Instrucțiuni

Montarea jgheabului

Timp de lectură 10 min.
Montarea jgheabului

În cele ce urmează veți afla „Pas-cu-pas” cum să montați un jgheab din plastic și, alternativ, un jgheab din cupru la căsuța de grădină. Așadar, ce mai așteptați? Fuga la jgheab.

Montarea jgheabului din plastic

01

Mai întâi montați jgheaburile, apoi înveliți acoperișul. În primul rând, se măsoară lungimea marginii inferioare a acoperișului, streașina. În funcție de lungimea streașinei, aveți nevoie de mai multe porțiuni de jgheab, care se asamblează prin conectori.

Jgheaburile din plastic sunt fixate la o distanță de max. 50 cm cu suporturi de jgheab. Pentru fiecare versant al acoperișului, aveți nevoie de burlane și coturi. La început, stabiliți unde trebuie instalat burlanul – acesta va fi punctul cel mai jos al jgheabului; poate fi la capătul jgheabului sau la mijloc. În exemplul nostru, burlanul se află la capătul stâng al jgheabului.

Montarea jgheabului pasul 01
Montarea jgheabului pasul 01
02

Mai întâi, suporturile de jgheab se montează pe lemnul streașinei, cele exterioare la o distanță de 10 cm până la capătul lemnului de la streașină. Înșurubați primul suport cât mai sus posibil. Înșurubați apoi suportul de jgheab la celălalt capăt, la o adâncime care să permită ulterior jgheabului să aibă o înclinație de 2 până la 3 mm pe metru.

Montarea jgheabului pasul 02
Montarea jgheabului pasul 02
03

Întindeți o sfoară pentru orientare între cel mai înalt și cel mai jos suport pentru jgheab. Apoi puteți monta cu ușurință suporturile intermediare la înălțimea corectă.

Montarea jgheabului pasul 03
Montarea jgheabului pasul 03
04

Distribuiți suporturile de jgheab uniform pe toată lungimea. Distanța dintre suporturi nu trebuie să fie mai mare de 50 cm. Pentru a fi mai ușor, faceți marcaje pe lemnul de la streașină. Aliniați suporturile la sfoară și înșurubați-le pe scândura de streașină – așezați periodic nivela și verificați dacă jgheabul va avea ulterior o înclinație suficientă.

Montarea jgheabului pasul 04
Montarea jgheabului pasul 04
05

Așezați prima parte a jgheabului în față, astfel încât să facă priză cu suporturile de jgheab ...

Montarea jgheabului pasul 05
Montarea jgheabului pasul 05
06

... și introduceți-o până face clic în suporturile de jgheab; în acest scop, ridicați ușor proeminența jgheabului cu o șurubelniță și glisați-o peste capetele suporturilor.

Montarea jgheabului pasul 06
Montarea jgheabului pasul 06
07

În cazul în care a doua porțiune de jgheab este prea lungă, aceasta trebuie scurtată. Pentru a face acest lucru, fie măsurați lungimea necesară, fie așezați porțiunea de jgheab în suport și o marcați – rețineți că distanța dintre porțiunile jgheabului este determinată de marcajele de pe conectorul de jgheab.

Distanța este necesară pentru ca piesele de jgheab să se poată dilata odată cu creșterea temperaturii. Când lungimea este determinată, porțiunea jgheabului se debitează la dimensiune cu fierăstrăul pentru metal. Apoi debavurați cantul cu hârtie abrazivă.

Montarea jgheabului pasul 07
Montarea jgheabului pasul 07
08

În continuare se montează burlanul pentru jgheab. În acest scop, introduceți provizoriu a doua porțiune a jgheabului în suport și mențineți ștuțul la jgheab, în locul în care ulterior trebuie să coboare burlanul. Marcați pe jgheab poziția ștuțului și orificiul de scurgere.

Montarea jgheabului pasul 08
Montarea jgheabului pasul 08
09

Așezați jgheabul cu capul în jos pe un suport și efectuați o deschidere cu fierăstrăul coroană. Debavurați apoi cantul cu o pilă.

Montarea jgheabului pasul 09
Montarea jgheabului pasul 09
10

Așezați porțiunea de jgheab în poziția sa și montați-o la fel ca pe cea inițială: ridicați proeminența cu o șurubelniță și glisați-o pe suporturi. Conectați cele două porțiuni ale jgheabului cu conectorul de jgheab: din exterior, atașați conectorul la cele două secțiuni de jgheab și introduceți până face clic – conexiunea este etanșă datorită garniturilor încorporate.

Montarea jgheabului pasul 10
Montarea jgheabului pasul 10
11

Puneți piesele de capăt pe porțiunile de jgheab în față și în spate.

Montarea jgheabului pasul 11
Montarea jgheabului pasul 11
12

Acum se montează ștuțul de scurgere. Poziționați-l pe jgheab în zona marcată și introduceți-l pe proeminență până face clic. Introduceți coturile pe ștuțurile de scurgere, astfel încât burlanul să coboare la o distanță adecvată de perete; distanța depinde de lungimea șuruburilor de fixare de la colierele pentru ţeavă și de adâncimea de înșurubare în perete. Racordați coturile cu o piesă tubulară adecvată.

