod accesibil pentru persoane cu dizabilități înseamnă, de exemplu, o lățime de minimum 80 cm pentru cadrele ușilor. Pentru utilizatorii de scaun cu rotile, acestea ar trebui să aibă o lățime de chiar 90 cm. Scările ar trebui să aibă mână curentă pe ambele părți. Scopul construirii – sau al amenajării – într-un mod accesibil pentru persoane cu dizabilități este să vă puteți folosi fără limitări locuința, chiar și la o vârstă înaintată.

Construirea adaptată pentru persoane cu dizabilități este reglementată prin standardul DIN 18040.

Accesibil pentru persoane cu dizabilități vs. accesibil pentru scaunul cu rotile

O locuință accesibilă pentru persoane cu dizabilități nu înseamnă neapărat că poate fi folosită fără limitări de utilizatorii unui scaun cu rotile. Ca utilizator de scaun cu rotile, se recomandă să aveți întotdeauna grijă ca locuința dumneavoastră să fie accesibilă pentru scaunul cu rotile.

Intrare accesibilă pentru persoane cu dizabilități

O astfel de intrare vă facilitează părăsirea casei și revenirea – fără să apelați la vreun ajutor.

O intrare accesibilă pentru persoane cu dizabilități poate arăta astfel:

 • Desigur, varianta optimă este o intrare în casă fără prag.
 • Atât înainte, cât și după ușa de la intrare, se recomandă să existe o suprafață de mișcare de 150 x 150 cm – aceasta vă permite să manevrați ușor chiar și un scaun cu rotile.
 • Clanța, soneria, încuietoarea și alte elemente ale ușii care ar trebui operate manual este recomandat să fie montate la o înălțime de aproximativ 85 cm.
 • Asigurați-vă că pardoseala este antiderapantă, iluminarea este suficientă. În plus, dacă ușa de la intrare este direct afară, aveți nevoie de instalarea unei copertine, ca să fiți întotdeauna ferit de intemperii.

Construirea unei rampe pentru scaunul cu rotile

Utilizați un scaun cu rotile și este nevoie să parcurgeți câteva trepte pentru a ajunge la ușa de la intrare? O rampă pentru scaunul cu rotile vă ajută să depășiți acest obstacol fără să solicitați ajutor.

Există multe rampe din aluminiu pentru scaunul cu rotile, pe care le puteți cumpăra. Adesea, acestea nu îndeplinesc însă toate cerințele. Vă puteți construi, în schimb, propria rampă din lemn sau beton.

La construirea rampei pentru scaunul cu rotile, aveți grijă ca înclinarea acesteia să nu depășească 6 %. Dacă este necesar, adăugați câțiva metri și, la o lungime de peste 600 cm, construiți o platformă intermediară, pe care să puteți face o pauză. Platforma intermediară trebuie să fie lungă de minim 150 cm, astfel ca dumneavoastră să aveți suficient loc de manevră.

La planificarea rampei pentru scaunul cu rotile, aveți în vedere o lățime minimă de 120 cm – pentru suprafața utilizabilă.

Mâinile curente de la stânga și dreapta rampei pentru scaunul cu rotile sunt reglementate prin următoarele reguli:

 • Diametrul trebuie să fie între 3 și 4,5 cm, iar înălțimea de montaj să fie de 85 cm.
 • În plus, se recomandă extinderea mâinilor curente cu 30 cm la începutul și la finalul scărilor.

Atât la începutul, cât și la finalul rampei, trebuie să existe suficient spațiu pentru dumneavoastră și scaunul dumneavoastră cu rotile. Aceste suprafețe de mișcare și de întoarcere ar trebui să aibă 150 x 150 cm.

Rampa este finalizată atunci când pe ambele părți există praguri pentru roți cu înălțime de 10 cm. Ideal ar fi ca acestea să fie amplasate în linie cu mâinile curente.

Băi fără bariere

Plăci ceramice alunecoase, acces abrupt în cada de baie, un vas de WC montat prea jos – într-o baie pot exista foarte multe capcane. Și nu doar pentru persoanele cu dizabilități sau cele în vârstă. Și pentru copii sau dacă, de exemplu, după un accident sau după o operație, trebuie să vă deplasați pentru o perioadă scurtă folosind cârje sau un cadru.

