Instrucțiuni

Tencuirea fațadei

Timp de lectură 12 min.

Să tencuim fațada ca la carte! Vă venim în ajutor cu aceste instrucțiuni „Pas-cu-pas” și cu o mulțime de sfaturi și trucuri. Apucați-vă de lucru!

2

Materiale și unelte de care aveți nevoie

Funcţiile tencuielii exterioare

01

Tencuiala nu este o noutate a zilelor noastre. Chiar şi vechii greci îşi protejau clădirile de intemperii cu tencuieli exterioare pe bază de calcar, iar unele dintre acestea au rezistat până în prezent. Iar romanii realizau tencuieli extrem de rezistente prin adăugarea de cenuşă sau piatră ponce. În prezent, folosim în acest scop ciment şi calcar.

  • Tencuiala aplicată pe pereţii exteriori ţine la distanţă umiditatea şi chiar ploaia torențială.
  • În acelaşi timp, este permeabilă la vapori, astfel încât zidul poate respira, iar umezeala din interior se evacuează în afară. Astfel se păstrează capacitatea de izolare termică a zidului şi protecția sa la îngheţ.
  • În plus, tencuiala protejează zidurile de radiaţia UV, de murdărie şi de poluanţi atmosferici. Altfel, aceşti poluanți ar contribui continuu la descompunerea zidăriei, ceea ce se poate observa atunci când privim la structura deteriorată a unor monumente istorice.
  • Tencuiala trebuie să fie, de asemenea, elastică, pentru a putea prelua tensiunile din zidărie fără să se fisureze. Aceste tensiuni sunt cauzate de variaţiile mari de temperatură.

Pregătiri

02

Pentru o planificare clară a materialelor, se face mai întâi o schiță. Apoi, se vor determina dimensiunile necesare pentru calcularea cantității și se trec în schiță. Măsurarea optimă se face cel mai bine cu un aparat de măsură cu laser. Notați și dimensiunile porților, ușilor și ferestrelor. Aveți nevoie de aceste dimensiuni pentru profilurile pentru tencuieli.

În funcție de înălțimea fațadei, aveți nevoie de o schelă – ar trebui să utilizați una produsă de o companie specializată. Dacă nu trebuie să lucrați la o înălțime mare, puteți folosi și capre pentru zidărie sau construcții şi scânduri pentru construcții.

tencuirea fatadei pasul 1
tencuirea fatadei pasul 1
03

Mai întâi se demontează burlanele. În acest scop, desfaceți brățările și scoateți tuburile. Deșurubați apoi brățările – șuruburile de suspendare vor rămâne în perete. Înfășurați filetele acestor șuruburi cu o bandă de mascare, astfel încât ulterior să puteți monta burlanul cu ușurință. Astupați apoi cu un capac racordurile de apă de la sol, încât să nu cadă nimic înăuntru.

tencuirea fatadei pasul 2
tencuirea fatadei pasul 2
04

În locul burlanelor se vor monta furtunuri pentru apa de ploaie, pentru ca fațada să nu fie stropită. Fixați în acest scop furtunul cu clema la partea superioară a ștuțului de evacuare și îndepărtați-l dinspre fațadă.

tencuirea fatadei pasul 3
tencuirea fatadei pasul 3
05

Curățați cadrele ferestrelor și ușii astfel încât să puteți atașa profilurile de protecție. Utilizați o foarfecă universală pentru a ajusta cu precizie profilurile pe înălțimea și lățimea cadrului. Decupați puțin la colțuri, astfel încât următorul profil să se fixeze pe suprafață curată.

tencuirea fatadei pasul 4
tencuirea fatadei pasul 4
06

Îndepărtați folia de protecție de pe partea din spate a profilului și atașați-l exact pe cadrul ferestrei cu ajutorul nivelei cu bulă – la exterior, profilurile se suprapun perfect cu cadrul ferestrei.

tencuirea fatadei pasul 5
tencuirea fatadei pasul 5
07

Suprafețele ferestrelor şi ușii se acoperă cu folie. În acest scop, îndepărtați foliile de protecție frontale de pe profiluri și aplicați pe ele folia. Mascați pervazurile cu bucăți de folie și bandă de tencuială, având grijă să acoperiți grosimea tencuielii, astfel încât banda să nu fie acoperită de tencuială. Mascați și porțile de garaj.

