Instrucțiuni

Montarea panourilor antistropi

Timp de lectură 6 min.
Montarea panourilor antistropi

V-ați săturat de panouri murale din plăci ceramice? Vă arătăm cum să montați un panou antistropi. Ca alternativă, acesta se potrivește și cu un blat de bucătărie. Vă oferim numeroase sfaturi în vederea montării unui panou antistropi în bucătărie. Să începem!

Materiale și unelte de care aveți nevoie

Pașii de lucru

01

Dacă v-ați plictisit de vechile plăci ceramice, puteți monta un nou panou antistropi de bucătărie. Plăcile ceramice pot rămâne pe perete.
Înlăturați plintele de ermetizare a pereților în locurile în care doriți să montați noul panou. Mai târziu, la noul panou antistropi, nu veți avea nevoie de plinte de ermetizare. Partea superioară a plintei poate fi trasă în sus cu ușurință.

montarea panourilor antistropi 1
montarea panourilor antistropi 1
02

Partea de suport este înșurubată pe blat. Scoateți șuruburile și înlăturați și partea de suport. Orificiile din blat rămase de la șuruburi nu constituie o problemă, acestea vor fi acoperite de noul panou.

montarea panourilor antistropi 2
montarea panourilor antistropi 2
03

Apoi măsurați suprafețele pe care va fi montat noul panou antistropi. Faceți o schiță și treceți în aceasta dimensiunile pentru lățime și pentru înălțime. În cazul unor înălțimi diferite – de ex. la hotă – aveți nevoie și de aceste dimensiuni.

montarea panourilor antistropi 3
montarea panourilor antistropi 3
04

În zona noului panou antistropi se află întrerupătoare sau prize? În acest caz, decuplați siguranțele sau scoateți siguranțele care protejează aceste prize și întrerupătoare. Apoi puteți înlătura măștile prizelor. Însă nu lucrați la prize și la întrerupătoare, pentru aceasta trebuie să apelați la un specialist. Acum măsurați cu precizie poziția prizelor: aveți nevoie de punctul din mijloc. Introduceți dimensiunile în schiță.

montarea panourilor antistropi 4
montarea panourilor antistropi 4

Montare

05

Pentru montaj, aveți nevoie de o a doua persoană. Așezați primul panou cu partea decorativă în sus pe capra de lucru, pentru a-l putea prelucra. Încă nu înlăturați folia de protecție. Marcați lungimea pe placă, folosind un creion moale. Apoi așezați un echer și marcați linia de tăiere.

montarea panourilor antistropi 5
montarea panourilor antistropi 5
06

Pentru decupare, utilizați un ferăstrău circular manual cu șină de ghidare. Fixați șina de ghidare pe linia de marcare, folosind menghinele furnizate. Șina de ghidare este prea scurtă? Atunci puteți utiliza, de ex. o stadie de nivelment ca adaos. La alinierea șinei de ghidare, respectați distanța exactă până la lama ferăstrăului, plus partea care trebuie înlăturată. Cele două adunate au ca rezultat dimensiunea corectă pentru fixarea adaosului. Acum puteți tăia panoul mural cu ferăstrăul circular manual.

montarea panourilor antistropi 6
montarea panourilor antistropi 6
07

După decupare, neteziți cantul cu hârtie abrazivă cu granulație de 180. Apoi așezați de probă placa decupată și verificați dacă se potrivește.

montarea panourilor antistropi 7
montarea panourilor antistropi 7
08

Marcați poziția prizelor electrice pe placă. Apoi, folosind ferăstrăul coroană, perforați orificiile necesare la diametrul prizei – burghiul de centrare se așează exact pe marcajul punctului median. După tăiere, curățați placa și întoarceți-o. Partea posterioară este acum în sus. Înlăturați folia de protecție de pe partea posterioară.

montarea panourilor antistropi 8
montarea panourilor antistropi 8
09

Acum trebuie să curățați bine suprafața cu plăci ceramice. Plăcile ceramice nu trebuie să aibă urme de grăsime, altfel adezivul nu ține. Lipirea se face cu un adeziv de montaj pe care îl puteți introduce într-o presă cu cartuș. Aplicați adezivul în numeroase linii drepte pe partea posterioară a plăcii.

