Instrucțiuni

Montarea blatului de bucătărie

Timp de lectură 9 min.

Doriți să vă amenajați bucătăria? Vă vom arăta cum să vă montați un nou blat de lucru. Instalarea blatului de bucătărie pas cu pas cu Academia Meșterului HORNBACH.

1-2

Materiale și unelte de care aveți nevoie

Pregătirea pentru lucru

01

Înlăturați din bucătărie obiectele care v-ar putea incomoda sau pe care le-ați putea murdări sau strica.

Scoateți sertarele. Inscripționați ușile dulapurilor inferioare: lipiți bandă din hârtie și numerotați-le. Astfel le veți putea asambla cu ușurință mai târziu. Demontați ușile și înlăturați și vechile plinte de ermetizare a pereților.

Măsurați lungimea necesară pentru noul blat de bucătărie și întocmiți o schiță. Decuplați siguranța! Scoateți plita, cel mai adesea aceasta fiind doar introdusă în blat. Apoi așezați dedesubt o găleată și deșurubați sifonul chiuvetei de bucătărie. Închideți robinetele colțar și deșurubați branșamentele de apă de la boiler și robinetul colțar.

Acum puteți demonta blaturile de bucătărie. Pentru aceasta, desfaceți șuruburile din partea de jos. La îmbinarea de colț, între blaturi, se află elemente de îmbinare. Și acestea trebuie desfăcute. Apoi înlăturați blaturile de lucru.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 01
arbeitsplatte einbauen anleitung as 01

Pașii de lucru

Decuparea blatului de lucru

02

Dacă plăcile nu au lungimea potrivită, tăiați-le la dimensiune cu fierăstrăul circular. Ați stabilit deja lungimile exacte. Începeți cu latura mai lungă. Așezați blatul pe o capră și utilizați un fierăstrău circular manual cu aspirație, dacă tăiați într-o încăpere. Apoi așezați parțial pe dulapuri blaturile scurtate.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 02
arbeitsplatte einbauen anleitung as 02
03

În același timp, puteți stabili și poziția decupajului pentru aragaz. Așezați plita în mijloc și desenați-i conturul. Apoi așezați din nou blatul pe capra de lucru.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 03
arbeitsplatte einbauen anleitung as 03
04

Înainte de a tăia decupajul cu fierăstrăul, lipiți banda de margine.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 04
arbeitsplatte einbauen anleitung as 04
05

După ce ați lipit banda de margine, înlăturați surplusul de bandă cu o daltă ascuțită. Puteți netezi muchiile cu o pilă plată sau cu hârtie abrazivă.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 05
arbeitsplatte einbauen anleitung as 05
06

Pentru decupajul plitei, măsurați partea care iese în afară. Decupajul trebuie să fie mai mic decât linia de contur desenată. Cantul trebuie să fie îndreptat spre interior.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 06
arbeitsplatte einbauen anleitung as 06
07

Faceți găuri în cele patru colțuri ale decupajului, pentru a putea introduce lama de fierăstrău și pentru a putea întoarce fierăstrăul la colțuri.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 07
arbeitsplatte einbauen anleitung as 07
08

Utilizați o lamă de fierăstrău adecvată pentru blaturi de lucru, pentru a obține muchii curate. Acum aveți nevoie de încă o persoană care să țină de dedesubt bucata decupată din blat, altfel aceasta se poate îndoi strâmb la tăiere sau poate cădea necontrolat pe podea. Apoi așezați din nou blatul pe dulapuri.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 08
arbeitsplatte einbauen anleitung as 08
09

Acum tăiați la dimensiune al doilea blat. Dacă doriți o muchie foarte curată, întoarceți blatul invers și tăiați din partea posterioară. Apoi lipiți din nou banda de margine prin călcare și înlăturați surplusul de bandă. Așezați blatul finalizat pe dulapurile inferioare și aliniați-l. Acum urmează decupajul pentru chiuveta de bucătărie. Așezați chiuveta în poziția sa finală, pe blatul de bucătărie și aliniați-o cu precizie. Marcați poziția de jur împrejur cu bandă din hârtie. Aceasta poate fi îndepărtată cu ușurință mai târziu.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 09
arbeitsplatte einbauen anleitung as 09
10

Apoi dați chiuveta deoparte și lipiți o a doua fâșie de bandă din hârtie în interiorul primului contur. Acum măsurați lățimea de la marginea chiuvetei. Aceasta este distanța dintre muchia exterioară a chiuvetei și cant. Acum puteți trasa cantul de tăiere pe banda din interior. La trasarea cantului, utilizați un echer de tâmplărie, pentru ca tăietura să fie dreaptă și în unghi drept.