În final, mascați și capetele căpriorilor la o distanță egală cu grosimea tencuielii.

tencuirea fatadei pasul 6
tencuirea fatadei pasul 6
08

Suprafețele foarte absorbante se vor trata cu grund de profunzime. Umpleți o găleată cu grund de profunzime și aplicați-l cu ajutorul unei perii pentru amorsă. Pentru suprafețe mari, utilizați un pulverizator sub presiune. Lăsați să se usuce peste noapte grundul cu acțiune în profunzime.

tencuirea fatadei pasul 7
tencuirea fatadei pasul 7
09

În continuare, joncțiunile între diferite materiale de construcție se acoperă cu o plasă de armare pentru ca noua tencuială să nu se rupă ulterior în acele locuri. Măsurați în acest scop lungimile benzilor de țesătură și tăiați la o lățime de aproximativ 20 cm. Plasa se aplică imediat cu masă de șpaclu pe respectivele joncțiuni dintre materiale. Amestecați în acest sens într-o găleată pentru mortar doar cantitatea de masă de şpaclu pe care o puteți prelucra înainte de a se întări. Aplicați un strat subțire de masă de șpaclu peste joncțiunile dintre materiale.

tencuirea fatadei pasul 8
tencuirea fatadei pasul 8
10

Plasați plasa de armătură în centru, peste cele două piese în patul de adeziv. Introduceți plasa în patul de adeziv cu partea dințată a gletierei.

tencuirea fatadei pasul 9
tencuirea fatadei pasul 9
11

Neteziți masa de șpaclu cu un șpaclu pentru fațadă.

tencuirea fatadei pasul 10
tencuirea fatadei pasul 10
12

Umpleți cu aceeași masă de șpaclu rosturile și găurile din zidărie.

tencuirea fatadei pasul 11
tencuirea fatadei pasul 11
13

În unele locuri, bucățile de plasă de armătură vor fi mai mari, de ex. atunci când buiandrugul ferestrei și blocul de ancorare trebuie să facă priză perfectă. Rulați plasa peste fereastră și ușă și apoi decupați din aceasta deschizătura din zid. Lăsați armătura să se usuce aproximativ 3 zile.

tencuirea fatadei pasul 12
tencuirea fatadei pasul 12

Alge pe fațadă?

Faţadele clădirilor învecinate sunt atacate de alge, mușchi sau ciuperci? Locuiţi într-o zonă cu multe păduri? Dacă răspundeți afirmativ la una dintre întrebări, atunci se recomandă să aditivați tencuiala cu aditivi cu proprietăţi algicide şi fungicide. Dacă aplicați o tencuială decorativă direct din sac, ar trebui să folosiți şi un strat aditivat cu substanțe algicide şi fungicide. În cazul utilizării tencuielilor păstoase, la comandă aditivii pot fi încorporaţi din fabrică direct în tencuială.

Etanşarea soclului

14

În primul rând, se determină înălțimea viitorului soclu. Această înălțime ar trebui să fie de cel puțin 30 cm deasupra solului. Transferați înălțimea selectată cu dreptarul pe suprafața fațadei. De asemenea, determinați alte zone de apă pulverizatoare. În continuare, soclul și zonele de apă pulverizatoare se etanșează.

tencuirea fatadei pasul 13
tencuirea fatadei pasul 13
15

Mascați zonele de joncțiune dintre componente adiacente, de ex. în vecinătatea soclului de beton.