Montarea jgheabului pasul 12
Montarea jgheabului pasul 12
13

Atașați provizoriu burlanul cu un colier și marcați punctul de fixare pe perete. Puneți burlanul și efectuați o perforaţie de fixare pentru colierul superior – dar nu prea adânc, astfel încât să nu străpungeți peretele. Scoateți șurubul cu ochi de pe colier și înșurubați-l în perforația de fixare. Câte un colier este, de asemenea, necesar la mijlocul și la capătul inferior al burlanului: montați-l sub colierul superior dispus liniar și având aceeași adâncime de înșurubare.

Montarea jgheabului pasul 13
Montarea jgheabului pasul 13
14

Acum se montează definitiv burlanul. În acest scop, atașați colierele la șuruburile cu ochi și înșurubațile împreună. Burlanul este încă prea scurt? Debitați atunci pur și simplu o altă porțiune de burlan potrivită și montați-o cu un alt colier.

Montarea jgheabului pasul 14
Montarea jgheabului pasul 14
15

Dacă efectuați o teșitură în partea inferioară a burlanului, apa se va scurge mai departe de peretele casei.

Montarea jgheabului pasul 15
Montarea jgheabului pasul 15

Montarea jgheaburilor din cupru

16

Același lucru este valabil și pentru jgheaburile din cupru: jgheaburile trebuie montate pe casă înainte ca acoperișul să fie învelit! În primul rând, se măsoară lungimea marginii inferioare a acoperișului, streașina. În funcție de lungimea streașinei, aveți nevoie de mai multe porțiuni de jgheab, care se asamblează prin conectori.

Jgheaburile din cupru sunt fixate la o distanță de max. 70 cm cu suporturi de jgheab. În plus, pentru fiecare versant al acoperișului, aveți nevoie de burlane și coturi. La început, stabiliți unde trebuie instalat burlanul – acesta va fi punctul cel mai jos al jgheabului. În exemplul nostru, burlanul se află la capătul stâng al jgheabului.

Montarea jgheabului pasul 16
Montarea jgheabului pasul 16
17

Începeți cu suporturile de jgheab. Spre deosebire de suporturile pentru jgheaburi din plastic, suporturile pentru jgheaburile din cupru trebuie să fie încă îndoite.

Jgheaburile au nevoie de o ușoară înclinaţie de 2 până la 3 mm pe metru. Punctul de îndoire este decalat cu 1,5 până la 2 mm de la un suport de jgheab la altul. Așezați primul suport de jgheab cât mai sus posibil pe acoperiș și apoi marcați punctul de îndoire.

Așezați toate suporturile de jgheab în paralel pentru a marca punctele de îndoire. Calculați decalarea punctului de îndoire pentru ultimul suport de jgheab și marcați locul pe acest suport de jgheab. Legați cele două marcaje. Veți obține punctele de îndoire pentru toate suporturile intermediare de jgheaburi.

Montarea jgheabului pasul 17
Montarea jgheabului pasul 17
18

În continuare, se va determina unghiul de îndoire al suportului de jgheab. În acest scop, așezați un vinclu pe suprafața acoperișului, aliniați partea inferioară pe verticală și transferați unghiul măsurat pe cleștele de îndoire.

Montarea jgheabului pasul 18
Montarea jgheabului pasul 18
19

Când cleștele de îndoire se setează pe unghiul de îndoire, toate suporturile de jgheab se vor îndoi la marcaje, unul după altul, cu această setare.

Montarea jgheabului pasul 19
Montarea jgheabului pasul 19
20

Înșurubați mai întâi suporturile exterioare ale jgheaburilor în exterior pe lemnul streașinei la o distanță de 10 cm – țineți cont de direcția pantei.

Montarea jgheabului pasul 20
Montarea jgheabului pasul 20
21

Între cele două suporturi se întind două sfori: atașați o sfoară la elementele de fixare și o sfoară la punctul cel mai jos al curburilor. De-a lungul acestor sfori puteți acum să aliniați celelalte suporturi. Verificați cu ajutorul nivelei dacă înclinația este suficientă și se află în direcția corectă.

Montarea jgheabului pasul 21
Montarea jgheabului pasul 21
22

Repartizați uniform celelalte suporturi de streașină la o distanță maximă de 70 cm – respectați ordinea! Aliniați cu precizie suporturile și înșurubați-le pe acoperiș.

Montarea jgheabului pasul 22
Montarea jgheabului pasul 22
23

În cele mai multe cazuri, jgheabul trebuie să fie compus din mai multe porțiuni, ca în exemplul nostru. Așezați prima porțiune a jgheabului în suport și aliniați-o, astfel încât să facă priză cu capătul acoperișului.

Montarea jgheabului pasul 23
Montarea jgheabului pasul 23
24

În continuare se va măsura lungimea ultimei porțiuni de jgheab. Se scad 5 mm din valoarea măsurată.