Așezați blatul pe capră, realizați orificii în cele patru colțuri și tăiați decupajul cu ferăstrăul pendular; apelați la încă o persoană care să apuce de dedesubt decupajul înlăturat din blat. Acum așezați de probă chiuveta în decupaj și verificați dacă poziția sa este corectă.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 10
arbeitsplatte einbauen anleitung as 10
11

Protejați decupajul de umezeală. Pentru aceasta, puteți folosi, de exemplu, silicon. Aplicați siliconul pe suprafața de tăiere, în decupaj.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 11
arbeitsplatte einbauen anleitung as 11
12

Apoi distribuiți și neteziți siliconul cu o spatulă japoneză. Toate zonele trebuie prevăzute cu silicon. Apoi lăsați siliconul să se usuce.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 12
arbeitsplatte einbauen anleitung as 12
13

Înainte de montare, chiuveta de bucătărie trebuie pregătită. Montați mai întâi scurgerea și preaplinul. Pentru aceasta, introduceți partea superioară a ventilului în orificiul de scurgere al chiuvetei și poziționați partea inferioară cu garnitura din partea de jos. Apoi înșurubați din interior partea superioară și cea inferioară, cu șurubul filetat. Pe orificiul pentru preaplin al chiuvetei, poziționați preaplinul cu garnitura pusă. Marcați lungimea țevii de preaplin astfel încât să mai poată fi introduși cca. 2 cm în țeava de racord, în partea de jos a ventilului. Apoi scurtați țeava de preaplin la dimensiunea necesară cu un bomfaier pentru metal și debavurați cantul. Aplicați puțin lubrifiant pe îmbinare și introduceți capătul scurtat al țevii în țeava de racord. Aliniați preaplinul și apoi înșurubați din interiorul chiuvetei cu șurubul filetat.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 13
arbeitsplatte einbauen anleitung as 13
14

Pentru a fixa chiuveta, clemele disponibile trebuie introduse în cavitățile marginii mai înalte; ghearele trebuie să fie îndreptate în afară. Apoi lipiți șnurul de etanșare pe rostul de pe margine al chiuvetei.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 14
arbeitsplatte einbauen anleitung as 14
15

Pe partea inferioară a chiuvetei și pe suprafața de scurgere, lipiți plăcile de protecție fonică. Acestea reduc zgomotele produse de apă și îndepărtează căldura de pe suprafața metalică. Apoi așezați chiuveta în decupaj și înșurubați-o cu clemele introduse: strângeți întotdeauna șuruburile în pereche, adică cele ale căror cleme sunt așezate față în față – astfel chiuveta se strânge uniform pe blat și nu se poate deforma.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 15
arbeitsplatte einbauen anleitung as 15
16

Cel mai bine este să montați imediat și bateria; atunci când blatul este așezat pe dulapuri, montarea bateriei devenind mai dificilă. Strângeți cu mâna furtunurile de racord de pe partea inferioară a carcasei bateriei. Strângeți mai întâi cu mâna cele două tije filetate, iar apoi cu o șurubelniță.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 16
arbeitsplatte einbauen anleitung as 16
17

Introduceți furtunurile de racord și piciorul bateriei în orificiul pentru robinet, așezați pe dedesubt placa de stabilizare și inelul de metal și înșurubați totul cu cele două piulițe, pe tijele filetate. Înainte de a strânge șuruburile, verificați încă o dată alinierea bateriei. Este posibil ca aceasta să se fi răsucit între timp.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 17
arbeitsplatte einbauen anleitung as 17
18

În zona mașinii de spălat vase, marginea frontală a blatului de lucru trebuie protejată împotriva vaporilor de apă. Pentru aceasta, se lipește o bandă de etanșare din aluminiu. Și la aragaz se lipește o bandă de etanșare din aluminiu. Și aici se formează vapori fierbinți, care deteriorează blatul, dacă acesta nu este protejat.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 18
arbeitsplatte einbauen anleitung as 18