tencuirea fatadei pasul 14
tencuirea fatadei pasul 14
16

Se amestecă șlamul de etanșare și se umezește ușor soclul. Aplicați șlamul de etanșare cu bidineaua pe soclu – mențineți nivelul de șlam chiar sub linia de marcare, pentru ca ulterior să aveți încă vizibilitate. Atunci când primul strat de pastă de etanșare s-a întărit, se va aplica al doilea strat.

tencuirea fatadei pasul 15
tencuirea fatadei pasul 15
17

Cât timp suprafața este încă umedă, se va aplica amorsa. Aceasta va ajuta la menținerea tencuielii finale pe suprafață. Aplicați amorsa pe suprafață prin împroșcare, cu bidineaua.

tencuirea fatadei pasul 16
tencuirea fatadei pasul 16

Aşezarea profilelor pentru tencuieli

18

Urmează poziționarea pe suprafață a șinelor de ghidaj pentru tencuială. În acest scop, verificați planeitatea suprafeței cu un dreptar. Suprafața este neuniformă? Atunci, aliniați șinele la denivelarea maximă. Compensați zonele mai adânci. Îndepărtați cu drișca resturile deranjante ale tencuielii vechi.

tencuirea fatadei pasul 17
tencuirea fatadei pasul 17
19

Pe canturi se poziționează profilurile de tencuială de exterior. Profilurile nu asigură doar margini perfecte, ci şi o grosime uniformă a tencuielii. Începeți cu primele profiluri pe colțurile exterioare ale fațadelor. Tăiați profilurile la lungimea potrivită cu polizorul unghiular. Amestecați mortarul în conformitate cu indicațiile de la producător și aplicați câte puțin la fiecare 30 - 40 cm pe cantul casei. Apăsați profilurile în patul de mortar și nivelați-le vertical cu nivela. Neteziți mortarul ca să facă priză cu profilul. Poziționați apoi profilurile pe contururile ferestrelor și ușilor.

tencuirea fatadei pasul 18
tencuirea fatadei pasul 18
20

Pentru tranziția la soclu se poziționează profiluri de soclu pentru tencuială exterioară, iar pentru tranziția la alte materiale de construcție profiluri de finisare. Trebuie să îmbinați profiluri? Împingeți apoi plasticul primului profil în lateral, astfel încât după tăiere acesta să fie proeminent. Acum tăiați profilurile. La îmbinarea profilurilor, glisați plasticul proeminent peste joncțiune și decupați excedentul de la capătul celui de-al doilea (sau ultimului) profil.

tencuirea fatadei pasul 19
tencuirea fatadei pasul 19
21

Pe suprafața dintre profilurile poziționate anterior se așază profiluri de tencuială rapidă și, de asemenea, paralel cu panta acoperișului de pe fronton. Alegeți distanța dintre profiluri astfel încât dreptarul să se potrivească de la un profil la altul. Poziționați profilurile la aceeași înălțime cu profilurile anterioare. Pentru a verifica dacă profilurile sunt aliniate corect, întindeți un șnur de zidărie peste profilurile exterioare.

tencuirea fatadei pasul 20
tencuirea fatadei pasul 20
22

În cazul unor scafe adânci, de ex. la ușile de garaj, se vor aplica și profilurile de soclu pentru tencuială exterioară.

tencuirea fatadei pasul 21
tencuirea fatadei pasul 21

Aplicarea tencuielii de bază

23

Acum a sosit rândul primului strat de tencuială pe suprafață. Acesta nu ar trebui să aibă grosimea finală a tencuielii, deoarece mai târziu se va aplica un strat secundar de tencuială ca strat de acoperire. Pentru soclu, folosiți tencuială de ciment pe care o veți amesteca în conformitate cu indicațiile producătorului. Aplicați-o cu o gletieră inoxidabilă până la profil...