montarea panourilor antistropi 9
montarea panourilor antistropi 9
10

Așezați placa pe suprafața cu plăci ceramice și apăsați-o cu o placă curată din cauciuc. Acum puteți monta și alte plăci, dacă blatul dumneavoastră de bucătărie trece, de exemplu, după colț.

montarea panourilor antistropi 10
montarea panourilor antistropi 10
11

Este bine ca decupajele mai complicate ale plăcilor, de ex. la ferestre, să le împărțiți în secțiuni separate. Acestea pot fi asamblate ulterior pe perete. Pe canturi puteți lipi borduri. Pentru majoritatea suprafețelor de plăci, există borduri potrivite. Acestea au pe verso un adeziv de topire la cald. Prin apăsare cu un fier de călcat, bordura se lipește pe placă. Surplusul se înlătură cu o daltă.

montarea panourilor antistropi 11
montarea panourilor antistropi 11
12

Canturile deschise, care mai târziu nu mai sunt vizibile, se sigilează cu silicon. Aplicați siliconul pe suprafața de tăiere și nivelați-l cu o racletă pentru rosturi.

montarea panourilor antistropi 12
montarea panourilor antistropi 12
13

Și sub hotă trebuie introdusă o bucată de panou mural. Mai întâi tăiați această bucată la dimensiuni. Pe partea posterioară, lipiți două benzi adezive. Așezați bucata de probă. Cu ajutorul benzilor adezive, puteți scoate cu ușurință bucata introdusă. Dacă bucata de panou mural se potrivește, înlăturați benzile adezive.

montarea panourilor antistropi 13
montarea panourilor antistropi 13
14

Dacă în această zonă nu există plăci ceramice, trebuie mai întâi să umpleți suprafața până la grosimea plăcilor. Pentru aceasta, puteți lipi pe perete, cu adeziv pentru montaj, fâșii de lemn cu grosimea potrivită. Fixați fâșiile de lemn cu bandă adezivă, până când adezivul se întărește.

montarea panourilor antistropi 14
montarea panourilor antistropi 14
15

Aplicați adezivul pentru montaj la grosimea necesară între plăcuțele distanțiere, pe perete și pe fâșiile de lemn. Apoi așezați placa – fără banda adezivă – în spațiul prevăzut și aliniați-o folosind o nivelă cu bulă de aer.

montarea panourilor antistropi 15
montarea panourilor antistropi 15
16

Pentru trecerea celor două plăci, cel mai bine este să utilizați un profil T. Pentru aceasta, înlăturați puțin din folia de protecție de pe suprafața plăcii. Aplicați silicon pe profil și apăsați-l în rost. Siliconul are și rolul de a etanșa rostul. Acoperiți muchiile vizibile ale plăcii cu profiluri de colț. Acestea se taie oblic cu ferăstrăul de cioplire și se lipesc cu silicon pe muchiile plăcii. Până când se usucă siliconul, puteți fixa profilurile cu bandă adezivă de hârtie.

montarea panourilor antistropi 16
montarea panourilor antistropi 16
17

Înainte de a continua, trebuie să înlăturați folia de protecție. Electricianul dumneavoastră se poate ocupa de prize și întrerupătoare, dacă acestea trebuie ajustate. Apoi montați la loc măștile. Și rosturile dintre panoul mural și dulapurile suspendate trebuie etanșate: pentru aceasta, introduceți în rost un profil de umplere și apoi aplicați silicon. Etanșați cu silicon toate celelalte rosturi.

montarea panourilor antistropi 17
montarea panourilor antistropi 17
18

Nivelați rosturile cu o racletă pentru rosturi – pentru aceasta, înmuiați racleta într-un produs de netezire cu silicon; astfel rostul va fi foarte neted.

montarea panourilor antistropi 18
montarea panourilor antistropi 18

Important

Dezlipiți puțin pe margini folia de protecție, înainte de a lipi panoul mural pe perete; astfel, după montare, veți putea înlătura mai ușor folia.

Montarea blatului de bucătărie

Doriți să vă amenajați bucătăria? Vă vom arăta cum să vă montați un nou blat de lucru. Instalarea blatului de bucătărie pas cu pas cu Academia Meșterului HORNBACH.