Montarea blatului

19

Îmbinarea de colț a celor două blaturi de lucru se realizează cu un profil de îmbinare. Pentru aceasta, aplicați silicon pentru etanșare pe suprafața de tăiere și distribuiți-l uniform.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 19
arbeitsplatte einbauen anleitung as 19
20

Acum așezați profilul de îmbinare în așa fel încât curbura profilului să fie aliniată cu curbura blatului învecinat. Înșurubați profilul cu ajutorul șuruburilor disponibile pentru lemn.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 20
arbeitsplatte einbauen anleitung as 20
21

Împingeți al doilea blat astfel încât să fie etanș cu primul blat și astfel ați realizat îmbinarea.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 21
arbeitsplatte einbauen anleitung as 21
22

Ambele blaturi se înșurubează pe dedesubt cu dulapurile.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 23
arbeitsplatte einbauen anleitung as 23
23

Înfiletați din nou furtunurile de racord ale bateriei cu ventilele colțar și cu branșamentele de la rezervorul de apă caldă. Aveți grijă la aranjarea corectă a furtunurilor de racord. Acestea sunt prevăzute cu marcaje.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 24
arbeitsplatte einbauen anleitung as 24
24

Apoi montați sifonul chiuvetei. Mai întâi fixați țeava racord la scurgere. Apoi asamblați restul componentelor sifonului conform instrucțiunilor anexate și înșurubați-le la țeava racord. Eventual va trebui să scurtați unele secțiuni, de exemplu la țeava submersibilă. Pentru aceasta, utilizați bomfaierul pentru metal și apoi debavurați cantul. Aplicați puțin lubrifiant pe suprafețele de îmbinare și introduceți țeava în conexiunea de perete. Înșurubați din nou furtunul de racord al mașinii de spălat vase la sifon. Deschideți ventilele colțar.

Rezervorul de apă caldă trebuie dezaerat înainte de a-l conecta la priză. Deschideți robinetul și comutați-l mai întâi pe apă rece și apoi pe apă caldă. Lăsați apa să curgă până când aceasta nu mai conține bule. Atunci rezervorul se umple cu apă. Apoi închideți din nou robinetul. Verificați dacă racordurile de țevi la scurgere și la sifon sunt etanșe. Apoi puteți introduce din nou ștecherul pentru rezervorul de apă caldă și îl puteți pune în funcțiune.

Introduceți și plita în decupajul blatului, însă nu o conectați – pentru conectare, apelați la un specialist.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 25
arbeitsplatte einbauen anleitung as 25

Montarea plintelor

25

La final se montează plintele de ermetizare a pereților. Stabiliți lungimea necesară, introducând un capăt al plintei în îmbinarea de colț și marcând lungimea la celălalt capăt.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 26
arbeitsplatte einbauen anleitung as 26
26

Acum tăiați la aceeași lungime plinta și bara de sprijin introdusă, folosind bomfaierul pentru metal.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 27
arbeitsplatte einbauen anleitung as 27
27

Introduceți plinta. Dacă și la celălalt capăt al plintei se introduce tot un colțar, marcați secțiunea cu care trebuie scurtată plinta.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 28
arbeitsplatte einbauen anleitung as 28
28

După ce ați scurtat plintele, puteți înșuruba bara de sprijin pe blatul de lucru. Orificiile pentru șuruburi trebuie efectuate dinainte, pentru ca blatul să nu se rupă la margine.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 29
arbeitsplatte einbauen anleitung as 29
29

Acum prindeți părțile superioare de colțare și introduceți câte un capac la fiecare capăt. La final, montați la loc ușile dulapurilor și sertarele.

arbeitsplatte einbauen anleitung as 30
arbeitsplatte einbauen anleitung as 30

Sfaturi

Cel mai bine este să lipiți bandă de hârtie pe sania fierăstrăului pendular. Astfel protejați suprafața blatului în timpul tăierii. Ca alternativă, puteți proteja blatul de lucru și lipind bandă de hârtie la cant, pe suprafața blatului. În acest caz, linia de tăiere trebuie marcată pe banda de hârtie.

Teme care v-ar mai putea interesa

Înlocuirea radiatoarelor

Radiatoarele sunt, fără îndoială, obiecte robuste. Însă mai devreme sau mai târziu, se impune înlocuirea lor. Înlocuirea unui radiator este o chestiune destul de simplă, deoarece sunt agățate de console speciale. În c ...citește mai mult