tencuirea fatadei pasul 22
tencuirea fatadei pasul 22
24

... și neteziți-o apoi cu dreptarul. Înainte de a trece la pasul următor de lucru, tencuiala trebuie să se întărească. Când temperatura exterioară este ridicată, tencuiala se va umezi la anumite intervale și, dacă este necesar, se va umbri astfel încât să nu se usuce prea repede.

tencuirea fatadei pasul 23
tencuirea fatadei pasul 23
25

Între timp se tencuiesc scafele, ușor, de ex. cu tencuială de ipsos. Amestecați tencuiala cu o unealtă curată. Aplicați tencuiala și apoi trageți-o cu gletiera între profilul de tencuială și profilul de tencuială exterioară.

tencuirea fatadei pasul 24
tencuirea fatadei pasul 24
26

Aplicați în continuare tencuiala de ipsos pe suprafețele fațadei și neteziți-o cu o gletieră inoxidabilă de jos în sus.

tencuirea fatadei pasul 25
tencuirea fatadei pasul 25
27

Apoi, neteziți-o cu dreptarul între profilurile de tencuială rapidă. Profilurile de tencuială rapidă permit ca zonele să fie prelucrate separat, astfel încât să puteți întrerupe lucrul.

tencuirea fatadei pasul 26
tencuirea fatadei pasul 26
28

La colțurile ferestrelor și ușilor, utilizați săgeți de armătură din țesătură de sticlă; acest lucru previne o fisurare ulterioară. Tăiați săgețile și introduceți-le în tencuiala încă umedă; utilizați gletiera pentru a le prelucra în tencuială și apoi neteziți-le. În continuare, permiteți tencuielii de bază să se întărească. În funcție de vreme, acest lucru poate dura până în ziua următoare.

tencuirea fatadei pasul 27
tencuirea fatadei pasul 27
29

După întărire, frecați suprafața tencuielii cu drișca până când suprafața devine netedă. În acest fel, îndepărtați imediat și stratul de sinterizare. Acest lucru este important, pentru ca stratul de tencuială ulterior să țină bine. La grinzi, tencuiala este separată de lemn cu o lamă de mistrie. Utilizați în acest scop mistria sau un cuțit pentru a tăia tencuiala până la zidărie.

tencuirea fatadei pasul 28
tencuirea fatadei pasul 28
30

Îndepărtați toate benzile adezive și foliile de protecție astfel încât să nu deteriorați vopseaua de pe grinzi după uscare. Protejați fațada cu o plasă de fațadă împotriva ploii și luminii directe a soarelui până când tencuiala s-a întărit complet. Procesul durează circa 2 săptămâni.

tencuirea fatadei pasul 29
tencuirea fatadei pasul 29

Aplicarea stratului final de tencuială

31

După timpul de uscare, totul se protejează la loc cu bandă adezivă, la fel ca înainte de prima tencuială. Cu banda adezivă păstrați o distanță uniformă față de tencuiala de bază, exact la grosimea stratului superior.

tencuirea fatadei pasul 30
tencuirea fatadei pasul 30
32

Acum se aplică grund universal pe suprafața fațadei de sus în jos până la tranziția la soclu. În acest scop, amestecați temeinic grundul gata de utilizare și aplicați-l pe fațadă cu trafaletul. La colțuri, aplicați grundul cu o pensulă. La final, suprafața trebuie să fie grunduită uniform. Lăsați grundul să se usuce aproximativ 24 de ore. Între timp, se finalizează soclul.

tencuirea fatadei pasul 31
tencuirea fatadei pasul 31
33

Umeziți uşor soclul. Aplicați pe soclu un al doilea strat de tencuială pe bază de ciment, la fel ca la primul strat. Neteziți apoi tencuiala cu dreptarul până la grosimea profilului. A ajuns tencuială pe fațada deasupra profilului? Trebuie să o îndepărtați imediat.