Soluția: o baie fără bariere. Pentru mai multă siguranță între cei 4 pereți de acasă.

O baie fără bariere trebuie să fie, în primul rând, confortabilă și orientată spre viitor. Indiferent dacă aveți nevoie mai târziu de un cadru cu rotile pentru deplasare sau de un scaun cu rotile, toate sunt sigur și ușor de accesat.

Cele mai importante aspecte cărora trebuie să le acordați atenție atunci când planificați o baie fără bariere:

 • Aveți nevoie de spațiu suficient. Suprafețe de mișcare plane, de 120 X 120 cm, în fața vasului de WC, lavoarului și căzii de baie. Dacă planificați baia pentru un utilizator de scaun cu rotile, suprafața crește la 150 x 150 cm.
 • Mizați pe un duș la nivelul pardoselii, de tip walk-in și un lavoar cu spațiu liber dedesubt.
 • Gândiți-vă la mânere în poziții strategice.
 • Căutați să cumpărați plăci ceramice antiderapante.

Siguranta in baie model de baie

WC accesibil pentru persoanele cu dizabilități

Un WC accesibil pentru persoanele cu dizabilități are, în primul rând: suficient spațiu – în fața și lângă vasul de WC. Spațiul trebuie să fie suficient pentru a putea avea acces cu scaunul cu rotile din lateral, iar șezuturile scaunului cu rotile și al vasului de WC să fie unul lângă celălalt.

Dacă fixați vasul de WC pe perete, luați în considerare o înălțime a șezutului de 46–48 cm. Acest lucru asigură posibilitatea de folosire confortabilă a vasului de WC de către persoanele cu dizabilități.

Suplimentar, se recomandă ca lângă vasul de WC să existe și un spătar și mânere rabatabile pentru sprijin.

În schimb, dacă aplecarea este o problemă pentru utilizator, pentru vasul de WC există și înălțătoare. Dotate, de asemenea, cu mânere de sprijin, acestea asigură o înălțare de aproximativ 10 centimetri a nivelului de așezare. Cotierele au, la rândul lor, o înălțime de 30 de centimetri.

Un astfel de înălțător suportă o greutate de până la 150 de kilograme.

Cadă de baie și duș accesibile pentru persoanele cu dizabilități

Pentru un duș accesibil persoanelor cu dizabilități, se recomandă să planificați o suprafață de mișcare de 120 x 120 cm. Dacă dușul este accesibil pentru scaunul cu rotile, este suficientă o suprafață de 150 x 150 cm. Și, bineînțeles, dușul trebuie să se afle la nivel cu solul – deci să nu aibă margini incomode. Dușul nu trebuie să aibă o înclinație mai mare de 2 cm față de suprafața podelei. Planificați mânere și, dacă este necesar, un scaun pliant în dușul dumneavoastră accesibil persoanelor cu dizabilități.

O pardoseală antiderapantă la duș este, desigur, obligatorie.

În ceea ce privește plăcile ceramice, acordați atenție capacității antiderapante a zonei expuse la umezeală. Aceasta ar trebui să fie din categoria B. Dacă optați pentru o cadă la nivel cu solul în locul plăcilor ceramice, și dacă aceasta se dovedește a fi prea alunecoasă pentru dumneavoastră, există unele covorașe anti-alunecare pe care le puteți pune în cadă.

După finalizarea podelei, este timpul pentru un paravan pentru duș. Recomandăm așa-numitele modele „walk-in”, cu acces direct. Acestea se deschid într-o parte și vă facilitează accesul la dușul pentru persoane cu dizabilități.

Apropo de modelul „walk-in”: știți căzile de baie cu uși? Aceste căzi de baie montate pe podea au un prag foarte jos, intrarea fiind adesea chiar la nivel cu solul. Îmbăierea devine astfel posibilă chiar și la o vârstă înaintată. Mânerele amplasate strategic vă ajută ulterior, atunci când este nevoie să vă ridicați.

Extrem de util s-ar putea dovedi și un scaun de baie, care se poate amplasa și în duș. Astfel, persoanele care nu pot sta în picioare sau nu rezistă în această poziție pentru o perioadă îndelungată de timp ar putea beneficia de clipele de repaus, chiar în timpul dușului.