Montarea jgheabului pasul 24
Montarea jgheabului pasul 24
25

Tăiați ultima porțiune de jgheab la lungimea dorită, de preferință cu polizorul unghiular. Este important să debavurați apoi cantul cu o pilă. Pentru moment, așezați porțiunea tăiată deoparte.

Montarea jgheabului pasul 25
Montarea jgheabului pasul 25
26

Acum se montează ștuțul de scurgere. În acest scop, țineți ștuțul de scurgere în punctul din care ulterior urmează să coboare burlanul. Marcați pe jgheab poziția ștuțului și orificiul de scurgere. Puneți ștuțul de scurgere deoparte și scoateți jgheabul din suporturi.

Montarea jgheabului pasul 26
Montarea jgheabului pasul 26
27

Așezați jgheabul cu capul în jos pe un suport și debitați mijlocul orificiului de scurgere cu fierăstrăul pentru metal – dar numai până la o dimensiune care să vă permită să poziționați foarfeca pentru tablă.

Montarea jgheabului pasul 27
Montarea jgheabului pasul 27
28

Cu ajutorul foarfecii pentru tablă, gaura se lărgește și se decupează în spirală.

Montarea jgheabului pasul 28
Montarea jgheabului pasul 28
29

Îndoiți marginea găurii cu un ciocan de plastic la 90° spre exterior. Ca rezultat, apa se va scurge ulterior mai ușor în burlan.

Montarea jgheabului pasul 29
Montarea jgheabului pasul 29
30

Poziționați ștuțul de scurgere pe jgheab și aliniați-l cu marcajul. Introduceți-l frontal, pe sub proeminență, și rotiți-l prin spate până când se fixează.

Montarea jgheabului pasul 30
Montarea jgheabului pasul 30
31

Acum se montează capacele de capăt. Cu ajutorul unui clește, fălțuiți capetele exterioare ale celor două porțiuni exterioare de jgheab la o lățime de 5 mm spre exterior.

Montarea jgheabului pasul 31
Montarea jgheabului pasul 31
32

Așezați o piesă de capăt pe capătul fălțuit al jgheabului și loviți cu ciocanul de plastic dinspre capătul jgheabului pe falț. Astfel fâșia fălțuită se pliază și mai mult și se obține o legătură etanșă. Îndoiți marginea piesei de capăt cu cleștele – acum legătura este etanșă. Și celelalte piese de capăt se montează în acest fel.

Montarea jgheabului pasul 32
Montarea jgheabului pasul 32
33

Acum secțiunile de jgheaburi se îmbină cu conectorii de jgheab. Acești conectori constau din două părți: conectorul jgheabului cu izolație integrată și conectorul zonei proeminente.

Introduceți conectorul în proeminența primului jgheab și loviți-l cam la jumătatea distanței cu ciocanul de plastic. Așezați al doilea jgheab la o distanță de 5 mm de primul jgheab pe conectorul proeminenței. Așezați central conectorul de jgheab din exterior și fixați-l în dispozitivul de tensionare. Garnitura încorporată a îmbinării de jgheab este etanșă.

Montarea jgheabului pasul 33
Montarea jgheabului pasul 33
34

Așezați jgheabul complet în suporturile pentru jgheaburi. Îndoiți spre interior elementele de fixare ale suporturilor de jgheab – acum jgheabul este poziționat ferm în suporturi.

Montarea jgheabului pasul 34
Montarea jgheabului pasul 34
35

Introduceți coturile pe ștuțurile de scurgere, astfel încât burlanul să coboare la o distanță adecvată de perete; distanța depinde de lungimea șuruburilor de fixare de la colierele pentru ţeavă și de adâncimea de înșurubare în perete.

Atașați provizoriu burlanul cu un colier și marcați punctul de fixare pe perete. Așezați deoparte burlanul și efectuați o perforaţie de fixare pentru colierul superior – dar nu foarte adânc, astfel încât să nu găuriți peretele. Un colier este necesar la capătul inferior al burlanului: montați-l sub colierul superior dispus liniar și având aceeași adâncime de înșurubare.

Montarea jgheabului pasul 35
Montarea jgheabului pasul 35
36

Burlanul este prea scurt?

Debitați atunci pur și simplu o altă porțiune de burlan potrivită, debavurați muchia cu ajutorul unei pile și montați-o cu un alt colier.

Înșurubați șuruburile colierelor în orificiile pre-găurite și aliniați colierele, astfel încât burlanul să fie poziționat vertical.

Montarea jgheabului pasul 36
Montarea jgheabului pasul 36
37

Dacă efectuați o teșitură în partea inferioară a burlanului, apa se va scurge mai departe de peretele casei.

Montarea jgheabului pasul 37
Montarea jgheabului pasul 37
38

În continuare, desfaceți șuruburile de pe coliere, deschideți-le și introduceți burlanul. Închideți apoi din nou colierele și înșurubați.

Gata.

Montarea jgheabului pasul 38
Montarea jgheabului pasul 38

Teme care v-ar mai putea interesa

Tencuirea fațadei

Să tencuim fațada ca la carte! Vă venim în ajutor cu aceste instrucțiuni „Pas-cu-pas” și cu o mulțime de sfaturi și trucuri. Apucați-vă de lucru!