tencuirea fatadei pasul 32
tencuirea fatadei pasul 32
34

De îndată ce tencuiala de pe soclu s-a întărit puțin, poate fi netezită cu mișcări circulare cu gletiera cu burete şi puțină apă. Aici momentul potrivit este important. Tencuiala nu trebuie să fie prea moale, altfel la netezire se vor forma găuri în ea. Dacă aceasta este deja prea dură, nu mai permite prelucrarea. Clătiți mereu gletiera cu burete în apă în timpul acestei lucrări. Apoi lăsați tencuiala să se usuce 1 până la 2 zile.

tencuirea fatadei pasul 33
tencuirea fatadei pasul 33
35

După o zi sau două, tencuiala s-a întărit suficient încât să puteți continua să lucrați. Mai întâi, marcați zona de tranziție dintre soclu și suprafața fațadei cu o sfoară.

tencuirea fatadei pasul 34
tencuirea fatadei pasul 34
36

Mascați zona de sub linia de marcare cu bandă de tencuială; apăsați banda cu o rolă pentru ca aceasta să adere bine la tencuială.

tencuirea fatadei pasul 35
tencuirea fatadei pasul 35
37

Aplicați o bandă de țesătură pe banda de tencuială cu folie, o așa-numită banda de mascare. Aceasta protejează întregul soclu.

tencuirea fatadei pasul 36
tencuirea fatadei pasul 36
38

Acum se aplică stratul superior, cum ar fi o tencuială subțire cu grosime de 2 mm. Curățați din nou unealta înainte de a amesteca tencuiala, deoarece urmele uneltelor murdare vor fi vizibile ulterior pe fațadă. Amestecați în găleata pentru mortar cât mai multă tencuială necesară pentru o suprafață uniformă a fațadei, orientându-vă în acest sens după indicațiile producătorului. Indiciu: umpleți tencuiala în găleți separate și repartizați gălețile în dreptul fațadei.

Aplicați tencuiala cu gletiera inoxidabilă de sus în jos pe segmente scurte. Lucrați umed pe umed – fiecare segment trebuie să fie conectat la următorul segment în stare umedă, altfel ulterior veți vedea protuberanțe în tencuiala finisată. Grosimea tencuielii rezultă din diametrul granulelor din tencuială. Prin urmare, este aplicată la dimensiunea granulelor.

tencuirea fatadei pasul 37
tencuirea fatadei pasul 37
39

După aplicare, tencuiala se netezește cu drișca în mișcări circulare. Rezultă o tencuială cu grosime uniformă, iar proeminențele sunt îndepărtate.

tencuirea fatadei pasul 38
tencuirea fatadei pasul 38
40

Pentru colțurile din jurul grinzilor de lemn, folosiți o drișcă cu unghi ascuțit. Un aspect important este să o țineți bine și să puteți lucra confortabil cu ea. La final se tencuiesc scafele. Mai întâi aplicați tencuiala, apoi gletuiți. Lăsați tencuiala proaspătă să se zvânte puțin și apoi gletuiți canturile cu o pensulă umedă.

La final, îndepărtați imediat banda adezivă și protecțiile de la profilurile de protecție pentru ferestre şi uşi. Cât timp tencuiala este încă umedă, acest lucru funcționează foarte bine; mai târziu, după ce tencuiala s-a uscat, aceasta s-ar rupe.

tencuirea fatadei pasul 39
tencuirea fatadei pasul 39
41

În același mod se tencuiesc acum fețele și suprafețele rămase. În funcție de tencuială, în continuare fațada trebuie vopsită. La final se montează din nou burlanul pentru jgheab.

tencuirea fatadei pasul 40
tencuirea fatadei pasul 40

Teme care v-ar mai putea interesa

Vopsirea fațadei - ghid pas cu pas

Dacă fațada se fărâmițează, este timpul pentru o nouă zugrăveală! Fațada este expusă pe tot timpul anului unor condiții meteorologice aspre, ceea ce poate duce la formarea de fisuri și colorări ale fațadei. Nimic mai fru ...citește mai mult