Unele modele sunt pliabile, iar altele au înălțimea reglabilă, pentru a se putea potrivi mai multor preferințe.

Lavoar cu acces pentru persoanele cu dizabilități

Un lavoar accesibil pentru persoanele cu dizabilități are spațiu liber sub el, așadar nu există, de regulă, un un dulap dedesubt. Cel mai bine este să căutați un lavoar de mică adâncime, cu sifon încastrat sau montat la suprafață. Bateria trebuie să fie, de asemenea, ușor accesibilă, chiar și din poziția șezut.

Gândiți-vă să aplicați oglinda în așa fel încât să vă puteți vedea și din picioare, și din șezut.

Un ajutor deosebit de practic în apropierea unei chiuvete pentru persoane cu dizabilități este un taburet pentru baie.

Sunteți pregătit pentru o baie accesibilă persoanelor cu dizabilități? Să-i dăm drumul! Ghidurile și instrucțiunile noastre conțin toate informațiile de care aveți nevoie.

Schimbarea WC-ului suspendat

Schimbarea WC-ului? Nicio problemă! Un WC suspendat poate fi schimbat personal cât ai zice pește. Videoclipul nostru vă arată pas cu pas cum puteți face acest lucru. În magazinul online HORNBACH, găsiți toate produsel ...citește mai mult

Bucătărie fără bariere

O bucătărie accesibilă persoanelor cu dizabilități este înainte de orice: flexibilă. Blaturi de bucătărie reglabile pe înălțime, cuptor și mașină de spălat vase amplasate la înălțimea șoldului, suficiente locuri pentru așezat – bucătăria trebuie să fie ergonomică și confortabilă.

Printre altele, există aceste cerințe pentru o bucătărie accesibilă în scaun cu rotile:

 • Înălțimea blaturilor de bucătărie trebuie adaptată pentru dumneavoastră. Locuiți împreună cu o persoană fără dizabilități? Atunci montați blaturi de bucătărie reglabile pe înălțime.
 • Cu dulapurile inferioare convenționale nu ajungeți prea departe. Se recomandă ca aragazul, chiuveta, și blatul de lucru să fie prevăzute cu spații libere sub ele. Căutați un model de chiuvetă de mică adâncime și optați pentru dulapuri inferioare mobile. Astfel vă puteți adapta oricând bucătăria la nevoile dumneavoastră.
 • Dacă tot suntem la capitolul dulapuri inferioare: optați pentru sisteme cu deschidere completă sau uși glisante ori trape. Nimic nu vă va sta astfel în cale.
 • Suspendați dulapurile de perete cât mai jos posibil sau optați pentru dulapuri de perete ce pot fi deplasate pe verticală.
 • Bucătăria dumneavoastră are nevoie de spațiu: includeți o zonă de întoarcere a scaunului cu rotile de 150 x 150 cm.
 • Aparatele electrice precum cuptorul sau mașina de spălat vase trebuie să fie încorporate într-o manieră care să vă permită o utilizare confortabilă. În ceea ce privește plita, este foarte utilă o plită cu inducție. Căldura este generată la oală, astfel că nu există riscul să vă ardeți în cazul în care vă loviți accidental de plită.

Baterie de bucătărie cu funcție touch

Într-o bucătărie accesibilă pentru persoane cu dizabilități, o baterie de bucătărie care reacționează la atingere este deosebit de practică. O scurtă atingere ușoară și apa curge. În combinație cu o pară de duș detașabilă, aceasta vă oferă maximă flexibilitate.

Amenajare interioară accesibilă pentru persoane cu dizabilități

În casa ori în apartamentul dumneavoastră, ușile de interior, de exemplu, pot deveni obstacole. Ușile de interior accesibile pentru persoane cu dizabilități au o lățime de minim 80 cm. Ușile care să permită accesul unui scaun cu rotile trebuie să îndeplinească și alte cerințe:

 • Ușa trebuie să fie suficient de lată (minimum 90 cm).
 • Ușile nu trebuie să fie prevăzute cu balamale inferioare.
 • Între mânerul ușii și perete trebuie să existe o distanță de minimum 50 cm. Distanța va fi folosită ca suprafață de contact.

Comandarea ușilor cu lățimi speciale este posibilă în magazin

În magazinul dumneavoastră HORNBACH, vă puteți comanda ușile alese și pe lățimi speciale. În funcție de model, este posibilă o lățime de până la 123 cm. Un aspect important în situația în care, de exemplu, se depinde, mai târziu, de un pat special. Colegii de la punctul info vă ajută cu plăcere.

În mod ideal, ușile dumneavoastră vor fi prevăzute și cu un motor și se vor putea deschide și închide prin apăsarea unui buton. Motorizările ușilor se pot monta fără probleme și ulterior. În cazul unei mutări, motorizările se pot scoate, astfel că le puteți lua cu dumneavoastră în noua casă. Pe uși nu rămân urme.

Sfat: creați spațiu

Amenajați mobila în așa fel încât, în special în punctele importante, de exemplu în fața scărilor, dulapurilor sau a rafturilor, să existe o suprafață de minim 120 x 120 cm – care să vă permită să vă întoarceți confortabil cu cadrul pentru deplasare. Utilizatorii de scaun cu rotile au nevoie de 150 x 150 cm.

Pardoseli fără bariere

Montați pardoseli corespunzătoare în timpul lucrărilor de renovare. Tot ce alunecă sau nu stă așezat fix trebuie îndepărtat. Podeaua nu ar tebui să se încarce electrostatic.

Recomandarea noastră: optați pentru plăci ceramice sau vinil.

Plăcile ceramice anti-alunecare sunt potrivite pentru baie, iar plăcile de vinil cu sistem de fixare cu clic, care încălzesc picioarele, sunt ideale pentru spațiile de locuit. Atunci când cumpărați plăci ceramice pentru baie, acordați atenție capacității antiderapante din zona expusă la umezeală. Ideal, aceasta ar trebui să fie din categoria B. Puteți găsi această informație pe ambalajul plăcilor ceramice – sau, bineînțeles, în magazinul nostru online.

Securizarea scărilor pentru persoanele în vârstă

Scările nu se pot evita întotdeauna. Le puteți aborda însă cu istețime. Un aspect important îl reprezintă mâinile curente / balustradele. În decursul planificării, țineți cont de sfaturile privind rampele și asigurați-vă că mâinile curente interioare nu sunt niciodată înterupte.

Conform DIN 18040, nu sunt permise suprapunerile de trepte. Acest lucru înseamnă că marginea superioară nu poate să acopere capătul treptei de mai jos.

Pentru treptele individuale: materialele antiderapante sunt esențiale.

Acestea pot fi completate cu covorașe adezive pentru trepte.

Ca să vă ușurați parcurgerea scărilor lungi, se recomandă ca, pentru mai mult de 15 trepte, să includeți și o platformă intermediară – de preferat cu loc pentru așezat. Nu uitați de marcajele de pe marginile frontale ale treptelor și evitați scările în formă de spirală.

Dacă urcarea treptelor nu mai este posibilă, păstrați-vă opțiunea de a instala un lift pentru scări.

Securizarea scarilor si treptelor pentru persoanele in varsta

Încălzirea corectă la vârstă înaintată

Asigurați-vă că puteți să vă încălziți toate încăperile 365 zile pe an. Acest lucru se poate realiza fără dificultăți, cu ajutorul diverselor încălzitoare electrice. Modelele cu infraroșu sunt o alegere bună: vă asigură o unitate economă și o căldură plăcută.

Încălzitoarele cu infraroșu funcționează cu căldură prin convecție. Asta înseamnă că ele nu încălzesc aerul, ci suprafețele pe care le radiază.

Smart Home LED

Ajutor inteligent în viața de zi cu zi

O casă inteligentă vă face viața mai ușoară: indiferent dacă doriți să aprindeți lumina, să coborâți rulourile sau să porniți încălzirea, toate se pot realiza cu ușurință mulțumită soluțiilor inteligente, prin apăsarea unui buton de pe telefonul dumneavoastră.

Și nu doar atât: o încuietoare inteligentă vă deschide ușa de la intrare atunci când vă apropiați cu telefonul. Prin intermediul unui buton inteligent, puteți solicita rapid ajutor.

După cum vedeți, există multe posibilități prin care tehnica inteligentă vă poate ușura viața de zi cu zi. Aveți nevoie de un controller – un fel de inimă a sistemului.

Smart Home

Teme care v-ar mai putea interesa

În sus